PERSONEEL - INSPECTIE - 12.04.2017

De sociale inspectie op bezoek tijdens uw afwezigheid

Uw collega kreeg een controle van de sociale inspectie op een moment dat hij ziek was en zijn echtgenote afwezig. Blijkt nadien dat de inspectie niet alle vereiste arbeidscontracten e.d. te zien kreeg. Is daar nog iets aan te doen?

De sociale inspectie op ‘bezoek’

En u bent afwezig... Uw collega kreeg bezoek van de sociale inspectie in zijn restaurant op een ogenblik dat hij zelf ziek was en zijn echtgenote afwezig was.

Zijn personeel handelt dit af... Omdat hij niet zomaar op korte termijn ter plekke kon komen, handelde het aanwezige personeel zo goed en zo kwaad als het ging de controle af. Ze wisten gelukkig waar de kaft lag met allerhande personeelsdocumenten.

De deeltijdse contracten ontbreken! De inspecteurs kwamen tot de conclusie dat er voor twee van de deeltijdse werknemers geen arbeidscontracten aanwezig waren.

Let op! Aangezien die contracten ontbraken, ging de inspectie ervan uit dat de deeltijdsen eigenlijk voltijds werkten. De RSZ vorderde dan ook extra RSZ-bijdragen op het verschil tussen het aangegeven loon en het loon voor een voltijdse. Uw collega kreeg m.a.w. een serieuze rekening gepresenteerd.

Is daar iets aan te doen?

Die hebben gewoon slecht gekeken! Uw collega ergert zich nadien blauw als hij die rekening krijgt. De contracten voor zijn deeltijdse werknemers lagen daar wel degelijk klaar. Meer nog, ze zaten wel degelijk in die kaft die het personeel bezorgd had aan de inspectie. De inspecteurs hadden daar blijkbaar over gekeken.

Uw vaststellingen kloppen niet! In een verhoor dat de inspectie kort nadien afneemt van zijn echtgenote, verklaart zij uitdrukkelijk dat de contracten wel in de kaft zaten die de inspectie in handen kreeg. De inspectie weigerde dat echter te geloven.

De rechter had gelukkig wel begrip. De inspectie had immers in het verslag een nogal vage bepaling opgenomen dat de kaft ‘allerhande gegevens van de werknemers’ bevatte. Er werd niet duidelijk vastgesteld, bv. door een volledige inventaris van die map te maken, dat die contracten daar inderdaad niet in zaten. Zolang er twijfel was, vond de rechter, kon uw collega daar moeilijk een sanctie voor krijgen. Uiteindelijk bevestigde zelfs het Hof van Cassatie (arrest van 07.03.2016) deze uitspraak. Een belangrijk precedent dus, door het hoogste rechtscollege van ons land.

Hoe voorkomt u problemen?

Tip 1. Zorg dat ten minste één van de aanwezige personeelsleden weet waar de belangrijke documenten liggen voor het geval er controle komt van de sociale inspectie. Dat is en blijft heel belangrijk. Stelt de inspectie heel gedetailleerd vast welke documenten aanwezig zijn en welke ontbreken bij uw afwezigheid, dan heeft u immers nadien niet veel in de pap te brokken.

Tip 2. Stelt u nadien vast dat ze toch bepaalde documenten niet bekeken heeft die aanwezig waren, dan reageert u het best op korte termijn. Bezorg ze de ontbrekende documenten. Men zal daar meer begrip voor (moeten) hebben omdat u zelf toen niet aanwezig was om alle documenten te tonen. Zolang er twijfel is of bepaalde documenten nu wel of niet aanwezig waren op het moment van de controle, kan men u immers moeilijk zo’n zware sanctie opleggen. U krijgt dan wellicht de rechters aan uw kant...

Is er na het inspectiebezoek twijfel over welke documenten nu wel of niet aanwezig waren, dan kan men u op basis daarvan geen sanctie opleggen, oordeelde het Hof van Cassatie onlangs. Neem in zo’n geval het best zo snel mogelijk contact op met de sociale inspectie en bezorg ze de ontbrekende documenten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878