Alle domeinen

2017 - November

SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2017

Schenken: gevolgen voor uw ‘fiscale reserves’?

Het voortdurend wijzigende fiscale klimaat doet veel mensen het zekere voor het onzekere nemen en vastgeklikte reserves of liquidatiereserves zo snel mogelijk uitkeren. Wat zijn de gevolgen als u nog vóór de kapitaalvermindering of dividenduitkering de aandelen in uw bedrijf geschonken heeft? Hoe kunt u dan zelf dit appeltje voor de dorst blijven genieten? Wat zijn daarbij de aandachtspunten?

BELEGGEN - 29.11.2017

Profiteren van het Duitse ‘Wirtschaftswunder’?

De Duitse economie presteert sterker dan ooit. Meer nog, dankzij de prestaties van Duitsland kan de hele Europese Unie prat gaan op een bijna verbazingwekkend groeicijfer. Hoewel er altijd wat wolkjes aan de horizon voorkomen, ziet de toekomst er nu toch zonnig uit. Tijd dus om even na te gaan hoe u op beleggingsvlak uw graantje kunt meepikken van het nieuwe Wirtschaftswunder...

BELEGGEN - 29.11.2017

Nu Reynders-taks vanaf 10% obligaties...

Momenteel betaalt u de Reynders-taks van 30% op de meerwaarde van fondsen die voor minstens 25% in vastrentende effecten beleggen. Die drempel zakt op 1 januari 2018 naar 10%. In extreme gevallen betaalt u die taks zelfs op de volledige verkoopprijs. Wat moet u nagaan vooraleer u in fondsen belegt? Waarom is het belangrijk om ook uw bestaande portefeuille nu tegen het licht te houden?

SOCIALE BIJDRAGEN - 29.11.2017

Hoe uw sociale bijdragen optimaliseren?

Hoe worden de voorlopige sociale bijdragen die u in 2017 betaalt, berekend? Waarom heeft u er belang bij in 2017 correcte bijdragen te betalen zodat u in 2019 niet met een herziening in meer of min geconfronteerd wordt? Hoe berekent u de bijdragen die u voor 2017 effectief verschuldigd bent? Wat onderneemt u nog het best vóór het jaareinde als blijkt dat uw voorlopige bijdragen te hoog of te laag liggen?

ONROEREND GOED - 29.11.2017

Uw huurder houdt een deel van de huur in?

Het gebeurt wel vaker dat een huurder die vindt dat een pand een ‘gebrek’ vertoont, de eigenaar probeert onder druk te zetten door een deel van de huur in te houden. Moet u dat dan zomaar aanvaarden? Hoe reageert u het best? Wanneer heeft uw huurder effectief recht op een compensatie omdat er iets schort aan het pand? Kan hij de huur terugvorderen als uw pand niet aan de wettelijke normen voldoet?

BELEGGEN - MIFID II - 29.11.2017

Kunnen we eens samenzitten?

In het kader van de wijziging inzake financiële regelgeving wordt u wellicht weldra door uw bankier gecontacteerd om samen te zitten. Wat is daarvan de bedoeling?

SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2017

Generatiesprong: nu ruimere mogelijkheden?

Wat is het fiscale voordeel van een generatiesprong? Waarom mist u dat voordeel als u als ouder zelf een generatiesprong organiseert door de nalatenschap te verwerpen? Wat verandert een nieuw Vlaams ontwerpdecreet daaraan vanaf 2018? Heeft u binnenkort ook de optie om de nalatenschap gedeeltelijk te verwerpen? Welke nieuwe mogelijkheid voor een generatiesprong biedt het nieuwe erfrecht?

SUCCESSIEPLANNING - 29.11.2017

Erfovereenkomsten: wanneer zinvol?

Vandaag zijn overeenkomsten over een nog niet opengevallen nalatenschap in principe verboden. Bestaan er op dat verbod ook nu al uitzonderingen? Welke bijkomende mogelijkheden biedt het nieuwe erfrecht u vanaf 1 september 2018? Wat is dan het verschil tussen een globale en een punctuele erfovereenkomst? Wanneer zijn dat soort overeenkomsten zinvol?

ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 29.11.2017

Foto’s in één keer bewerken


WEBDIENSTEN - BEREKENEN & OMZETTEN - 29.11.2017

Converteer uw bestanden… online

Krijgt u soms een bestand dat u niet kunt openen omdat de bestandsextensie onbekend is? Of wilt u een bestand converteren vóór u het naar iemand verstuurt? Met deze tools kunt u online bestanden omzetten of converteren.

BEVEILIGING - ANTIMALWARE - 29.11.2017

Beter beschermd in Chrome


EIGEN WEBSITE - SITEONTWERP - 29.11.2017

Een webformulier dat geen spam doorlaat

Via een contactformulier op uw site kunnen klanten gemakkelijk info opvragen, een bestelling plaatsen, een offerte aanvragen of zich inschrijven op uw nieuwsbrief. Maar zo’n formulier is wel kwetsbaar voor spam. Hoe beschermt u zich?

SOFTWARE - BEVEILIGING - 29.11.2017

Bent u ongemerkt bitcoins aan het ‘minen’?

Er is een nieuw soort malware in omloop die uw browser kaapt om stiekem bitcoins te minen. Waarover gaat het en hoe kunt u het voorkomen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 29.11.2017

Uw Gmail-inbox organiseren met Drag?

Bij de planning en opvolging van uw dagelijkse activiteiten is een goed overzicht een must. Drag, een vrij nieuwe extensie voor uw Chrome-browser, kan u helpen door orde in uw Gmail-postbus te brengen. Interessant?

COMPUTER - MOBIEL - 29.11.2017

Benut uw Android-microSD-kaart optimaal

Android-smartphones hebben vaak weinig intern geheugen en Android neemt zelf al 6 GB in. Als er regelmatig apps, foto’s en video’s bijkomen, zit die ruimte zo vol. Gelukkig kunt u die vaak uitbreiden met een microSD-kaart. Enkele tips.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 29.11.2017

Efficiënter mailen met filters of regels in Outlook

Mailfilters (of regels) gebruikt u om automatisch een actie te laten uitvoeren als u een e-mail ontvangt. Als u veel e-mails krijgt, is dat een onmisbare tool om efficiënter te werken. Hoe gaat u ermee aan de slag in Outlook?

CONSUMENT - ONLINE WINKELEN - 29.11.2017

Is Amazon Prime de moeite waard?

Amazon Prime belooft videostreaming, maar ook een snelle en gratis levering van bestellingen. Interessant?

BEVEILIGING - ONLINE OPSLAG - 29.11.2017

Aan de slag met iCloud op uw iPhone of iPad

Standaard staat de clouddienst iCloud op uw iPhone of iPad. Hoe configureert u iCloud goed en wat zijn de alternatieven?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 29.11.2017

Maak uw presentatie interactief

U geeft een presentatie en wilt daar graag uw publiek – bv. uw klanten, collega’s of investeerders – bij betrekken. Hoe doet u dat?

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 29.11.2017

Betere wifi met een mesh-netwerk, iets voor u?

Vindt u het lastig dat er in bepaalde ruimtes bij u thuis of op kantoor geen (goede) wifiontvangst is? Hoe kan een mesh-netwerk een oplossing bieden?

COMPUTER - RANDAPPARATUUR - 29.11.2017

Uw smartphone of tablet als randapparatuur

U gebruikt uw smartphone of tablet als een zelfstandig apparaat. Toch kunt u zo’n mobiel toestel ook inschakelen als verlengstuk van uw computer.

GOED OM TE WETEN - BELEGGEN - 28.11.2017

Meerwaarden op aandelen vanaf 2018 belast!


ORDE DER ARTSEN - 28.11.2017

Raadpleging van specialist in huisartsenpraktijk?

