BTW-AFREKENING - BIJZONDERE REKENING - 06.03.2017

Meer dan voorheen opletten voor de ‘bijzondere rekening’?

Ontstaat er een te lange betalingsachterstand bij de Btw, dan wordt er zoals u weet, een zgn. bijzondere rekening geopend. Waarom is dat nu met het verdwijnen van de kwartaalvoorschotten een extra aandachtspunt?

Wat houdt die bijzondere rekening precies in?

In principe heeft u alleen een gewone btw-rekening-courant

Wat is die gewone rekening-courant? Dat is in feite een rekening die u heeft bij de Btw en waarop alle verrichtingen geregistreerd worden. In de eerste plaats wordt daarop m.a.w. melding gemaakt van de btw-aangiftes die u ingediend heeft en van de betalingen die u verricht heeft (art. 5 KB nr. 24) .

Dus alle betalingen, tegoeden en schulden? Dat is inderdaad het algemene principe. Bij elke btw-aangifte die u indient, zal er dus m.a.w. ofwel een tegoed op uw rekening-courant geboekt worden, ofwel een betaling, afhankelijk uiteraard van uw btw-aangifte zelf. Van belang is evenwel dat ook eventuele nalatigheidsinteresten en boetes op de rekening-courant bijgeschreven worden.

Tip. Eventuele nalatigheidsinteresten bij laattijdige betaling herkent u aan de code L. Boetes voor o.m. het niet of te laat indienen van de btw-aangifte, worden weergegeven onder de code P.

Wat is dan een bijzondere rekening?

Een alarmsignaal! Daar is dat inderdaad nog het best mee te vergelijken. Het is m.a.w. een rekening die door de Btw geopend wordt als uw betalingsachterstand te lang aansleept en uw dossier, aldus de Btw, bijzondere aandacht verdient. U zal dan m.a.w. speciaal ‘begeleid’ worden door een afzonderlijke dienst van de Btw.

Wat gebeurt er dan concreet? Heel eenvoudig, uw gewone rekening-courant wordt op nul gezet. Al wat u nog verschuldigd bent aan de Btw komt dan vervolgens op die zgn. bijzondere rekening en zal voor wat betreft de invordering daarvan, door een specifieke dienst opgevolgd worden.

Hogere boete! Dat is meteen het vervelende natuurlijk. Elke keer dat er een bijzondere rekening geopend wordt, wordt het openstaande saldo op dat moment verhoogd met een boete van 15%  (KB nr. 44, bijlage, tabel G, afdeling 1, 2, A) . Niet niks natuurlijk als u weet dat er daarnaast sowieso ook nog nalatigheidsinteresten aangerekend worden van 0,8% per maand!

Als u één dag te laat bent? Neen, zo hard wordt het nu ook weer niet gespeeld. Bij een ‘gewone’ laattijdigheid van uw btw-aangifte en/of betaling zullen eventuele interesten en boetes in eerste instantie m.a.w. bijgeschreven worden op uw gewone rekening-courant. Het is pas als er een zekere opeenvolging ontstaat van laattijdige betalingen en/of aangiftes dat er zo’n bijzondere rekening geopend wordt (art. 8 KB nr. 24) .

Concreet. In de praktijk wordt het risico op een bijzondere rekening reëel als er tegen de volgende aangiftetermijn nog geen betaling en/of aangifte binnengekomen is bij de Btw. Voor een kwartaalaangever zal er m.a.w. een bijzondere rekening geopend worden als de btw-aangifte over het eerste kwartaal 2017 niet ingediend werd tegen uiterlijk 20 juli 2017 en/of als de btw-betaling over het eerste kwartaal tegen dan nog niet ontvangen werd.

Tip. Zo’n bijzondere rekening wordt niet geopend zonder uw medeweten. U zal m.a.w. steeds vooraf aangetekend verwittigd worden zodat u nog de kans krijgt om het probleem op te lossen.

Waarom is dat nu extra van belang?

Afschaffen kwartaalvoorschotten vanaf 1 april 2017

Alles in één keer te voldoen. Dat weet u inmiddels. Kwartaalaangevers zijn vanaf het tweede kwartaal 2017 niet langer verplicht om na het indienen van een btw-aangifte de daaropvolgende twee maanden telkens 1/3 van de laatste verschuldigde btw in rooster 71 te betalen bij wijze van voorschot (KB 16.02.2017, BS 23.02.2017) . De btw over het tweede kwartaal 2017 zullen ze m.a.w. in één keer uiterlijk 20 juli moeten voldoen.

Voldoende provisioneren! Dat is de boodschap inderdaad. De btw moet niet meer gedeeltelijk vooruitbetaald worden, maar finaal moet uiteraard nog wel hetzelfde bedrag betaald worden. Dat bedrag moet m.a.w. opzijgezet of voorzien worden om het de facto in juli te kunnen storten op de rekening van de btw-ontvangsten.

En dat elk kwartaal opnieuw! Inderdaad en vandaar ook het ‘gevaar’ van de bijzondere rekening. In juli 2017 zal er nog niet direct een probleem ontstaan, maar bij de btw-aangifte over het derde kwartaal, in te dienen uiterlijk 20 oktober, uiteraard des te meer. Is tegen dan de btw over het tweede kwartaal immers nog niet betaald, dan wordt het risico op zo’n bijzondere rekening plots wel zeer reëel. Ook de btw over het derde kwartaal moet dan trouwens betaald worden... !

Extra opletten als u in vennootschap zit!

De Btw klopt bij u persoonlijk aan! Dat is dan inderdaad een bijkomend risico. Bij herhaalde niet-betaling van de btw door de vennootschap, kan de Btw deze immers gaan invorderen bij de bedrijfsleider persoonlijk als er sprake is van een fout (art. 93undecies C W.Btw) .

Tweemaal niet betalen is zo’n fout! Betaalt een vennootschap-kwartaalaangever haar btw twee keer niet binnen het jaar, dan wordt die fout van de bedrijfsleider inderdaad vermoed. Een extra reden dus om de btw voldoende te provisioneren.

Voorzie als kwartaalaangever voldoende middelen om de verschuldigde btw voortaan in één keer te voldoen. Dat is niet alleen van belang om zo’n bijzondere rekening en de bijbehorende extra boete van 10% te vermijden, maar ook om te vermijden dat, als u in vennootschap zit, de Btw bij u persoonlijk komt aankloppen voor de btw-schuld van uw vennootschap.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878