PERSONEEL - TIJDSKREDIET - 11.04.2017

Het tijdskrediet sinds 1 april 2017: hoe reageren?

Sinds 1 april 2017 kunnen werknemers geen tijdskrediet zonder motief meer nemen, alleen nog tijdskrediet met motief. Betekent dit nu dat men minder snel het werk kan onderbreken of verminderen zonder dat u het kunt verhinderen?

Wat is tijdskrediet?

Het systeem van tijdskrediet laat de werknemer toe om het werk volledig te onderbreken gedurende een aantal maanden, om dan na die periode zijn functie weer op te nemen zoals tevoren. Het inkomensverlies is beperkt, vermits men meestal een uitkering van de RVA krijgt. Daarnaast zijn er ook stelsels van deeltijds tijdskrediet (1/2 of 1/5) waarin de werknemer gedurende een aantal maanden zijn arbeidsduur vermindert (tot 1/2 of 4/5) en na afloop van die periode weer zijn vroeger aantal uren opneemt. Voor een ‘kleine’ werkgever leiden dergelijke onderbrekingen of verminderingen niet zelden tot organisatorische moeilijkheden waarbij de collega’s van de betrokkene moeten opdraaien voor diens (gedeeltelijke) afwezigheid...

Wat is eraan veranderd op 1 april 2017?

Geen tijdskrediet zonder motief meer. Als een werknemer op tijdskrediet wil gaan om een zwaar ziek gezinslid te verzorgen of een gehandicapt kind bij te staan, zegt iedereen: “Ah ja, natuurlijk” . Is dat om zijn huis te verbouwen, laat staan om op wereldreis te gaan, dan ligt dat al heel anders. Nochtans was dit mogelijk t.e.m. 31 maart 2017, zij het dat men er de laatste jaren al geen RVA-uitkering meer voor kreeg. Sinds 1 april 2017 is dit stelsel gewoon afgeschaft en kan men alleen nog tijdskrediet met motief aanvragen.

Meer tijdskrediet met zorgmotief. Het tijdskrediet met motief bestaat enerzijds uit opleidingsverlof, dus om een opleiding te volgen (die aan bepaalde voorwaarden moet voldoen) en anderzijds uit zorgverlof, dus om zorg en bijstand aan bepaalde personen te verlenen (o.a. kinderen tot 8 jaar, gehandicapte kinderen tot 21 jaar, zwaar zieke gezins- en familieleden, enz.). Vroeger bedroeg dit zorgverlof meestal maximaal 36 maanden op een loopbaan. Op 1 april 2017 werd dit maximum opgetrokken tot 51 maanden.

Welke gevolgen heeft dit voor u?

Uw akkoord is meestal nodig... Dat er geen tijdskrediet zonder motief meer mogelijk is, zal er in principe toe leiden dat de kans daalt dat u met een aanvraag om tijdskrediet geconfronteerd wordt. Is dat wél het geval, dan staat u nog niet noodzakelijk voor voldongen feiten, wanneer u minder dan tien werknemers in dienst heeft. Het tijdskrediet kan immers enkel ingaan als u daar formeel mee instemt. Doet u dat niet, bv. omdat het absoluut niet uitkomt voor u en/of de collega’s van de werknemer, dan mag u m.a.w. weigeren.

Tip. Zeker als uw werknemer met tijdskrediet wil om een ‘echt goed’ zorgmotief, wilt u wellicht niet dwarsliggen, maar eerder alles zo goed mogelijk proberen te regelen. Bespreek dan met uw werknemer in welke mate u het begin van de onderbreking of arbeidsduurvermindering kunt uitstellen (i.p.v. afwijzen). Dat men uw akkoord nodig heeft, zet u immers in een comfortabele positie...

... behalve voor de thematische verloven. Dit vormt een addertje onder het gras. Voor bepaalde ‘motieven’ kan men niet alleen tijdskrediet nemen, maar ook een thematisch verlof. Het grote verschil is dat dit een soort onvoorwaardelijk recht op een tijdelijke onderbreking of ‘minder uren’ inhoudt. U kunt dus niet weigeren. Het gaat hier om de motieven opvoeding van de kinderen tot 12 jaar (ouderschapsverlof), medische bijstand aan een zwaar ziek gezins- of familielid en palliatief verlof.

Om tijdskrediet te kunnen nemen moet men voortaan het motief zorg of opleiding kunnen inroepen en als u minder dan 10 werknemers heeft, heeft men er ook nog uw akkoord voor nodig. Indien men een beroep kan doen op een zgn. thematisch verlof (bv. ouderschaps- of palliatief verlof), kunt u echter helemaal niet weigeren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878