Mag en kan een specialist raadplegingen doen in de praktijkruimte van een huisarts(enassociatie)? In een recent advies conformeert de Orde der Artsen haar standpunt aan de huidige realiteit. Wat zegt de Nat. Raad precies?

WETTELIJK PENSIOEN - 28.11.2017

Uw studiejaren regulariseren: de nieuwe regeling is er!

Vanaf 1 december 2017 kunt u (eindelijk) uw studiejaren laten regulariseren voor het pensioen volgens een (al lang aangekondigde) nieuwe regeling. Wat wijzigt er nu precies en is die nieuwe regeling voordeliger dan de ‘oude’?

GRONDIG ONDERZOCHT - INFORMATIEVERPLICHTING - 28.11.2017

Bewijslast informed consent weer bij de zorgverlener?

In een recent arrest wordt de bewijslast inzake informed consent, in navolging van het zgn. advocatenarrest, opnieuw bij de (tand)arts gelegd. Is daarmee het pleit nu definitief beslecht, en zo ja, wat betekent dit concreet?

GOED OM TE WETEN - ERELOON - 28.11.2017

Conventietarief voor EU-ambtenaren?


PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 28.11.2017

Attest van huisarts na dat van specialist: hoe werkt dat?

Stel, een patiënt is een paar weken arbeidsongeschikt ingevolge een kleine operatie. Wanneer hij daarna op controle komt bij de huisarts en nog niet arbeidsgeschikt is, wie schrijft er dan het ziekteattest en wat moet dat vermelden?

PRIVÉ - ONROEREND GOED - 28.11.2017

Teruggave van registratierechten bij snelle verkoop

U wilt een gebouw of een grond verkopen die u nog niet zo heel lang geleden gekocht heeft. Wist u dat u dan eventueel een stuk van de registratierechten kunt terugkrijgen die u op de aankoop betaald heeft?

GROEPSVERZEKERING - 28.11.2017

Nog vlug een premie storten in 2017?

Denkt u eraan om uw bvba een zgn. inhaal- of backservicepremie in uw extralegaal pensioen te laten storten? Dan doet u dat beter nog in 2017. Waarom?

VENNOOTSCHAP - BELASTINGAFTREK - 28.11.2017

Nu ook fiscaal gunstregime voor speedpedelec!

Fiscaal gezien is het voordelig om voor uw woon-werkverkeer een fiets van uw bvba te gebruiken. Ingevolge een nieuwe wet geldt dit nu ook voor een koersfiets en een zgn. speedpedelec. Voor wie kan dit interessant zijn?

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 27.11.2017

Een fiets op kosten van uw bvba als eindejaarscadeau?

Met het eindejaar in zicht denkt u aan uw goede voornemens voor volgend jaar. Zodra het weer beter wordt, gaat u via uw bvba een fiets aanschaffen en de auto wat meer op stal laten. Zou u die fiets niet beter nog dit jaar aanschaffen?

VENNOOTSCHAP - KAPITAAL - 27.11.2017

Moet u nu nog snel een kapitaalvermindering doorvoeren?

Door het zomerakkoord zal een kapitaalvermindering vanaf 01.01.2018 in principe deels belast worden als een dividenduitkering tegen 30% roerende voorheffing (rv). Kunt u dan beter dit jaar het kapitaal nog belastingvrij verminderen?

SUCCESSIERECHTEN - SUCCESSIEPLANNING - 27.11.2017

Terugname van ingebrachte goederen belast?


BTW - AANGIFTE - 27.11.2017

Moet u nu ook een btw-kerstvoorschot betalen?

Als btw-kwartaalaangever moet u in principe voortaan jaarlijks een decembervoorschot betalen. Hoe berekent u dat en tegen wanneer moet u dat betalen? Kunt u de te betalen btw optimaliseren?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 27.11.2017

Moet u toch zelf alles in het oog blijven houden?

De meerwaarde op de verkoop van een ‘professioneel’ gebouw kan gespreid belast worden, als u de verkoopprijs binnen de vijf jaar herbelegt. Is het aan u of aan uw boekhouder om die termijn in het oog te houden? Een arrest licht toe...

PENSIOEN - PENSIOENSPAREN - 27.11.2017

Pensioenspaarfonds of pensioenspaarverzekering?

Kiest u voor de opbouw van uw pensioen het best voor een verzekering of een fonds? Hoe deed uw pensioenspaarfonds het dit jaar? Kunt u overstappen van het ene systeem naar het andere? Kunt u een contract doen inslapen?

BELASTINGEN - VOORAFBETALEN - 27.11.2017

Deadline laatste voorafbetaling 20.12.2017!


BELASTINGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 27.11.2017

Vanaf 2018 tot 60% korting op uw VAA!

Wordt het VAA voor een pc, gsm, tablet, ... die u ter beschikking krijgt van uw bvba en die u ook voor privédoeleinden gebruikt vanaf 2018 goedkoper?

SOCIALE BIJDRAGEN OPTIMALISEREN - 27.11.2017

Sociale bijdragen: vermijd een hoge afrekening in 2019!

De sociale bijdragen die u nu betaalt, worden berekend op uw inkomen van 2014. De definitieve afrekening volgt in 2019, want dan pas kent uw sociale kas uw inkomen van 2017. Door te anticiperen kunt u mogelijk optimaliseren. Hoe?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 27.11.2017

Vanaf 2018 goedkoper stoppen?

Stopt u met uw zaak, dan moet u normaal nog belasting betalen op zgn. stopzettingsmeerwaarden. Vanaf 2018 zal die belasting soms lager zijn dan nu. Hoe zit dat?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.11.2017

Gespreide en speciale investeringsaftrekken vanaf 2018

Het tarief van de gewone eenmalige investeringsaftrek wordt voor investeringen in 2018 en 2019 verhoogd van 8% naar 20%. Hoe zit dat met de gespreide investeringsaftrek en met de verhoogde aftrekken voor speciale investeringen?

ERVEN EN SCHENKEN - 27.11.2017

Belast op zgn. beding van terugname


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.11.2017

Leninglasten voor de ex-woning fiscaal aftrekbaar?

Uw collega is feitelijk gescheiden en moet van de rechter de lening verder afbetalen voor de woning waarin zijn ex blijft wonen. Is dat fiscaal aftrekbaar als onderhoudsuitkering vermits dat voor de ex toch een voordeel is? Even kijken...

PENSIOENSPAREN - 27.11.2017

Uw potje pensioensparen al gevuld?


BELASTINGBEREKENING - VOORAFBETALINGEN - 27.11.2017

Nog een laatste kans voor uw voorafbetaling!?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 27.11.2017

Meer verliezen in bijberoep dan inkomsten uit hoofdberoep

Bijberoepers met verliezen hebben meer kans op een fiscale controle vermits die verliezen fiscaal aftrekbaar zijn van hun inkomsten uit hoofdberoep. Heeft de fiscus daartegen dan iets in de pap te brokken en hoe bereidt u zich best voor?

FUNCTIE - IMPLICIET ONTSLAG - 27.11.2017

Kunt u een nieuwe functie eerst ‘uittesten’?

Stel, nadat de manager van een afdeling weg is, wilt u diens adjunct de kans geven om die managersfunctie in te nemen. Als na bv. een half jaar zou blijken dat dit niet lukt, kunt u die persoon dan zonder problemen terug adjunct maken?

BEDRIJFSWAGENS - 27.11.2017

Firmawagen nog in 2017 bestellen voor fiscale aftrek?

De regering wil de fiscaliteit van de firmawagens weeral ‘vergroenen’ waardoor de aftrekpercentages zullen dalen. Ervan uitgaand dat dit ontwerp ook wet zal worden, heeft het dan zin om een nieuwe wagen nog vlug in 2017 te bestellen?

