AUTO - VERKOOP - 09.01.2017

Hoeveel btw ook weer aanrekenen bij verkoop auto?

Met het autosalon op komst stellen velen zich blijkbaar nu reeds de vraag hoeveel btw ze ook weer moeten rekenen bij de verkoop van hun huidige auto? Even kijken waar u in het voorkomende geval precies rekening mee moet houden.

Op welk bedrag moet u btw aanrekenen?

Niet altijd op de volledige verkoopprijs!

Net iets anders! Een auto verkopen is inderdaad altijd net iets ingewikkelder dan pakweg een machine of een bureaukast. Bij die laatste rekent u immers gewoon btw op de prijs die de klant u moet betalen en klaar. Zelf heeft u bij de aankoop van een gewoon goed ook recht op aftrek van de btw in de mate van het beroepsmatig gebruik. Het is inmiddels duidelijk dat dit er bij een auto net iets complexer aan toegaat...

In feite vier mogelijkheden. Zo kan dat inderdaad kort samengevat worden. Het bedrag waarop er btw berekend moet worden bij de verkoop van een auto, varieert namelijk in functie van het recht op aftrek dat u als verkoper zelf gehad heeft met betrekking tot die auto.

Concreet kan er bij de verkoop van een auto dan ook btw gerekend moeten worden op:

  • 100% van de verkoopprijs;
  • 50% van de verkoopprijs;
  • minder dan 50% van de verkoopprijs;
  • 0% van de verkoopprijs.

Wanneer btw te rekenen op 100% van de verkoopprijs?

Bij 100% aftrek? Ja en neen, voor een auto kan dat uiteraard niet. De btw-aftrek op autokosten is per definitie immers beperkt tot maximaal 50%. Voor een ander voertuig dan een auto zoals een camionette, een bromfiets, enz. kan dat echter wel én daar geldt dan inderdaad wel als regel dat u bij wederverkoop btw moet rekenen op de volledige verkoopprijs.

Bij 0% aftrek! Ook dan moet u bij wederverkoop inderdaad btw rekenen op de volledige verkoopprijs. Concreet heeft u geen btw-aftrek gehad als u de auto destijds zelf gekocht heeft van een particulier of van een garage met toepassing van de zgn. margeregeling. Verkoopt u vervolgens die auto zelf verder, dan moet u niettemin toch btw rekenen over de volledige prijs.

Let op! Dit geldt uiteraard wel alleen als u de auto in kwestie beroepsmatig gebruikt heeft en m.a.w. wel de btw op brandstofkosten, onderhoud, enz. in aftrek gebracht heeft.

Tip. Een auto die u privé gekocht heeft en ook alleen privé gebruikt heeft, valt bij wederverkoop volledig buiten de btw. U hoeft dan m.a.w. helemaal geen btw aan te rekenen.

Wanneer btw te rekenen op 50% van de verkoopprijs?

Bij 50% aftrek of minder! Heeft u de btw bij aankoop van de auto slechts voor 50% of minder kunnen recupereren, dan mag u bij de wederverkoop ervan zelf inderdaad ook maar btw berekenen op 50% van de verkoopprijs. Dat is dus die fameuze toegeving die de Btw een aantal jaren geleden gedaan heeft (Btw-beslissing E.T. 119.650 van 20.10.2011) .

Niet bij 0% aftrek! Dan zit u immers in de vorige situatie en moet u bij wederverkoop btw berekenen op de volledige verkoopprijs. Alleen als de wettelijke aftrekbeperking inzake autokosten (art. 45, §2 W.Btw) gespeeld heeft en u uw aankoop-btw dus wel gedeeltelijk heeft kunnen recupereren, mag de btw bij wederverkoop van de auto m.a.w. slechts berekend worden op de helft van de verkoopprijs.

Wanneer btw te rekenen op minder dan 50% van de verkoopprijs?

Bij beperkte opname in bedrijfsvermogen. Dat is dan een specifieke mogelijkheid voor eenmanszaken. Zo’n beperkte opname in het bedrijfsvermogen houdt kortweg in dat de auto in kwestie alleen voor het beroepsmatig gedeelte opgenomen wordt in de boekhouding. Wordt de auto m.a.w. voor 35% beroepsmatig gebruikt, dan wordt die niet voor 100% opgenomen in de boekhouding om er finaal dan maar op af te schrijven ten belope van 35%, maar omgekeerd. De auto wordt dan m.a.w. van in het begin maar voor 35% opgenomen in de afschrijvingstabellen en die 35% wordt dan voor de volle 100% afgeschreven.

