Alle domeinen

2017 - Mei

BEDRIJFSLEIDER - HUUR - 31.05.2017

Bedrijfspand privé aankopen en verhuren aan uw bvba?

U bent van plan om privé een pand aan te kopen om het vervolgens te verhuren aan uw vennootschap. Uw vennootschap beschikt over voldoende cash en u wilt van haar lenen. Hoe kunt u zowel de huur als de lening optimaliseren?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 31.05.2017

Is de fiscale aftrek schuldsaldo wel verstandig?


PERSONEEL - SOCIAAL VOORDEEL - 31.05.2017

Een extraatje voor uw loyale werknemer

U wilt aan uw loyale medewerkers een extraatje geven, maar liefst eentje dat u niet veel kost en waar uw werknemers toch nog veel netto aan overhouden.

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 31.05.2017

Schenken in schijfjes om op slechts 3% uit te komen?

Schenken van vastgoed zit in de lift omdat de tarieven in de drie gewesten verlaagd werden. Wie het verstandig aanpakt kan zijn vastgoed zelfs volledig schenken aan 3%. Hoe gaat u dan het best te werk in de praktijk?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 31.05.2017

Is het een morele schadevergoeding of is het loon?

Een vennootschap betaalt aan haar bestuurders sommen die ze bestempelt als morele schadevergoedingen en die niet belastbaar zouden zijn. De fiscus is het daar niet mee eens en belast de vergoedingen als loon. Wat zei de rechter?

VASTGOED - VARIA - 31.05.2017

Een pand als dividend: met of zonder registratierecht?

U wilt een onroerend goed uit uw bvba naar u privé halen, het liefst zonder veel registratierechten te betalen. Is een dividenduitkering ‘in natura’ een optie? Wat heeft Vlabel daarover onlangs gezegd en hoe zit dat in de andere gewesten?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 31.05.2017

Aansprakelijk omdat u het reorganisatieplan naleeft?

Na goedkeuring van een reorganisatieplan door de rechtbank, betaalt een vennootschap de bedrijfsvoorheffing en btw niet meer. De belastingontvanger stelt de zaakvoerders persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Wat zei de rechter?

PERSONEEL - VARIA - 31.05.2017

Nieuwe circulaire voorziening vakantiegeld!


INVESTERINGEN - AFSCHRIJVINGEN - 31.05.2017

Hoe moet u immateriële vaste activa afschrijven?

Immateriële vaste activa (IVA) mag u afschrijven, maar de boekhoudkundige en fiscale regels voor de afschrijvingen zijn niet helemaal gelijk. Welke verschillen zijn er en wat doet u daarmee?

VERKOOP - COMPROMIS - 31.05.2017

De informatieverplichting na de omgevingsvergunning...

Binnenkort treedt het decreet over de omgevingsvergunning in alle Vlaamse gemeentes in werking. Wat verandert er precies en wijzigt er hierdoor ook iets aan de informatieplicht die u als verkoper of vastgoedmakelaar heeft?

FISCAAL - LENING - 31.05.2017

Geld uitlenen zodat uw kind 20% eigen inbreng kan doen

De Nationale Bank wil dat de banken nog maar maximaal 80% van de waarde van een woning uitlenen. Uw kind heeft echter geen 20% eigen middelen en dus wilt u hem of haar wel wat geld lenen. Waarop moet u dan zoal letten?

MEDE-EIGENDOM - RESERVEKAPITAAL - 31.05.2017

Verplicht om een reservekapitaal op te bouwen?

Bij de aan- of verkoop van een appartement is het feit of er al dan niet een reservekapitaal aanwezig is van belang. Hoe zit dat juist? Is het opbouwen van zo’n kapitaal effectief verplicht en welke wijziging is er op komst?

VLAAMS GEWEST - WONINGHUUR - 31.05.2017

Een conformiteitsattest verplicht in Tienen


WONINGHUUR - HERZIENING HUURPRIJS - 31.05.2017

Na grote werken aan uw huurwoning de prijs optrekken?

U heeft aan uw huurwoning grote werken uitgevoerd die u heel wat gekost hebben, zoals het plaatsen van zonnepanelen en dubbelglas, enz. Die werken komen ook uw huurder ten goede. Kunt u de huurprijs om die reden optrekken?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 31.05.2017

Gaat het wel om een contract van korte duur?


FISCAAL - HUURINKOMSTEN - 31.05.2017

Uw huurder wil onderverhuren aan zijn vennootschap!

U staat op het punt een woning te verhuren aan een particulier. Die wil echter wel graag een stuk daarvan verder onderverhuren aan zijn vennootschap. Wat zijn dan daarbij de fiscale aandachtspunten?

RUIMTELIJKE ORDENING - BURENHINDER - 31.05.2017

Welke boom is nu juist hoog- of laagstammig?

Het is weer lente en dan discussiëren buren weleens over de afstand van de bomen en hagen in de tuin. De wet maakt een onderscheid tussen hoogstammige en laagstammige bomen. Wat is precies het verschil?

VASTGOEDMAKELAAR - MAKELAARSOPDRACHT - 31.05.2017

U tekent in plaats van uw klant...

De verkoper van een pand zit in het buitenland en hij wil dat u in zijn plaats het compromis of huurcontract tekent. Wat is er dan van belang?

SUCCESSIEPLANNING - 31.05.2017

Private stichting ‘light’ voor uw zorgenkind?

Ouders met een ‘zorgenkind’ richten vaak een private stichting op zodat hun kind later niets tekortkomt. Waarom wordt zo’n stichting dan dikwijls in een ‘light’ versie opgestart? Hoe zorgen de ouders er daarna voor dat die stichting over de nodige middelen beschikt? Hoeveel kost schenken en legateren aan een private stichting? Wordt uw kind ook belast op de middelen die hij van die stichting krijgt?

HUWELIJKSVERMOGEN - 31.05.2017

Geen zorgvolmacht? Vraag indeplaatsstelling

Via een zorgvolmacht kunt u iemand een volmacht geven om uw vermogen te beheren voor het geval u dat zelf niet meer kunt. Maar wat als uw echtgenoot na een ongeval, door ziekte of ouderdom niet meer in staat is om zijn wil te uiten en er geen zorgvolmacht is? U kunt de rechtbank dan de indeplaatsstelling vragen. Wat houdt dat concreet in? Wat zijn dan de voordelen en de beperkingen?

SUCCESSIEPLANNING - 31.05.2017

Generation skipping: testament of verzekering?

Als u een deel van uw vermogen aan uw kleinkinderen nalaat, bespaart u een stevig bedrag aan erfbelasting. Hoe kunt u er dan voor zorgen dat uw kinderen toch een stuk controle behouden? Als uw kleinkinderen nog minderjarig zijn, is er dan bij uw overlijden wel een boedelbeschrijving nodig? Kunt u dat vermijden door uw ‘generation skipping’ via een levensverzekering te organiseren?

BELEGGEN - 31.05.2017

Vermogensbeheer: welke prijs?

De meeste banken bieden hun cliënten een vorm van discretionair beheer aan, maar veel verder gaat de vergelijking niet...Wat is dan een correcte vergoeding?

ONROEREND GOED - 31.05.2017

Dakisolatie: ook verplicht voor appartementen?

In 2020 moeten de daken van alle woningen, ook van appartementsgebouwen, in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn. Wat zijn de sancties? Mag u dan uw gelijkvloers appartement wel nog verhuren of bewonen? Wie beslist over deze werken en wie betaalt de kosten? Wat kunt u ondernemen als een aantal mede-eigenaars dwarsliggen, bv. omdat zij hun pand toch niet verhuren, maar het zelf bewonen?

BELASTINGEN - 31.05.2017

Buitenlandse dividenden: rv optimaliseren?

