VENNOOTSCHAP - VARIA - 23.03.2017

Wat moet uw boekhouder voorleggen aan de fiscus?

De fiscus vraagt aan een boekhoudkantoor om de dossiers van zijn klanten voor te leggen, met daarin het contract en de timesheets. Het kantoor weigert dat op basis van zijn beroepsgeheim. Wat beslisten de rechters op 01.04.2016?

Een boekhoudkantoor krijgt een controle voor be-lastingen en btw. De controleurs vragen om van elke klant het contract en de timesheets voor te leggen. De boekhouders werpen op dat ze dat vanwege hun beroepsgeheim niet mogen. Wanneer de fiscus inzage zou krijgen in de timesheets voor een klant, zou hij er immers ook de fiscale strategie voor die klant uit kunnen afleiden.

Standpunt Administratie

De fiscus stelt dat de timesheets de hoeksteen en zelfs de basis van de ereloonnota’s van het kantoor vormen. Als het voor de fiscus inderdaad verboden zou zijn om de timesheets te raadplegen, zou dit betekenen dat de controleurs verplicht zijn om de ereloonnota’s zonder meer te aanvaarden.

Standpunt rechter

Volgens de rechters geeft het beroepsgeheim een boekhouder niet het recht om zonder meer te weigeren zijn klantendossiers, inclusief de timesheets, aan de fiscus voor te leggen. Hij kan echter het beroepsgeheim respecteren en tegelijk voldoen aan zijn fiscale verplichtingen door op de timesheets de identiteit van zijn klanten te verbergen en ook de gegevens aan de hand waarvan de identiteit achterhaald zou kunnen worden. Daarna moet hij de timesheets voorleggen.

Commentaar

Voorleggingsplicht. Uw boekhouder of accountant moet, zoals elke andere belastingplichtige, aan de fiscus zijn boekhouding in de ruime zin van het woord voorleggen (art. 315 WIB 92 en 61 W.Btw). De contracten met zijn klanten en zijn timesheets behoren normaal tot die boekhouding omdat die een detail geven van zijn uitgaande facturen.

Beroepsgeheim. Uw boekhouder of accountant mag aan de fiscus geen inzage geven in zijn adviezen aan u. Dat geldt trouwens ook voor advocaten, notarissen, bedrijfsrevisoren, belastingconsulenten en bedrijfsjuristen, en niet enkel voor externe, maar ook voor interne adviseurs (Cass., 22.01.2015) .

Contracten en timesheets. Uw contract met uw boekhouder en zijn timesheets over u zijn geen adviezen. Op het eerste gezicht vallen die documenten dus niet onder het beroepsgeheim. Dat is wel het geval als de fiscus er iets uit kan afleiden over de adviezen van uw boekhouder aan u.

Belastingen. Wanneer uw boekhouder of andere adviseur zijn beroepsgeheim inroept, moet de fiscus zich wenden tot de territoriaal bevoegde tuchtoverheid van de adviseur. Die oordeelt dan of en hoe de vraag van de fiscus verzoend kan worden met het eerbiedigen van het beroepsgeheim (art. 334 WIB 92) .

Tip. Tegen het oordeel van de tuchtoverheid is geen beroep mogelijk (Cass., 19.10.2012) .

Btw. Inzake btw, waarover deze zaak ging, is die raadpleging door de tuchtautoriteit niet voorzien. De oplossing die de rechters hier bieden, ligt echter in de lijn van wat tuchtoverheden normaal adviseren inzake belastingen. Uw boekhouder kan zich op dit arrest baseren om ook tegenover zijn btw-controleur volledige discretie te bewaren over wat hij u heeft geadviseerd.

Download het arrest van het hof van beroep te Bergen van 01.04.2016 van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 23.11.07.

Uw boekhouder moet zowel aan de Belastingen als de Btw inzage geven in zijn klantendossiers, contracten, timesheets, enz., maar wegens zijn beroepsgeheim moet hij eerst de identiteit van zijn klanten en de gegevens die identificatie mogelijk zouden maken, verwijderen.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878