SOFTWARE - WINDOWS - 22.03.2017

Nuttige systeemtools voor Windows (10)

Gebruikt u Windows 10 (of een eerdere Windows-versie), dan zijn er een aantal handige hulpprogramma’s die u kunt installeren om uw systeem efficiënter te gebruiken. Welke utilities zijn de moeite waard?

De volgende tools werken bijna allemaal ook op Windows 7, 8 of 8.1, dus zelfs met een oudere Windows-versie kunt u aan de slag.

Tools voor uw harde schijf

In het configuratiescherm van Windows kunt u uw harde schijven beheren, maar met enkele utilities gaat het beter. Met het gratis DiskCheckup ( http://www.passmark.com/products/diskcheckup.htm ) kunt u de SMART -informatie van uw harde schijven bekijken: het aantal uren dat een schijf actief was, de snelheid, maar u kunt ook gewaarschuwd worden wanneer een schijf te traag opstart. Dit betekent meestal dat hij bijna defect is en dat u hem dus snel moet vervangen (en back-uppen). Tip.  Heeft uw computer (ook) een SSD-schijf, gebruik dan het gratis SSDlife ( http://www.ssd-life.com ). Wilt u een nieuwe schijf partitioneren of opnieuw instellen, dan raden we EaseUS Partition Master Free ( http://www.easeus.com/partition-manager/epm-free.html ) aan. U kunt er ook partities of schijven mee kopiëren of ‘clonen’.

Houd uw processor en fan in de gaten

Wilt u alles te weten komen over de processor (cpu) in uw computer, dan is er Core Temp ( http://www.alcpu.com/CoreTemp/ – gratis). U krijgt niet alleen alle specificaties te zien, zoals snelheid, type en model, maar u kunt er ook de temperatuur mee in de gaten houden. Dat is handig, vooral als u zware programma’s of games gebruikt. Erg interessant is ook SpeedFan ( http://www.almico.com/sfdownload.php – gratis), waarmee u de ventilatoren (fans) van de meeste laptops en pc’s in de gaten kunt houden. U ziet niet alleen temperatuur en snelheid, maar kunt ook zelf ingrijpen als het te warm wordt. Let op!  Lees goed de documentatie en schakel de fan zeker niet uit.

Aan de slag met bestanden

Efficiënter aan de slag gaan met bestanden kan ook met een aantal utilities. Met Agent Ransack ( https://www.mythicsoft.com/agentransack – gratis) vindt u vliegensvlug bestanden op uw systeem: tijdens onze tests een stuk sneller dan via de zoekfunctie in Windows. U kunt er zelfs mee in bestanden zoeken. Tip.  Erg handig is dat u zoekresultaten ook gemakkelijk kunt afdrukken of delen met anderen, iets wat met de gewone Verkenner zogoed als onmogelijk is.

Wilt u weten welke mappen veel ruimte op uw pc innemen? Met TreeSize Free ( http://www.jam-software.com/treesize_free/ ) krijgt u deze informatie in grafieken te zien. Tip.  U kunt optioneel bepaalde bestanden wegfilteren, zoals foto’s of video’s, of net alleen naar die types van bestanden zoeken.

Browsen zonder scripts

Wilt u veilig browsen zonder dat scripts (zoals Java, javascript of Flash) uitgevoerd worden, dan is NoScript ( http://www.noscript.net ) wellicht de veiligste optie. Deze gratis add-on werkt alleen voor Firefox. Op websites die u écht vertrouwt, kunt u de scripts toch laten uitvoeren door op het NoScript-icoontje in de adresbalk te klikken. Tip.  Gebruik de rechtermuisknop als de adresbalk er niet is, bijvoorbeeld in pop-upvensters die soms bij online bankieren gebruikt worden.

Installeer de gratis tools DiskCheckup en SSDlife (voor SSD’s) om alles te weten over uw harde schijf of SSD. Agent Ransack (gratis) geeft u een razendsnelle zoekfunctie. Spoor met TreeSize Free mappen op die veel ruimte innemen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878