Dividenden zijn een belangrijk bestanddeel van het rendement van uw aandelenbeleggingen. Nu het ‘couponnetjesseizoen’ loopt, ziet ook u wellicht met lede ogen aan hoe de combinatie van de buitenlandse bronheffing en de roerende voorheffing in België uw dividendrendement aantast. Hoe kunt u die buitenlandse belasting beperken?

BELASTINGEN - 31.05.2017

Het geld van uw vennootschap beleggen?

Als u de liquiditeiten van uw vennootschap belegt, dan houdt u het best ook rekening met de fiscale consequenties. Wanneer zijn interesten, dividenden en meerwaarden belastbaar? Zijn minwaarden aftrekbaar? Welke beleggingen hebben een invloed op uw notionele interestaftrek? Waarom kunnen DBI-fondsen interessant zijn, als u het geld van uw vennootschap in aandelen wilt beleggen?

BELEGGEN - 31.05.2017

Europese banksector: wederopstanding?

De Europese economie is in goede doen en de financiële sector profiteert daar mee van. Kunnen de strengere regelgeving en de opkomst van de ‘Fintechs’ roet in het eten gooien? Hoe deed de banksector het recentelijk op de beurs? Moet u als belegger nu bankaandelen in portefeuille nemen? Welke aandelen genieten dan de voorkeur of belegt u toch beter via een fonds of een tracker?

ELEKTRISCHE FIETS - 31.05.2017

Goed nieuws voor speedpedelecs!


DIVIDENDEN - 31.05.2017

Binnenkort uw ‘vastgeklikte’ reserves losmaken?

De sperperiode voor kmo’s om de in 2013 of 2014 zgn. vastgeklikte reserves zonder roerende voorheffing uit te keren, is binnenkort voorbij. Wat is dan het best, die reserves in kapitaal laten zitten of ze ‘losmaken’ door een kapitaalvermindering?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 31.05.2017

Welke werkelijke beroepskosten zijn privé aftrekbaar?

De meeste zaakvoerders kiezen in hun privéaangifte voor de aftrek van forfaitaire beroepskosten. U mag er echter ook voor opteren om van uw loon de werkelijke beroepskosten af te trekken. Over welke kosten gaat het dan eigenlijk?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 31.05.2017

Fiscale bemiddeling zit in de lift!


DIVIDEND - 31.05.2017

15% rv enkel voor winst van boekjaar?

Hoe zit het eigenlijk als u een dividend tegen 15% rv wilt uitkeren? Uit welke winst mag dat dividend precies komen? De minister verduidelijkte dit op 10.05.2017...

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 31.05.2017

Het aan uw vennootschap verhuurde bureau opknappen

U wilt het bureau dat u verhuurt aan uw bvba een grondige opknapbeurt geven. Zijn die kosten dan aftrekbaar voor u of voor uw vennootschap? Maakt het iets uit als u de werken niet door een aannemer laat doen, maar ze zelf doet?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - MEERWAARDEN - 31.05.2017

Verkeerd formulier gespreide taxatie nog corrigeren?

U wilt een meerwaarde gespreid laten belasten, maar het specifieke formulier daarvoor is verkeerd ingevuld of het is per ongeluk niet bij uw aangifte vennootschapsbelasting gevoegd. Kunt u die vergissing achteraf nog rechtzetten?

AANDELEN - OVERDRACHT - 31.05.2017

Aandelenverkoop nietig, wie betaalt het gelag?

U heeft aandelen gekocht, maar u wilt die verkoop nietig laten verklaren. Op 13.01.2017 sprak Cassatie zich uit over wie er dan moet opdraaien voor een waardedaling van de aandelen in de tussentijd. Wat moet u hiervan onthouden?

STARTENDE KMO - 31.05.2017

Crowdfundinginteresten... ?


FISCAAL - PERSONENBELASTING - 31.05.2017

Taxshift, nog niets van gemerkt... ?

Door de taxshift zou de belastingdruk op uw privé-inkomsten van 2016 toch gedaald moeten zijn. Dat is echter niet te zien aan het gemiddelde aanslagtarief!

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2017

Bijlagen bij uw aangifte voegen of niet?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 31.05.2017

Hoe het beroepsgedeelte van uw woning bepalen?

U laat een nieuwe woning bouwen of bestaande woning renoveren die u deels voor uw zaak gebruikt. Kunnen dan ook de gemengde ruimtes zoals een zolder of kelder meetellen voor uw btw-aftrek? Hoe zit dat dan eigenlijk op fiscaal vlak?

ONROEREND GOED - AAN- & VERKOOP - 31.05.2017

De fiscus gaat dit jaar op huizenjacht!

De fiscus liet op 18.04.2017 weten dat wie privé een onroerend goed met winst verkocht heeft zonder die winst aan te geven, zich dit jaar aan een controle mag verwachten! Oei, hoe zit dat en is die winst bij verkoop wel altijd belastbaar?

RECHT - VARIA - 31.05.2017

Ai, u heeft per ongeluk die factuur twee keer betaald...

U betaalt een factuur van een leverancier per ongeluk twee keer of u betaalt ze aan de verkeerde. Wanneer u vraagt om het te veel betaalde terug te storten, treuzelt hij daar echter mee. Is daar iets aan te doen?

SLECHTE BETALERS - BESLAG - 31.05.2017

Een derdenbeslag, wat is er daarbij van belang?

Cassatie bracht op 24.04.2017 een aantal principes in herinnering i.v.m. een zgn. derdenbeslag leggen. Wat is dat juist en wanneer kan dat? Wat is er van belang zo een schuldeiser van een leverancier bij u zo’n derdenbeslag legt?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 31.05.2017

De cijfers van 2016 van uw vennootschap nog bijsturen…

U plant dit jaar een investering waarvoor u bij de bank moet gaan lenen. Die zal dan zeker uw jaarrekening van 2016 willen zien. Het kan dus geen kwaad om die nu, indien nodig, nog wat te laten bijsturen. Eens kijken hoe dat zoal kan.

BELEGGEN - FONDSEN - 31.05.2017

Minder rijk dan u denkt?

Zeker wanneer u veel belegt in obligatiefondsen en gemengde fondsen, is de waarde van uw beleggingsportefeuille een stuk lager dan wat uit uw overzicht blijkt. Dat komt vooral door de ‘latente’ Reynders-taks. Hoe zit dat juist in elkaar?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 31.05.2017

Vrijstelling die de fiscus niet automatisch invult!


VERZEKERINGEN - RECHTSBIJSTAND - 31.05.2017

Kunt u zich verzekeren tegen een cybermisdaad?

Phishing, hacking, virussen, identiteitsdiefstal, imagoschade via sociale media zijn allemaal vormen van cybermisdaad. De cyberaanval Wannacry besmette wereldwijd meer dan 200.000 pc’s. Welk gevaar loopt u? Bent u goed verzekerd?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 31.05.2017

Nieuwe én oude auto samen fiscaal aftrekbaar?

Stel, u koopt een nieuwe auto en u behoudt ook de oude nog. Kunt u dan beide auto’s fiscaal inbrengen of slechts één van de twee? Wat is fiscaal gezien de beste keuze? Is het eventueel anders als u een vennootschap heeft?

BTW - 6% - 31.05.2017

Uw tuinhuis altijd met 21% btw?


ONROEREND GOED - HYPOTHECAIRE LENING - 31.05.2017

Schuldsaldoverzekering, wat als een van beiden overlijdt?

Bij de sluiting van uw woninglening hebben u en uw partner een schuldsaldoverzekering (SSV) afgesloten voor het geval een van beiden overlijdt. Welke zijn de fiscale gevolgen indien dat effectief zou gebeuren?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 31.05.2017

PWA-cheque nog fiscaal voordelig?

