Alle domeinen

2017 - Februari

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.02.2017

Nu tijdelijk 20% extra korting!?

U bent van plan om een elektrische auto te kopen omdat uw bvba die voor 120% in kosten kan steken. Is dat zo of moet dat toch genuanceerd worden?

BEDRIJFSLEIDER - 28.02.2017

Register van uw werkende vennoten?


PUBLICATIEKOSTEN - 28.02.2017

Publicatie in Staatsblad duurder?


LIQUIDATIERESERVE - 28.02.2017

Bijzondere liquidatiereserve: nieuws!


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 28.02.2017

Is uw voordeel gratis woning discriminerend?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap, dan wordt u privé zwaarder belast dan zo die woning van een particulier zou zijn. Dat kan niet, zegt na Gent nu ook de rechtbank van Antwerpen! Wat kunt u nu doen met die uitspraak?

BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 28.02.2017

Inderdaad eerst vragen of het wel mag!?

U bent zaakvoerder van uw bvba en u heeft uw oog laten vallen op een nieuw bedrijfspand. Uw boekhouder zegt dat u eerst de toestemming van uw vennoten moet krijgen voor de aankoop daarvan. Hoezo, wanneer moet dat dan?

FINANCIEEL - LENING - 28.02.2017

Een lening voor uw nieuwe auto?

Ook na het autosalon blijven autoleningen nog steeds zeer goedkoop! Als uw bvba dan nu een nieuwe auto koopt, is lenen dan sowieso de beste keuze?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.02.2017

Waarop wordt uw vennootschap sowieso belast?

Sinds dit jaar betaalt uw vennootschap altijd belastingen op de verworpen uitgave van 17% of 40% van het voordeel auto. Zijn er zo nog van die zaken waarvoor een zgn. aftrek- en compensatieverbod geldt? Eens kijken...

OPVOLGING - SUCCESSIERECHTEN - 28.02.2017

Uw vennootschap voordelig laten vererven of schenken?

Brussel wijzigde op 01.01.2017 de gunstregeling voor het vererven of schenken van familievennootschappen. Ook Vlaanderen en Brussel hebben vergelijkbare regelingen. Hoe zit dat precies en wanneer komt u ervoor in aanmerking?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 28.02.2017

Kosten die op 2017 slaan toch nog in 2016 aftrekken?

Uw bvba heeft eind 2016 een factuur betaald die deels ook slaat op prestaties van dit jaar. Boekhoudkundig gezien moet u dan dat deel voor 2017 uit de kosten van 2016 halen via de zgn. overlopende rekeningen. Is dat fiscaal ook zo?

JAARREKENING - 28.02.2017

Gewijzigde kmo-definitie: hoe correct toepassen bij uw jaarafsluiting?

Als gevolg van de implementatie van de Europese Boekhoudrichtlijn is de definitie van een ‘kleine’ vennootschap gewijzigd.

De meeste wijzigingen zijn van toepassing vanaf het eerste boekjaar dat aanvangt na 31 december 2015, maar een belangrijk onderdeel treedt pas in werking vanaf het tweede boekjaar. Hoe moet u die gewijzigde definities nu toepassen bij de opmaak van uw jaarrekening en wat verandert er volgend jaar?


GROEPSVERZEKERING - 28.02.2017

Groepsverzekering nog vroeger opnemen?

Nu iedereen de reserves van zijn bedrijfspensioenplan kan raadplegen via ‘mypension.be’ krijgt ook u wellicht van de bedrijfsleider of van uw collega’s de vraag hoeveel belastingen er dan concreet op de uitkering ingehouden worden. Hoe berekent u die belasting?

Wie kan zijn groepsverzekering nog vervroegd opnemen? Is dat financieel ook interessant?


INCASSO FACTUREN - 28.02.2017

Centraal Register Solvabiliteit: een (r)evolutie in het faillissementslandschap?

U las het wellicht ook al in de media: in het kader van de verdere digitalisering van justitie werd een Centraal Register Solvabiliteit opgericht. Wat is daarvan de doelstelling? Kunt u zelf ook van dat register gebruik maken? Wordt de aangifte van een schuldvordering nu eenvoudiger?

BESTUUR - 28.02.2017

Werken met een directiecomité: welk fiscaal en sociaal statuut voor de leden?

Wanneer is de oprichting van een directiecomité zinvol en welke bevoegdheden heeft zo’n directiecomité dan?

Zijn de leden van dat directiecomité zelfstandigen? Waarmee moet u in die context toch opletten? Welke interessante gevolgen heeft het feit dat leden van het directiecomité fiscaal als een bedrijfsleider categorie II aangemerkt worden?


JAARREKENING - 28.02.2017

Wanneer en hoe ontvangen dividenden correct boeken?

Binnenkort beslist de jaarvergadering over het dividend over 2016. Hoe en wanneer boekt u dat dividend correct, zowel bij de moedervennootschap als bij de dochter?

Zijn de boekingen anders als de vennootschap een interimdividend of een tussentijds dividend toekent? Wat zijn daarvoor de spelregels?


BTW VERLEGD - 28.02.2017

Verleggingsregeling: wanneer toepasbaar?

Wanneer moet de verleggingsregeling toegepast worden? Waarmee moet u dan zoal rekening houden als u met een buitenlandse aannemer werkt?

En wat zijn dan de spelregels als er werken uitgevoerd worden aan een pand dat door de bedrijfsleider ook (deels) privé gebruikt wordt?


SCHORSING ARBEIDSOVEREENKOMST - 28.02.2017

Nu ruimere mogelijkheden voor tijdskrediet: hoeveel inspraak heeft de werkgever nog?

De sociale partners hebben eind december 2016 de cao over het tijdskrediet aangepast. Het tijdskrediet zonder motief is afgeschaft en het tijdskrediet voor zorgmotieven werd uitgebreid.

Wanneer heeft een werknemer nu precies recht op tijdskrediet? Mag de bedrijfsleider dat tijdskrediet weigeren of uitstellen? Kunt u bepaalde categorieën werknemers ook uitsluiten van de opname van tijdskrediet? Hoe pakt u dat dan aan?


FISCALE OPTIMALISATIE - 28.02.2017

Investeringsaftrek of notionele interestaftrek: hoe optimaal kiezen?

Het percentage van de notionele interestaftrek is ten gevolge van de lagere rente de laatste jaren fors gedaald. Daarnaast moet u ook kiezen tussen de notionele interestaftrek en de gewone investeringsaftrek.

Opteert u dan altijd het best voor de hoogste van die twee aftrekken? Hoe kiest u als het bedrijf onvoldoende winst heeft om die aftrekken volledig te benutten? En wat is de beste keuze als er nog overgedragen verliezen zijn?


WONINGHUUR - VARIA - 28.02.2017

Hamsterhuren, is dat niet hetzelfde als een huurkoop?

Onlangs was in de pers te lezen dat er een nieuwe manier is om een nieuwbouw te kopen, nl. via het hamsterhuren. Wat is dat precies en kunt u dat vergelijken met een zgn. huurkoop of niet? Eens kijken...

VERKOOP - 28.02.2017

De verkoop volledig regelen via e-mail?

Steeds meer verkoopafspraken worden via e-mail gemaakt. Zijn die dan nadien wel afdwingbaar? Recent sprak een rechter zich hierover uit...

HANDELSHUUR - VERKOOP - 28.02.2017

Mag u een ‘te koop’-bord uithangen bij het handelspand?

U wilt een handelsruimte verkopen en daarbij is het uiteraard belangrijk dat u aan het pand zelf een bord hangt met verkoopspubliciteit. De handelshuurder ziet dit echter niet zitten. Welke spelregels gelden er in zo’n geval?

