BOEKHOUDING - 12.01.2017

Weldra ruling over boekhoudregels mogelijk!

Rulings bij de CBN? Intussen is het al bijna 25 jaar mogelijk om aan de zgn. dienst Voorafgaande Beslissingen (DVB) te vragen wat de fiscale consequenties zijn van een bepaalde voorgenomen verrichting. Een wet van 12.12.2016 (BS 20.12.2016) voert nu een gelijkaardig rulingsysteem in voor boekhoudregels. Daartoe wordt in de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN) een apart college opgericht.

Waarover kunnen die gaan? In principe kunt u een ruling aanvragen over gelijk welke situatie of verrichting met boekhoudrechtelijke aspecten. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, bv. als over de boekhoudregels inzake die situatie of verrichting al een gerechtelijke procedure loopt.

Let op! De situatie of verrichting mag wel nog geen uitwerking hebben gehad op het vlak van de jaarrekening.

Procedure. De bevoegdheid om een ruling aan te vragen ligt bij de zaakvoerders of bestuurders, maar die mogen ze delegeren aan bv. de boekhouder. De aanvraag moet behalve uiteraard de identiteit van de aanvrager, ook verwijzen naar de wettelijke regels waarop het antwoord moet slaan. U krijgt het antwoord normaal binnen de twee maanden.

Let op! Momenteel kunt u nog geen aanvraag doen. Het is nog wachten op het KB dat de werking van het college regelt en de leden benoemt.

U zal binnenkort ook bij de Commissie voor Boekhoudkundige Normen terechtkunnen voor een rulingaanvraag met betrekking tot de boekhoudregels voor een toekomstige situatie of verrichting.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878