Dienstencheques zijn redelijk gekend, maar hoe zit het met zgn. PWA-cheques? Bestaan die eigenlijk nog en kunt u daar nog een fiscaal voordeel mee doen?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 31.05.2017

Ook fiscale voordelen voor speedpedelecs?


BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2017

Lening verschaft via crowdfunding?


BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2017

Uw PayPal-rekening melden?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 31.05.2017

Pand op lijfrente verkopen aan een van uw kinderen?

U bent eigenaar van een tweede verblijf, een verhuurd appartement of een geërfde woning. Een van uw volwassen kinderen is geïnteresseerd om dat van u over te kopen. Is het interessant om dat te doen met een verkoop op lijfrente?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 31.05.2017

Een belastingvermindering voor uw Rode Kruis-sticker?

Wellicht heeft u de voorbije weken een Rode Kruis-sticker gekocht en heeft u vernomen dat u een gift aan erkende goede doelen fiscaal kunt inbrengen. Wat zijn de voorwaarden daarvoor nu alweer en geldt dat dan ook voor die stickers?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 31.05.2017

Discreet schenken kan ook aan twintigers!

U wilt een schenking doen aan uw kinderen, maar u vindt het beter dat ze (voorlopig) niet weten wat en vooral hoeveel ze juist krijgen. Hoe pakt u dat het best aan? Is er een probleem als uw kinderen meerderjarig zijn? Even kijken...

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 31.05.2017

Betalingsuitstel en kwijtschelding, financieel en fiscaal

Een van uw klanten heeft problemen om uw facturen op tijd te betalen en u verleent uitstel van betaling of u scheldt een deel van zijn schuld aan u kwijt. Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen? Wat als u in het omgekeerde geval bent?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2017

Tax-on-Web 2017 weer wat gebruiksvriendelijker!


PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 31.05.2017

Extra voordeel sinds februari bij glijdende werkuren

In het systeem van zgn. glijdende uurroosters kunt u de werknemers zelf – binnen bepaalde perken – laten kiezen om hoe laat ze beginnen en stoppen. Wist u al dat dit systeem sinds 1 februari 2017 nog een extra voordeel biedt?

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 31.05.2017

Een moto kopen met de bvba of hem zelf betalen?

Stel, u heeft een bvba en u wilt een moto kopen die u slechts beperkt ‘beroepsmatig’ zal gebruiken (daar het woon-werkverkeer privégebruik vormt). Is het dan wel aan te raden om de moto met de bvba te kopen?

FISCAAL - BTW - 31.05.2017

Hoe het beroepsgedeelte van uw privéwoning bepalen?

U laat een nieuwe woning bouwen of bestaande woning renoveren die u deels voor uw zaak gebruikt. Kunnen dan ook de gemengde ruimtes zoals een zolder of kelder meetellen voor uw btw-aftrek? Hoe zit dat dan eigenlijk op fiscaal vlak?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 31.05.2017

De prijsverhoging van het isolatiemateriaal doorrekenen?

In de media is onlangs verschenen dat door een schaarste de prijs van het isolatiemateriaal de hoogte in gaat. Kunt u die hogere prijs doorrekenen aan uw klanten? Moet u daarvoor dan een speciale clausule voorzien in het contract?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2017

Bijlagen bij uw privé-aangifte voegen of niet?


FISCAAL - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 31.05.2017

Maximaliseer uw fiscale aftrek voor pensioenopbouw!

Wilt u op een fiscaal vriendelijke manier via uw privéaangifte een pensioen opbouwen, dan kan dat via pensioensparen, langetermijnsparen en/of een zgn. VAPZ. Vanaf welk inkomen kunt u eigenlijk de maximale fiscale aftrek genieten?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 31.05.2017

Geen proces-verbaal, geen aansprakelijkheid!

Voert u in het kader van een overheidsopdracht werken uit en gaat de opdrachtgevende overheid u tijdens de waarborgtermijn aanspreken voor gebreken, dan moet zij daarbij een procedure volgen. Hoe zit dat en wat is voor u van belang?

6%-BTW-TARIEF - TUINWERKZAAMHEDEN - 31.05.2017

Tuinhuis als garage aan 6% btw?

Onder bepaalde voorwaarden kan de bouw van een garage onderworpen zijn aan 6% btw, terwijl voor tuinhuizen het normale btw-tarief van 21% geldt. Hoe zit dat dan met een tuinhuis dat dienst doet als garage? Is dat aan 6% of 21% btw?

FISCAAL - BELASTINGAANSLAG - 31.05.2017

Aanslag later betalen: wat kost dat?

Als u uw belastingaanslag ontvangt, staat daar een datum op tegen wanneer u die aanslag moet betalen. Wat riskeert u als u die datum zou overschrijden?

LOON(KOSTEN) - 31.05.2017

Cafetariaplannen worden erkend in de rechtspraak!

Stel, u wilt uw globale loonkost reduceren door – in overleg met uw werknemers – een stuk brutoloon te vervangen door een voordeel waarop geen bijdragen verschuldigd zijn. Kan de RSZ dit betwisten? Een recent arrest licht toe...

PERSONEELSADMINISTRATIE - 31.05.2017

Mobiliteitsenquête 2017-2019 kondigt zich aan


UITZENDARBEID - 31.05.2017

Van interimgebruik tot -misbruik...

In mei 2017 was er in de media veel te doen over een bedrijf dat misbruik zou maken van zgn. dagcontracten voor interims. Is dat ook ‘gevaarlijk’ voor kmo’s?

WETTELIJK PENSIOEN - 31.05.2017

Is doppen goed genoeg voor het pensioen?

Eind april 2017 stonden de media bol van het feit dat een werkloze meer pensioen ontving dan haar vriendin die altijd gewerkt had (als zelfstandige). Wil dit dan zeggen dat werkloosheidsperiodes (altijd) meetellen voor het pensioen?

STUDENTENARBEID - 31.05.2017

Hoe het urensaldo van een student checken?

Stel, u wilt in juli en/of augustus iemand als jobstudent in dienst nemen tegen het goedkope RSZ-tarief. Over welk saldo van zijn 475 ‘RSZ-vrije’ uren moet hij nog beschikken en waaraan moet u denken bij de controle ervan?

BRUGPENSIOEN - 31.05.2017

Welke brugpensioenleeftijd(en) in 2017-2018?

De leeftijd voor individueel brugpensioen – dus buiten een collectieve (ontslag-)regeling – bedraagt in principe 62 jaar in 2017-2018. Een aantal kader-cao’s voorzien echter in afwijkingen voor zgn. bijzondere stelsels. Waarover gaat het?

ARBEIDSOVEREENKOMST - 31.05.2017

Waarom u de datum ‘in dienst’ beter niet blanco laat...

Stel, de datum waarop een nieuwe werknemer zal kunnen beginnen, staat nog niet vast wanneer hij zijn contract komt tekenen. Waarom is het toch geen goed idee om die datum blanco te laten en hoe lost u dit beter op?

VAKANTIEGELD - LOONBESLAG - 31.05.2017

Beslag op dubbel vakantiegeld: hoe berekenen?

Stel, er wordt beslag gelegd op het loon van een bediende. Als het (dubbel) vakantiegeld mee betaald wordt, moet het beslag dan ook daarop toegepast worden? Is er een verschil als u het vakantiegeld al halfweg de maand betaalt?

PATIËNTENWENKEN - RUSTHUIS - 31.05.2017

Nu al (mee)betalen voor factuur OCMW-rusthuis?

Begin mei 2017 was er sprake van een wetsvoorstel om kinderen te verplichten om mee de factuur van een OCMW-rusthuis voor hun ouders te betalen. Anderen reageerden dat dit nu ook al opgelegd kan worden. Hoe zit dit in elkaar?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 31.05.2017

Deconventie tandartsen mogelijk tot 14.06


GOED OM TE WETEN - HUISARTSEN - 31.05.2017

Vlaamse Impulseo-dossiers indienen vóór 30.06


BELASTINGAANGIFTE - 31.05.2017

Belastingen op uw buitenlandse huurinkomsten?