WONINGHUUR - OPZEGTERMIJN - 28.02.2017

Uw huurder merkt dat zijn contract te laat geregistreerd is

Sinds kort worden alle woninghuurcontracten online geregistreerd. Kan uw huurder dan ook eenvoudiger nagaan of die registratie al dan niet gebeurd is? Wat is er daarbij dan voor u van belang?

BTW - NIEUWBOUW - 28.02.2017

Is het nog wel een verbouwing tegen 6% btw?

U heeft op Batibouw heel wat inspiratie opgedaan voor de geplande renovatie van een eigen woning, waarbij u ook een stuk gaat bijbouwen. Dat kan toch ook tegen 6% btw of niet? Waarmee moet u voor dat 6%-tarief rekening houden?

MEDE-EIGENDOM - SYNDICUS - 28.02.2017

Syndicus zijn in uw ‘eigen gebouw’...


VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 28.02.2017

Wat wijzigt er aan Vlaamse leegstands- en krotbelasting?

Het Vlaams gewest en/of de gemeentes voorzien bepaalde heffingen bij leegstand, verwaarlozing van gebouwen of bij ongeschikt of onbewoonbaar verklaarde woningen. Een nieuwe decreet wijzigt nu dit systeem. Hoe zit dat?

HANDELSHUUR - HERNIEUWING - 28.02.2017

Hernieuwen voor langer of korter dan 9 jaar?


VLAAMS GEWEST - ELEKTRICITEITSATTEST - 28.02.2017

Wat vermeldt u over het energieverbruik in advertenties?

Sinds enkele jaren bestaat er in alle gewesten een verplichting om in de publiciteit voor de verkoop of verhuur van een woning of appartement informatie te voorzien over het energieverbruik. Hoe zit dat precies en wat wijzigt er?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 28.02.2017

Wat wijzigt er door het Centraal Register Solvabiliteit?

Vanaf 1 april 2017 zullen alle faillissementsdossiers elektronisch bewaard worden in het ‘Centraal Register Solvabiliteit’. Hoe zit dat precies en verandert er voor u dan iets als u nog centen tegoed heeft van een failliet bedrijf?

FISCAAL - ONKOSTENVERGOEDING - 28.02.2017

Vergoeding voor vrijwilligerswerk, hoe zit dat?


PERSONEEL - 28.02.2017

Is concurrentie door een ex-werknemer altijd oneerlijk?

Een commercieel bediende die u jaren vertrouwd heeft, is naar een concurrent vertrokken. Nu blijkt hij daar ook nog eens al uw klanten te benaderen om hem te volgen. Dat is dan toch een vorm van wettelijk verboden concurrentie?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 28.02.2017

Waar is al die winst naartoe?

Uit de jaarrekening over 2015 blijkt dat uw vennootschap een zgn. overgedragen winst heeft van € 50.000, maar op haar bankrekening staat hoop en al € 7.000. Kan dat wel? Waar is de rest van dat geld dan naartoe?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 28.02.2017

Wat doet de fiscus met verklikkingen?

Onlangs meldden de kranten dat de fiscus in 2016 ruim 2.700 verklikkingen ontvangen heeft. Wat doet uw controleur eigenlijk met zo’n verklikking? Moet de fiscus u meegeven van wie die klacht dan in feite komt?

ONROEREND GOED - HUUR - 28.02.2017

Twee woninghuurcontracten van korte duur na elkaar?

U verhuurt een woning met een contract van minder dan drie jaar. Omdat die termijn bijna voorbij is, wilt u nu een tweede contract van korte duur sluiten. Kan dat wel en wat als intussen één van de oorspronkelijke huurders vertrok?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 28.02.2017

Wat met de negatieve rente op uw woonlening?


VASTGOED - HUUR - 24.02.2017

Oude woning volledig verhuren aan uw vennootschap?

U verhuurt een stuk van uw woning aan uw bvba. Nu verhuist u privé naar een andere woning, maar uw vennootschap niet. Wat zijn de fiscale gevolgen voor u en uw vennootschap indien u het huurcontract wel of niet wijzigt?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 24.02.2017

Auto kopen van vennootschap en dan privé verkopen?

Een zaakvoerder kocht een auto over van zijn vennootschap voor € 500 en verkoopt die een jaar later privé voor € 19.000. De fiscus belast het verschil als een voordeel van alle aard (VAA). Wat zei de rechter op 21.06.2016?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 24.02.2017

Belast op een nadeel van alle aard?

Uw verwarming en elektriciteit worden door uw vennootschap betaald. U stelt nu echter vast dat u belast wordt op een hoger bedrag dan de werkelijke kosten!

ERVEN & SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 24.02.2017

Erfbelasting voortaan bij uitkering levensverzekering

Bij verzekeringen met twee verzekeringnemers was volgens Vlabel bij overlijden van de eerststervende al erfbelasting verschuldigd. Door een decreetsaanpassing zal er voortaan pas erfbelasting verschuldigd zijn bij de effectieve uitkering.

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 24.02.2017

Viert ecocheque zijn tiende verjaardag nog?


VENNOOTSCHAP - MEERWAARDEN OP AANDELEN - 24.02.2017

Interne meerwaarden niet altijd belast?

Sinds 01.01.2017 worden zgn. interne meerwaarden vaker belast. Toch kan de inbreng van uw aandelen in een holdingvennootschap soms nog interessant zijn, vooral wanneer u uw activiteiten gereorganiseerd heeft. Hoe zit dat precies?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 24.02.2017

Hoe worden uw inkomsten uit Airbnb belast?

U wilt een gemeubelde kamer verhuren via Airbnb en vraagt zich af hoe dat nu fiscaal belast wordt. Vormt dit nu een onroerend, roerend of divers inkomen? Of kunt u misschien belast worden op een beroepsinkomen?

EENMANSZAAK - STOPZETTING - 24.02.2017

Belastbare meerwaarde op privé gebruikt pand?

Een tandarts stopt zijn eenmanszaak en zet zijn activiteit voort via een bvba. Kan de fiscus bij het deels voor zijn praktijk gebruikte pand dat hij meer dan één jaar na de stopzetting verkocht aan zijn bvba een stopzettingsmeerwaarde belasten?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 22.02.2017

Bereik uw klanten beter op Facebook


WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 22.02.2017

Toon het met een infografiek

Bent u op zoek naar een handige tool die uw cijfermateriaal in duidelijke infografieken kan gieten? Wij testten er drie voor u uit.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 22.02.2017

Wie werkt wanneer?

Moet u in uw zaak shifts plannen om bv. continuïteit te kunnen garanderen? ShiftPlannning en Shiftboard willen u hierbij helpen. Wij testten beide webtools voor u uit.

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - FOTO - 22.02.2017

Goede tools voor snelle fotobewerking

Wilt u snel een foto bewerken, dan heeft u niet altijd een uitgebreid softwarepakket nodig. Met een webdienst of gratis specifieke software kunt u ook al heel wat doen. Dit zijn enkele nuttige hulpmiddelen.

INTERNETCONNECTIE - WIFI - 22.02.2017

Hoe krijgt u een beter draadloos signaal?

Dode hoeken zonder ontvangst, sterk wisselende verbindingssnelheden, enz.: niets is zo frustrerend als een slecht draadloos netwerk. Hoe kunt u uw draadloze signaal zelf verbeteren zonder allerlei apparatuur te moeten kopen?

