HANDELSHUUR - 12.04.2017

Veel leegstand, een lagere huurprijs?

In sommige buurten staan er veel panden leeg en dat drukt de huurprijs. Kunt u als handelshuurder dan ook direct een korting vragen? Cassatie sprak zich uit...

De leegstand doet de huurprijzen dalen. U stelt vast dat de huurprijzen van de panden in de buurt fel gedaald zijn de laatste jaren. Als handelshuurder kunt u dan een verlaging van de huurprijs vragen op het moment dat u een huurhernieuwing vraagt. Dat is echter pas na negen jaar en u wilt liever niet zo lang wachten...

Kan dat ook al vroeger? Toch wel. De Handelshuurwet voorziet immers ook de mogelijkheid om de huurprijs aan te passen na drie of zes jaar huur. Dat kan echter niet zomaar in alle gevallen.

Enkel bij ‘nieuwe omstandigheden’. Het kan dus enkel als er omstandigheden zijn waarmee nog geen rekening was gehouden in de huurprijs omdat ze pas later opdoken, bv. een nieuw circulatieplan. Er was tot nu toe wel eens discussie over de vraag of de daling van de huurprijzen in de buurt op zich al dan niet een nieuwe omstandigheid is, zeker wanneer de daling reeds lang aan de gang was.

Ja, op voorwaarde dat de daling nog niet in de prijs zit! Dat is kortweg het standpunt dat het Hof van Cassatie hierover recentelijk innam (Cass., 10.03.2017) . Zelfs als er op het moment dat de huurprijs werd afgesproken ook al een daling was, is het immers nooit zeker dat zo’n daling zich nadien zal doorzetten.

Let op! Omgekeerd betekent dat ook dat de verhuurder een stijging kan vragen na drie of zes jaar als de huurprijzen in de buurt intussen sterk gestegen zijn.

De daling van de prijzen moet wel groot genoeg zijn! Voorwaarde is immers dat de normale huurwaarde van uw pand hierdoor ten minste 15% lager is dan de huurprijs die voordien was afgesproken.

Tip. Probeer dit aan te tonen met concrete voorbeelden van handelspanden in de buurt waarvan de huurprijs inderdaad gezakt is.

Wanneer kunt u dit regelen? U kunt de vermindering aan de rechter vragen in de laatste drie maanden van iedere driejarige periode. Spreek uw verhuurder tijdig aan om na te gaan of hij akkoord is om de huurprijs te verminderen. Is dat niet zo, dan kunt u naar de rechter stappen.

Een daling van de huurprijzen in de buurt volstaat op zich om een herziening van de huurprijs te vragen na drie of zes jaar handelshuur. Het feit dat de daling niet echt ‘nieuw’ is, is volgens Cassatie dan niet van belang.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878