WILLEKEURIG ONTSLAG - 27.11.2017

Willekeurig ontslag verdwijnt vanaf 2018


RSZ-BIJDRAGEN - 27.11.2017

Vanaf 2018 slechts 25% RSZ meer!

Eind 2015 werd het ‘lang en breed’ aangekondigd, vanaf 01.01.2018 is het zover: de patronale RSZ daalt tot 25%. Bespaart u nu effectief 5% t.o.v. vroeger?

TIJDSKREDIET - GLIJDENDE UURROOSTERS - 27.11.2017

Nog altijd ‘glijdend’ werken bij deeltijds tijdskrediet?

In het nieuwe systeem van glijdende werktijden kan een deeltijdse werknemer met een vast uurrooster de ene dag minder en de andere dag meer uren werken. Is dat systeem dan wel mogelijk voor werknemers met 1/2 en 1/5 tijdskrediet?

OPZEGGINGSBRIEF - 27.11.2017

‘Aangetekend’ verstuurd, ‘gewoon’ besteld: wat nu?

Het overkwam een werkgever: hij geeft een opzegbrief af bij bpost om die aangetekend te versturen, maar per vergissing bestellen ze hem als gewone brief. Is de opzeg dan ‘nietig’, zoals men dat zegt? Een recent arrest licht toe...

BRUGPENSIOEN - GROEPSVERZEKERING - 27.11.2017

Te kiezen: vrijgesteld worden of minder belastingen

Wie op brugpensioen (SWT) gaat, moet aangepast beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt, tenzij hij een vrijstelling kan bekomen. Waarom moet iemand met een groepsverzekering twee keer nadenken vóór hij die vrijstelling vraagt?

LOONKOSTEN - PC 200 - 27.11.2017

Loonbudget 2018 in PC 200: waaraan denken?


EINDEJAARSPREMIE - 27.11.2017

Hoe berekening eindejaarspremies voorbereiden?

In december moet u in de meeste sectoren weer een eindejaarspremie betalen. Sommige werknemers hebben echter niet op 100%, maar slechts op een pro rata recht. Moet u dit zelf in het oog houden of doet uw sociaal secretariaat dat?

PERSONEEL - WERKLOOSHEID - 23.11.2017

Hoe vermijdt u dat uw werkmannen te veel werkloos zijn?

Het jaareinde komt in zicht en u stelt vast dat u dit jaar toch wel regelmatig gebruik gemaakt heeft van de economische werkloosheid. Een collega wijst u erop dat u dan riskeert om een deel zelf te moeten betalen. Klopt dat?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 23.11.2017

Uw investeringen sowieso beter uitstellen tot in 2018?

De gewone investeringsaftrek zou in 2018 en 2019 geen 8% bedragen, maar 20% en dat zowel voor kmo’s als voor eenmanszaken! Is uw investeringen uitstellen tot volgend jaar dan toch steeds het best of is er nog enige nuancering nodig?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 23.11.2017

Moet uw bvba een nieuwe auto nog in 2017 kopen?

Vanaf 2020 wordt de aftrek van autokosten voor vennootschappen gewijzigd. In 2018 en 2019 zou de huidige regeling blijven gelden. Welk soort auto koopt u, ervan uitgaande dat dit alles ‘wet wordt’, echter toch het best nog in 2017 aan?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 23.11.2017

Ik wil die fiscale adviezen inkijken... ?


FISCAAL - AUTOKOSTEN - 23.11.2017

Wat met de autokosten van uw eenmanszaak vanaf 2018?

De aftrekbaarheid van de autokosten in een eenmanszaak zou drastisch wijzigen en dat al een eerste keer vanaf 01.01.2018! Wat moet u daarover zeker weten en koopt uw eenmanszaak dan nog het best in 2017 een andere auto?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 23.11.2017

Jacht op liquidatiebonus stopt, wat nu?


VENNOOTSCHAP - VARIA - 23.11.2017

Vastgeklikte reserves nu ‘terughalen’?

Wie in 2013 of 2014 het kapitaal van zijn kmo verhoogde door reserves vast te klikken, kan deze sinds 1 oktober 2017 belastingvrij uitkeren. Hoe werkt dit?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 23.11.2017

Het ‘nieuwe’ eigendomsvoorbehoud vanaf 01.01.2018

De invoering van de Pandwet vanaf 01.01.2018 is ook belangrijk voor het zgn. eigendomsvoorbehoud dat u in uw algemene voorwaarden kunt voorzien. Wat wijzigt er precies en wanneer is dat dan voor u als aannemer van belang?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 23.11.2017

Ook inhoudingsplicht voor ‘privéwerken’?

Factureert uw collega zijn werken in onderaanneming aan u, dan moet u checken of hij sociale/fiscale schulden heeft. Is dat ook zo als uw collega werken uitvoert aan uw eigen pand en wat als u dat verhuurt? Wat zei Cassatie onlangs?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - INTERESTEN - 22.11.2017

Weldra één rentetarief voor uw rekening-couranttegoed!?

Heeft u een tegoed op uw rekening-courant, dan mag u daarop interesten vragen aan uw bvba, maar wel niet meer dan de zgn. marktrente. Het ontwerp van programmawet verduidelijkt nu wat daaronder verstaan moet worden.

KAPITAALVERMINDERING - 22.11.2017

Nog snel een kapitaalvermindering?


VENNOOTSCHAPSBELASTING - INVESTERINGSRESERVE - 22.11.2017

De laatste keer een investeringsreserve aanleggen?

In het kader van de hervorming van de vennootschapsbelasting wordt de investeringsreserve afgeschaft. Kan het interessant zijn om er nog één aan te leggen voor boekjaar 2017 en wat gebeurt er eigenlijk met zo’n oude reserve?

LIQUIDATIEBONUS - 22.11.2017

Rv op liquidatiebonus al betaald?


BELASTINGCONTROLE - 22.11.2017

Controle met extra aanslag altijd te betalen?

Volgens het zomerakkoord zou u uw aftrekposten niet meer mogen gebruiken om een inkomstenverhoging na controle mee te compenseren. Hoe zit dat concreet?

JAARAFSLUITING - FACTUREN - 22.11.2017

Spelregels voor te ontvangen en op te maken facturen

In de laatste maanden van 2017 maakt uw bvba kosten waarvoor ze de factuur pas in 2018 verwacht. Mag ze die kosten dan al in 2017 aftrekken? Hoe zit dat omgekeerd als u eind 2017 nog prestaties doet die u pas in 2018 factureert?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 22.11.2017

Tweede vennootschap, nog wachten?


FINANCIEEL - VARIA - 22.11.2017

Nog een btw-voorschot in december!?

Als btw-kwartaalaangever moet u binnenkort uw eerste decembervoorschot betalen. Hoe zit dat juist in elkaar en moet u dat geld dan effectief ophoesten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AUTO - 22.11.2017

Auto renten om nieuwe aftrekbeperkingen voor te zijn

De aftrekregels voor auto’s in vennootschap worden strenger, maar wel pas vanaf 2020. Is het in dat kader dan niet interessant om de geplande nieuwe auto van uw vennootschap te renten in plaats van te kopen of te leasen? Hoe zit dat?

GROEPSVERZEKERING - 22.11.2017

Wijninckx-bijdrage zou ook stijgen... ?


BEDRIJFSLEIDER - REKENING-COURANT - 22.11.2017

Interesten op uw rc-schuld aftrekbaar als beroepskosten?

Op uw schuld via rekening-courant kunt u zich privé laten belasten op een voordeel gratis lening of u kunt effectief interesten betalen. Kunnen die fictieve of werkelijk betaalde interesten aftrekbaar zijn als beroepskosten van uw loon?

FISCAAL - BTW - 22.11.2017

Welke ‘inrichting’ bekijkt u om de drempel te berekenen?