De fiscus heeft al vaak benadrukt dat inkomsten uit buitenlandse onroerende goederen opgenomen moeten worden in uw aangifte. Wat moet u dan precies aangeven en moet u daardoor eigenlijk meer belastingen betalen?

SCHULDSALDOVERZEKERING - 31.05.2017

Wat als een van beiden overlijdt?

Bij de sluiting van uw woninglening hebben u en uw partner een schuldsaldoverzekering (SSV) afgesloten voor het geval een van beiden overlijdt. Welke zijn de fiscale gevolgen indien dat effectief zou gebeuren?

MEDISCH RECHT - AANSPRAKELIJKHEID - 31.05.2017

Mogen patiënten een gesprek opnemen?

Begin mei 2017 was er veel te doen over het feit dat een patiënt een gesprek met u zou kunnen opnemen... en die opname nog in een procedure zou kunnen gebruiken ook. Klopt dit inderdaad en mag u dan ook het gesprek opnemen?

GRONDIG ONDERZOCHT - AUTOKOSTEN - 31.05.2017

Een tweede auto in de bvba: nog haalbaar?

De aftrek van de kosten van meer dan één auto in uw bvba heeft altijd al ‘gevoelig’ gelegen. Uit een recent arrest blijkt dat het aangeven van een VAA voor privégebruik ook in deze context al niet meer volstaat. Waarop moet u dan letten?

TANDARTSEN - RECLAME - 31.05.2017

Mogen tandartsen nu reclame maken?

In een arrest van 4 mei 2017 oordeelde het Europees Hof dat een absoluut reclameverbod niet (langer) kan. Betekent dit nu dat u sindsdien reclame mag maken?

SOFTWARE - TAAL - 17.05.2017

Berichten vertalen op uw smartphone?


COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 17.05.2017

Hang een gewoon usb-toetsenbord aan uw tablet

Typt u vaak teksten op uw tablet en wilt u daarvoor een extern toetsenbord? U kunt dan een draadloos bluetooth-toetsenbord kopen. Dat is handig, maar kunt u ook niet een gewoon, goedkoop usb-toetsenbord gebruiken?

EIGEN WEBSITE - SITEPROMOTIE - 17.05.2017

SEO anno 2017: waarop moet u letten?

Door te focussen op search engine optimization klimt uw website misschien wel hoger in de zoekresultaten van Google. Weet wel dat u uw SEO-inspanningen moet afstemmen op de nieuwste ontwikkelingen. Een checklist…

BEVEILIGING - OUDERLIJK TOEZICHT - 17.05.2017

Kindvriendelijker internet

Het internet bevat ook veel inhoud die niet voor kinderen geschikt is. Hoe kunt u uw kinderen daartegen beschermen en ervoor zorgen dat ze online niet te veel tijd doorbrengen? We laten het u zien voor Windows 10 en Android.

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 17.05.2017

Hoe zet u social media slim in?

Bijna iedereen is tegenwoordig aanwezig op sociale netwerken. Dat geldt ook voor uw (potentiële) klanten. Hoe speelt u daar als ondernemer slim op in? Wij verzamelden zes tips van verschillende experts.

SOFTWARE - VARIA - 17.05.2017

Hulp op afstand met Quick Assist

Wist u dat Windows 10 een ingebouwde tool – Quick Assist – heeft voor hulp op afstand? Wat zijn de mogelijkheden t.o.v. het bekende TeamViewer?

WEBDIENSTEN - VARIA - 17.05.2017

Hoe een eerdere webpagina terugvinden?

Webpagina’s worden continu vernieuwd. De kans bestaat dus dat u online informatie uit het verleden vandaag niet meer terugvindt. Hoe vindt u een ‘oude’ webpagina terug en hoe bewaart u de huidige versie van een webpagina?

WEBDIENSTEN - VARIA - 17.05.2017

Zo deelt u een verzameling weblinks


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 17.05.2017

Spring beter om met het PST-bestand van Outlook

Het PST-bestand van de Outlook-software bevat al uw e-mails, afspraken, contactpersonen, notities en andere gegevens van uw accounts. Het is dus nuttig om te weten hoe u het kunt back-uppen. Hoe gaat u aan de slag?

SOFTWARE - APPS - 17.05.2017

Google wil u beter laten communiceren

Google doet eindelijk een poging om meer orde te scheppen in zijn verwarrende aanbod van communicatietools. Er wordt nu een duidelijker onderscheid gemaakt tussen consumenten en zakelijke gebruikers. Hoe zit dat?

CONSUMENT - ZOEKERTJES - 17.05.2017

Waar (ver)koopt u uw oude spullen?

Kapaza is ermee gestopt. Is 2dehands.be nu het enige alternatief of zijn er nog andere interessante zoekertjessites?

SOFTWARE - WINDOWS - 17.05.2017

Zorg dat u uw pc stevig vergrendelt

Als u niet wilt dat iemand bij uw bestanden en persoonlijke gegevens op uw pc kan, is het van belang dat u uw pc vergrendelt telkens u even weggaat. Hoe doet u dat in Windows 10?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 17.05.2017

Meer grip op uw mailbox

Werkt Inbox Zero – streven naar een lege inbox – niet voor u? Met deze tips krijgt u uw inbox misschien wel onder controle.

GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 16.05.2017

Accrediteringshonorarium 2017: idem als 2016


RIZIV-INSPECTIE - 16.05.2017

De DGEC mag extrapoleren (volgens de wet)...

De RIZIV-inspectie werkt al langer met steekproeven waarop ze dan gaat extrapoleren om te bestraffen. Sinds 1 januari 2017 staat deze extrapolatietechniek zelfs expliciet in de wet. Welke concrete gevolgen heeft dit voor u?

GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMED CONSENT - 16.05.2017

Volstaat een infosessie voor uw informatieplicht?

Stel, een patiënt beweert dat u hem onvoldoende geïnformeerd heeft, terwijl er door het ziekenhuis uitgebreide infosessies over de ingreep georganiseerd werden. Volstaat dat dan niet? Een recente uitspraak van het FMO licht toe...

BELASTINGCONTROLE - 16.05.2017

Gezocht: wie heeft vastgoed verkocht?

De fiscus kondigt soms controle van specifieke doelgroepen aan. In 2017 gaat het o.a. over wie een meerwaarde op vastgoed niet aangaf. Wat houdt dit in?

BELASTINGAANGIFTE - 16.05.2017

Welke fiscale gevolgen heeft een feitelijke scheiding?

Bent u getrouwd, dan worden u en uw partner samen belast. Hoe zit dat echter als u in 2016 uit elkaar bent gegaan? Moet u dan elk apart een aangifte indienen en wordt u apart belast? Hoe zit dat dan als u bezwaar wilt indienen?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSENCONVENTIE - 16.05.2017

Deconventiedeadline tandartsen: 2 juni 2017


ONROEREND GOED - 16.05.2017

Is het nog wel een verbouwing tegen 6% btw?

Stel, u bent van plan om uw eigen woning te laten renoveren en u wilt meteen ook een stuk laten bijbouwen. Kan dat dan ook tegen 6% btw of niet? Waarmee moet u voor dat verlaagd btw-tarief eigenlijk rekening houden?

PENSIOEN - 16.05.2017

40 jaar (tand)arts en nog geen deftig pensioen?

In april 2017 kwam in de media hoe iemand die 40 jaar als zelfstandige gewerkt had, een pensioen kreeg van minder dan € 1.000. Kan dat wel? Het minimumpensioen als zelfstandige is toch even hoog als dat van een werknemer?

