ONROEREND GOED - MINDERJARIGE - 13.01.2017

Een minderjarig kind bezit een woning of grond...

Een minderjarige bezit bv. na een erfenis van zijn grootouders een onroerend goed. Wat zijn de rechten en plichten van de ouders? Kunnen ze die grond laten bebouwen of de woning verbouwen? Hoe zit het met het huurgeld?

Een grond of woning van uw kind

Wat zijn uw rechten als ouder? Gaat het om een minderjarig kind, dan heeft u als ouder zgn. ouderlijk gezag en daaruit vloeien bepaalde rechten en plichten voort.

Goed om te weten. De ouders hebben deze rechten in principe samen, ook al zijn ze niet gehuwd of leven ze niet meer samen. Moet er een overeenkomst gesloten worden, dan tekenen ze die het best samen. Is één ouder overleden, dan behoren deze rechten toe aan de langstlevende ouder. Het is ook mogelijk dat bv. na een echtscheiding nog slechts één ouder dit ouderlijk gezag uitoefent.

Wat houdt dat concreet in?

Instaan voor het onderhoud? Inderdaad en het is ruimer dan dat. Als ouder moet u niet alleen de nodige herstellingen uitvoeren, maar ook de lasten bv. de onroerende voorheffing (grondbelasting) betalen.

Mag de ouder er zelf gaan wonen? Inderdaad. Als ouder heeft u het zgn. vruchtgenot, een recht dat gelijkaardig is aan vruchtgebruik. Dit betekent dat u de grond of de woning mag gebruiken. Het gaat wel niet zo ver dat u ook de grond of de woning mag verkopen.

Een huurcontract sluiten? Dat kan wel. Tenminste voor zover het niet gaat om een huur van meer dan negen jaar. De ouders kunnen de huurinkomsten dus zonder problemen gewoon op hun eigen bankrekening laten storten.

Goed om te weten. Ook fiscaal wordt dit doorgetrokken. De ouders moeten belasting betalen op de huur, niet het kind. Enkel de ouder moet dus de huurinkomsten (het ki of de werkelijke inkomsten) aangeven.

Soms uitdrukkelijk uitgesloten! Het is wel mogelijk dat het onroerend goed bekomen is door een schenking of erfenis waarbij uitdrukkelijk voorzien was dat er geen zgn. vruchtgenot aan de ouders (of de langstlevende van hen) toekomt. In dat geval kunnen de ouders de huur niet zomaar innen.

Bouwen of verbouwen? Ook dat kunnen de ouders in de plaats van het kind doen. Het kind kan immers zelf nog geen contracten en dus ook geen aannemingscontracten tekenen.

Daarvoor vooraf naar de vrederechter? Voor bepaalde ingrijpende verrichtingen is vooraf een machtiging nodig van de vrederechter. Om een aannemingscontract te sluiten hoeft dat in principe niet.

Goed om te weten. Soms kan het wel nodig zijn omwille van de financiering voor de werken. Voor het sluiten van een lening of om geblokkeerde fondsen te gebruiken is dit immers nodig. Gebruikt u gelden die het kind beschikbaar heeft bv. door een schenking, dan is er geen machtiging nodig.

Let op! Achteraf is er wel nog controle mogelijk. Als het kind meerderjarig wordt, kan het zijn ouders immers wel aansprakelijk stellen als ze slechte keuzes gemaakt hebben.

Met uw eigen middelen bouwen? Dat kan ook. U kunt zo’n woning als ouder bouwen met uw eigen middelen op de grond van uw minderjarig kind. Wilt u echter dat het kind een zgn. afstand van natrekking doet zodat de woning uw eigendom blijft, dan is er wel een machtiging nodig.

Als ouder staat u in voor het onderhoud en de betaling van lasten zoals de onroerende voorheffing. Van de andere kant mag u het onroerend goed zelf gebruiken en/of de huur innen. Huurcontracten (van negen jaar of minder) en aannemingscontracten mag u sluiten zonder machtiging van de vrederechter.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878