SOFTWARE & WEBDIENSTEN - PDF - 22.02.2017

Pdf-documenten gratis bewerken

U heeft al eerder pdf-documenten binnengehaald of er zelf gemaakt. Pdf’s zijn handig om te bekijken of af te drukken, maar niet om te bewerken. Toch zijn er ook gratis tools waarmee u bepaalde zaken in een pdf kunt wijzigen.

WEBDIENSTEN - VARIA - 22.02.2017

Zo maakt u een publicatie in uw browser

U wilt een handleiding of een echt boek samenstellen of aanpassen in uw webbrowser? Omnibook wil u hierbij helpen.

SOFTWARE - NETWERK - 22.02.2017

Waarom een Windows-thuisgroep aanmaken?

Misschien heeft u in Windows al de mogelijkheid opgemerkt om een zogenaamde thuisgroep aan te maken. Waarvoor kan dit nuttig zijn en hoe pakt u het aan?

CONSUMENT - FINANCIEEL - 22.02.2017

Online hulp voor personal finance

Het web krioelt van websites die u willen bijstaan op het vlak van financiën. Maar kende u deze al?

WEBDIENSTEN - ONLINE OPSLAG - 22.02.2017

Alternatieven voor de publieke map in Dropbox

Jarenlang kon u de publieke map van Dropbox gebruiken om bestanden en mappen met iedereen te delen. Dat kan nu niet meer. Wat betekent dit en welke alternatieven kunt u overwegen?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 22.02.2017

Kies voor de juiste toon

Merkt u dat uw e-mails soms anders begrepen worden dan u bedoelde? Met wat extra aandacht kunt u gevoeligheden of verwarring vermijden.

GOED OM TE WETEN - SUCCESSIERECHTEN - 21.02.2017

Zijn samenwoners fiscaal ‘vreemden’?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 21.02.2017

Attest investeringsaftrek aan te vragen in maart


GRONDIG ONDERZOCHT - VERKOOP PRAKTIJKGEBOUW - 21.02.2017

Ook meerwaardebelasting op het privédeel?

Stel, u stopt uw beroepsactiviteit als natuurlijke persoon en richt een bvba op. Het praktijkgebouw gaat pas 1,5 jaar later over. Wordt de winst van die verkoop dan belast als zgn. meerwaarde en zo ja, welk deel ervan? Een arrest licht toe...

PRIVÉ - VERHUREN - 21.02.2017

Fiscaal opletten met huurder die onderverhuurt?

U verhuurt een pand aan een particulier die het verder verhuurt aan zijn vennootschap of aan iemand die het pand voor zijn beroep gebruikt. Heeft dat dan ook fiscale gevolgen voor u? Waarop moet u letten?

ORDE DER ARTSEN - MEDISCH DOSSIER - 21.02.2017

Inzage om testamentaire redenen toegestaan?

De inzage in het medisch dossier omwille van ‘testamentaire’ redenen is altijd al gevoelige materie geweest. Eind 2016 heeft de Nat. Raad zijn standpunt versoepeld. Wat moet u ervan weten als behandelende arts van de overleden patiënt?

AUTOKOSTEN - 21.02.2017

Nieuwe én oude auto samen fiscaal aftrekbaar?

Stel, u koopt een nieuwe auto en u behoudt ook de oude nog. Kunt u dan beide auto’s fiscaal inbrengen of slechts één van de twee? Wat is fiscaal gezien de beste keuze? Is het eventueel anders als u een vennootschap heeft?

VERZEKERINGEN - 21.02.2017

Gaat dezelfde premie u meer kosten?

Al ruim tien jaar stort het ziekenhuis een subsidie voor uw polis medische fouten door. De regering heeft dit echter afgeschaft. Moet u nu zelf het verschil betalen?

BELEGGEN - 21.02.2017

Hoe zit het nu precies met de belasting op uw beleggingen?

De regering sleutelde weer aan allerlei taksen. Weet u als belegger nog hoe de vork aan de steel zit sinds 01.01.2017? Hoeveel roerende voorheffing betaalt u nu? Hoe zit het met de beurstaks, speculatietaks en meerwaardebelasting?

PERSONEEL - 21.02.2017

Gevallen op skireis: wordt ‘vakantie’ dan ‘ziekte’?

Stel, al vroeg tijdens haar skivakantie breekt uw secretaresse een been en ze moet ter plekke gehospitaliseerd worden. Worden haar vakantiedagen dan omgezet in ‘ziektedagen’ of is ze die dagen ‘kwijt’?

BELEGGEN - FONDSEN - 20.02.2017

Hoe kiest u tussen kapitalisatie- en distributiefondsen?

Bij de meeste fondsen heeft u de keuze tussen een distributieversie en een kapitaliserende variant. Wat is (fiscaal) de beste keuze? En hoe kunt u hierdoor uw nettorendement verhogen? Hoe zit het met de roerende voorheffing (rv)?

GRATIS WOONST - 20.02.2017

Voordeel gratis woonst op dagbasis!

Indien u in de loop van het jaar de gratis woonst die uw vennootschap u ter beschikking stelt betrekt of verlaat, moet u het VAA prorateren. Hoe zit dat?

SCHENKING - HANDGIFT & BANKGIFT - 20.02.2017

Kunt u wel modaliteiten koppelen aan een bankgift?

De bankgift blijft de populairste vorm van schenken. Volgens sommigen heeft de bankgift (en de handgift) als nadeel dat u er geen of onvoldoende voorwaarden aan kunt koppelen. Klopt dat wel en zijn er op dat vlak beperkingen?

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 20.02.2017

Winst op voormalig kantoorgebouw steeds belastbaar?

Uw collega wil zijn kantoorgebouw verkopen, dat hij vroeger deels voor zijn eenmanszaak gebruikt heeft en waarop afgeschreven werd. Moet hij, zoveel jaar later, op de winst bij verkoop nog belastingen betalen?

VERZEKERINGEN - AUTO - 20.02.2017

Heeft u een parkeeromnium?

Uw wagen is reeds meer dan 4 jaar oud en u overweegt om uw dure omnium op te zeggen. Indien u dat doet bent u echter niet meer verzekerd voor eigen schade, diefstal, glasbreuk, brand en stormschade. Zijn er goedkope alternatieven?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 20.02.2017

Te weinig loon voor het verlaagd vennootschapstarief...

Uw boekhouder heeft al wat zicht op de cijfers van uw bvba voor 2016 en hij zegt u dat uw loon van 2016 te laag is zodat uw bvba uitgesloten is van het verlaagd vennootschapstarief. Hoezo en hoe kunt u dat nu dan nog oplossen?

6%-BTW-TARIEF - VARIA - 20.02.2017

Regenwaterput bij nieuwbouw tegen 6% btw?


FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 20.02.2017

Maak er een foto van vóór u ze weggooit!

Een collega had een aantal beschadigde goederen weggegooid. Omdat deze niet meer in zijn voorraad zaten en er ook geen verkoopfacturen voor waren, belastte zijn controleur hem extra. Wat vond de rechter daar onlangs van?

OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 20.02.2017

Is het slechte weer een goede reden om later klaar te zijn?

Steeds meer klanten vragen om een uitvoeringstermijn vast te leggen en koppelen er ook een boete aan als u te laat bent. Hoe voorkomt u dat u zo’n boete riskeert als u door het slechte weer de werken een tijdje stil moet leggen?

ONROEREND GOED - HUUR - 20.02.2017

Uw huurcontract voortaan online registreren


VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 20.02.2017

Weer duurdere privévoordelen? Bekijk het positief...

