BEDRIJFSLEIDER - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 24.04.2017

Werken in privéwoning zijn VAA, maar voor welk jaar?

De fiscus beschouwt de afschrijvingen van de door de vennootschap betaalde werken aan de privéwoning van een zaakvoerder als voordelen van alle aard (VAA). Volgens de zaakvoerder moet dit VAA in één keer belast worden.

Een managementvennootschap huurt een kantoorruimte in een pand dat eigendom is van BV, haar zaakvoerder, en zijn echtgenote. Bij een controle ter plaatse stelt de fiscus vast dat de vennootschap facturen van werken aan het privégedeelte van het gebouw als investeringen in haar boekhouding opgenomen heeft.

Standpunt Administratie

De fiscus beschouwt de tenlasteneming van de werken door de vennootschap via afschrijvingen als VAA voor de zaakvoerder. Aangezien deze VAA niet op een fiche 281.20 vermeld werden, past hij er de aanslag geheime commissielonen op toe.

Standpunt rechter

De rechter is het met de fiscus eens dat de betaling door de vennootschap van de werken in het privégedeelte een VAA zijn. De rechter geeft echter de vennootschap gelijk dat die VAA belast moeten worden in het jaar van de betaling. Dat is immers het jaar waarin de VAA toegekend worden, aangezien door het zgn. recht van natrekking de werken in dat jaar eigendom worden van de zaakvoerder-verhuurder en hij ze dus normaal op dat moment privé had moeten betalen. De aanslag geheime commissielonen kan sowieso niet toegepast worden, vermits BV tijdig en ondubbelzinnig geïdentificeerd werd als de verkrijger van het VAA.

Commentaar

Er is een VAA. De rechter heeft geen oren naar de stelling van de vennootschap dat de betaling van de werken een gevolg is van het aandeelhouderschap van BV of van de huurovereenkomst. Er kan geen andere verklaring gevonden worden voor deze betaling dan het feit dat BV zaakvoerder was van de vennootschap. De uitspraak ligt in de lijn van de meeste rechtspraak over VAA. Zaakvoerders die bv. argumenteren dat ze een gratis lening krijgen van hun vennootschap in hun hoedanigheid van aandeelhouder, en niet omdat ze zaakvoerder zijn, krijgen ook bijna altijd ongelijk van de rechters (bv. Antwerpen, 22.05.2013; Brussel, 16.10.2008) .

Wanneer belastbaar? Een VAA is zoals loon in geld belastbaar in het jaar van toekenning of betaalbaarstelling (art. 204, 3°, b KB/WIB 92) . Wanneer een aankoop door de vennootschap eigendom wordt van de zaakvoerder, bv. zoals hier door ‘natrekking’, is de betaling door de vennootschap het moment van de toekenning. Dit moment komt niet noodzakelijk overeen met het moment waarop de kosten door de vennootschap via afschrijvingen ten laste worden genomen (parl. vr. nr. 807, Devlies, 30.05.2005) en is ook in overeenstemming met eerdere rechtspraak (Gent, 25.11.2008; Antwerpen, 16.09.2014) .

Let op! Voor investeringen door de vennootschap die geen eigendom worden van de zaakvoerder, moet er een jaarlijks VAA worden belast, want het VAA is dan het gratis privégebruik, niet de gratis privé-eigendom van de investering. Is er voor dit VAA geen forfaitaire waardering, zoals bv. voor het gratis gebruik van een auto, dan is de waarde ervan gelijk aan de werkelijke waarde voor de verkrijger (art. 36, §1 WIB 92) . In principe moet de fiscus dan een (jaarlijkse) gebruikswaarde bepalen.

Tip. Omdat dit niet zo gemakkelijk is, wordt in de praktijk dan soms toch de afschrijvingskost beschouwd als de waarde van het VAA.

Download het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 08.11.2016 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 23.13.06.

Als uw vennootschap een investering betaalt die onmiddellijk uw privé-eigendom wordt, moet u in het jaar van de aankoop belast worden op een VAA gelijk aan de aanschaffingswaarde. U betaalt dus beter privé. Blijft de investering eigendom van uw vennootschap, dan is het jaarlijks VAA gelijk aan de gebruikswaarde.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878