BELEGGEN - VARIA - 21.03.2017

Wat moet u weten wanneer u een tracker koopt?

Trackers zijn populairder dan ooit door hun heel lage kosten. Wat is het ook alweer? En waarop moet u zeker letten als u een tracker koopt naast de transactiekosten?

Een tracker: wat is dat ook weer?

Een tracker of ETF (Exchange Traded Fund) volgt, net als een indexfonds, een index op de voet. ETF’s zijn volgens The Financial Times de meest succesvolle financiële innovatie van deze tijd: goedkoop, gemakkelijk verhandelbaar, multifunctioneel, populair en met een laag risico. U kunt ermee eenvoudig beleggen in vrijwel iedere markt of sector. De instroom van geld in ETF’s is enorm, in 20 jaar is het gestegen van bijna niets naar 3.000 miljard dollar verdeeld over nu bijna 6.000 ETF’s. Uitgevers iShares, Vanguard, en State Street (SPDR) nemen daarvan bijna 70% voor hun rekening. Op de beurzen van de VS, Amsterdam en Parijs vindt u de meeste keuze. Trackers kunnen zoals aandelen continu gekocht of verkocht worden. Met maar één transactie kunt u dus een goed gespreide portefeuille opbouwen, die de prestaties volgt van de index die u gekozen heeft. Doordat u in een index belegt, spreidt u automatisch uw risico en is de kans op een zware terugval minder groot.

Kosten en taksen

Transactiekosten. Omdat een tracker passief beheerd wordt, zijn de kosten veel lager dan bij een beleggingsfonds. Er zijn geen instap- of uitstapkosten, wel betaalt u de transactiekosten op de beurs. Het aan- en verkopen van een tracker kost evenveel als het aan- en verkopen van een aandeel op de beurs. De tarieven variëren sterk tussen banken en online brokers.

Beheerskosten. De belangrijkste kosten zijn de beheerskosten. Voor een tracker die een grote liquide index volgt, is dit minimaal en ligt die tussen de 0,16% en 0,25% per jaar.

Beurstaks. De beurstaks blijft relatief laag bij ETF’s van het distributietype: hij bedraagt 0,09% of 0,27% bij aan- en verkoop, naargelang de ETF al dan niet is ingeschreven in België. Bij ETF’s van het kapitalisatietype is het tarief van de beurstaks bij aan- en verkoop doorgaans 0,27% of soms 1,32%, naargelang de ETF al dan niet ingeschreven is in België. Vandaar dat de meeste ETF-uitgevers België links laten liggen voor het laten registreren van kapitalisatietrackers. Informeer u vooraf dus goed over de beurstaks als u een welbepaalde ETF van het kapitalisatietype overweegt.

Meerwaardetaks en roerende voorheffing. Een Belgische particuliere belegger betaalt op obligatietrackers een meerwaardetaks van 30%. Op elke dividendcoupon wordt 30% rv afgehouden. U kiest daarom best voor kapitalisatietrackers om de rv te vermijden bij aandelentrackers.

Spread. Let op het verschil tussen bied- en laatkoers. De bid-ask spread is het verschil tussen de koers waarvoor u kunt kopen (bid) en verkopen (ask). De market maker overbrugt dat verschil en brengt beide partijen bij elkaar, maar steekt wel die spread in zijn zak. Die spread varieert per tracker. Bij ETF’s in obligaties van kleine overheden zal die groter zijn dan bij large-cap-aandelen-ETF’s. Ook verschilt de spread naargelang van de volatiliteit in de markt: hogere volatiliteit betekent een grotere spread.

Levensvatbaarheid. De markt van de trackers is groot en er komen er ook veel nieuwe op de markt, waarvan velen verdwijnen binnen de drie jaar. Koop daarom het best trackers die reeds meer dan drie jaar bestaan en minimaal vijf miljoen euro aan kapitaal investeren.

Om op de meest voordelige manier in trackers te beleggen, let u naast de transactiekosten het best ook op de beheerskosten, de spread, de verschuldigde beurstaks en meerwaardebelasting of rv. Kies voor trackers die reeds meer dan drie jaar bestaan en minimaal vijf miljoen euro aan kapitaal investeren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878