PROCEDURE - BERICHT VAN WIJZIGING - 14.03.2017

Wat moet de fiscus doen met uw niet-akkoord?

Een zelfstandige gaat niet akkoord met een bericht van wijziging. De fiscus stuurt een kennisgeving van beslissing tot taxatie. Volgens de belastingplichtige is deze onvoldoende gemotiveerd en is de aanslag dus nietig. Wat zei de rechter?

Een traiteur die overgedragen verliezen aangeeft, krijgt een belastingcontrole. Na de controle stuurt de fiscus hem een bericht van wijziging waarin hem meegedeeld wordt dat de verliezen op nul gezet worden, omdat de boekhouding niet bewijskrachtig is. De traiteur antwoordt met een beargumenteerd niet-akkoord. De fiscus reageert daar dan op met een ‘kennisgeving van beslissing tot taxatie’ waarin op sommige punten de argumenten van de belastingplichtige aanvaard worden, maar niet wat de verliezen betreft. Volgens de belastingplichtige is de kennisgeving tot beslissing van taxatie onvoldoende gemotiveerd.

Standpunt Administratie

De fiscus is van mening dat de kennisgeving voldoende gemotiveerd is. Hij stelt dat hij op gemotiveerde wijze weergegeven heeft waarom hij bij zijn standpunt blijft dat de boekhouding niet bewijskrachtig is en hij dus niet akkoord kan gaan met de argumenten van de belastingplichtige.

Standpunt rechter

De fiscus krijgt gelijk. Volgens de rechter blijkt uit de kennisgeving tot taxatie duidelijk waarom de fiscus slechts gedeeltelijk rekening houdt met de opmerkingen van de belastingplichtige. De belastingplichtige was in staat om te oordelen of er reden was om een bezwaarschrift in te dienen en om zijn verweermiddelen te organiseren.

Commentaar

Bericht van wijziging. Wanneer u een bericht van wijziging of kennisgeving van aanslag van ambtswege ontvangt, heeft u één maand tijd om te reageren. Een niet-akkoord mag u motiveren, maar u mag ook met ‘niet akkoord’ antwoorden.

Kennisgeving. De fiscus mag uw argumenten voor uw niet-akkoord niet negeren. Hij moet u schriftelijk (al dan niet elektronisch) laten weten met welke opmerkingen hij geen rekening houdt en waarom (art. 346, lid 5 WIB 92) . Deze ‘kennisgeving van de beslissing tot taxatie’ hoeft sinds 30.12.2016 niet meer aangetekend te zijn, maar moet ten laatste op de dag van de aanslag verstuurd worden.

Substantiële voorwaarde. De kennisgeving is een zgn. substantiële voorwaarde. Stuurt de fiscus die kennisgeving niet of antwoordt hij niet op uw argumenten, dan is dat een procedurefout en moet de rechter de aanslag vernietigen (Antwerpen, 10.01.2012; Brussel, 20.05.2014; Luik, 23.03.2016) .

Gemotiveerd. De kennisgeving moet u in staat stellen te oordelen of u in bezwaar moet gaan en hoe u dan uw verweer moet organiseren. Belangrijk is dat de motivering moet slaan op de redenen waarom de fiscus geen rekening houdt met uw opmerkingen en niet op de redenen die de wijziging rechtvaardigen. De fiscus kan dus normaal niet gewoon verwijzen naar het bericht van wijziging of de argumenten ervan simpelweg herhalen.

Let op! Zo’n verwijzing volstaat wel als u in antwoord op het bericht van wijziging een standpunt inneemt dat de fiscus al in het bericht gemotiveerd weerlegd heeft (Cass., 21.11.2013) .

Tip. De fiscus mag er zich wel niet van afmaken met de loutere bewering dat u geen nieuwe argumenten aangebracht heeft (Luik, 23.03.2016) .

Download het arrest van het hof van beroep te Antwerpen van 25.10.2016 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 23.10.07.

Indien u uw niet-akkoord met een bericht van wijziging motiveert, moet de fiscus u laten weten waarom hij geen rekening houdt met uw argumenten. Hij mag daarbij niet gewoon verwijzen naar het bericht van wijziging, tenzij uw argument een standpunt is dat de fiscus al in dat bericht zelf gemotiveerd weerlegd heeft.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878