Indien u in een bepaald jaar de drempel van € 25.000 overschrijdt, moet u een witte kassa in gebruik nemen. Een recente circulaire maakt duidelijk hoe u daarmee omgaat als u meerdere activiteiten of zaken heeft...

PERSONEEL - AANWERVEN - 22.11.2017

Een volgende stap voor de uitbreiding flexi’s...


PERSONEEL - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 22.11.2017

Nog maar pas begonnen en al ziek: wie betaalt er dan?

U heeft een nieuwe werknemer aangeworven en nu blijkt die al vlug na zijn indiensttreding ziek te zijn (voor bv. een week). Klopt het dat u die dan geen gewaarborgd loon moet betalen, omdat hij onmiddellijk op het ziekenfonds valt?

autoKOSTEN - 22.11.2017

Welke auto nog in 2017 kopen?

Men wil de autofiscaliteit grondig herzien in de personenbelasting vanaf 2018 én 2020. Welke auto koopt u daarom het best nog in 2017 als u geen bvba heeft?

RECHT - OFFERTES & CONTRACTEN - 22.11.2017

Wat met schulden van de overlater van uw handelsfonds?

Nadat u een handelsfonds overnam, vraagt er iemand om een schuld terug te betalen die de overlater nog bij hem had. Moet u die inderdaad dan terugbetalen en kunt u zelf ook nog schulden innen? Hoe kunt u zich indekken?

VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 21.11.2017

Wie tekent geldig het contract namens de vennootschap?

Soms staat er in de statuten dat er meer dan één handtekening nodig is namens de vennootschap. Moet een derde zoals een verkoper daar rekening mee houden? Volstaat er daarvoor ook een beslissing van de algemene vergadering?

VENNOOTSCHAP - EXTRALEGAAL PENSIOEN - 21.11.2017

Regering verscherpt 80%-grens aanvullend pensioen!

De regering-Michel wil de zgn. 80%-regel waaraan uw groepsverzekering of zgn. IPT moet voldoen om uw premies aftrekbaar te maken, verscherpen. Ook de zgn. Wijninckx-taks zou verhoogd worden. Wat betekent dat voor u?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 21.11.2017

Ook een hoger voordeel ‘gratis auto’ op komst?


BEDRIJFSLEIDER - SOCIALE BIJDRAGEN - 17.11.2017

Optimaliseer nu uw sociale bijdragen voor 2017!

Uw definitieve sociale bijdragen worden berekend op het netto belastbaar inkomen van het jaar zelf. Daar uw sociale kas uw inkomen van 2017 nog niet kent, betaalt u voorlopige bijdragen op uw inkomen van 2014. Moet u ingrijpen?

BTW - BTW-VERPLICHTINGEN - 17.11.2017

Kies het laagste btw-kerstvoorschot!

Als btw-kwartaalaangever moet u voortaan jaarlijks een decembervoorschot betalen. Hoe berekent u dat en tegen wanneer moet u dat betalen?

ZOMERAKKOORD - AUTOKOSTEN - 17.11.2017

Nog snel een (plug-in)fakehybride aanschaffen?

In het wetsontwerp ter uitvoering van het zomerakkoord staat nu heel concreet hoeveel elke bijkomende gram CO2 u zal kosten vanaf 2020. Ook voor de ‘fakehybride’ komen er nieuwe spelregels. Schaft u het best nog uw auto in 2017 aan?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - 17.11.2017

Wijninckx-bijdrage van 1,5% naar 3% in 2018!


AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 17.11.2017

Belastingen betaald met rc: fictieve interest aftrekbaar?

Een zaakvoerder leent renteloos bij zijn bvba. Hij brengt de fictieve interesten waarop hij belast wordt in als beroepskosten in de mate dat hij de lening gebruikte om voorafbetalingen en personenbelasting te betalen. Wat vond de rechter?

CONTROLE & GESCHILLEN - BELASTINGAANSLAG - 17.11.2017

Geen fiscale aftrek bij supplement na controle?


PRIVÉ - DIVERSE INKOMSTEN - 17.11.2017

Zijn inkomsten uit nevenactiviteiten beroepsinkomsten?

Een advocaat zetelt in een orgaan van het BIBF (Beroepsinstituut van Boekhouders en Fiscalisten). De zitpenningen die hij ontvangt, geeft hij aan als diverse inkomsten. Volgens de fiscus zijn dit beroepsinkomsten. Wat zei de rechter?

ERVEN & SCHENKEN - SCHENKINGSRECHTEN - 17.11.2017

Familiebedrijf schenken: beter in Brussel?

Sinds begin dit jaar heeft het Brussels gewest een regeling die bijna identiek is aan die in Vlaanderen inzake schenken van familiebedrijven. Wanneer kunt u schenken tegen 0% en wat zijn de kleine verschillen met Vlaanderen?

BELASTBARE WINST OPTIMALISEREN - 17.11.2017

Hoe legt u nog maximaal kosten ten laste van 2017?

Aangezien de tarieven van de vennootschapsbelasting volgend jaar zakken, is het interessant om de belastbare winst voor dit jaar zo klein mogelijk te houden. Welke kosten kunt u nog ten laste leggen en waarop moet u daarbij letten?

BEDRIJFSWAGENS - 16.11.2017

Een nieuwe wagen aankopen... nu of nooit?

Als u plannen heeft om een nieuwe wagen aan te kopen, dan maakt u daar het best nu zo snel mogelijk werk van, zeker als u een hybridewagen op het oog heeft. Waarom?

Wat verandert er vanaf 2020 aan de aftrekbeperkingen voor bedrijfswagens? Wijzigt ook de berekening van uw voordeel alle aard? Wanneer wel en wanneer niet?

Hoe realiseert u een nog groter fiscaal voordeel door met een financiële renting te werken?


BELEGGINGEN - 16.11.2017

Het geld van uw vennootschap beleggen:fiscale aandachtspunten na het zomerakkoord

Het zomerakkoord heeft op verschillende aspecten van de beleggingsfiscaliteit een belangrijke invloed.

Hoe worden beleggingsinkomsten en meerwaarden na het zomerakkoord belast bij uw vennootschap? Welke optimalisatiemogelijkheden zijn er? Waarom wacht u toch het best nog even af vooraleer u uw beleggingen herschikt?


BEVOEGDHEDEN - 16.11.2017

Meerhandtekeningsclausules: andere gevolgen in een nv dan in een bvba?

In een bvba kunt u via een meerhandtekeningsclausule de bevoegdheid van de individuele zaakvoerder inperken. In een nv daarentegen zijn die clausules vooral nuttig om te vermijden dat de voltallige raad van bestuur elk contract moet ondertekenen.

Kunt u aan die clausules kwantitatieve en kwalitatieve beperkingen aanbrengen? Publiceert u die beperkingen dan of houdt u ze toch beter intern? Waarom? Welke ongewenste gevolgen kan zo’n publicatie in een bvba met zich meebrengen?


LOONKOSTEN - 16.11.2017

Nu extra voordelig jongeren aanwerven?

In de drie gewesten gelden er steunmaatregelen voor de aanwerving van jonge werknemers. Wat zijn daarvoor de spelregels?

Kunt u als Vlaamse werkgever soms tweemaal steun genieten door een Waalse of Brusselse jongere aan te werven?


SUCCESSIEPLANNING - 16.11.2017

Verzekeringsgift nu (opnieuw) mogelijk?

De federale Rulingdienst, bevoegd voor Brussel en Wallonië, bevestigde recentelijk dat er effectief geen successierechten verschuldigd zijn op de uitkering die de begiftigde van een verzekeringsgift na het overlijden van de schenker verkrijgt. Wat zijn dan de aandachtspunten?

