LOONBONUS - 18.01.2017

De loonbonus aangeven in 2017 en aftrekken in 2016?

Stel, de collectieve doelstelling die opgelegd werd in het loonbonusplan van 2016 werd gehaald, zodat u tot de uitbetaling van de bonus zal overgaan. Hoe en tegen wanneer moet het een en ander uiterlijk gebeuren?

De loonbonus en de RSZ en fiscus

De loonbonus. Sinds 2008 bestaat er een systeem om op een voordelige manier een collectieve bonus te betalen. Men spreekt van niet-recurrente, resultaatsgebonden voordelen, omdat de betaling van de bonus moet afhangen van een collectieve doelstelling waarvan de realisatie kennelijk onzeker is, bv. een stijging van de omzet met x%.

Grensbedrag 2017. De bonus geniet slechts een voordelig regime als hij een bepaald bedrag niet overschrijdt. Dit grensbedrag werd sinds 1 januari 2017 verhoogd van € 3.219 naar € 3.255 bruto, en van € 2.799 naar € 2.830 op belastbaar niveau.

(Para)fiscaal regime. Zolang u het grensbedrag niet overschrijdt, zijn er geen ‘normale’ RSZ-bijdragen verschuldigd, maar zgn. solidariteitsbijdragen van 33% (werkgever) en 13,07% (werknemer). Veel verschil met een gewone premie is er op dat vlak dus niet. Het belastbaar bedrag wordt echter vrijgesteld van bedrijfsvoorheffing en belastingen, terwijl het wel fiscaal aftrekbaar is voor u. Hier zit dus het interessante aspect.

De betalingsdatum

Op welk tijdstip u de loonbonus aan de werknemers moet betalen, wordt in principe bepaald in uw loonbonusplan zelf. Vaak wordt ervoor gekozen om tussen de afloop van de referentieperiode en het betalingsmoment een aantal weken/maanden te laten, zodat er voldoende tijd is om na te gaan (en uit te rekenen) of de vooropgestelde doelstelling al of niet behaald werd. Zo vinden we bij doelstellingen op jaarbasis vaak januari (of soms februari of maart) van het jaar erop als betalingsmoment terug.

De aangiftemodaliteiten

Aangeven aan de RSZ. Wat de aangifte van de loonbonus aan de RSZ betreft, moet u de loonbonus aangeven in het kwartaal waarin u hem betaalt aan de werknemers. Stel, u betaalt de loonbonus van 2016 bv. pas eind januari 2017, omdat u eerst de tijd moet hebben om na te kijken hoeveel de omzet (of andere doelstelling) van 2016 bedroeg. Dan moet u de loonbonus dus aangeven op het eerste kwartaal van 2017, dat ingediend moet worden tegen 30 april 2017.

Fiscale aangifte en aftrek. Ook al is er geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd op de loonbonus, u moet hem natuurlijk wel aangeven aan de fiscus. Wanneer u de loonbonus van 2016 pas betaalt in januari 2017, moet dat op een fiscale fiche van 2017 gebeuren. De kosten ervan kunt u echter toch al in 2016 ten laste nemen, vermits een loonbonus waarvan de doelstelling op 31 december 2016 lag, in principe aan de voorwaarden van een zgn. vaststaande en zekere schuld beantwoordt.

Consequent blijven door de jaren

Zowel wat de aangifte aan de RSZ als wat het fiscale aspect betreft, moet u erop letten – met de grensbedragen in het achterhoofd – dat u door de jaren consequent blijft wat uw betalingsmoment betreft. Als u de loonbonus altijd in januari van het jaar erop betaald heeft, kunt u bv. niet zomaar eens één keer vervroegen naar december (omdat het deze keer beter uitkomt). U zou zo – afhankelijk van het betaalde bedrag – immers het toegestane maximum kunnen overschrijden, waardoor een deel van het uitgekeerde bedrag toch aan de normale RSZ-bijdragen en belastingen onderworpen zou worden.

Het is perfect toegestaan om te bepalen dat u de loonbonus van een bepaald jaar pas uitbetaalt in het jaar erna, bv. in januari of februari. In dat geval moet u de loonbonus ook in dat kwartaal aangeven aan de RSZ. De fiscale aftrek kunt u echter al in 2016 genieten. Houd echter steeds hetzelfde betaalmoment aan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878