BTW - VOORSCHOT - 16.03.2017

Vrijwillig een btw-voorschot betalen?

Kwartaalvoorschotten afgeschaft? Dat weet u nu ondertussen wel... Als kwartaalaangever moet u die uiterlijk de 20ste van de tweede en derde maand binnen een kwartaal betaald hebben aan de Btw. Die btw-voorschotten worden dan berekend als 1/3 van de btw die u verschuldigd was over het kwartaal daarvoor (rooster 71). Vanaf 01.04.2017 zijn die voorschotten echter niet meer aan de orde.

Dan wel alles ineens betalen? Ja, dat is dan enigszins wel de keerzijde van de medaille. Blijkt uit uw btw-aangifte dat u btw moet betalen, dan moet u dat bedrag wel ineens ophoesten tegen de 20ste van de maand volgend op het desbetreffende kwartaal. De voorschotten kunnen dan immers niet meer verrekend worden.

Nu al geld opzijzetten? Dat doet u dan toch het best. Zo vermijdt u om na elk kwartaal voor een onaangename verrassing te komen staan. Het is zelfs mogelijk dat u spontaan een voorschot betaald aan de Btw. Enkel de verplichting tot betaling van die voorschotten is immers afgeschaft. Op welk moment binnen het kwartaal dat u Ă©Ă©n of meerdere voorschotten betaalt, speelt dan ook geen rol. Uw boekhouder zal die dan verrekenen met de uiteindelijk verschuldigde btw.

Door de afschaffing van de btw-voorschotten moet u na elk kwartaal de btw volledig in Ă©Ă©n keer betalen. U zet daarvoor dus nu al het best wat geld opzij. U mag ook zelf spontaan een voorschot storten aan de Btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878