Is een verzekeringsgift in het Vlaams gewest nog mogelijk? Waarmee moet u dan rekening houden?


AANSPRAKELIJKHEID - 16.11.2017

Gif in de eieren: hoe zorgt u dat uw risico afdoende verzekerd is?

De fipronilcrisis beheerste wekenlang de media. Bent u aansprakelijk als u door een fout van een leverancier producten verkocht heeft waar iets mis mee is? Kunt u zich voor dat risico verzekeren?

Welke schade dekt uw verzekering productaansprakelijkheid en welke niet? Wat zijn dan de aandachtspunten? Bent u altijd beter af met een lagere vrijstelling?

Heeft u daarnaast ook een product-recallverzekering nodig? In welke bijkomende dekkingen voorziet die verzekering? Voor welke bedrijven is ze vooral nuttig?


ZORGVOLMACHT - 16.11.2017

Kies voor een zorgvolmacht 2.0 op maat van uw behoeften

De zorgvolmacht bestaat ondertussen meer dan drie jaar en begint juridisch stilaan volwassen te worden.

Wat is het belang van zo’n zorgvolmacht? Moet u daarvoor altijd naar de notaris? Waar houdt u het best rekening mee als u een zorgvolmacht laat opstellen?

Hoe vermijdt u via die volmacht dat uw kinderen u later al te vlug naar een woonzorgcentrum verhuizen?


VERKOOPPROCES - 16.11.2017

Uw bedrijf verkopen: wegwijs in de ‘lettersoep’ van het verkoopproces...

Uw bedrijf verkopen heeft heel wat voeten in de aarde. Het is niet alleen een langdurig en intensief proces, maar meestal wordt daarbij door de verschillende partijen ook gegoocheld met vaak Engelstalige termen en jargon zoals NDA, LOI, SPA, controlled auction, data room, ...

We overlopen voor u de fases van het verkoopproces en de documenten die daarbij gebruikt worden...


smartphones - PRINTER - 15.11.2017

Printen vanaf uw smartphone?

Wilt u bv. een e-mail of een interessante webpagina vanaf uw smartphone afdrukken, dan forwardt u die wellicht eerst naar uw computer om die vanaf daar te printen. Het kan echter eenvoudiger.

EIGEN WEBSITE - VARIA - 15.11.2017

Zo verkoopt u meer in uw webshop

De klanten in uw webwinkel laten zich onbewust leiden. Door de juiste prijspsychologie toe te passen, kunt u hen meer laten kopen. E-commercespecialist AGConsult verzamelde enkele concrete tips voor u.

COMPUTER - ONLINE HULP - 15.11.2017

Computerprobleem? Kijk online!

Uw pc of laptop hapert, uw software loopt vast of uw printer weigert dienst? Een online forum kan dan de oplossing bieden.

WEBDIENSTEN - ONLINE AGENDA - 15.11.2017

Google Agenda in het nieuw


E-MAIL - SPAM - 15.11.2017

Efficiënt met spam omspringen in Outlook 2016

Gebruikt u Outlook 2016 (of een oudere versie) en krijgt u veel ongewenste e-mail? Met welke instellingen kunt u die spam verminderen?

VARIA - Interieur - 15.11.2017

Uw kantoor of winkel virtueel aankleden

U plant verbouwingen in uw kantoor of winkel? Dankzij de nieuwe mogelijkheden van iOS 11 wordt het mogelijk om de ruimte op een realistische manier in te richten met virtuele meubels. Hoe werkt het?

SOFTWARE - BROWSER - 15.11.2017

De beste browser voor uw laptop?


COMPUTER - smartphone - 15.11.2017

De nieuwe iPhone X: echt een revolutie?

Tien jaar na de originele iPhone lanceerde Apple de nieuwe iPhone X (spreek uit: tien). Is dit nu echt ‘de toekomst’ of is het vooral een marketingverhaal? Wij testten het toestel uit.

SOFTWARE - WINDOWS - 15.11.2017

Dit is echt nuttig in de nieuwste Windows 10-update

De nieuwste update van Windows 10, de zgn. Fall Creators update, wordt momenteel op grote schaal uitgerold. Dit zijn twee updates waar u echt iets aan heeft.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 15.11.2017

Samenwerken met Redbooth

Een nieuwe website, een extra filiaal voor uw zaak of een opdracht voor een klant: aan elk project werkt u mogelijk samen met meerdere personen. Redbooth wil u daarbij helpen. Interessant?

SOFTWARE - GRAFISCH - 15.11.2017

Paint.NET toch nog gratis?


E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 15.11.2017

De slimste mailapp

De ene mobiele mailapp is al slimmer dan de andere. Is Astro, met toepassing van artificiële intelligentie, de primus van de klas?

SOFTWARE & Diensten - kantoortoepassingen - 15.11.2017

Handige kantoorapps voor Windows

Dit zijn enkele Windows-toepassingen (sommige ook voor Mac OS) waarmee u efficiënter werkt en beter aan de slag kunt.

SOFTWARE - Apps - 15.11.2017

Vind sneller uw weg in de app-winkel

In de Google Play Store of de Apple App Store haalt u apps om te installeren op uw mobiele toestel. In de nieuwste versies van de Play Store en de App Store (na de upgrade naar iOS 11) kunt u echter nog meer doen. Enkele tips.

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 15.11.2017

Blijven vervuilende auto’s eenmanszaak 75% aftrekbaar?

In het wetsontwerp van het zomerakkoord zijn er wijzigingen aangebracht in het deel van de autofiscaliteit voor eenmanszaken. Vanaf 01.01.2018 zal de aftrek in functie van de CO2 -uitstoot gebeuren. Maar ontsnapt de vervuiler voorlopig?

SCHENKING - SCHENKINGSRECHTEN - 15.11.2017

Is afstand van vruchtgebruik een schenking?

Heel wat schenkingen van ouders aan de kinderen gebeuren met voorbehoud van vruchtgebruik. Maar kunnen de ouders dan later afstand doen van dit vruchtgebruik, zonder schenk- of erfbelasting te betalen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 15.11.2017

Goed nieuws over uw btw-aftrek!

Op 12.10.2017 pakte de fiscus uit met goed nieuws inzake de btw-aftrek op een niet-conforme factuur. Eens kijken waar dat concreet over gaat...

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 15.11.2017

Daalt de aftrek voor uw bedrijfswagen binnenkort?

In het zomerakkoord kondigde onze regering reeds aan dat de aftrekbaarheid van de bedrijfswagen aangepakt zou worden. In het wetsontwerp staat nu heel concreet hoeveel elke bijkomende gram CO2 u zal kosten. Wat staat erin?

BELEGGEN - AANDELEN - 15.11.2017

Holdings: gediversifieerd beleggen met korting?

Beleggen in een holding zou een relatief veilige en goedkope manier van beleggen zijn met een mooie spreiding van uw portefeuille. Klopt dat wel? Welke holdings zijn momenteel interessant als belegging op langere termijn?

SCHENKING - MODALITEITEN - 15.11.2017

Opletten met schenkingen met een rentelast?


ARKIMEDES - AANDELEN & OBLIGATIES - 15.11.2017

Tijd om uw ‘ARKimedes’-beleggingen te verkopen?

U heeft destijds belegd in fiscaal vriendelijke ‘ARKimedes’-aandelen en/of ‘ARKimedes’-obligaties. De looptijd van die belegging(en) is intussen (bijna) om. Hoeveel heeft het uiteindelijk opgebracht en wanneer verkoopt u het best?

VENNOOTSCHAP - ONROEREND GOED - 15.11.2017

Waarop letten bij verkoop van een pand uit uw bvba?

Stel, u bent privé-eigenaar geworden van een pand uit uw bvba, bv. omdat het vruchtgebruik dat uw bvba op het pand had, afgelopen is. Waarmee moet u dan fiscaal gezien rekening houden als u dat pand wilt verkopen?

