FISCAAL - BTW - 29.03.2017

Spontaan een btw-voorschot betalen?

Door de afschaffing van de btw-voorschotten moet u de btw over het tweede kwartaal in één keer uiterlijk op 20 juli betalen! Tenzij u het anders aanpakt...

Geen btw-kwartaalvoorschotten meer vanaf 1 april 2017. Dat weet u inmiddels. Als kwartaalaangever bent u niet meer verplicht om na het indienen van een btw-aangifte, de daaropvolgende twee maanden telkens voorschotten te betalen. Die voorschotten bedroegen 1/3 van het bedrag vermeld in rooster 71 van uw laatst ingediende btw-aangifte en moesten uiterlijk de 20ste van de maand betaald zijn.

Dus het best ‘intern’ het nodige geld aan de kant houden? Dat is zeker geen slecht idee. Concreet zal u immers de btw over het tweede kwartaal in één keer uiterlijk op 20 juli moeten betalen. Blijkt dat dan een groot bedrag te zijn, dan kan het geen kwaad om daar nu al een spaarpotje voor aan te leggen. Natuurlijk vergt dat wel de nodige zelfdiscipline, want u kunt dat geld op uw eigen rekening gemakkelijk voor iets anders gebruiken, zodat het tegen 20 juli misschien wel op is...

Is btw-voorschotten blijven storten ook een optie? Dat is misschien niet de bedoeling, maar het kan wel nog! U kunt altijd vrijwillig geld storten op uw zgn. btw-rekening-courant. Dat is eigenlijk gewoon een rekening die u bij de Btw heeft en waarop alle betalingen, tegoeden en schulden staan. Het staat u vrij om tijdens het kwartaal daarop één of meerdere bedragen te storten. Wanneer en hoeveel dat dan precies is, doet er niet meer toe. U hangt immers niet meer vast aan de 20ste van de maand, noch aan dat 1/3 voorschot. Na het kwartaal kunt u die reeds betaalde voorschotten dan verrekenen met de uiteindelijk te betalen btw. Komt u onverhoopt in een teruggaafpositie, dan kunt u dat bedrag ook laten staan om te verrekenen met toekomstige btw-betalingen.

Is het ene beter dan het andere? Neen, maar zo u uw oude verplichting aanhoudt en iedere maand een bedrag stort naar uw btw-rekening-courant, dan is dat geld tenminste al ‘geparkeerd’. U kunt dan niet meer in de verleiding komen om het voor iets anders te gebruiken. U vermijdt zo dan meteen ook het risico dat u tegen 20 juli geen of te weinig geld opzij heeft staan om uw btw (op tijd) te betalen. Te laat betalen, kost u immers ook nog eens 0,8% per maand aan interesten extra.

Zet het best al voldoende geld opzij om uw btw, die u voortaan in één keer moet betalen, te kunnen voldoen. Vrijwillig voorschotten storten op uw btw-rekening-courant kan ook en zo is dat geld meteen ‘geparkeerd’.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878