BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 22.08.2017

Interesten of dividenden aangeven, is dat interessant?

Interesten en dividenden die u in 2016 ontvangen heeft, moet u normaal niet aangeven vermits er al roerende voorheffing ingehouden is. Soms kan een aangifte van deze inkomsten echter toch interessant zijn. Hoe zit dat precies?

Aangifte van dividenden en interesten

Wat heeft u ontvangen? Normaal is dat een bedrag na afhouding van rv. Sinds 01.01.2017 is het standaardtarief van de roerende voorheffing (rv) 30%, in 2016 was dat nog 27%.

Moet u die aangeven? Neen, de aangifte van dividenden en interesten is niet verplicht. De ingehouden rv is immers zgn. bevrijdend, d.w.z. in principe de definitieve belasting op deze inkomsten.

Mag u die aangeven? Ja, dat mag u altijd. In het vak VII van de aangifte, bestemd voor ‘inkomsten van kapitalen en roerende goederen’ zijn speciaal codes voorzien voor ‘niet verplicht aan te geven inkomsten’ (code 1160 voor inkomsten met 27% rv).

Let op!  U moet daar niet het brutobedrag invullen, maar het bedrag dat u werkelijk ontvangen heeft.

Wanneer is aangifte interessant?

Waarom eventueel interessant? Meestal maakt de aangifte van dividenden en interesten geen verschil. Ze worden immers normaal afzonderlijk belast, tegen een tarief van 27%, dus evenveel als de rv. De aangifte is echter wel interessant als de dividenden of interesten zgn. gezamenlijk belast worden. Dat is het geval als die gezamenlijke belasting voordeliger is dan een afzonderlijke belasting. Er wordt dan immers een stuk van de ingehouden rv terugbetaald.

Wanneer gezamenlijk belast? Kortweg is dat het geval voor mensen die behalve dividenden en interesten geen of maar beperkte beroepsinkomsten en onroerende inkomsten hebben. Dat komt omdat bij een gezamenlijke belasting de eerste inkomstenschijf van € 7.420 niet belast wordt, dat is de zgn. belastingvrije som, en op de inkomsten tussen € 7.420 en € 10.860 het belastingtarief maar 25% is, dus lager dan de rv.

Iets voor u? Neen, normaal gezien niet, omdat uw beroepsinkomsten te hoog zullen zijn. De aangifte kan echter wel interessant zijn voor bv. uw ouders met een klein pensioen of uw meerderjarige studerende kinderen die dividenden of interesten ontvangen hebben.

Let op!  De dividenden en interesten die uw minderjarige kinderen krijgen, worden niet bij hen belast, maar gewoon bij uw inkomsten gevoegd.

Tip.  U kunt de berekening anoniem en snel doen met het programma Tax-Calc op Tax-on-Web.

Voorbeeld 1. U heeft aan uw meerderjarige, studerende dochter aandelen geschonken waarop ze in 2016 een nettodividend van € 730, dus een brutodividend van € 1.000 ontvangen heeft. Ze had verder geen inkomsten. Geeft ze de dividenden niet aan, dan is ze de ingehouden rv van € 270 kwijt. Geeft ze de dividenden wel aan, dan krijgt ze die rv volledig terug, aangezien haar totale inkomsten lager zijn dan het belastingvrije minimum van € 7.420.

Voorbeeld 2. Uw alleenstaande gepensioneerde moeder heeft in 2016 een brutopensioen van € 12.000 ontvangen, en € 2.500 bruto-interesten, dus na afhouding van € 675 rv is dat netto € 1.825. Stel dat de gemeentebelasting 7% bedraagt, dan blijkt uit de berekening via Tax-Calc dat als uw moeder de interesten aangeeft, ze nog € 123,35 van de rv zal terugkrijgen.

Aangifte van dividenden en interesten kan interessant zijn voor wie daarnaast geen of slechts beperkte andere inkomsten heeft, zoals uw meerderjarige studerende kinderen of uw gepensioneerde ouders. Zij krijgen dan immers eventueel een stuk van de rv terug. U kunt dit snel berekenen via Tax-on-Web.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878