BELEGGEN - ONROEREND GOED - 15.05.2017

Uw centen parkeren in een garage: waarop letten?

Waarop moet u letten wanneer u wilt beleggen in parkeergarages en autostaanplaatsen? Wat brengt het op en hoe wordt dit belast? Kan ik de interesten van mijn lening inbrengen? Wordt de meerwaarde bij verkoop belast?

SCHENKING - ONROEREND GOED - 15.05.2017

Mag je ‘mathematisch gefaseerd’ schenken?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 15.05.2017

Is een oldtimer (van de praktijk) fiscaal interessant?

Stel, u heeft een oldtimer gekocht die u nu terug wilt verkopen. Hoe zit dat dan fiscaal gezien? Wordt u belast op de winst die u daarbij maakt? Maakt het een verschil als u een vennootschap heeft?

VERZEKERINGEN - BRAND & DIEFSTAL - 15.05.2017

Komt de verzekering geen 100% tussen bij een brand?

Een collega sloot een brandverzekering af voor zijn zaak. Nadien blijkt echter, bij een brand, dat de verzekeraar maar voor 75% tussenkomt. Oei, kan dat zomaar? Hoe kunt u dat vermijden?

DIVIDENDEN - 15.05.2017

Buitenlandse dividenden: hoe verhoogt u uw rendement?

Het tweede kwartaal is traditioneel de periode waarin het dividend over het voorbije boekjaar uitgekeerd wordt. Dividenden zijn een belangrijk bestanddeel van het rendement van uw aandelenbeleggingen.

De fiscus pikt wel een stevig graantje mee. Voor buitenlandse dividenden is er twee keer belasting verschuldigd: eerst buitenlandse bronheffing, en daarbovenop nog eens Belgische roerende voorheffing. Hoe kunt u die buitenlandse belasting beperken?


PENSIOENOPBOUW - 15.05.2017

Geen belastbare winst: is een backservicepremie storten soms toch fiscaal zinvol?

Als u al fors fiscaal geoptimaliseerd heeft of bv. zware afschrijvingen heeft lopen, dan maakt uw vennootschap wellicht nog weinig belastbare winst.

Kan het dan soms toch zinvol zijn om de beschikbare ruimte binnen uw groepsverzekering of IPT te benutten om een fiscaal aftrekbare backservicepremie te betalen? Wanneer?


ARBEIDSDUUR - 15.05.2017

Wet Werkbaar en Wendbaar Werk: nu meer mogelijkheden om flexibel te werken?

De nieuwe Wet Werkbaar en Wendbaar Werk biedt bedrijven nu ruimere mogelijkheden om flexibel te werken om zo seizoenspieken op te vangen of vrijwillige overuren te laten presteren. Hoe zitten die nieuwe regels precies in elkaar?

Daarnaast versoepelt de wet de administratieve formaliteiten voor deeltijds werk. Welke impact hebben die nieuwe bepalingen voor u?


VAKANTIE - 15.05.2017

Te veel werk: kunt u nog terugkomen op een eerder goedgekeurde vakantieaanvraag?

Nu de vakantie eraan komt heeft ook u wellicht opnieuw met een aantal werknemers discussies over wat kan en niet kan. Wie bepaalt wanneer een werknemer vakantie mag opnemen? Mag u nog terugkomen op een eerder goedgekeurde vakantie, bv. als er onverwachts veel werk is?

Mogen uw werknemers ook onbetaald verlof opnemen of hun vakantie spreiden over halve dagen? Klopt het dat werknemers die tijdens hun vakantie ziek worden die dagen toch behouden?


SUCCESSIEPLANNING - 15.05.2017

Een private stichting ‘light’ oprichten voor uw zorgenkind?

Ouders met een ‘zorgenkind’ richten steeds vaker een private stichting op zodat ze zeker zijn dat hun kind later niets tekortkomt.

Waarom wordt zo’n stichting dan vaak in een ‘light’-versie opgestart? Hoe zorgen de ouders er daarna voor dat die stichting over de nodige middelen beschikt? Hoeveel kost schenken en legateren aan een private stichting?

Wordt uw kind ook belast op de middelen die hij later van die stichting krijgt?


JAARREKENING - 15.05.2017

Uw jaarrekening niet of niet tijdig neergelegd of goedgekeurd: (g)een drama?

Heel wat bedrijven springen te lichtzinnig om met de termijnen om de jaarrekening goed te keuren en neer te leggen. Welke termijnen moet u daarbij precies naleven? Kunt u de jaarvergadering indien nodig toch nog uitstellen?

Kan uw bestuurdersaansprakelijkheid door een laattijdige neerlegging in het gedrang komen? Waarom gaat u het best na of een failliete klant zijn jaarrekening wel tijdig neergelegd heeft?


REKENING-COURANT - 15.05.2017

Hoe kunt u vandaag gratis geld lenen bij uw vennootschap?

Geld uit uw vennootschap halen via een dividend blijft duur. Vanaf wanneer kunt u uw liquidatiereserves tegen de verlaagde rv van 5% uitkeren?

Hoe kunt u in de tussentijd op een goedkope manier geld uit uw vennootschap halen? Hoe wordt u belast op een lening in rekening-courant? Welke goedkopere alternatieven bestaan er?

Hoe kunt u bv. vandaag met een hypothecaire lening met variabele rente gratis geld lenen bij uw vennootschap?


BORGSTELLING - 15.05.2017

Uw bank vraagt een borgstelling: welke voorzorgen neemt u dan het best?

Wat zijn de aandachtspunten als uw bank vraag dat u zich borg stelt voor uw vennootschap? Waarom combineert u zo’n borgstelling vaak beter met een hypotheek dan met een mandaat?

Waarom doet u er goed aan uw oude kredietovereenkomsten nog eens na te kijken? Wat gebeurt er met uw borgstelling als u de aandelen van uw bedrijf verkoopt? Waarover onderhandelt u dan het best met de bank en met de overnemer?


STUDENTENARBEID - 15.05.2017

475 uur werken: gevaar voor kinderbijslag en fiscus?

Sinds 1 januari 2017 kunnen studenten 475 uur (i.p.v. 50 dagen) per jaar werken tegen een laag RSZ-tarief. Als men dat volledig urenkrediet opgebruikt, kan men dan in de problemen komen met de kinderbijslag of het fiscaal ten laste zijn?

EDUCATIEF VERLOF - TERUGVORDERING - 15.05.2017

Deadline voor 2015-2016 in Brussel en Wallonië


SOCIAAL SECRETARIAAT - EXTERNE DIENST - 15.05.2017

Opzeg dienstverlener voor vertrek op 1 januari


LOONNORM - 15.05.2017

Worden loonsverhogingen beboet?

Inbreuken op de loonnorm, die 1,1% bedraagt voor 2017-2018, kunnen strenger bestraft worden. Moet u nu schrik krijgen voor elke vorm van opslag?

ARBEIDSORGANISATIE - 15.05.2017

Wat moet u doen als u al met glijdende uren werkte?

Stel, u werkt al van vóór 1 februari 2017 met glijdende werktijden. Vermits de Wet op werkbaar en wendbaar werk daar op die datum een echte wettelijke basis voor gecreëerd heeft, moet u nu ook iets doen om u daarmee te conformeren?

SECTORINFORMATIE - PC 200 - 15.05.2017

Wie krijgt (niet) alles aan jaarpremie en ecocheques?

Als u tot PC 200 behoort, moet u in juni 2017 opnieuw ecocheques toekennen én een jaarpremie betalen. Welke bedienden hebben echter geen recht op de volle pot (€ 250 voor de ecocheques en € 252,83 voor de jaarpremie)?

ONTSLAGBESCHERMING - PESTKLACHT - 15.05.2017

Pestconflict opgelost, maar bescherming duurt voort...

