SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 23.01.2017

Wat te verwachten van de afrekening sociale bijdragen?

Sinds 2015 betaalt u uw sociale bijdragen als zelfstandige op uw werkelijke inkomen. Binnenkort zal u daarom voor het eerst een definitieve afrekening voor het jaar 2015 ontvangen. Wat moet u daarvan eigenlijk precies verwachten?

Uw sociale bijdragen als zelfstandige

Nu een afrekening op komst? Inderdaad. Vroeger kreeg u enkel als startende zelfstandige nadien een afrekening van uw sociale bijdragen. Sinds 2015 krijgen echter alle zelfstandigen een afrekening.

Een gevolg van het nieuwe systeem? Zo is dat. Sinds 2015 betaalt u als zelfstandige immers uw sociale bijdragen op de inkomsten van het jaar zelf. Tot nu toe merkte u nog niet zo veel van die wijziging. U bleef immers nog steeds voorlopige bijdragen betalen op basis van uw inkomsten van drie jaar daarvoor. Voor 2015 betaalde u dus voorlopige sociale bijdragen op basis van uw inkomsten van het jaar 2012. Binnenkort krijgt u daarvan een afrekening op basis van de definitieve fiscale inkomsten die u had in 2015.

Wat moet u daarvan verwachten?

Dat hangt ervan af. Die afrekening kan zowel positief als negatief zijn. Uw inkomen van 2015 kan immers lager zijn dan dat van 2012, maar ook hoger.

Heeft u te veel betaald? Was uw inkomen in 2012 hoger dan in 2015, dan heeft u te veel bijdragen betaald. In dat geval zal het dus een meevaller zijn en krijgt u de te veel betaalde bijdragen terugbetaald. Wat u terugkrijgt, moet u dan in 2017 wel aangeven als inkomen bij de fiscus.

Tenzij u een vermindering kreeg. Mogelijk wist u al in 2015 dat uw inkomsten lager zouden zijn en had u toen al een vermindering van uw sociale bijdragen aangevraagd. In dat geval zal de afrekening uiteraard gebeuren op basis van de verminderde bijdragen die u betaalde.

Het kan ook zijn dat u moet bijbetalen.De kans dat dat het geval is, is eigenlijk groter... Waren uw inkomsten in 2015 hoger dan in 2012, dan zal uit de afrekening blijken dat u moet bijbetalen. U moet dan m.a.w. nu nog extra sociale bijdragen bijbetalen, tenzij u in 2015 al vrijwillig meer bijdragen betaald heeft.

Ook een extra boete dan? Neen, in principe niet. Het is niet omdat u in 2015 te weinig betaald heeft, dat u daarvoor nu een ‘boete’ krijgt. Dat riskeert u enkel als u een vermindering van sociale bijdragen in 2015 vroeg én indien nu blijkt dat u toch meer verdiende. Alleen dan mag u zich aan een verhoging van 3% per kwartaal en 7% per jaar verwachten.

Tip. Liggen de definitieve bijdragen hoger dan de voorlopige bijdragen, dan hoeft u geen verhoging te betalen op dat verschil. De verhoging zal dan immers enkel toegepast worden op het verschil tussen de voorlopige en de verminderde bijdragen.

Direct te betalen? Indien u een afrekening krijgt waarbij u moet bijbetalen, dan moet u dit betalen vóór het einde van het volgende kwartaal. Krijgt u de afrekening bv. in april, zorg dan dat dit vóór eind september betaald is, zo niet moet u immers ook de verhogingen betalen.

Let op! Zelfs als u een afbetalingsplan vraagt aan uw sociale kas, dan moet u nog altijd die verhogingen betalen. Zo’n afbetalingsplan vragen helpt u dus ook niet echt verder...

Een schrale troost? U mag het extra bedrag dit jaar wel fiscaal aftrekken. U moet hierdoor dus voor 2017 wat minder belastingen en bijgevolg ook wat minder sociale bijdragen betalen.

Afhankelijk van het feit of uw inkomen van 2015 hoger of lager was dan dat van 2012, zal u een deel van uw sociale bijdragen terugkrijgen of moet u nog bijbetalen. In dat geval betaalt u op dat bedrag wel geen boete, tenzij u in 2015 een vermindering van uw bijdragen vroeg, die dus nu onterecht blijkt te zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878