GOED OM TE WETEN - TANDARTSENCONVENTIE - 14.11.2017

Tandarts en tussentijdse deconventie voor 2018


BEROEPSGEHEIM - MEDISCH DOSSIER - 14.11.2017

Wat als de verzekeraar het dossier vraagt na overlijden?

Een levensverzekeraar vraagt na de dood van een patiënt om diens medisch dossier over te maken. “We hebben dat nodig om het dossier af te sluiten en we hebben het akkoord van de patiënt”, zo luidt het. Mag/moet u daarop ingaan?

PRIVÉ - SCHENKING - 14.11.2017

Vermengde schenkingen: 50% voor de schoonzoon?

Als u een roerende schenking doet aan uw gehuwde dochter, blijft dat een ‘eigen goed’. In de praktijk is dat vaak anders als ze gehuwd is onder het wettelijk stelsel. Hoe komt dat en kunt u de zaak eventueel nog ‘rechttrekken’?

GOED OM TE WETEN - SOCIALE KAS - 14.11.2017

Sociale rechten als pas bevallen zelfstandige


BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID - 14.11.2017

Wat als u het advies van het FMO betwist?

Stel, het FMO acht u aansprakelijk voor een ongeval met ernstige schade en omdat u en uw verzekeraar de aansprakelijkheid betwisten, betaalt het zelf al een zgn. provisoire vergoeding aan de patiënt. Hoe verloopt het dan verder?

BELEGGEN - VENNOOTSCHAP - 14.11.2017

Heeft uw vennootschap al een ‘LEI-code’?

Belegt u de overtollige cash binnen uw vennootschap, dan zal u daarvoor vanaf 01.01.2018 een speciaal identificatienummer nodig hebben. Wat is dat precies, waarvoor heeft u dat exact nodig en hoe moet u dat aanvragen?

AANGIFTE - TERMIJN - 13.11.2017

Uw boekhouder te laat met indienen?


BELASTINGAANGIFTE - CONTROLE - 13.11.2017

De attesten van uw woningkrediet correct opgesteld!?

Sinds dit jaar ontvangt de fiscus rechtstreeks van uw bankier alle attesten van hypothecaire leningen. Handig, maar een abonnee ondervond onlangs dat het van belang is dat het attest goed opgesteld is. Wat moet u daarvan onthouden?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 13.11.2017

Schenken met zgn. rentelast!?


ERVEN EN SCHENKEN - HAND- EN BANKGIFT - 13.11.2017

Registratieformaliteiten bij bank- of handgift


BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 13.11.2017

Vanaf 2018 tot € 6.000 per jaar onbelast bijverdienen?

Vanaf 01.01.2018 kunnen inkomsten uit verenigingswerk, occasionele diensten voor particulieren en diensten in de deeleconomie onder bepaalde voorwaarden tot € 6.000 per jaar onbelast blijven. Hoe zit die regeling dan precies in elkaar?

AUTO - FISCALE AFTREK - 13.11.2017

In 2017 uw auto bestellen!?

De regering werkt aan een wet om de aftrek op autokosten grondig te herzien. Is het dan beter om dit jaar een auto te kopen of om nog even te wachten?

ONROEREND GOED - BTW - 13.11.2017

Verhuren met btw gaat dan toch niet door


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 13.11.2017

Vanaf 2018 ook forfaitaire kostenaftrek voor winsten!

Bent u een zelfstandige met ‘winsten’, dan moest u tot nu toe altijd uw werkelijke beroepskosten bewijzen. Vanaf 2018 kunt u echter ook kiezen voor de aftrek van forfaitaire beroepskosten, zoals blijkt uit een recent wetsontwerp. Hoe werkt dat?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 13.11.2017

Garages verhuren met btw, dus beroepsinkomen?

Bent u van plan om garageboxen te gaan verhuren, dan moet u daarover in principe btw rekenen, maar hoe zit dat dan op fiscaal vlak? Zijn uw huurinkomsten dan sowieso beroepsinkomsten? Hoe zit dat nu precies weer in elkaar?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 13.11.2017

Wat met het nieuwe vennootschapsrecht?


VENNOOTSCHAP - VERLAAGD TARIEF - 13.11.2017

Hoe zit dat precies met die nieuwe zgn. € 45.000-regel?

Vanaf inkomstenjaar 2018 daalt het tarief vennootschapsbelasting, maar u moet als zaakvoerder wel méér loon opnemen als u geen sanctie wilt. Hoe zit dat in elkaar en geldt dat ook als uw kmo het verlaagd vennootschapstarief wil?

AANSPRAKELIJKHEID - VARIA - 13.11.2017

Hoeveel ophoesten als u uw inhoudingsplicht niet nakomt?

Doet u een beroep op een onderaannemer, dan heeft u een inhoudingsplicht als uw collega sociale schulden heeft. Wat kan de RSZ dan van u vorderen als u daaraan verzaakt? Het Hof van Cassatie heeft zich daarover zopas uitgesproken.

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 13.11.2017

Privévoordeel gsm, tablet, pc daalt!

Werknemers met een gsm, pc of tablet van hun werkgever worden vanaf 2018 op een lager voordeel belast! Heeft u daar als zaakvoerder ook iets aan?

RECHT - VARIA - 13.11.2017

Nieuwe spelregels voor faillissement op komst...

Gaat een klant failliet, dan kan dat voor u belangrijke gevolgen hebben. Onlangs werden de spelregels inzake een faillissement en de zgn. WCO in het Wetboek Economisch Recht grondig gewijzigd. Wat zijn de voornaamste wijzigingen?

BTW - VARIA - 13.11.2017

Hoe zit dat met de btw en zgn. verwijlvergoedingen?

U moet een verwijlvergoeding wegens laattijdige oplevering aan uw klant betalen. Zit daar btw op en hoe ziet uw factuur eruit als u die vergoeding compenseert met de prijs voor uw geleverd werk? De Btw heeft hier zopas over beslist.

PERSONEEL - AANWERVEN - 13.11.2017

De ‘guidelines’ die gelden als u buitenlanders aanwerft

In de ‘guidelines’ die de inspectie onlangs opstelde, komen ook de spelregels voor het aanwerven van buitenlandse werknemers aan bod. Waar moet u precies rekening mee houden als u een buitenlandse werknemer in dienst neemt?

GARANTIE - 13.11.2017

Hoe uw aansprakelijkheid beperken als uw klant aan consumenten verkoopt?

Hoeveel garantie moet u geven als u verkoopt aan handelaars die op hun beurt aan consumenten verkopen? Bent u dan verplicht dezelfde garantie van twee jaar te geven die uw klant ook aan zijn klanten moet verlenen? Kunt u daarover ook andere contractuele afspraken maken om het bedrijf beter te beschermen?

BTW - BTW-AANGIFTE - 13.11.2017

Optimaliseer het kerstvoorschot van de Btw

Btw-kwartaalaangevers zijn sinds 1 april 2017 niet langer verplicht om elke tweede en derde maand van het kwartaal een voorschot te betalen. Maar voortaan moeten ze net zoals de btw-maandaangevers in december een voorschot betalen. Hoe berekent u dat decembervoorschot precies en hoe kunt u het bedrag ervan eventueel optimaliseren? En tegen wanneer moet u dat voorschot betalen?

BOEKHOUDING - 13.11.2017

Hoe ebit/ebitda correct berekenen?

In een internationale context zijn ebit/ebitda courante maatstaven. Ze worden ook vaak gebruikt bij overnameonderhandelingen. Een technische nota van de CBN (2017/04, 31.05.2017) legt uit hoe u die maatstaven vanuit de Belgische jaarrekening berekent.

BELEGGINGEN - 13.11.2017

Heeft u nu ook een LEI-code nodig?