Zo u een vennootschap heeft, stijgt ook in 2017 uw privévoordeel van o.m. ‘gratis auto en woonst’ weeral. Dat kost u privé ook meer belastingen. U kunt dat nadeel echter ook ombuigen in uw voordeel. Waarover gaat dat en wat moet u doen?

VERZEKERINGEN - TIENJARIGE AANSPRAKELIJKHEID - 20.02.2017

Tien jaar blijven opdraaien voor losliggende tegels?

Een klant contacteert u jaren na de werken omdat de tegels die u legde in het hele gebouw blijken los te komen. Moet u daar zoveel jaren later dan nog voor opdraaien? Het Hof van Cassatie sprak zich hier onlangs over uit...

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 20.02.2017

Maak er een foto van voor u ze weggooit!

Een collega had een aantal beschadigde goederen weggegooid. Omdat deze niet meer in zijn voorraad zaten en er ook geen verkoopfacturen voor waren, belastte zijn controleur hem extra. Wat vond de rechter daar onlangs van?

ONROEREND GOED - VARIA - 20.02.2017

Betaal niet te veel ov voor uw woning…

U moet op uw gezinswoning normaal onroerende voorheffing (ov) betalen, maar in alle gewesten zijn er verminderingen voor o.m. kinderen en zgn. bescheiden woningen. Wanneer heeft u daar recht op en wat zijn de voorwaarden daartoe?

AFTREKBARE KOSTEN - BEROEPSMATIG GEDEELTE - 20.02.2017

De factuur van uw tuinaannemer in de kosten steken?

De lente staat voor de deur en u heeft plannen om uw tuin opnieuw in te richten. Wat als u die werken laat factureren op uw btw-nummer? Kunt u die btw dan recupereren, en wat met de aftrek van de kosten voor de belastingen?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 20.02.2017

Op studiereis tijdens uw vakantie?

U bent van plan om binnenkort een privéreis te maken die gedeeltelijk ook van nut is voor uw zaak omdat u een congres gaat bijwonen of een beurs gaat bezoeken. Kunt u dan een deel van de reis- en verblijfkosten fiscaal inbrengen?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 20.02.2017

Meewerkende echtgenote eigen kosten laten aftrekken?

Het fiscale voordeel van een eenmanszaak is dat u een deel van uw inkomen kunt overhevelen naar uw echtgenote als die meewerkt in uw zaak. Kan uw meewerkende echtgenote dan eigen beroepskosten fiscaal in mindering brengen?

ERVEN EN SCHENKEN - VARIA - 20.02.2017

Schenken met welzijnsclausule


BTW - FACTUURVERMELDINGEN - 20.02.2017

Btw-nummer niet meer relevant?


LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 20.02.2017

Nieuwe bedragen voor VAA energie in 2017


RSZ-VERPLICHTINGEN - 20.02.2017

Als de deurwaarder voor uw RSZ-bijdragen komt...

Als de RSZ niet-betaalde bijdragen opvordert, gebruikt hij daar sinds 1 februari 2017 een zgn. dwangbevel voor. Tegelijkertijd worden de voorwaarden om een afbetalingsplan te bekomen, versoepeld. Wat houdt dit allemaal in?

OVEREENKOMSTEN - DADING - 20.02.2017

Opletten voor wie tekent ‘voor ontvangst’!

Stel, na ‘veel vijven en zessen’ geeft een werknemer eindelijk zijn akkoord voor een overeenkomst over bepaalde discussiepunten. De dag erna tekent hij de overeenkomst ook, maar hij schrijft erbij ‘voor ontvangst’. Wat is het gevolg?

ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 20.02.2017

Documenten opvragen mag nog, doen afwerken niet!

Stel, iemand wordt ontslagen om dringende reden, maar u heeft nog bepaalde zaken nodig van hem in het kader van de overdracht van zijn taken. Kunt u hem vragen nog bepaalde dingen te doen? Een recent arrest licht toe...

PERSONEELSBELEID - 45-PLUSSERS - 20.02.2017

Wie spreekt er mee over het werkgelegenheidsplan?

Ingevolge cao 104 moeten bedrijven met minstens 20 werknemers in principe weer een zgn. werkgelegenheidsplan voor 45-plussers opmaken. Dit moet in overleg met het personeel gebeuren. Wat betekent dit en welke timing geldt er?

LOON - ECOCHEQUES - 20.02.2017

Toch nog ecocheques verschuldigd in 2017?


OPZEGGINGSTERMIJN - OUTPLACEMENT - 20.02.2017

Jobvoorstel via outplacement, dus einde opzegtermijn?

Stel, iemands opzegtermijn duurt twee jaar en u moet hem dus outplacement aanbieden. Reeds na een half jaar volgt er via het outplacement ook een aanbieding voor een nieuwe job. Stopt de opzegtermijn dan automatisch?

ALTERNATIEF BELONEN - 20.02.2017

Vanaf welk bedrag ‘anders verlonen’?

Het grensbedrag voor 2016 waarop de pensioenen berekend worden, bedraagt € 54.648,70. Op maandbasis is dat € 4.203 bruto. Wat doet u met deze info?

LOONSVERHOGING - PC 200 - 20.02.2017

Moet u de lonen nu verhogen met 1,1% of 4%?

Begin februari 2017 werd het loonakkoord voor 2017-2018 goedgekeurd door de regering. Dat voorziet in loonsverhogingen met 1,1%. In de media was er ook sprake van loonsverhogingen tot 4%. Hoe zit de vork precies aan de steel?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 20.02.2017

Koersfiets voor woon-werkverkeer onder vuur?

Uw bvba een fiets laten kopen die u voor woon-werkverkeer gebruikt, is fiscaal interessant: aftrekbaar aan 120% en geen VAA voor het privégebruik. Dat zou nu echter niet meer gelden voor een koersfiets of mountainbike. Klopt dat?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 20.02.2017

Hoe de prijzen afficheren in de horeca?

Een oud Koninklijk Besluit van 1988 voorzag hoe u in de horeca uw prijzen moest bekendmaken aan de klanten. Dat besluit werd op 23.01.2017 echter vervangen door een nieuw. Wat wijzigt er precies?

PERSONEEL - AFWEZIGHEID - 20.02.2017

Moet u loon betalen na ski- en voetbalongevallen?

Stel, een werknemer wordt langdurig arbeidsongeschikt door een sportongeval, bv. bij het skiën of voetballen. U wordt dan al gestraft doordat u gepaste vervanging moet zoeken (en betalen). Moet u dan nog gewaarborgd loon betalen óók?

PERSONEEL - STUDENTEN - 20.02.2017

Checklist voor uw jobstudenten

Binnenkort is het krokus- en paasvakantie en gaat u mogelijk jobstudenten aannemen binnen de 475 uurregeling. Wat is er daarbij dan van belang?

RECHT - FACTUUR - 20.02.2017

Een factuur van een bedrijf waar u niets besteld heeft...

U ontvangt een factuur waar u echt niets van weet, u heeft immers nooit iets besteld bij dat bedrijf! Hoe gaat u daarmee om? Moet u zo’n factuur dan ook tijdig protesteren? De rechter sprak zich onlangs uit...

FISCAAL - BTW - 20.02.2017

Geen btw-kwartaalvoorschotten meer vanaf april 2017

Vorig jaar al werd er aangekondigd dat de btw-voorschotten voor kwartaalaangevers in 2017 zouden verdwijnen en nu is het definitief! Vanaf 1 april hoeft u geen kwartaalvoorschotten meer te betalen! Wat verandert er dan precies?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 20.02.2017

Zelf als bank fungeren voor uw vennootschap?