Btw alleen op dat beroepsmatig deel? Dat klopt! Wordt alleen het beroepsmatig deel van de auto in het bedrijfsvermogen opgenomen, dan moet er bij de wederverkoop ook alleen op dat deel btw aangerekend worden. In ons voorbeeld hierboven is er dan m.a.w. slechts btw te rekenen op die 35%. De overige 65% valt dan immers volledig buiten de btw (Btw-beslissing E.T. 19.650, 20.10.2011, punt 1.3 en 5.1) .

Wanneer helemaal geen btw te rekenen bij wederverkoop?

Loutere privéverkoop? Inderdaad! Het typevoorbeeld is dan de verkoop van de auto van uw vrouw die uitsluitend privé gebruikt geweest is. U heeft met betrekking tot die auto m.a.w. nooit enige btw-aftrek genoten en bijgevolg moet er ook geen btw aangerekend worden bij de wederverkoop ervan.

Tip. Het feit dat uw vrouw die auto eventueel wel gebruikt heeft voor woon-werkverkeer, maakt er nog geen beroepsmatig gebruikte auto van voor de Btw. Hetzelfde geldt trouwens ingeval er ooit belastingvrije kilometervergoedingen voor ontvangen werden. Ook dan blijft die auto volledig privé.

Wat is er van belang voor uw factuur en uw btw-aangifte?

Aandachtspunten bij de facturatie van de wederverkoop van uw auto

Een btw-tarief van 10,5% bestaat niet! Dat is dan uiteraard van belang in het geval waarin u slechts btw moet rekenen op de helft van de verkoopprijs. U moet dan wel degelijk 21% btw rekenen op 50% van de verkoopprijs en dus niet 10,5% op de volledige prijs.

Tip. Vertrekt u van een prijs inclusief btw, deel deze verkoopprijs dan eerst door 1,105 om het juiste basisbedrag te kennen en reken vervolgens op de helft daarvan 21% btw.

Specifieke vermelding. Ook dat is alleen van belang als u slechts btw moet rekenen op 50% van de prijs. Van belang is dan op uw factuur te vermelden: “bijzondere maatstaf, toepassing beslissing E.T. 119.650 van 20.10.2011” of “bijzondere maatstaf, toepassing circulaire nr. 36/2015 van 23.11.2015”.

Aandachtspunten voor uw btw-aangifte

Als u btw rekent op 100%? Dan is er in feite niets speciaal. U neemt dan net zoals bij elke verkoop de verkoopprijs op in rooster 03 en de verschuldigde btw in rooster 54.

Als u btw rekent op slechts 50%? Dan geldt in eerste instantie hetzelfde als bij een gewone verkoop. U vult dan m.a.w. ook de roosters 03 en 54 in zij het dat u dan uiteraard slechts de helft van de verkoopprijs opneemt in dat rooster 03. Er is echter nog iets! De andere helft van de verkoopprijs, zijnde het deel waarop u dan geen btw moet berekenen, moet in dat geval dan nl. opgenomen worden in rooster 00 van de btw-aangifte.

Vergeet de herziening in uw voordeel niet!

Extra btw-aftrek? Inderdaad. Heeft u de btw bij aankoop voor minder dan 50% kunnen recupereren, dan geniet u bij de wederverkoop nog een kleine extra aftrek, nl. het verschil tussen de btw-aftrek die u effectief genoten heeft en 50%. Dat is dan de zgn. herziening in uw voordeel (KB nr. 3, art. 10, §1, lid 1, 3°) .

Te beperken tot zoveel vijfden! De extra aftrek tot die 50%-grens wordt inderdaad maar verleend voor 1/5 van het jaar van verkoop en voor de nog te lopen jaren van de herzieningstermijn van vijf jaar (KB nr. 3, art. 11, §3) . U verricht die aftrek concreet dan via rooster 62 van uw btw-aangifte.

Let op 1! De herziening in uw voordeel kan wel nooit hoger zijn dan het bedrag aan btw dat u zelf aanrekent aan de koper (KB nr. 3, art. 10, §1, lid 2) .

Let op 2! Is de herzieningstermijn van vijf jaar reeds verstreken, dan is er dus geen herziening in uw voordeel meer.

Alleen als u destijds de aankoop-btw voor minder dan 50% heeft kunnen recupereren omwille van de zgn. wettelijke aftrekbeperking, moet u bij wederverkoop slechts btw rekenen op de helft van de prijs. Factureer dit evenwel steeds als 21% btw op 50% van de prijs en niet als 10,5% btw op 100% van de prijs. Vergeet desgevallend ook de herziening in uw voordeel niet.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878