VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 30.01.2017

Weer duurdere privévoordelen in 2017? Bekijk het positief...

Ook in 2017 stijgt uw privévoordeel ‘gratis auto, woonst, verwarming en elektriciteit’ weeral. Dat kost u dus privé ook wat meer belastingen. U kunt echter dat nadeel ook ombuigen in uw voordeel... Waarover gaat dat en wat moet u doen?

Stijging privé belastbare voordelen

Auto, woonst, nutsvoorzieningen. Woont u gratis in een woning van uw vennootschap, betaalt uw vennootschap ook de rekening van uw verwarming en uw elektriciteit en/of rijdt u gratis rond in een auto van uw vennootschap, dan zal u dat ook in 2017 weer geweten hebben. Omwille van dat gratis gebruik geniet u immers privé een voordeel en daarop moet u belast worden.

Zijn toch forfaitaire bedragen? Dat klopt en dat maakt in feite ook dat die voordelen al bij al fiscaal interessant zijn en ook blijven! Wel is het zo dat in de formule om die voordelen te berekenen, rekening gehouden wordt met geïndexeerde bedragen en dat is voor 2017 niet anders. Zo stijgt bv. uw voordeel verwarming in 2017 met € 40 tot € 1.950 en voor elektriciteit is uw voordeel € 970, terwijl het voor 2016 nog € 950 was. Uw voordeel gratis woonst stijgt dan weer omdat de zgn. indexatiecoëfficiënt voor het kadastraal inkomen voor 2017 vastgelegd is op 1,7491 in plaats van 1,7153 voor 2016.

Goed voor uw groepsverzekering

Hoe meer loon, hoe beter. Voor de opbouw van uw groepsverzekering of uw individuele pensioentoezegging (IPT) is dat inderdaad correct. De zgn. 80%- regel bepaalt immers dat de premies die uw vennootschap betaalt voor uw groepsverzekering, aftrekbaar zijn voor zover uw wettelijk en aanvullend pensioen tezamen niet meer bedraagt dan 80% van uw laatste normale brutobezoldiging.

Privévoordelen zijn ook loon.Nu zijn we er... De stijging van uw privévoordelen in 2017 kunt u daardoor in uw voordeel gebruiken. Immers, vermits die voordelen meetellen als loon, kunt u een hoger pensioenkapitaal opbouwen en dus ook een hogere jaarlijkse premie aftrekken in uw vennootschap.

Toch niet regelmatig en maandelijks? Als die voordelen maar één keer per jaar berekend worden bij de afsluiting van de jaarrekening, dan mogen ze inderdaad niet als loon meegeteld worden voor die 80%-grens. Een van de voorwaarden daarvoor is immers dat het gaat om ‘regelmatig en ten minste maandelijks’ opgenomen loon.

Gemakkelijk op te lossen. Niets houdt u tegen om die privé belastbare voordelen op maandbasis te laten berekenen. Zo krijgen die een maandelijks karakter en stijgt uw maandelijkse loon.

Tip 1. Om alle twijfel over dat maandelijkse karakter weg te nemen, laat u het bedrag ervan opnemen op uw maandelijkse loonfiche.

Tip 2. Zo zit u meteen ook goed inzake de inhouding van de bedrijfsvoorheffing op die voordelen.

Het kan nog beter zo u wilt. Door de stijging van uw maandelijkse loon kunt u desgevallend ook een inhaalbeweging in uw groepsverzekering doen voor het verleden door een zgn. backservicepremie te betalen. Voor uw groepsverzekering is het immers alsof uw loon in het verleden altijd zo hoog geweest is en u dus voor het verleden eigenlijk te weinig premie gestort heeft.

Tip. Is de backservicepremie in uw geval te hoog om in één keer op te hoesten, dan is dat geen probleem. U bent immers niet verplicht om die in één keer te storten. U kunt bv. in 2017 enkel dat bedrag storten dat u kunt missen of dat fiscaal optimaal is. De rest houdt u dan achter de hand voor het volgende boekjaar...

Zo u uw privévoordelen op maandbasis laat berekenen en zo ook op uw loonfiche laat zetten, dan tellen ze mee als loon voor de berekening van uw groepsverzekering. Daardoor is een hogere premie groepsverzekering aftrekbaar in uw vennootschap, eventueel zelfs voor het verleden, als u dat wenst.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878