ONROEREND GOED - VOORHEFFING - 07.03.2017

Betaal niet te veel ov voor uw woning…

U moet op uw gezinswoning normaal onroerende voorheffing (ov) betalen, maar in alle gewesten zijn er verminderingen voor o.m. kinderen en zgn. bescheiden woningen. Wanneer heeft u daar recht op en wat zijn de voorwaarden daartoe?

Hoe berekend?

Ov zelf. Het basisbedrag daarvan wordt bepaald door het gewest waar uw woning gelegen is en is een percentage van het geïndexeerde kadastraal inkomen (ki). In Vlaanderen is dat 2,5%, in Wallonië en Brussel 1,25%. Op dit basisbedrag rekenen de provincies (voor Brussel: de agglomeratie) en de gemeenten nog ‘opcentiemen’, die het grootste deel uitmaken van de ov.

Verminderingen. Die worden toegekend op de basisheffing. Ze resulteren echter ook in een evenredige korting op de opcentiemen, vermits die dan op een verminderde basisheffing berekend worden.

Let op! In Wallonië en Brussel krijgt u geen vermindering voor het beroepsmatig gebruikt deel van uw woning als dat deel groter is dan 25%. In Vlaanderen heeft het beroepsgebruik van de woning geen gevolgen voor de verminderingen.

Vermindering voor kinderen

Wat? U heeft voor 2017 recht op deze vermindering voor een woning waar op 01.01.2017 minstens twee kinderbijslaggerechtigde kinderen hun domicilie hebben (Vlaanderen) of als u op 01.01.2017 minstens twee kinderen ten laste heeft (Wallonië, Brussel) of één andere persoon (Wallonië). U heeft daar ook recht op als minstens één persoon in uw gezin een handicap heeft.

Hoeveel? In Vlaanderen is de vermindering een bedrag dat afhankelijk is van het aantal kinderen. Heeft u twee kinderen, dan bedraagt uw vermindering € 7,81. Voor drie kinderen gaat het om € 12,37, enz. Een gehandicapt kind telt evenwel voor twee kinderen. In Wallonië gaat het om een vast bedrag van € 125 per persoon ten laste zonder handicap en € 250 per persoon met een handicap. In Brussel is de korting een percentage, nl. 10% van de ov per kind zonder handicap ten laste en 20% van de ov per kind ten laste met een handicap of een echtgenoot met een handicap.

Vermindering voor bescheiden woning

Wanneer? Daar gelden twee voorwaarden voor. Ten eerste moet u op 01.01.2017 uw hoofdverblijfplaats gehad hebben in een woning waarvan het ongeïndexeerde ki niet hoger is dan € 745. Bovendien mag in Wallonië en Brussel het totale ki van al uw onroerende goederen in België niet hoger zijn dan € 745. In Vlaanderen mag het totale ki van al uw onroerende goederen gelegen in het Vlaams gewest niet hoger zijn dan € 745.

Let op! In Wallonië moet de bescheiden woning in principe uw enige woning zijn die u zelf betrekt.

Hoeveel? De vermindering bedraagt 25% van de ov. Heeft u de bescheiden woning echter nieuw gekocht of laten bouwen, dan bedraagt de vermindering de eerste vijf jaar 50%.

Let op! In Wallonië en Brussel krijgt u die verhoging niet als u voor de aankoop of bouw een gewestelijke premie genoten heeft.

Wat moet u daarvoor doen?

Niets. Dat geldt voor Vlaanderen. U krijgt deze verminderingen daar automatisch, behalve de verhoogde vermindering voor een nieuwe bescheiden woning. Die moet u één keer aanvragen.

Aanvraag. In Wallonië en Brussel moet u deze verminderingen de eerste keer aanvragen. U doet dat bij de dienst waarvan het adres vermeld staat op de achterkant van het aanslagbiljet ov.

U krijgt een vermindering als uw gezin minstens twee kinderen of één persoon met een handicap telt, of als het ki van uw woning en van al uw onroerende goederen niet hoger is dan € 745. In Vlaanderen krijgt u die verminderingen in principe automatisch, in Wallonië en Brussel moet u ze aanvragen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878