BELEGGEN - RENDEMENT - 09.01.2017

Grondstoffen: ook voor uw portefeuille?

Nu de rente zo laag staat, denkt u eraan om uw portefeuille te herschikken. Is beleggen in grondstoffen zoals koffie, katoen, goud, olie, enz. een waardig alternatief? Hoe doet u dat concreet?

Grondstoffen, iets voor u?

Waarom grondstoffen? Net als aandelen en obligaties kennen grondstoffen hun eigen trends en koersschommelingen. Zo kunnen ze winst opleveren op een moment waarop andere beleggingscategorieën klappen krijgen, maar het omgekeerde geldt evengoed. Dat bleek de voorbije jaren, grondstoffen noteren vandaag tot 60% lager dan een paar jaar geleden. Ten opzichte van de piek in 2008 lopen de verliezen zelfs op tot 80%. Die forse terugval heeft vooral te maken met de groeivertraging in de opkomende landen. Grondstoffen hebben verder het voordeel dat ze een goede bescherming bieden tegen een dalende dollar en tegen een oplopende inflatie.

Koersschommelingen. De koersen van grondstoffen volgen niet allemaal dezelfde richting. Niet alleen de economische groei is belangrijk voor de koersbepaling, zo ondergaan de prijzen van bijvoorbeeld energie (olie en gas) sterk de invloed van geopolitieke spanningen. Bij landbouwgrondstoffen (granen, katoen, cacao, zaden) spelen dan weer de weersomstandigheden een belangrijke rol. En edele metalen (platina, goud, koper) doen het doorgaans uitstekend op momenten waarop de wereld in brand staat.

Hoe belegt u in grondstoffen?

Via termijncontracten? Professionele beleggers verhandelen grondstoffen via termijncontracten en afgeleide producten, maar voor een particuliere belegger is het zogoed als uitgesloten om rechtstreeks op die markten te beleggen.

Via trackers en certificaten? Er bestaan wel trackers (of ETF’s: exchange traded funds) die indexen volgen die een weerspiegeling zijn van de termijncontracten op grondstoffen. Deze trackers hebben onderliggend niet de grondstoffen zelf in bezit, maar ze zijn wel goed verhandelbaar, en qua kosten zijn ze goedkoper dan fondsen. Naast ETF’s zijn er ook ETC’s (exchange traded commodities). Dat zijn obligaties met een nulcoupon die ook de koersschommelingen van de grondstoffen volgen. Zij voldoen niet aan de Europese fondsenrichtlijnen en het wisselkoersrisico is niet gedekt. Tot slot zijn er nog ETN’s (exchange traded notes) of certificaten. Dat zijn ongedekte schuldinstrumenten die uitsluitend weggelegd zijn voor ervaren beleggers.

Beleg via een fonds. Via een grondstoffenfonds belegt u in een korf van aandelen van ondernemingen die actief zijn in de energiesector, de metaalsector en/of andere grondstoffensectoren. Uiteraard zijn de verschillen tussen die fondsen groot, omdat het ene fonds bv. specialiseert in oliebedrijven, terwijl het andere uitsluitend in mijnen belegt. Vooral fondsen die uitsluitend in mijngroepen beleggen, deden het het afgelopen jaar uitstekend. Zo boekte BlackRock World Mining sinds 01.01.2016 een return van meer dan 50%.

Concreet. Grondstoffen in het algemeen mogen, na de forse daling van de voorbije jaren, zeker een bescheiden plaats in uw portefeuille innemen. Al is het maar omwille van de diversificatie. Een gewicht van 5 à 10% in de portefeuille lijkt ons een maximum.

Tip. Kijk wel het best naar het type product. Hoe groter de focus op één grondstoffenprijs, hoe meer schommelingen. Beperk dus uw inleg en kies enkel producten die u als belegger goed begrijpt.

Grondstoffen zitten weer in de lift. Een investering van 5 à 10% van uw portefeuille als ‘diversificatie’ valt momenteel zeker te overwegen. Trackers en certificaten zijn eerder weggelegd voor de actieve belegger. Beleggen in grondstoffen doet u het best met een goed gespreid fonds.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878