Stel, een werknemer heeft een klacht ingediend voor pesten op het werk. Een paar maanden later is het conflict dankzij bemiddeling opgelost. Nog een paar maanden later bent u genoodzaakt de klager te ontslaan. Loopt u nog risico’s?

CONCURRENTIE DOOR WERKNEMER - 15.05.2017

Welke schadevergoeding voor oneerlijke concurrentie?

Stel, een werknemer blijkt, terwijl hij nog in dienst is, een zaak overgenomen te hebben die een gelijkaardige activiteit uitoefent. Is dat dan oneerlijke concurrentie en kunt u daar schadevergoeding voor bekomen? Een recent arrest licht toe...

ZIEKTE - CONTROLEARTS - 15.05.2017

Thuis moeten zijn voor de controle... en toch niet thuis

Stel, in uw sector of arbeidsreglement is er een zgn. thuisblijfverplichting voor de controlearts voorzien. Wanneer de zieke werknemer toch niet thuis zou zijn als de controlearts langskomt, mag u dan onmiddellijk gewaarborgd loon inhouden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 15.05.2017

Wie koopt de nieuwe fiets: uw vennootschap of u privé?

Tegen de zomer wilt u een nieuwe fiets, maar koopt u die het beste via uw vennootschap of toch privé? Hoe zit dat trouwens met de fiscale verschillen tussen al die ‘soorten’ fietsen?

AANDEELHOUDERS - STEMRECHT - 15.05.2017

Hoe de controle binnen uw vennootschap behouden?

Gaat u een kapitaalverhoging doen waarop een investeerder intekent, dan krijgt hij aandelen in ruil en kan hij stemmen op de algemene vergadering. Kunt u dit vermijden door aandelen zonder stemrecht? Zijn er nog andere mogelijkheden?

LIQUIDATIERESERVES - 15.05.2017

Liquidatiereserves vijf jaar onaangetast laten, hoe zit dat?

U kunt een liquidatiereserve uitkeren tegen 5% rv, als ze ten minste vijf jaar op een zgn. onaangetaste rekening staat. Wat houdt die onaantastbaarheidsvoorwaarde precies in en wanneer is er sprake van een aantasting van de liquidatiereserve?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 15.05.2017

Aandelenopties voor uw managementvennootschap?

Krijgt u als zaakvoerder aandelenopties van uw bvba toegekend, dan wordt u fiscaal gunstig belast. Is dat ook zo als uw managementvennootschap optreedt als zaakvoerder van uw bvba? Op 13.04.2017 gaf de fiscus tekst en uitleg...

AFSCHRIJVINGEN - 15.05.2017

Afschrijvingstermijn zonnepanelen


VENNOOTSCHAPSBIJDRAGE - 15.05.2017

Uw vennootschapsbijdrage in 2017?


GROEPSVERZEKERING - 15.05.2017

Hoeveel backservicepremie in 2017?

U wilt dit jaar een zgn. backservicepremie in uw groepsverzekering storten. Waarmee moet u dan, naast de 80%-grens, nog rekening houden?

BELASTINGCONTROLE - 15.05.2017

Wat viseert de fiscus in 2017?


BEROEPSKOSTEN - JAAR VAN AFTREK - 15.05.2017

Interesten pas in het jaar van betaling boeken?

Vennootschap B kan de interesten op een lening van A niet meteen betalen en boekt die pas drie jaar later bij de betaling ervan, als kost. Een goed idee of niet?

ERVEN EN SCHENKEN - 15.05.2017

Fiscaal regioshoppen


HANDELSPRAKTIJKEN - VARIA - 15.05.2017

De inspecteur als ‘mystery shopper’

De economische inspectie kan zich binnenkort bij een controle voordoen als ‘mystery shopper’, zo kwam in de media. Hoe zit dat en hoever kan dat gaan?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 15.05.2017

40 jaar als zelfstandige en nog geen deftig pensioen?

Recent kwam in de media hoe iemand die 40 jaar als zelfstandige gewerkt had nadien een pensioen kreeg van minder dan € 1.000. Kan dat wel? Het minimumpensioen als zelfstandige is toch even hoog als dat van een werknemer?

FISCAAL - BTW - 15.05.2017

Trouwe klanten belonen zonder fiscale kopzorgen!

U wilt een getrouwheidsactie starten voor uw klanten en bij aankoop van tien exemplaren van een product, één gratis of een fikse korting geven. Moet u dan iets speciaals doen om geen problemen te krijgen met de Btw en de fiscus?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.05.2017

Waarop letten als de bvba de energiekosten betaalt?

Fiscaal gezien kan het interessant zijn om ook de privéfacturen van uw ‘nutsvoorzieningen’ door uw bvba te laten betalen. Uit een recent vonnis blijkt dat het wel belangrijk is dat de regels correct toegepast worden. Waarop moet u letten?

FISCAAL - DAGONTVANGSTEN - 15.05.2017

Het kasboek is niet het dagontvangstenboek!

U krijgt een fiscale controle en men vraagt u om het kasboek en het dagontvangstenboek voor te leggen. Tiens, is dat dan niet hetzelfde? Wat zijn de verschillen tussen beide boeken en welk van de twee is eigenlijk verplicht?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.05.2017

Moet u die vennootschapsbijdrage wel betalen?

Het grensbedrag om te bepalen of uw vennootschap € 347,50 dan wel de verhoogde zgn. vennootschapsbijdrage van € 868 moet betalen, is onlangs vastgelegd. Hoe zit dat juist en wanneer moet u die bijdrage niet betalen?

PERSONEEL - SOCIALE INSPECTIE - 15.05.2017

Sociale flitscontroles in het verschiet!


OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 15.05.2017

De architect weigert de vorderingsstaat goed te keuren...

In veel aannemingscontracten is vermeld dat u als aannemer maar een factuur mag opmaken na de goedkeuring van de vorderingsstaat door de architect of hoofdaannemer. Kunt u daar dan nog onderuit?

6%-BTW-TARIEF - TUINWERKZAAMHEDEN - 15.05.2017

Welk btw-tarief voor aanleg van een groendak of -gevel?

Door de evolutie van milieuvriendelijke isolatie laten bepaalde klanten wellicht een groendak of -gevel aanleggen. Kan daarvoor 6% btw gelden of zijn dat dan tuinwerken waarvoor sowieso 21% geldt? Een recente circulaire verduidelijkt...

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 15.05.2017

Uw privéaangifte complexer dit jaar?

Het aangifteformulier voor de personenbelasting is verschenen en bevat 75 codes meer dan vorig jaar. Moet u dan meer info aan uw boekhouder bezorgen?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 15.05.2017

Een discreet testament dat niet ‘verdwijnt’?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 15.05.2017

Verkooprecht bij vroegtijdige beëindiging opstalrecht?

Uw vennootschap heeft op een grond die van u privé is via een opstalrecht van 20 jaar een gebouw gezet. U wilt dit nu terug naar u privé halen door dat opstalrecht na bv. 12 jaar te beëindigen. Moet u daar registratierechten op betalen?

RECHT - WERKEN IN REGIE - 15.05.2017

Werken in regie en dan schrikken van de rekening...

Uw collega werkte in regie voor een bepaalde klant, maar als die zijn factuur krijgt, doet hij moeilijk over de kostprijs van het materiaal en het aantal gepresteerde uren. Kan dat zomaar? De rechter sprak zich uit...

BTW - BTW-HERZIENING - 15.05.2017

Geen btw-herziening met bedrijven- of dienstencentrum!

In 2013 kocht u een nieuw kantoorgebouw. Aangezien het volledig beroepsmatig gebruikt werd, heeft u de btw volledig in aftrek gebracht. Nu gaan de zaken slechter en komt 30% van de kantooroppervlakte vrij. Wat zijn de btw-gevolgen?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIERESERVE - 15.05.2017

Schuilt er een addertje onder uw liquidatiereserve?

