HANDELSHUUR - CONTRACT - 18.01.2017

Alle huurcontracten voortaan online te registreren?

Een recent Koninklijk Besluit voorziet in de mogelijkheid om al uw huurcontracten online te laten registreren. Hoe zit dat precies en bent u dan voortaan ook verplicht om het online te doen of kan dat ook nog op een andere manier?

Registratie van de huur

Verplicht voor alle soorten huur.Dat weet u... Sluit u een huurcontract, dan moet dat verplicht geregistreerd worden.

Twee maanden de tijd? Verhuurt u een woning, dan moet u er als verhuurder in principe voor zorgen dat het contract én de plaatsbeschrijving binnen de twee maanden na het sluiten geregistreerd worden.

Let op! Een niet-geregistreerd negenjarig woninghuurcontract kan door de huurder opgezegd worden zonder dat hij hiervoor een opzegtermijn hoeft te voorzien. Hij moet ook geen vergoeding betalen. Die registratie is dus echt wel van belang...

Vier maanden voor andere huur? Gaat het om een handelshuur of bv. de huur van een garage, kantoor of magazijn, dan is die registratie – door verhuurder of huurder – vereist binnen de vier maanden na het sluiten van het huurcontract. Bent u daar te laat mee, dan moet u een boete betalen.

Wat kost die registratie? De registratie van een woninghuurcontract is gratis. Voor andere soorten huur betaalt u een bijdrage die afhangt van de huurprijs.

Hoe precies registreren?

Dat kon toch al langer online? Een woninghuurcontract kon u inderdaad ook voorheen al online registreren via http://www.myrent.be . Een nieuw besluit (KB 07.12.2016) voorziet nu dat zo’n online registratie niet enkel voor woninghuur, maar voor alle soorten huur geldig is.

Ook voor handelshuur dus! Ook handelshuur en andere huurcontracten kunt u voortaan online registreren via http://www.myrent.be .

Let op! Omdat de registratie van deze contracten niet gratis is, is de regeling hier iets ingewikkelder. Tijdens de registratieprocedure moet u immers het verschuldigde bedrag eerst overschrijven vóór de registratie definitief zal zijn.

Hoe weet u of de registratie gelukt is? U kunt dit niet enkel op ‘MyRent’ checken, maar ook op de website van de FOD Financiën. Het maakt dan deel uit van uw zgn. MyMinfin-dossier.

Verplicht om online te registreren? Neen, gelukkig is dat nog niet het geval. Het besluit voorziet enkel dat dit in de toekomst voor welbepaalde verhuurders bv. vastgoedmakelaars verplicht zou kunnen worden. U kunt het nog altijd ter plaatse registreren...

Ga daarvoor wel naar het juiste kantoor.Dat is immers niet altijd in uw gemeente... Waar u precies moet zijn om een huurcontract te registreren, kunt u nakijken op de website van de FOD Financiën op http://ccff02.minfin.fgov.be/annucomp/main.do . Kies voor ‘Woning’ en ‘Een huurcontract registreren’. Vervolgens kunt u uw gemeente ingeven om te zien waar u terechtkunt.

Via e-mail of fax kan niet meer! Houd daar wel rekening mee. Het huurcontract via e-mail of fax doorsturen naar het bevoegde kantoor is sinds 2017 niet meer mogelijk. Er zijn gelukkig wel nog andere mogelijkheden...

Via de post kan het wel nog. U kunt er wel nog altijd voor kiezen om drie exemplaren van het huurcontract op te sturen.

Voortaan kunt u via http://www.myrent.be niet enkel woninghuurcontracten, maar ook andere huurcontracten online registreren. Doet u dat liever niet online, dan kunt u ook nog altijd langsgaan in het bevoegde kantoor of de huurcontracten via de post opsturen. Ze gewoon via e-mail of fax versturen kan echter niet meer.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878