SLECHTE BETALERS - VARIA - 16.03.2017

Welke werken mag u precies (laten) uitvoeren?

Wilt u als aannemer bepaalde werken uitvoeren, bv. dakwerken, dan kan dat enkel als u daarvoor ingeschreven bent in de KBO. Mag u zonder zo’n inschrijving wél een onderaannemer inschakelen en dit factureren aan uw klant?

De juiste inschrijving nodig

Welke werken mag u precies uitvoeren?Daarvoor liggen er strikte regels vast, dat weet u... De zgn. vestigingswetgeving legt vast dat u moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Wilt u zich bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) laten inschrijven voor een bepaalde activiteit, dan moet u bewijzen dat u een basiskennis heeft. Het gaat dan om een bepaald diploma en/of voldoende praktijkervaring.

Let op! De inschrijving gebeurt per activiteit. Niet iedereen die bv. ruwbouw uitvoert, mag ook dakwerken doen. Daarvoor gelden immers weer andere specifieke voorwaarden.

Goed om te weten. Die inschrijving is nog iets anders dan een erkenning. Een echte erkenning als aannemer is immers enkel verplicht voor het uitvoeren van overheidsopdrachten. Ook een ‘registratie’ als aannemer is niet meer verplicht.

Daarvan afwijken kan niet... Voert u werken uit waarvoor u niet aan de voorwaarden voldoet, dan is uw contract nietig. Dat betekent dat als u reeds werken gedaan heeft, u hoogstens een vergoeding kunt krijgen voor de kostprijs van materialen e.d., maar dat u alle winst verliest. Vermijd dus dat u werken uitvoert zonder dat u aan de voorwaarden daarvoor voldoet.

Klopt uw inschrijving in de KBO nog? In de KBO kunt u zich laten inschrijven voor bepaalde activiteiten. Dat stuk van die databank is vrij toegankelijk via de ‘public search’-knop in de rechterkolom op de website http://economie.fgov.be/nl/ .

Ga na of die inschrijving klopt. Mogelijk heeft bv. uw boekhouder een foutje gemaakt of kreeg u er gaandeweg andere activiteiten bij. Strikt genomen mag u echter enkel activiteiten verrichten waarvoor u in de KBO effectief ingeschreven bent.

Let op! Indien u ooit een klant voor de rechter moet brengen, riskeert u problemen als u voor die activiteit niet ingeschreven bent in de KBO. Zelfs indien een inschrijving voor u wel mogelijk is omdat u aan alle voorwaarden voldoet. Breng dat dan dus het best zo snel mogelijk in orde.

Werken met een onderaannemer?

Voor welke activiteit kan dat? Stel u wilt bepaalde werken laten uitvoeren door een onderaannemer en factureren aan een klant. Voor die activiteit heeft u echter zelf niet voldoende vakbekwaamheid. De vraag is of u die mag factureren aan een klant zonder een inschrijving.

Kan als ‘algemene aannemer’. Een inschrijving is immers ook mogelijk als ‘algemene aannemer’. Die inschrijving krijgt u wel, maar als u een bepaald diploma heeft bv. een diploma van hoger onderwijs en/of de vereiste ervaring heeft, vraag dit na bij het ondernemingsloket. Zo’n inschrijving maakt het u mogelijk dat u meerdere onderaannemers voor eender welke activiteit inschakelt indien u zelf niet aan de voorwaarden van de vestigingswetgeving voldoet.

Een inschrijving KBO zonder de vakkennis. Dat is ook een mogelijkheid. U kunt zich bij de KBO laten inschrijven voor bv. dakwerken zonder dat u zelf de vakkennis heeft. In dat geval kunt u die activiteit zelf niet uitvoeren, maar wél laten uitvoeren door één onderaannemer die de vakkennis wel heeft. Ook dan kunt u dit perfect wél factureren aan de klant.

Stuurt u een factuur aan een klant, dan kan die moeilijk doen als u voor de werken die u uitvoerde niet ingeschreven bent. Wilt u zo’n activiteit laten uitvoeren door een onderaannemer, vraag dan een inschrijving als ‘algemene aannemer’ of laat u inschrijven voor die activiteit zonder het bewijs van de vakkennis te leveren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878