De jaarafsluiting brengt automatisch de vraag naar fiscale optimalisatie naar boven. Een van de pistes is de aanleg van een liquidatiereserve. Wij gaan even na of de liquidatiereserve voor u eigenlijk wel interessant is?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 15.05.2017

Verdoken meerwinsten ook nog in verworpen uitgaven?

De fiscus kan de aanslag geheime commissielonen niet enkel toepassen op vergoedingen en voordelen van alle aard die niet op een fiche vermeld zijn, maar ook op verdoken meerwinsten. Wat zegt de fiscus daarover?

AANGIFTE PERSONENBELASTING - 15.05.2017

Tax-on-Web vanaf nu beschikbaar in nieuw jasje


VASTGOED - MEERWAARDEN - 15.05.2017

Meerwaarde privé belast wegens gebruik vennootschap?

Een koppel koopt 2 bouwgronden waarop de bouwfirma waarvan de man zaakvoerder is 2 woningen optrekt. Enkele jaren later verkoopt het koppel de panden. De fiscus belast de winst als een divers inkomen. Wat vond de rechter daarvan?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 15.05.2017

Publiciteit voor de btw, dus ook voor de belastingen?

Een garage organiseert een evenement waarbij hapjes en drankjes aangeboden worden. In de aangifte vennootschapsbelasting worden deze kosten 100% in aftrek genomen. De controleur beperkt de aftrek tot 50%. Wat zei de rechter?

BELASTINGCONTROLE - 15.05.2017

Aangekondigde controleacties 2017

De lijst van wie zich dit jaar aan een fiscale controle mag verwachten, is weer gepubliceerd! Reden om u ongerust te maken of niet echt? Even kijken...

AANGIFTE PERSONENBELASTING - 15.05.2017

Aangiftetermijn personenbelasting 2017


BELASTINGAANGIFTE - 15.05.2017

Wanneer uw privéaangifte indienen?


AFTREKBARE KOSTEN - AFSCHRIJVINGEN - 15.05.2017

Hoelang afschrijven op zonnepanelen?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 15.05.2017

Kinderopvang tijdens niet-verplicht onderwijs!?

Kosten van kinderopvang kunt u inbrengen in uw privéaangifte voor zover de opvang buiten de schooluren gebeurt. Hoe zit dat eigenlijk als u uw kind naar de muziekschool stuurt of een taalcursus laat volgen? De fiscus verduidelijkt...

BTW - 6% - 15.05.2017

Groengevel tegen 6% btw?


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 15.05.2017

Hoe zit dat fiscaal als u uw kind een startlening geeft?

Uw zoon wil een eenmanszaak beginnen en u bent bereid om een startlening te geven. Zijn de interesten daarop voor uw kind aftrekbaar en hoe wordt u op die interesten eigenlijk belast? Van welke fiscale voordelen kunt u gebruik maken?

AFTREKBARE KOSTEN - ONROEREND GOED - 15.05.2017

Wat met inrichtingskosten huurbedrijfspand bij verhuis?

U huurt sinds enkele jaren een bedrijfspand waarin u werken heeft laten uitvoeren om het geschikt te maken voor uw zaak en die u fiscaal in aftrek genomen heeft. Hoe zit dat dan fiscaal eigenlijk als u dat pand gaat verlaten?

AFTREKBARE KOSTEN - RESTAURANTKOSTEN - 15.05.2017

Is een dagschotel een aftrekbare beroepskost?

Uw zaak is niet aan uw woning gelegen, maar bv. in een winkelstraat in een stad. Over de middag heeft u geen tijd om thuis te gaan eten, en gaat u lunchen in de buurt van uw zaak. Is die lunch dan aftrekbaar, ook als u alleen gaat eten?

BELASTBARE INKOMSTEN - 15.05.2017

Uw oldtimer verkopen?


FISCAAL - MEERWAARDEN - 09.05.2017

Verkoop van vastgoed dit jaar extra gecontroleerd?

De fiscus liet op 18.04.2017 weten dat wie privé een onroerend goed met winst verkocht heeft zonder die winst aan te geven, zich dit jaar aan een controle mag verwachten! Oei, hoe zit dat en is die winst bij verkoop wel altijd belastbaar?

BRUSSELS GEWEST - VARIA - 09.05.2017

Wat wijzigt er i.v.m. Brussels bodemattest?


WONINGHUUR - PLAATSBESCHRIJVING - 09.05.2017

Hoe een uittredende plaatsbeschrijving opmaken?

Indien uw huurder de huurwoning verlaat, is het zoals u weet belangrijk om samen met hem een zgn. uittredende plaatsbeschrijving op te maken. Die verschilt echter van een intredende plaatsbeschrijving. Hoe pakt u dat dan aan?

VERKOOP - VARIA - 09.05.2017

Via huurschatter nagaan of u moet kopen?


MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 09.05.2017

Welke ‘relevante informatie’ moet er bij de uitnodiging?

De wet bepaalt dat u als syndicus alle relevante informatie over de agendapunten vooraf aan de mede-eigenaars ter beschikking stelt. Voor welke informatie is dat dan precies van belang? Een rechter sprak zich onlangs uit...

FISCAAL - BEROEPSGEBRUIK - 09.05.2017

U had uw huurder toch beroepsmatig gebruik verboden?

U verhuurt een woning aan een particulier voor privébewoning en dat staat ook zo in het contract. Toch blijkt nu dat uw huurder het beroepsmatig gebruikt! Wat zijn dan de fiscale gevolgen en wanneer is er concreet een probleem?

GEMEEN HUURRECHT - HUURDER - 09.05.2017

Een huurcontract getekend door een minderjarige student

Verhuurt u studentenkoten, dan gaat u allicht binnenkort weer op zoek naar nieuwe huurders. Wat indien een minderjarige student een kamer wil huren? Is een contract dat hij tekent dan geldig?

WONINGHUUR - 09.05.2017

Is het erg als de bijlagen ontbreken?

De Woninghuurwet voorziet dat er bij het woninghuurcontract een aantal bijlagen gevoegd moeten worden. Wat indien die ontbreken?

VERKOOP - COMPROMIS - 09.05.2017

Wat wijzigt er bij een verkoop in Wallonië vanaf 01.06.2017?

Op 1 juni 2017 gaat de ‘Code du Développement Territorial’ in werking. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de ruimtelijke ordening, maar ook voor de verkoop van onroerende goederen in het Waals gewest wijzigt het een en ander...

BTW-CONTROLE - VARIA - 09.05.2017

Wie loopt er dit controlejaar in de kijker?

Sinds een aantal jaren geeft de fiscus op zijn website mee welke belastingplichtigen er bij de komende controleacties geviseerd zullen worden. Is er iets nieuws wat dat betreft op het vlak van de btw of is dat hetzelfde als andere jaren?

AUTO - VARIA - 09.05.2017

Reclamebudget in plaats van een mobiliteitsbudget?

Er is tegenwoordig heel wat te doen rond het zgn. mobiliteitsbudget of m.a.w. de vergoeding die betaald zou kunnen worden aan werknemers die hun bedrijfswagen inruilen. Er is nochtans een gemakkelijkere manier om iedereen netto iets extra te geven...

ONROEREND GOED - AFTREKBARE BTW - 09.05.2017

Jaarlijkse of eenmalige herziening van de btw op een pand?

U heeft destijds een pand gekocht met btw om het te gebruiken als kantoorgebouw. U wilt het nu echter geheel of gedeeltelijk privé gaan gebruiken of verhuren. Waar moet u dan vooral op letten om niet voor verrassingen te komen staan?

