BEDRIJFSLEIDER - BEVOEGDHEDEN - 29.03.2017

Als zgn. vaste vertegenwoordiger optreden...

Uw bvba wordt zaakvoerder of bestuurder in de vennootschap van uw zoon. Wat moet er daarvoor gebeuren en hoe moet uw bvba dan optreden?

Benoeming? Dat is inderdaad het eerste wat moet gebeuren, maar zover was u uiteraard ook al... De benoeming tot zaakvoerder of bestuurder is immers niet louter en alleen voorbehouden aan natuurlijke personen. Ook vennootschappen kunnen die hoedanigheid vervullen.

Tip. Krijgt uw bvba als zaakvoerder een vergoeding voor dat mandaat, dan wordt die vergoeding ‘slechts’ belast tegen het toepasselijk tarief vennootschapsbelasting in plaats van tot 50% én sociale bijdragen zo u in eigen naam zou optreden als bestuurder of zaakvoerder in de vennootschap van uw zoon.

Via zgn. vaste vertegenwoordiger? Klopt! Uw eigen bvba moet die aanstellen. Daar kunt u niet onderuit want anders zou u uw persoonlijke aansprakelijkheid kunnen ontlopen door u achter uw bvba te schuilen. De wetgever heeft daar een stokje voor gestoken via zo’n vaste vertegenwoordiger. Begaat uw bvba dus een fout in het bestuur, dan kunt u daar privé voor aangesproken worden. Dat is niet anders dan wanneer u in eigen naam als zaakvoerder of bestuurder zou optreden.

Wie kan dat zijn? U kunt niet zomaar eender wie aanstellen. Enkel een natuurlijke persoon die vennoot, zaakvoerder of werknemer is in uw eigen bvba kan optreden als vaste vertegenwoordiger.

Let op! Het is de vennootschap van uw zoon die de aanstelling van de vaste vertegenwoordiger moet laten publiceren in de bijlagen van het Belgisch Staatsblad.

Hoe dan ondertekenen? Gaat u bv. een contract ondertekenen, dan moet u vóór of na uw handtekening melding maken van uw hoedanigheid als vaste vertegenwoordiger. Concreet vermeldt u dan uw eigen naam, gevolgd door “vaste vertegenwoordiger van ‘uw bvba’, zaakvoerder/bestuurder van ‘vennootschap van uw zoon’.”

Let op! U moet wel rekening houdend met uw (statutaire) bevoegdheden als zaakvoerder/bestuurder.

Vergeten te vermelden? Dat probeert u toch beter te vermijden. Uw medecontractant zou dan kunnen opwerpen dat u ondertekend heeft in uw eigen naam zonder daartoe een mandaat te hebben en dat argument volstaat om de nietigheid van het contract te vorderen! Ook de fiscus zou zich wel eens kunnen moeien door te stellen dat de bestuurdersbezoldiging aan u persoonlijk in eigen naam toekomt en niet aan uw bvba, waardoor die dan privé zwaarder belast wordt.

Treedt uw bvba op als zaakvoerder/bestuurder, dan moet u ook een natuurlijke persoon als vaste vertegenwoordiger aanstellen. U kunt dat uiteraard zelf zijn, maar vergeet uw hoedanigheid van vaste vertegenwoordiger dan niet te vermelden bij het ondertekenen van documenten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878