FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 31.03.2017

Loon betaald aan uw zoon is bij u aftrekbaar?

U heeft een vennootschap en uw zoon helpt af en toe in uw zaak. U betaalt hem daarvoor een loon. Kunt ú dat fiscaal ten laste nemen i.p.v. uw vennootschap? Waarom is dat interessant en wat vond de rechter daar onlangs van?

Uw zoon helpt in uw zaak

Geen probleem in eenmanszaak. Daarin kunt u inderdaad een loon toekennen aan uw zoon als ‘helper van een zelfstandige’. Er hoeft daarop dan geen RSZ betaald te worden en dat loon is volledig fiscaal aftrekbaar als kost voor de zelfstandige.

Tip. Uw zoon wordt daar dan in principe op belast, maar in de praktijk zal hij dankzij de zgn. belastingvrije som op een loon van bv. € 5.000 geen belastingen betalen.

Kan het ook in een vennootschap? Helpt uw zoon u in uw zaak, dan is de meest logische optie dat u hem bv. het statuut van jobstudent geeft en dat uw vennootschap zijn loon betaalt. Dat loon is dan bij haar aftrekbaar als beroepskosten. U kunt echter ook zelf als zaakvoerder van uw vennootschap een loon betalen aan uw zoon wanneer hij u helpt. Dat loon is dan in principe als kost aftrekbaar van uw loon als zaakvoerder.

Waarom is dat interessant? Betaalt u zelf zijn loon en trekt u dat als kost af van uw eigen loon, dan realiseert u een belastingbesparing tot 50%. Betaalt uw vennootschap zijn loon, dan bedraagt de fiscale besparing slechts maximaal 33,99%. Het is dus interessanter om eerst uw eigen loon met bv. € 5.000 te verhogen, en vervolgens € 5.000 loon aan uw zoon te betalen.

Probleem in de praktijk?

De fiscus ziet dat niet graag… Wat had u gedacht? Hij probeert het loon voor uw zoon dan ook als kost te verwerpen. Volgens de fiscus helpt uw zoon namelijk niet ú, maar wel uw vennootschap. Die loonkost is dan ook enkel bij uw vennootschap aftrekbaar en niet bij u als zaakvoerder.

Rechtspraak is soepeler! Onlangs oordeelden twee rechters immers dat als uw zoon hetzelfde werk doet als uzelf, u als zaakvoerder van de vennootschap dat loon fiscaal ten laste kunt nemen. In het ene geval ging het om aanneming van werk in de bouw, waarbij de zoon zijn vader hielp op de werf (Gent, 03.01.2017) . In het andere geval liet de zaakvoerder studies en audits die hij normaal gezien zelf uitvoert, wegens tijdsgebrek door iemand anders uitvoeren (Antwerpen, 17.01.2017) .

Wat is hier van belang? In beide gevallen liet de zaakvoerder dus tegen vergoeding een bepaald deel van het operationele werk dat hij normaal gezien zelf doet, door iemand anders uitvoeren. In beide gevallen oordeelde de rechter dat die vergoeding als kost aftrekbaar is van zijn loon als zaakvoerder. Volgens de rechter volstaat het voor de aftrekbaarheid van de betaalde vergoeding immers dat de hulp die de zaakvoerder krijgt, het hem mogelijk maakt om zich beter te organiseren door zijn eigen arbeid te verlichten.

Concreet. Veel zaakvoerders doen meer dan enkel hun vennootschap ‘besturen’ en voeren ook (en vaak zelfs hoofdzakelijk) operationeel werk uit dat kadert in het maatschappelijk doel van hun vennootschap. Zo staat u als zaakvoerder van een vennootschap wiens doel bv. aanneming van werken in de bouw is, doorgaans zelf mee op de werf. Wanneer uw zoon uw werk op de werf lichter maakt door u te helpen en dus hetzelfde operationele werk doet als uzelf, is zijn loon voor u een aftrekbare kost.

Let op! U moet wel een loonfiche laten opmaken voor het loon dat u aan uw zoon betaalt opdat die kost aftrekbaar zou zijn.

Het loon dat u zelf aan uw zoon betaalt is in principe als kost aftrekbaar van uw loon als zaakvoerder indien hij grotendeels hetzelfde werk doet als uzelf. Door zelf zijn loon te betalen, realiseert u een belastingbesparing tot 50% i.p.v. max. 33,99% bij uw vennootschap.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878