BTW-AFREKENING - VOORSCHOTTEN - 09.05.2017

Het moet niet meer, maar mag het nog?

Sinds 1 april zijn kwartaalaangevers niet meer verplicht om btw-voorschotten te betalen. Velen vragen zich echter af of ze spontaan nog voorschotten mogen betalen?

BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.05.2017

Ook wassen en aankleden zonder btw!

Zelfstandige verpleegkundigen zijn volledig vrijgesteld van btw. Geldt dit dan ook voor de zgn. zorgkundigen die de verplegers bijstaan of niet? De Btw verduidelijkt...

AFTREKBARE BTW - SOCIALE VOORDELEN - 09.05.2017

Een btw-voordelig personeelsfeestje...

Met de zomer voor de deur bent u van plan om een teambuildingactiviteit te organiseren voor uw medewerkers. Moet u dan ergens op letten opdat de btw op de gemaakte kosten aftrekbaar zou zijn of is dat in zo’n geval niet van belang?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 09.05.2017

Zijn het dak- of gevelwerken dan wel tuinwerkzaamheden?

Werken in onroerende staat aan een privéwoning kunnen het verlaagd btw-tarief van 6% genieten, behalve als het gaat om tuinwerkzaamheden. Zijn zgn. groendaken of groengevels dan ook eerder tuinen die uitgesloten zijn van 6% of net niet?

BTW VERLEGD - VARIA - 09.05.2017

Factureren aan vaste inrichting of buitenlands hoofdhuis?

Een buitenlandse klant heeft ook een zgn. vaste inrichting in België. Mag u dan bij het leveren van goederen of het verrichten van diensten kiezen of u deze factureert aan de vaste inrichting of niet, of gelden daarvoor ook strikte regels?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 09.05.2017

Hoeveel eetfestijnen toegelaten in de sportclub?

Sportclubs en socioculturele verenigingen zijn principieel vrijgesteld van btw en dat geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor de inkomsten van hun cafetaria. Wat echter met de opbrengsten van een eetfestijn, een mosselfeest, enz.? De Btw verduidelijkt...

PERSONEEL - OVERUREN - 08.05.2017

Flexibele overuren? Dat kan voortaan!

Als een voltijdse werknemer overuren moet doen, kost dat veel geld én mag dat in principe niet zomaar. Wist u al dat er met de zgn. Wet wendbaar en werkbaar werk een interessanter systeem van ‘vrijwillige’ overuren is sinds 01.02.2017?

BANK - LENING - 08.05.2017

Vervroegd terugbetalen? Goed nieuws!

Een professioneel krediet vervroegd aflossen is soms niet haalbaar wegens de torenhoge boete. Cassatie maakte daar op 24.11.2016 komaf mee!

FISCAAL - AFSCHRIJVINGEN - 08.05.2017

Zonnepanelen verplicht op 20 jaar afschrijven?


SLECHTE BETALERS - VARIA - 08.05.2017

Hoe toch nog uw centen zien van een Europese klant?

Indien een buitenlandse klant uit een andere Europese lidstaat u niet betaalt, dan kunt u die klant sinds 18 januari 2017 beter achter zijn veren zitten. Hoe zit dat precies en hoe pakt u dat dan het best aan?

JAARVERSLAG - 05.05.2017

Alarmbelprocedure of rechtvaardiging behoud waarderingsregels in continuïteit?

Als u bij het opmaken van de jaarrekening constateert dat het nettoactief van de vennootschap lager ligt dan de helft van het maatschappelijk kapitaal, dan moet het bestuur zoals u weet de zgn. alarmbelprocedure naleven. Als het bestuur die procedure niet naleeft, kan haar bestuurdersaansprakelijkheid in het gedrang komen.

De verplichting om te verantwoorden waarom u de waarderingsregels in continuïteit blijft toepassen, is wellicht minder bekend.

Wanneer speelt die verplichting, wat houdt ze concreet in en wat zijn de sancties als het bestuur ze niet naleeft?


ARBEIDSREGLEMENT - 05.05.2017

Mag u nu een hoofddoek verbieden?

Het Europese Hof van Justitie oordeelde recentelijk over het al dan niet discriminerend karakter van een ‘hoofddoekenverbod’. Hoever kunt u nu met zo’n verbod gaan? Welke doelen voor het voeren van een neutraliteitsbeleid kunnen daarbij als legitiem beschouwd worden?

BEDRIJFSWAGEN - 05.05.2017

Eigen bijdrage auto soms toch nog zinvol?

Wanneer kan het voor de bedrijfsleider soms toch nog zinvol zijn om een ‘eigen bijdrage’ te betalen?

VOORDELEN ALLE AARD - 05.05.2017

Een gratis lening voor de bedrijfsleider?

Geld uit de vennootschap halen via een dividend blijft duur zolang het nog niet mogelijk is liquidatiereserves tegen de verlaagde rv van 5% uit te keren.

Hoe kan de bedrijfsleider in de tussentijd op een goedkope manier geld uit de vennootschap halen? Hoe wordt hij belast op een lening in rekening-courant? Kan hij vandaag met een hypothecaire lening met variabele rente gratis geld lenen van de vennootschap?


BEZWAAR - 05.05.2017

Een betwiste aanslag toch beter betalen?

Moet u de aanslag ook betalen als u bezwaar indient? Heeft u er dan belang bij om toch meer te betalen dan het onbetwistbaar verschuldigde gedeelte?

HUUR MAGAZIJN - 05.05.2017

Een magazijn huren in het buitenland?

Sinds 1 januari 2017 zijn voor opslagdiensten de nieuwe Europese plaatsbepalingsregels van toepassing.

Welke regels gelden er wanneer een magazijn in een ander land gelegen is dan het land waar de huurder gevestigd is? Welke rol speelt dan de vraag of de huurder al dan niet een exclusief gebruiksrecht heeft? Zijn de regels anders als de verhuurder bijkomende diensten levert?


LOONOPTIMALISATIE - 05.05.2017

Hoe uw nettobonus optimaliseren door ‘warrants’ toe te kennen?

Wat is het verschil tussen warrants en OTC-opties? Wat zijn de voordelen van warrants t.o.v. een klassieke bonus in cash? Is warrants toekennen ook voordeliger dan een loonbonus uitbetalen? Waarom kunnen warrants soms toch een goed alternatief zijn voor een loonbonus?

Met welke praktische aspecten moet u rekening houden als het bedrijf warrants toekent en wat zijn dan de bijkomende kosten?


AANGIFTE - 05.05.2017

Uw aangifte vennootschapsbelasting voorbereiden: aandachtspunten?

De wijzigingen in de aangifte vennootschapsbelasting zijn beperkt. Toch zijn enkele wetswijzigingen die eind 2016 werden goedgekeurd van belang als de vennootschap een gebroken boekjaar heeft.

Hoe optimaliseert u daarnaast uw notionele interestaftrek als u tijdens een controle op verdoken reserves belast werd? Hoe vult u de rubriek uitgekeerde dividenden correct in, bv. als u ‘overdreven’ interesten betaald heeft, eigen aandelen ingekocht heeft of vastgeklikte reserves uitgekeerd heeft?


DBI-AFTREK - 05.05.2017

Nieuwe antimisbruikbepaling: loopt de DBI-aftrek van uw holding nu ook gevaar?

Sinds 1 januari 2017 is de Europese antimisbruikbepaling m.b.t. de Moeder-dochterrichtlijn ook in het Belgische recht ingevoerd.

Wanneer is er volgens Europa en de EU-rechtspraak fiscaal misbruik? Welke praktische gevolgen heeft de nieuwe Belgische antimisbruikbepaling voor u? Wanneer is er in die context sprake van een ‘kunstmatige constructie’?

Kunnen ook andere dan economische motieven het gebruik van een holding rechtvaardigen?