Uw vennootschap heeft geld nodig voor een serieuze investering. Zij kan dat lenen bij de bank, maar privé heeft u ook nog een goed gevuld spaarboekje. Kunt u dat geld dan niet beter aan haar uitlenen? Waarop moet u dan letten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.02.2017

Steeds belast op die 40% VAA auto?


BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 14.02.2017

Sorry, maar onze deal gaat niet door!

U heeft op het autosalon voor uw vennootschap een auto gekocht en daarvoor een contract getekend. Is die aankoop dan geldig als nadien blijkt dat u daartoe niet de bevoegdheid had? Kunt u daarvoor aansprakelijk gesteld worden?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 14.02.2017

Nut van een ongelijke inkoop eigen aandelen?

Uw bvba kan een deel van haar eigen aandelen inkopen en dat zelfs zgn. disproportioneel. Hoe zit dat fiscaal ook alweer en wanneer is dat interessant?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 14.02.2017

Uw kind als jobstudent of beter als student-zaakvoerder?

Uw zoon zou graag iets bijverdienen en zou als jobstudent in uw vennootschap kunnen werken. Is echter het nieuwe regime voor student-zelfstandigen, waarbij uw zoon dus zaakvoerder wordt in uw vennootschap, geen beter alternatief?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 14.02.2017

Voordeel doen met die zgn. deeleconomie?

Vanaf 01.03.2017 worden inkomsten uit diensten die particulieren via erkende platformen verstrekken aan andere particulieren fiscaal gunstig belast. Kunt u dat dan ook gebruiken voor diensten die binnen het doel van uw bvba kaderen?

BTW - 14.02.2017

Geen btw-voorschot meer, extra cash?

Als kwartaalaangever voor de btw moet u binnenkort geen voorschotten meer betalen. Wat zijn daarvan de praktische gevolgen?

FINANCIEEL - VARIA - 14.02.2017

Wat als u de fiscale rekeningen niet tijdig betaald krijgt?

Uw vennootschap zit tijdelijk krap bij kas, maar er moeten net een paar zware fiscale rekeningen betaald worden. Wat zijn de gevolgen als u die te laat betaalt? Heeft u ook recht op een afbetalingsplan als tijdig betalen echt niet meer lukt?

MAALTIJDCHEQUES - 14.02.2017

Maaltijdcheques voor u alleen?


VLAAMS GEWEST - FISCAAL - 14.02.2017

Kan de schuldsaldoverzekering volledig in woonbonus?

Een klant gaat dit jaar een woning kopen. Naast een lening sluit hij daarvoor ook een schuldsaldoverzekering af. Door de nieuwe woonbonus verliest hij daarop soms een stuk fiscaal voordeel. Wanneer is dat zo en valt dat op te lossen?

MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM - 14.02.2017

Meerdere eigenaars van één appartement: wie betaalt?

Wilt u als syndicus bepaalde bijdragen opvragen, dan staat u weleens midden in de discussie tussen bv. vruchtgebruiker en naakte eigenaar of de verschillende onverdeelde eigenaars van een appartement. Kunt u dat probleem voorkomen?

VLAAMS GEWEST - PREMIES - 14.02.2017

De renovatie van 10 of meer appartementen...


minnelijke ontbinding - 14.02.2017

Het compromis nadien ontbinden

Het compromis is getekend, maar de koper wil of kan uiteindelijk toch niet kopen. Hoe zit het dan met de registratierechten in de verschillende gewesten?

HANDELSHUUR - OPZEGTERMIJN - 14.02.2017

Als verhuurder de handelshuur opzeggen na 3 of 6 jaar?

De handelshuurder heeft het recht om tegen het einde van de termijn van drie of zes jaar de handelshuur op te zeggen. Hoe zit dat als verhuurder? Kunt u ook vroegtijdig opzeggen? Wat is er daarbij dan van belang?

VERKOOP - KADASTRAAL INKOMEN - 14.02.2017

Naar het kadaster voor een uittreksel?


FISCAAL - VRUCHTGEBRUIK - 14.02.2017

Voortijdig afstand doen van een vruchtgebruik, kan dat?

U bezit privé een pand en uw vennootschap heeft het vruchtgebruik. Nu wilt u liever privé de volle eigendom terug, bv. om dat pand te schenken of te verkopen. Hoe zit dat met het lopende vruchtgebruik? Wat zijn de fiscale aandachtspunten?

RUIMTELIJKE ORDENING - STEDENBOUWKUNDIGE VERGUNNING - 14.02.2017

De Vlaamse omgevingsvergunning én de Waalse CoDT

In Vlaanderen wijzigt er binnenkort door de omgevingsvergunning heel wat indien u een bouw- of milieuvergunning aanvraagt. Ook in het Waals gewest is er op dat vlak een wijziging op komst. Hoe zit dat en vanaf wanneer precies?

AUTO - FISCALE AFTREK - 13.02.2017

Meer brandstofkosten inbrengen dan betaald?


RECHT - VARIA - 13.02.2017

Aangetekende brief via e-mail...

Sinds begin dit jaar is de virtuele postbode een feit! U kunt nu immers volledig elektronisch een aangetekend schrijven versturen. Hoe zit dat concreet?

RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 13.02.2017

Verwijzen naar de algemene voorwaarden op uw website?

In plaats van op uw offertes en facturen uw ‘kleine lettertjes’ op te nemen, zou u er liever voor kiezen om hiervoor gewoon te verwijzen naar uw website. Is zo’n verwijzing dan voldoende om effectief die voorwaarden te kunnen toepassen?

SUCCESSIEPLANNING - 13.02.2017

Gesplitste aankoop: zorg voor een ‘tijdige’ schenking

De gesplitste aankoop waarbij de ouders het vruchtgebruik van een pand kopen en de kinderen de blote eigendom, blijft één van de meest populaire technieken om een successieplanning uit te werken.

De regels voor zo’n gesplitste aankoop zijn de laatste jaren een aantal keren gewijzigd. Hoe pakt u de zaken vandaag correct aan? Met welke praktische aspecten moet u rekening houden bij het organiseren van de voorafgaande schenking?


LANGDURIG ZIEKEN - 13.02.2017

Nieuwe regeling voor re-integratie van langdurig zieke werknemers

Wie kan een aanvraag tot re-integratie van een arbeidsongeschikte werknemer indienen en welke procedure moet u dan doorlopen? Bent u dan als werkgever verplicht om ander of aangepast werk aan te bieden? Mag uw werknemer een re-integratievoorstel weigeren?

Wat moet u vanaf nu ondernemen als u de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht wilt vaststellen?


OVERDRACHT ONDERNEMING - 13.02.2017

Nieuwe gunstregeling voor de overdracht van familiebedrijven in het Brussels gewest

Sinds 1 januari 2017 heeft het Brussels gewest het tarief voor de schenking van een familiale onderneming verlaagd van 3% naar 0%. Daarnaast geniet nu ook een schenking met voorbehoud van vruchtgebruik het gunsttarief.

Aan welke voorwaarden moeten u en uw bedrijf voldoen om dat gunsttarief te genieten? Wat zijn de aandachtspunten als u met meerdere vennootschappen werkt?


FINANCIERING - 13.02.2017

Een overname financieren: een ‘vendor loan’ vandaag meer dan ooit dé oplossing?

Bij veel overnames loopt de financiering van de transactie moeizaam. Het is niet uitzonderlijk dat er uitstel nodig is omdat de financiering niet tijdig rond geraakt of omdat de bank bijkomende voorwaarden stelt.

Hoe kan een ‘vendor loan’ uw overnamefinanciering vergemakkelijken? Waarom is dat ook voor de verkoper vandaag vaak een interessante oplossing? Wat kunt u de verkoper voorstellen om proactief aan een aantal van zijn bekommernissen tegemoet te komen?


