VASTGOED - WONINGHUUR - 21.03.2017

Twee woninghuurcontracten van korte duur na elkaar?

U verhuurt een woning met een contract van minder dan drie jaar. Omdat die termijn bijna voorbij is, wilt u nu een tweede contract van korte duur sluiten. Kan dat wel en wat als intussen Ă©Ă©n van de oorspronkelijke huurders vertrok?

Een huur van korte duur

Kan voor maximaal drie jaar. Zoals u wellicht weet, maakt de Woninghuurwet het mogelijk om een woninghuurcontract te sluiten voor korte duur. Het moet dan gaan om een periode korter dan of gelijk aan drie jaar. U kunt dus perfect een woninghuurcontract sluiten voor bv. twee jaar. Veel verhuurders doen dat trouwens om te kijken welk vlees ze in de kuip hebben.

Geen automatisch einde! Een huurcontract van korte duur kunt u of de huurder stopzetten door minstens drie maanden vóór de einddatum een opzeg te geven. Valt uw huurder niet mee, dan mag u dus als verhuurder niet vergeten om het contract tijdig op te zeggen.

En als de huurder meevalt? In dat geval hoeft u als verhuurder niets te doen. Indien u niet tijdig opzegt, wordt het immers automatisch een negenjarig huurcontract. Men gaat er dan van uit dat de negen jaar ingaan vanaf de startdatum van het contract van korte duur.

Opnieuw een contract van korte duur?

Kan dat ook? In sommige gevallen kunt u met de huurder ook afspreken dat er na het einde van het contract van korte duur opnieuw een contract van korte duur gesloten wordt. Dit kan voor zover de totale looptijd van de twee contracten samen niet meer dan drie jaar bedraagt.

Hoe gaat dat concreet? Spreek de huurder tijdig aan om het contract nog eens te verlengen. Doe dit meer dan drie maanden vóór de einddatum zodat u het contract eventueel kunt opzeggen als de huurder niet akkoord gaat om opnieuw een kort contract te sluiten.

Tip. U kunt ook in het eerste huurcontract al opnemen dat het automatisch verlengd wordt, bv. met één jaar indien het niet tijdig opgezegd wordt. Zo’n clausule is perfect geldig.

Concreet. Sluit u een huurcontract van korte duur voor Ă©Ă©n jaar, dan kunt u dit nadien verlengen met bv. Ă©Ă©n of twee jaar. Sluit u een huurcontract van drie jaar, dan kunt u dat niet verlengen.

Nooit meer dan Ă©Ă©n verlenging. Een huurcontract van Ă©Ă©n jaar kunt u nog Ă©Ă©n keer verlengen. Na die twee jaar is een verlenging niet meer mogelijk, ook al is de termijn van drie jaar dan nog niet bereikt.

Ook als een van de huurders al weg is?

Huurders moeten volledig dezelfde zijn. De spelregels voor een huurcontract van korte duur gelden maar zo het gaat om opeenvolgende contracten met dezelfde huurders.

Een koppel huurt, maar Ă©Ă©n vertrekt. Daarover moest Cassatie zich onlangs uitspreken. Twee huurders hadden een huurcontract getekend voor drie jaar. Alvorens die drie jaar om is, gaat het koppel echter uit elkaar. De verhuurder gaat akkoord om het huurcontract daarom stop te zetten en met de overblijvende partner een nieuw contract te sluiten.

Kan dat nog wel? Ja, zei Cassatie (Cass., 22.12.2016) . Omdat de partijen niet meer dezelfde zijn, begint er op dat moment immers een nieuwe termijn van drie jaar te lopen.

Tip. Zijn de huurders niet meer volledig hetzelfde, dan kunt u dus perfect opnieuw een huur van korte duur sluiten.

U kunt enkel een tweede contract van korte duur sluiten als de twee contracten samen niet langer duren dan drie jaar. Zijn echter de huurders niet meer dezelfde, bv. omdat één partner van een koppel vertrokken is, dan kunt u wél nog een nieuw contract van korte duur sluiten, zei Cassatie onlangs.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878