SOFTWARE - WINDOWS - 05.04.2017

Van welke Windows-folders blijft u beter af?

Naast uw eigen bestanden en folders neemt Windows zelf een heleboel schijfruimte in beslag. In welke Windows-folders kunt u zonder problemen wissen en van welke moet u zeker afblijven?

Wat kunt u verwijderen?

Prullenbak. Als u de gewiste bestanden en folders in de Prullenbak niet vaak genoeg definitief verwijdert, kan die meerdere gigabyte groot worden. Open de Prullenbak en druk op de knop Prullenbak leegmaken . Met de knop Eigenschappen van de prullenbak kunt u ook de grootte van de Prullenbak beperken.

C:\Windows\Temp. Deze folder bevat ‘temporary’ of tijdelijke bestanden: ze zijn slechts een beperkte tijd nodig. U kunt alle bestanden in deze folder verwijderen door ze te selecteren (Ctrl+A) en vervolgens op de Delete-knop op uw toetsenbord te klikken. Krijgt u een paar foutmeldingen, dan kunt u die negeren.

C:\Windows.old. In deze folder wordt een oude versie van Windows bewaard als u een upgrade deed naar een nieuwere versie. Normaal gezien wordt deze folder automatisch verwijderd na 10 dagen, maar als dat niet gebeurt kunt u dat zelf doen met de Windows Schijfopruiming . Zoek via de zoekfunctie naar schuifopruiming , start de tool en kijk of bij de opruimopties Vorige Windows-installatie ( s ) verschijnt. Zo ja, vink dit aan en laat de tool zijn werk doen.

Waar moet u afblijven?

C:\Program Files en C:\Program Files ( x86 ) . Als u een nieuw programma installeert, dan komt dit in een van deze folders terecht. U kunt geen ruimte winnen of programma’s de-installeren door hier zomaar folders te verwijderen. Verwijder programma’s alleen via het Windows Configuratiescherm, sectie Programma’s en onderdelen , of door een aparte de-installatietool zoals Revo Uninstaller ( http://www.revouninstaller.com/ ) te gebruiken.

C:\Windows\System32. Nagenoeg alles onder de Windows-folder is als kritiek te beschouwen, maar deze aparte folder is dat zeker. Hij bevat honderden .dll-bestanden die essentieel zijn voor de goede werking van uw computer. Afblijven!

C:\pagefile.sys en C:\System Volume Information. Dit zijn een bestand en een folder die u alleen ziet als u in de Windows Verkenner in de tab Weergave onder Opties de optie Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen uitvinkt (niet aan te raden).

Het pagefile.sys-wisselbestand wordt gebruikt om uw computer tijdelijk schijnbaar extra geheugen te bezorgen als er onvoldoende RAM ter beschikking is. Verwijder dit bestand niet, ook niet als u merkt dat het gigabytes groot is!

De System Volume Information-folder bevat de herstelpunten van uw installatie en andere cruciale Windows-systeeminfo. Blijf er dus af. Tip.  Wilt u toch de grootte van deze folder verkleinen, zoek dan via Start naar herstelpunt , kies Een herstelpunt maken , selecteer de C: drive, druk op Configureren en pas het schijfruimtegebruik aan. Let op!  Hoe kleiner de voorziene ruimte, hoe minder herstelpunten er bijgehouden worden.

Regelmatig opruimen

De veiligste manier om de meest voorkomende overbodige Windows-bestanden te verwijderen is de Windows Schijfopruiming regelmatig te gebruiken. Deze tool analyseert uw harde schijf en biedt u dan verschillende opruimopties aan.

Gebruik regelmatig de Windows Schijfopruiming om overbodige bestanden te verwijderen. Ga zelf niet handmatig wissen in de Windows Program-folders, in de System32-folder, in het wisselbestand en in de System Volume Information-folder.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878