Als u de gelden van de vennootschap belegt, dan heeft u vanaf 2018 wellicht een LEI-code nodig. Wanneer is dat het geval? Hoe verkrijgt u zo’n code? Heeft die code ook fiscale gevolgen?

BELASTINGEN - BEROEPSKOSTEN - 13.11.2017

Hoe de buitenlandse onkosten van uw collega’s vergoeden?

Indien uw collega’s voor zaken naar het buitenland gaan, kunt u de kleine kosten forfaitair terugbetalen. Welk bedrag mag u hen toekennen? En zijn deze kosten voor de vennootschap volledig aftrekbaar?

BTW - ONROEREND GOED - 13.11.2017

Beroepsmatige verhuur toch niet met btw?

Op basis van het zomerakkoord zou u vanaf 2018 de optie hebben om professioneel met btw te huren of te verhuren. Wat komt er van deze maatregel concreet nog in huis?

VERLONING BEDRIJFSLEIDER - 13.11.2017

‘Overdreven’ huur: fiscaal niet noodzakelijk nadelig?

Als de bedrijfsleider een pand of een kantoor in zijn privéwoning verhuurt aan de vennootschap, probeert hij meestal te vermijden dat een deel van de huur geherkwalificeerd wordt als beroepsinkomen. Is dat wel altijd de beste aanpak? Wat adviseert u?

EINDEJAARSPREMIE - 10.11.2017

Vóór 01.12 verbreken = geen premie?

De arbeidsovereenkomst nu, pakweg een maand vóór de eindejaarspremie betaald wordt, direct verbreken i.p.v. ze op te zeggen met een termijn, heeft dat zin?

STUDENTENARBEID - 10.11.2017

Hoeveel saldo nodig voor de kerstvakantie van 2017?

Wanneer u tijdens de kerstvakantie (die dit jaar loopt van 25.12.2017 tot 07.01.2018) studenten wilt tewerkstellen aan lage RSZ-bijdragen, over hoeveel ‘vrijgestelde’ uren moeten de kandidaten dan nog beschikken?

GROEPSVERZEKERING - 10.11.2017

Een hoger rendement voor uw groepsverzekering?

Het rendement van de groepsverzekeringen is de laatste jaren flink gedaald door de lage rente. Daarom stelt men soms voor om van de ‘voorzichtige’ Tak 21 naar de ‘avontuurlijke’ Tak 23 over te stappen. Is dat echter wel een goed idee?

WOON-WERKVERGOEDING - PC 200 - 10.11.2017

Hoger loonplafond privévervoer in PC 200


ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - SOLLICITATIEVERLOF - 10.11.2017

Solliciteren als het niet mag: een dringende reden?

Als u zich verzet heeft tegen sollicitatieverlof op een bepaalde dag, omdat dit echt niet uitkwam en de werknemer neemt het toch op die dag, vormt dat dan een motief voor ontslag om dringende reden? Een recent arrest licht toe...

GEWAARBORGD LOON - ZIEKTE - 10.11.2017

Wat als de huisarts het attest van de specialist verlengt?

Stel, een werknemer heeft u eerst een ziekteattest van een specialist bezorgd en nu ontvangt u er een van zijn huisarts. Begint er dan een nieuwe periode van gewaarborgd loon te lopen of gaat het hier over een verlenging?

BETAALD EDUCATIEF VERLOF - 10.11.2017

Vlaamse dossiers educatief verlof: vóór 31.12


ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 10.11.2017

Zeggen te zullen stoppen is niet gelijk aan opzeggen

Stel, als zijn contract van 6 maanden ± 2,5 maand ver is, stuurt een werknemer een mail waarin staat dat hij misschien zal stoppen met werken en het contract tot het einde van de 3de maand opgezegd kan worden. Wat doet u hiermee?

SUBSIDIES - AANWERVEN - 10.11.2017

Welke Brusselaars zijn goedkoop om aan te werven?

Sinds 1 oktober 2017 geldt er in het Brussels gewest een interessante subsidie voor de aanwerving van iemand die al minstens een jaar als werkzoekende ingeschreven is. Hoe werkt het en voor welke werkgevers kan dit iets zijn?

AANDELEN - EFFECTENTAKS - 10.11.2017

Toch effectentaks op eigen aandelen?


JAARREKENING - VARIA - 10.11.2017

Gekozen is gekozen!


FINANCIEEL - VARIA - 10.11.2017

Welke middelen heiligen het publiciteitsdoel voor de Btw?

Btw op kosten van eten en drank kunt u niet recupereren, tenzij die dienen voor publiciteit. Hoe zit dat dan als u met de auto van uw bvba aan een publicitair evenement deelneemt en daarbij kosten maakt? Wat vond de rechter daarvan?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AUTO - 10.11.2017

Koopt u een nieuwe auto beter nog in 2017 of pas in 2018?

U wilt binnenkort via uw vennootschap een nieuwe auto kopen. Doet u die investering dan fiscaal gezien het best nog in 2017 of wacht u beter tot in 2018? Met welke wijzigingen uit het zomerakkoord moet u zeker rekening houden?

LIQUIDATIEBONUS - 10.11.2017

Jacht op liquidatiebonus gestopt!


PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 10.11.2017

Sommige privévoordelen weldra goedkoper!

Vanaf 01.01.2018 daalt de waarde van een aantal privévoordelen, zowel fiscaal als voor de RSZ. Goed nieuws, maar heeft u daar als zaakvoerder iets aan?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 10.11.2017

Moet de fiscus bewijzen dat uw privévoordelen loon zijn?

Zijn de gratis voordelen van uw vennootschap echt altijd als zwaar belast zaakvoerdersloon te beschouwen, of kunt u soms nog aan die belasting ontsnappen? Wat zei Cassatie daarover op 16.06.2017 en wat is er van belang?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 10.11.2017

Uw zgn. opstallen voortijdig beëindigen, een probleem?

U bent privé eigenaar van een stuk grond waarop u een zgn. opstalrecht aan uw bvba voor zekere tijd verleend heeft. Bij het verstrijken daarvan zijn er normaliter geen belastingen verschuldigd. Is dit dan ook zo bij een voortijdige beëindiging?

LOON - 10.11.2017

€ 45.000 loon voor het verlaagd tarief?

Volgens sommige persartikels is uw kmo vanaf 2018 sowieso uitgesloten van het verlaagd tarief als u niet altijd € 45.000 loon opneemt! Toch even nuanceren...

ONROEREND GOED - HUUR - 10.11.2017

Btw op onroerende verhuur: njet!


ONROEREND GOED - VARIA - 10.11.2017

Commerciële verhuur met btw terug naar af?

Het fameuze zomerakkoord voorzag dat de commerciële verhuur van een onroerend goed aan btw onderworpen kon worden vanaf 2018. Het is inmiddels volop herfst en blijkt dat er van die verhuur met btw niets meer overblijft. Hoe zit het nu precies?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 10.11.2017

Beperkte uitbreidingen van het verlaagd btw-tarief van 6%...

Zowel door een ontwerp van Koninklijk Besluit als door een gerechtelijke uitspraak wordt de toepassing van het verlaagd btw-tarief van 6% lichtjes uitgebreid. Waarover gaan deze totaal van elkaar verschillende uitbreidingen precies?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 10.11.2017

Voor welke werken aan een assistentiewoning verlaagd tarief?

Werken aan assistentiewoningen kunnen onder bepaalde voorwaarden een verlaagd btw-tarief genieten. Geldt dat ook voor de gemeenschappelijke ruimtes die bestemd zijn voor de bewoners van die assistentiewoningen? Wat heeft de minister daarover beslist?

FACTUUR - VERPLICHTE VERMELDINGEN - 10.11.2017

Toch recht op aftrek als er iets ontbreekt op de factuur!