AFTREKBARE KOSTEN - 13.02.2017

Is interest met het oog op dividend of kapitaalvermindering niet langer aftrekbaar?

In juni 2016 besliste een rechtbank in de zgn. Nyrstar-zaak dat de interest m.b.t. een schuldfinanciering voor een dividenduitkering en een kapitaalvermindering niet aftrekbaar was.

Wanneer zijn kosten aftrekbaar en wanneer niet? Welke specifieke regels gelden er daarnaast voor interestkosten? Hoe springt u nu als belastingplichtige concreet om met de argumenten uit dit vonnis?


VERDELING NALATENSCHAP - 13.02.2017

Wat gebeurt er met uw nalatenschap als alleenstaande zonder kinderen?

Wie erft van een kinderloze vrijgezel? Waarom geeft het wettelijk erfrecht dan soms aanleiding tot ongewenste gevolgen?

In welke mate kunt u bij testament afwijken van die wettelijke regels? Wat kunt u daarnaast ondernemen om de erfbelasting voor de begunstigden toch een stuk te beperken? Wanneer is een schenking dan aangewezen en wanneer opteert u beter voor een testament?


INTERNE MEERWAARDEN - 13.02.2017

Uw vennootschap inbrengen in een holding: nog zinvol?

In het verleden werden de aandelen van een werkvennootschap vaak ingebracht in een holding om zo achteraf de reserves van die werkvennootschap zogoed als belastingvrij naar het privévermogen van de bedrijfsleider over te brengen.

De regering heeft nu echter beslist om paal en perk te stellen aan dat verhaal van ‘interne meerwaarden’. Wat verandert er nu precies? Kan aandelen inbrengen in een eigen holdingvennootschap ook nu soms toch nog zinvol zijn?


BEDRIJFSWAGENS - 13.02.2017

Nieuwe belasting op tankkaarten: geen ontsnappen aan?

Een nieuw jaar betekent altijd nieuwe fiscale regels. Sinds 1 januari 2017 is de verworpen uitgave op het voordeel auto fors gestegen als het bedrijf ook een tankkaart ter beschikking stelt.

Wat is er precies veranderd? Wat zijn de gevolgen voor de bedrijfsleider of werknemer die met de auto rijdt? Kunt u die verworpen uitgave nog verminderen of zelfs helemaal vermijden, bv. door een eigen bijdrage in het voordeel auto te (laten) betalen?


OVERNAMEOVEREENKOMST - 13.02.2017

Verklaringen en waarborgen bij een aandelenverkoop: een noodzakelijk kwaad?

Loopt u bij de verkoop van uw bedrijf ook het risico dat de overnemer, net zoals Perrigo bij Marc Coucke, achteraf een claim indient en een stuk van de overnameprijs terugvordert?

Wat is in die context het belang van de contractuele ‘verklaringen en waarborgen’? Waarom denkt u daarbij het best goed na welke ‘disclosures’ er nodig zijn? Heeft de ‘due diligence’ van de koper ook een impact op uw eventuele aansprakelijkheid?


AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 09.02.2017

Wanneer is de fiscus te laat met een belastingaanslag?

Een echtpaar dient tijdig haar aangifte voor de personenbelasting in. De fiscus vestigt laattijdig een aanslag. Het echtpaar gaat in bezwaar, waarna de fiscus bij een controle een fout in de aangifte vindt. Wat zegt het Hof van Cassatie?

EXTRALEGAAL PENSIOEN - VERVROEGDE AFKOOP - 09.02.2017

Is een afkoop van uw bedrijfspensioen verstandig?

Ongeveer 4 miljoen Belgen hebben een aanvullend pensioen onder de vorm van een groepsverzekering, individuele pensioentoezegging, RIZIV-polis of VAPZ. Is een vroegtijdige afkoop nog mogelijk? En zo ja, is dit wel verstandig?

SOCIALE BIJDRAGEN - UPDATE - 09.02.2017

Afrekening 2015 en tarieven 2017


VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIEBONUS - 09.02.2017

Geduld geeft u een hoger dividend!

De standaard roerende voorheffing (rv) op uw dividend bedraagt voortaan 30%. Wist u dat uw liquidatiereserve kan bijdragen tot een lagere belastingdruk?

VENNOOTSCHAP - LIQUIDATIE - 09.02.2017

Uw bedrijf stopzetten: start tijdig en druk de fiscale kosten!

U overweegt de stopzetting van uw vennootschap. De roerende voorheffing (rv) bij liquidatie verhoogde spijtig genoeg naar 30% sinds 01.01.2017. Hoe kunt u de fiscale kosten van uw liquidatie toch nog drukken?

BTW - UPDATE - 09.02.2017

Laatste btw-voorschotten


PRIVÉ - DIVERSE INKOMSTEN - 09.02.2017

Fiscale regeling deeleconomie weldra van start!

Met de Programmawet van 01.07.2016 werd de deeleconomie een feit, maar door gebrek aan uitvoeringsmaatregelen bleef dit tot op heden zonder gevolg! Twee KB’s brengen daar vanaf 01.03.2017 verandering in. Waarover gaat het?

BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 09.02.2017

Kosten van vruchtgebruik aftrekbaar als u huur betaalt?

Wanneer u gratis woont in een pand waarvan uw vennootschap het vruchtgebruik heeft, kunt u zich voor de kostenaftrek bij uw vennootschap beroepen op de bezoldigingstheorie. Hoe zit dat als u aan uw vennootschap huur betaalt?

VENNOOTSCHAP - NOTIONELE INTERESTAFTREK - 09.02.2017

De reserve voor 120% aftrekbare kosten, waarop letten?

Sommige kosten kan uw vennootschap voor 120% in aftrek nemen. U moet die extra 20% kosten dan wel boeken op een onaantastbare reserverekening. Welke kosten zijn nu 120% aftrekbaar en wat zijn de aandachtspunten?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 08.02.2017

Teamleader voor uw bedrijfsbeheer?

In kleinere bedrijven zijn de verschillende bedrijfsactiviteiten – zoals offertes, facturering, contactenbeheer en projectmanagement – vaak niet op elkaar afgestemd. Het jonge Teamleader belooft een integratie van al deze elementen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 08.02.2017

Samenwerken met Azendoo

Bekende tools zoals Asana, Yammer, Slack en Wrike laten medewerkers binnen een bedrijf gemakkelijk met elkaar communiceren. Ook Azendoo wil op dit vlak een meerwaarde bieden. Interessant voor u?

SOFTWARE - VARIA - 08.02.2017

Zo typt u accenten zonder moeite


SOFTWARE - CHAT - 08.02.2017

Welke app kiezen om te chatten?

Er bestaan tientallen chat-apps voor iOS of Android. Loont het de moeite om over te stappen van een grote speler naar een minder bekende app? We bekijken enkele mogelijkheden.

ZOEKEN - INTERNET - 08.02.2017

Offline zoeken met Google?


ZAKELIJK - JURIDISCH - 08.02.2017

Wat als een online aankoop tegenvalt?

U bent niet tevreden over een online aankoop. Of er is een probleem met iets wat u zelf verkocht heeft via uw webshop. Wat zijn dan uw rechten en plichten?

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 08.02.2017

Deel efficiënt bestanden in uw (thuis)netwerk

Wilt u snel bestanden in uw thuis- of bedrijfsnetwerk delen, tussen computers maar ook tussen smartphones of tablets? Deze diensten komen dan van pas.