De btw op inkomende facturen is slechts aftrekbaar als u beschikt over een regelmatige factuur. In navolging van de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie, heeft de Btw haar strenge standpunt gewijzigd in een recente circulaire. Wat moet u hierover weten?

BTW-AFREKENING - VOORSCHOTTEN - 10.11.2017

Hoe uw decembervoorschot optimaal berekenen?

In december moeten voortaan niet alleen maandaangevers, maar ook kwartaalaangevers een zgn. decembervoorschot betalen. Wanneer moet dat precies betaald zijn en hoe moet of kan dat concreet berekend worden?

BTW-BEREKENING - MAATSTAF VAN HEFFING - 10.11.2017

Vertragingsboetes met of zonder btw?

Welke regels op het vlak van btw zijn er nu weer van toepassing op schadevergoedingen? Worden bedragen betaald voor de laattijdige uitvoering van een contract ook beschouwd als een schadevergoeding? Wat heeft de Btw hier recentelijk over beslist?

AUTO - AFTREKBARE BTW - 10.11.2017

Is een oldtimer sowieso privé?

Een collega had een oldtimer die hij ook gebruikte als reclamevoertuig voor zijn zaak. Is de btw daarop dan ook aftrekbaar en zo ja, in welke mate of helemaal niet?

AFTREKBARE BTW - BEROEPSGEBRUIK - 10.11.2017

Ook btw-aftrek bij indirect verband met uw activiteit?

De btw op aangekochte goederen en diensten is slechts aftrekbaar als en in de mate waarin die uitgaven verband houden met uw btw-plichtige activiteit. Hoe rechtstreeks moet dat verband dan concreet zijn? Het Europees Hof van Justitie sprak zich opnieuw uit...

BTW-PLICHT - VARIA - 10.11.2017

Parking ziekenhuis: met of zonder btw?

De meeste prestaties in een ziekenhuis zijn vrijgesteld van btw. Geldt dat ook voor de exploitatie van de ziekenhuisparking? Wat heeft de minister daar recentelijk over beslist?

PERSONEEL - VAKANTIE - 10.11.2017

Vakantiedagen overdragen of uitbetalen: kan dat?

Als een werknemer nog veel wettelijke vakantiedagen niet opgenomen zou hebben, is het niet alleen zijn zaak daar werk van te maken, maar ook die van u als werkgever! Waarom is dat zo en hoe vermijdt u er problemen mee te krijgen?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 10.11.2017

Effectief werken tot uw 65ste?


HANDELSPRAKTIJKEN - WAARDEBON - 10.11.2017

Welke spelregels gelden er voor cadeaubonnen?

Onlangs liet minister Peeters weten dat sommige winkels op hun cadeaubonnen een te korte geldigheidstermijn voorzien. Is er dan een minimumtermijn bepaald? Welke andere spelregels gelden er nog voor zulke bonnen?

ONROEREND GOED - VERHUUR - 10.11.2017

Wat is er van belang bij een huurcontract van korte duur?

Onlangs kwam er in het nieuws dat de meeste woninghuurcontracten die gesloten worden, momenteel kortlopende contracten zijn. Het klassieke negenjarige contract is dus niet meer de standaard. Wat is er daarbij van belang?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 10.11.2017

Een leuk eindejaarscadeau voor uw personeel

Eindejaar komt er stilaan aan en u zou uw personeel graag een cadeau geven. Welke spelregels gelden er nu weer voor de RSZ en de fiscus? Krijgen uw deeltijdsen dan hetzelfde geschenk?

VENNOOTSCHAP - AUTO - 09.11.2017

Zorg dat uw bvba nog in 2017 uw hybrideauto bestelt!

Door het zomerakkoord worden de aftrekregels voor auto’s in vennootschap strenger, maar wel pas vanaf 01.01.2020. Rijdt u echter graag met een hybrideauto, dan koopt u die soms toch nog beter vóór 31.12.2017! Hoezo?

RECHT - HANDELSPRAKTIJKEN - 09.11.2017

Gratis droogkast bij aankoop van wasmachine?


RECHT - ADVOCAAT - 09.11.2017

Waarvoor dient de ombudsdienst voor advocaten?

Stel, u hoort uw advocaat nauwelijks over de evolutie van uw zaak of zijn factuur valt veel hoger uit dan verwacht. Wist u al dat u voor zulke zaken bij de Ombudsdienst voor de advocatuur (Ligeca) terechtkunt... en dat dit kan helpen?

RECHT - VARIA - 09.11.2017

De klant wil het voorschot cash betalen, mag dat nog?

Een van uw klanten wil het voorschot volledig cash betalen of een leverancier vraagt dat u hem in contanten betaalt. Kan dat, ook voor grote bedragen? Hoe zit die regeling ook alweer in elkaar en wat wijzigde er hier sinds 16.10.2017?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VERLAAGD TARIEF - 09.11.2017

Hoe zit dat juist met die nieuwe zgn. € 45.000-regel?

Vanaf inkomstenjaar 2018 daalt het tarief vennootschapsbelasting, maar u moet als zaakvoerder wel méér loon opnemen als u geen sanctie wilt. Hoe zit dat in elkaar en geldt dat ook als uw kmo het verlaagd vennootschapstarief wil?

GEMEEN HUURRECHT - VARIA - 08.11.2017

Welke spelregels gelden er als u aan een student verhuurt?

Voor de verhuur van een studentenkot is de Woninghuurwet niet van toepassing, waardoor er momenteel niet veel spelregels zijn. Welke wijzigingen zijn er hier op komst in de verschillende gewesten?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 08.11.2017

Is de verkoop van het appartement intussen al ‘rond’?

Bij de verkoop van een appartement moet u als syndicus een aantal inlichtingen bezorgen aan de notaris, maar krijgt u nadien dikwijls niet zo snel nieuws over hoever de verkoop staat. Hoe gaat u daar als syndicus mee om?

WONINGHUUR - VARIA - 08.11.2017

Ook in Wallonië een regeling woninghuur?


BTW - VERHUUR - 08.11.2017

Dan toch niet verhuren met btw?

Vanaf 2018 zou er een mogelijkheid komen om onroerend goed met btw te verhuren. Dit werd onlangs echter afgevoerd, op een uitzondering na...

VERKOOP - MINNELIJKE ONTBINDING - 08.11.2017

De koper wil het compromis nadien ‘annuleren’...

De koper laat na het sluiten van het compromis weten dat hij om persoonlijke redenen de koop toch ongedaan wil maken. Kunt u hem dan als verkoper verplichten om te kopen en is dat wel altijd een goede optie?

WONINGHUUR - VLAAMS GEWEST - 08.11.2017

Uw huurder heeft de Dienst Huisvesting gecontacteerd...

Uw huurder heeft achter uw rug blijkbaar de Vlaamse wooninspectie gecontacteerd omdat volgens hem de normen niet gerespecteerd zijn. Wacht u als verhuurder dan beter af wat de uitspraak is?

BRUSSELS GEWEST - FISCAAL - 08.11.2017

Brussel gaat zelf ov innen en moderniseert ook de ov

Nadat dit eerder al in Vlaanderen gebeurde, neemt vanaf 01.01.2018 ook Brussel de Dienst Onroerende Voorheffing over van de federale fiscus. Er wordt ook inhoudelijk het een en ander gewijzigd. Welke wijzigingen zijn dat precies?

RUIMTELIJKE ORDENING - BURENHINDER - 08.11.2017

De isolatie van uw buur overschrijdt de perceelgrens...

De woning van uw buur wordt gerenoveerd en hij zal daarbij ook de gevel isoleren. Door die extra isolatie en gevelbekleding overschrijdt hij echter de perceelgrens. Moet u dat als buur dan zomaar aanvaarden?