E-MAIL - BEVEILIGING - 08.02.2017

Hoe een back-up maken van uw webmail?

Bij uw webmaildienst heeft u wellicht veel e-mails verzameld die zakelijk (facturen, aankoopbewijzen, …) of persoonlijk belangrijk voor u zijn. Hoe maakt u een back-up van deze e-mails, voor wanneer de maildienst niet meer bereikbaar zou zijn?

TELEFONIE - INTERNETTELEFONIE - 08.02.2017

Vertaalfunctie van Skype kan nu nog méér


ONTSPANNING - REIZEN - 08.02.2017

Handig als u een hotel zoekt

Zoekt u nog een slaapgelegenheid voor uw vakantie of voor een zakenreis? Op internet vindt u een overvloed aan websites om de beschikbaarheid en de prijzen van hotels te checken. Enkele tips.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 08.02.2017

Hoeveel uren heeft u voor die klant gewerkt?

Voor facturering of budgettering is het belangrijk om gepresteerde uren bij te houden per klant of project. Wij testten weer enkele mogelijkheden voor u.

WEBDIENSTEN - ONLINE SAMENWERKEN - 08.02.2017

Bestanden rechtstreeks (‘peer-to-peer’) uitwisselen

Als u op discretie gesteld bent, wilt u misschien bestanden rechtstreeks – zonder tussenliggende diensten als Dropbox of WeTransfer – kunnen uitwisselen tussen twee computers op internet. Hoe kunt u dit doen?

SOFTWARE - BROWSER - 08.02.2017

Surf nog beter met Google Chrome

Google Chrome is wellicht nog altijd de meest flexibele en krachtige browser om op het web te surfen. Standaard werkt Chrome al aardig, maar met enkele tips, trucs en aanpassingen kunt u er nog efficiënter mee werken.

BEVEILIGING - PRIVACY - 08.02.2017

Bepaal uw privacyvoorkeuren in Windows 10

Windows 10 integreert nog beter met clouddiensten. Dat is positief, behalve als het op uw privacy aankomt. Welke gegevens verzamelt Windows 10 precies en hoe kunt u dat aanpassen?

DIENSTEN - PLAATS VAN DE DIENST - 07.02.2017

Goederenvervoer binnen België en toch zonder btw?

De plaats van de dienst bij goederenvervoer zorgt in een b2b-context heel vaak voor de nodige verwarring. We zetten even op een rijtje wat er precies van belang is bij nationaal en internationaal goederenvervoer, zowel binnen als buiten de Europese Unie.

BTW VERLEGD - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 07.02.2017

Levering en plaatsing friteuse, geen werk in onroerende staat?

Werken in onroerende staat die verricht worden voor een klant die zelf btw-aangiftes moet indienen, moeten gefactureerd worden met ‘btw verlegd’. Is de levering en aansluiting van een professionele friteuse een dergelijk werk in onroerende staat?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 07.02.2017

Fietsen huren en verhuren tegen 6% btw?

Sinds 1 januari 2017 geldt er onder bepaalde voorwaarden slechts 6% btw bij de verhuur van fietsen. Wanneer is dat en wijzigt er ook iets in geval van verkoop of herstelling?

SPECIFIEKE REGIMES - VARIA - 07.02.2017

Btw geeft toelichting voor kostendelende verenigingen...

Diensten die een zgn. kostendelende vereniging verricht voor haar leden, zijn principieel vrijgesteld van btw. Sinds 1 juli 2016 werd deze vrijstelling onder bepaalde voorwaarden versoepeld. In een recente circulaire geeft de Btw daarbij een omstandige toelichting...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 07.02.2017

Is een tombola ook een kansspel?

Sinds 1 augustus is de btw-vrijstelling voor bepaalde kans- en geldspelen opgeheven zodat die sindsdien aan btw onderworpen zijn. Geldt dit dan ook voor wie een tombola organiseert voor zijn klanten of hoe zit dat precies? De Btw licht toe...

BTW-TARIEF - 6% BTW - 07.02.2017

Uitbreiding 6%-btw-tarief planten naar tuinaanleggers?

De verkoop van planten op zich is onderworpen aan 6% btw. Voor tuinaanleg daarentegen geldt het tarief van 21% btw, desgevallend ook voor de planten die daarbij geleverd worden. Een wetsvoorstel wil die twee situaties nu gelijktrekken...

BTW-AFREKENING - VOORSCHOTTEN - 07.02.2017

Laatste kwartaalvoorschotten?

De afschaffing van de voorschotten voor kwartaalaangevers zoals aangekondigd was, zal concreet ingaan vanaf het tweede kwartaal. Wat verandert er dan precies?

BTW-TARIEF - 0% BTW - 07.02.2017

Pro-Deoprestaties niet langer tegen 0% btw?

De prestaties van advocaten en gerechtsdeurwaarders in het kader van de gratis rechtsbijstand kunnen volgens het Hof van Justitie geen btw-vrijstelling of bijzonder btw-tarief genieten. In een recente beslissing legt de Btw zich hier nu bij neer...

FISCAAL - BEROEPSKOSTEN - 07.02.2017

De meewerkende partner eigen kosten laten aftrekken?

Wie geen vennootschap heeft, kan, zoals u weet, een deel van zijn/haar inkomen fiscaal toekennen aan zijn/haar partner, als die administratief werk doet in de praktijk. Kan zo’n meewerkende partner ook eigen beroepskosten aftrekken?

ZIEKENHUISARTS - 07.02.2017

Heeft u ook rechten bij een ontslag?

Een ziekenhuis ontsloeg een arts om dringende reden, omdat die zich racistisch gedragen zou hebben. Kan men zich ‘vooraf’ verdedigen in zo’n geval?

PATIËNTENWENKEN - LOONTREKKENDEN - 07.02.2017

Nieuwe regels voor attesten medische overmacht

Als een langdurig zieke zijn job niet meer aankan, gebeurt het dat die u om een attest van definitieve arbeidsongeschiktheid vraagt, zodat hij zou kunnen ‘doppen’. Voortaan is er in zo’n geval een ‘re-integratietraject’ nodig. Wat houdt dit in?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 07.02.2017

Niet tevreden, niet betalen, of gaat het zover niet?

Stel, een patiënt heeft een ingreep laten uitvoeren, maar is niet tevreden over het verloop en/of het resultaat ervan. Kan hij/zij dan zomaar weigeren om de ziekenhuisfactuur te betalen? Een arrest licht toe...

PRIVÉ - SCHENKING - 07.02.2017

Het bewijs van een bankgift wordt steeds moeilijker

De bankgift blijft de meest populaire techniek inzake successieplanning, maar als het gaat om effecten i.p.v. om geld wordt het in de praktijk steeds moeilijker om sluitend bewijs te verzamelen. Hoe komt dat en hoe kunt u dat oplossen?

GOED OM TE WETEN - VERHUREN - 07.02.2017

Uw huurcontract online registreren


GOED OM TE WETEN - ASSOCIATIES - 07.02.2017

Kostenassociatie melden bij Btw kan tot 31.03


VENNOOTSCHAP - VARIA - 06.02.2017

Zijn vennootschapskosten ook privé aftrekbaar?

Uw vennootschap zit wat krap bij kas en dus betaalt u privé een aantal kosten in haar plaats. Mag u die kosten dan ook via uw privéaangifte aftrekken als werkelijke beroepskosten? Hoe zit dat precies in elkaar?

ONROEREND GOED - VERKOOP - 06.02.2017

Winst op een voormalig bedrijfspand steeds belastbaar?

Uw collega wil zijn pand verkopen, dat hij vroeger deels voor zijn zaak gebruikt heeft en waarop afgeschreven werd. Moet hij dan nu, zoveel jaar later, op de winst bij verkoop nog belastingen betalen? Waarmee moet u rekening houden?

BTW - VARIA - 06.02.2017

Afschaffing btw-voorschotten nu definitief!

Vorig jaar werd al aangekondigd dat btw-voorschotten voor kwartaalaangevers zouden verdwijnen, maar nu is het definitief. Vanaf 01.04.2017 zal u geen kwartaalvoorschotten meer moeten betalen. Wat verandert er dan precies?

OFFERTES & CONTRACTEN - VERTRAGINGSBEDING - 06.02.2017

Vanaf wanneer stopt de uitvoeringstermijn met lopen?

U voert werken uit voor een klant waarvoor er een uitvoeringstermijn van bv. vier maanden afgesproken was. U bent echter vroeger klaar. Kan die klant dan nadien nog een vertragingsboete vragen als er gebreken zouden opduiken?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 06.02.2017

Uw werkende vennoten staan binnenkort in een databank

Minister Borsus kondigde eind vorig jaar aan dat er een register van werkende vennoten in de maak is om beter na te gaan of het niet gaat om schijnzelfstandigen. Oei, wat is dat allemaal en moet ook u daarvan wakker liggen?

SOCIAAL STATUUT - PENSIOEN - 06.02.2017

Een extra appeltje voor de dorst!?

Heeft u een eenmanszaak, dan kunt u uw pensioenspaarpot alleen via o.m. een VAPZ en/of pensioensparen wat bijspijzen. In 2017 komt daar verandering in...

ONDERAANNEMING - CONTRACT - 06.02.2017

Uw onderaannemer betaalt zijn personeel niet genoeg...

Werkt u met een onderaannemer, dan kunt u op basis van een nieuwe wet aangesproken worden indien die zijn personeel te weinig betaalt. Hoe zit dat eigenlijk en is daar dan iets aan te doen?

ONROEREND GOED - BTW - 06.02.2017

‘Eigen’ verklaring sociale huisvesting


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 06.02.2017

Witte kassa is zgn. digitale investering!


BTW - VERPLICHTINGEN - 06.02.2017

Vergeet uw klantenlisting niet!


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 06.02.2017

Enkel nog isolatie als energiebesparende investering?

Voor energiebesparende investeringen krijgt u een verhoogde investeringsaftrek van 13,5%. Geldt dat dan voor dakisolatie of kunt u daarvoor enkel gebruik maken van de zgn. energieaftrek? Hoe zit dat nu eigenlijk allemaal weer?

ONROEREND GOED - VARIA - 06.02.2017

Vragen over onroerende voorheffing?


BELASTBARE INKOMSTEN - MEERWAARDEN - 06.02.2017

Winst op de verkoop van een investering, hoe belast?

U bent van plan om een investering van uw zaak te verkopen. Maakt u daar winst op, een zgn. meerwaarde, dan is die in principe belastbaar. Hoe moet u de belastbare meerwaarde berekenen en tegen welk tarief wordt ze dan belast?

AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 06.02.2017

Uw kind niet meer ten laste, altijd erg?

Uw zoon wil deze zomer bij u in de zaak een vakantiejob komen doen, maar als u hem betaalt, is hij niet langer ten laste. Is dat dan zo’n slechte zaak?

AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 06.02.2017

Hoeveel brandstofkosten inbrengen voor 2016?

De fiscale aftrek van uw brandstofkosten mag u bepalen op basis van bewijzen of aan de hand van de gemiddelde brandstofprijzen. Hoe moet u beide methodes nu weer toepassen en welke methode verdient de voorkeur? Wat met de btw?

BANK - LENEN - 06.02.2017

Goedkope autolening, ook voor u voordelig?

U werkt zonder vennootschap en heeft beslist om een wagen aan te schaffen die u deels privé en deels beroepsmatig zal gebruiken. De interestvoeten voor een autofinanciering liggen historisch laag. Hapt u toe of niet?

HUURREGISTRATIE - 06.02.2017

Huurcontract registreren, nu ook online


VENNOOTSCHAP - REKENING-COURANT - 06.02.2017

Pluis nu de rekening-courant van uw vennootschap uit!

Aan het begin van het jaar kan het geen kwaad om eventueel samen met uw boekhouder de boekingen van boekjaar 2016 op uw rekening-courant (rc) te overlopen. Waarom zou u dat doen of anders gesteld: wat is daar het nut van... ?

BELEGGEN - KOSTEN - 06.02.2017

Check de kosten van uw fonds!


PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 06.02.2017

Info over uw aanvullend pensioen via mypension.be!

Sinds december 2016 is de website http://www.mypension.be weer wat uitgebreid. Naast informatie over uw wettelijk pensioen vindt u er voortaan ook het een en ander terug in verband met uw aanvullend pensioen. Hoe zit dat juist?

SOCIALE BIJDRAGEN - AFREKENING - 06.02.2017

Wat te verwachten van de afrekening sociale bijdragen?

Sinds 2015 betaalt u uw sociale bijdragen als zelfstandige op uw werkelijke inkomen. Binnenkort zal u daarom voor het eerst een definitieve afrekening voor het jaar 2015 ontvangen. Wat moet u daarvan eigenlijk precies verwachten?

BELASTINGEN - BEZWAAR - 06.02.2017

Nu nog een fout in de aangifte voor 2015 rechtzetten?

U ontvangt uw aanslagbiljet voor uw inkomsten van 2015, dus voor de aangifte die u verleden jaar ingediend heeft. U stelt echter vast dat u in die aangifte iets vergeten bent of verkeerd ingevuld heeft. Kunt u daar dan nu nog iets aan doen?

ONTSLAG - 01.02.2017

Kunt u al elektronisch ontslaan?

Voortaan kan men een aangetekende e-mail sturen die dezelfde ‘waarde’ zou hebben als een aangetekende brief. Kunt u dat dan bv. gebruiken om te ontslaan?

WOON-WERKVERGOEDING - 01.02.2017

Hogere vrijgestelde fietsvergoeding in 2017


TIJDSKREDIET - OUDERSCHAPSVERLOF - 01.02.2017

Aanvraag via e-mail: negeren of antwoorden?

Een aanvraag om tijdskrediet of ouderschapsverlof moet in principe gebeuren via een aangetekende brief of een brief die ter ondertekening afgegeven wordt. Betekent dit dan dat u een aanvraag via e-mail mag negeren?

ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 01.02.2017

Een zieke re-integreren: wat houden de nieuwe regels in?

Een regeringsmaatregel van begin 2017 bestaat erin dat men langdurig zieken weer aan het werk wil krijgen – en van het ziekenfonds wil halen – door middel van zgn. re-integratietrajecten. Hoe kunt u daarmee te maken krijgen?

OPZEGGINGSTERMIJN - 01.02.2017

Oei, de vorige maand vermeld in de opzegbrief...

Stel, u verstuurt een opzegbrief in december en u heeft per ongeluk geschreven dat de opzeg van bv. vier weken ingaat op ... november, terwijl dat natuurlijk ... december moest zijn. Kan de werknemer dan zeggen dat de opzeg al voorbij is?

WOON-WERKVERGOEDING - 01.02.2017

Treinabo stijgt in 2017, uw kostprijs ook?


PENSIOEN - 01.02.2017

Wat vindt uw werknemer op Mypension.be?

Op de website Mypension.be kunnen uw werknemers interessante informatie vinden over zowel hun wettelijk als hun extralegaal pensioen. Welke informatie precies en hoe kunt u hen helpen om die te begrijpen?