FISCAAL - ENERGIEBESPARENDE WERKEN - 25.10.2017

De ‘groene lening’ in de drie gewesten, hoe zit dat precies?

De groene lening op zich bestaat niet meer, maar zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië kunt u lenen met een ‘groen effect’. Hoe zit die energielening precies in elkaar in de drie gewesten?

Groene lening bestaat niet meer?

Groene lening ‘oude stijl’. Die oude echte groene lening, waarbij u enerzijds een korting kreeg op de te betalen interesten en anderzijds een belastingvermindering van 30% op de betaalde interesten, is al afgeschaft sinds 01.01.2012.

Groene lening bij de bank. Banken gebruiken die term ‘groene lening’ vanuit commercieel oogpunt inderdaad wel nog. In feite gaat dat echter om een lening die specifiek bedoeld is om uw woning energiezuiniger te maken.

Energielening in de plaats.Nu zijn we er... Als er op heden van een ‘groene lening’ gesproken wordt, dan gaat dat eigenlijk om een zgn. energielening. Dat is een goedkope(re) lening van de gewesten voor bepaalde energiebesparende investeringen. Elk gewest kan en mag dus de voorwaarden om voor zo’n lening in aanmerking te komen, zelf bepalen. Eens kijken dus!

Gewestelijke energielening

Voor wie? In Vlaanderen kunt u zowel als eigenaar als als huurder een energielening bekomen, indien u uw hoofdverblijfplaats in Vlaanderen heeft. Ook een woning die u verhuurt, komt in aanmerking voor een energielening. In Brussel moet u als huurder het akkoord hebben van de verhuurder. In Wallonië gelden er meerdere voorwaarden, zoals een maximuminkomensgrens en het feit dat u tijdens de looptijd van de lening in Wallonië moet blijven wonen. Als huurder kunt u er geen energielening krijgen. De woning moet ook minstens tien jaar oud zijn.

Welke werken? Met een Vlaamse energielening kunt u vrijwel alle investeringen financieren waardoor u energie zal besparen in uw woning of BEN-nieuwbouwwoning (bijna-energieneutraal). Met uitzondering van dak-, zolder- of vloerisolatie moeten wel alle werken uitgevoerd worden door een aannemer. Sinds 01.09.2017 komen in Brussel naast isolatie- en ventilatiewerken en werken voor efficiënte verwarming, voortaan ook investeringen in zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers in aanmerking voor een energielening. In Wallonië betreft het een specifieke lijst van werken, die binnen de twee jaar door een aannemer uitgevoerd moeten worden, tenzij het gaat om dakisolatie, want die mag u ook zelf plaatsen.

Bedragen, duur en percentage. U kunt in Vlaanderen sinds 01.10.2017 maximaal € 15.000 lenen in plaats van voorheen € 10.000. Wel is het zo dat u nog maar tot 31.12.2018 een energielening kunt sluiten in Vlaanderen. Vanaf 01.01.2019 is een dergelijke lening immers voorbehouden voor bepaalde sociale doelgroepen en non-profitinstellingen. In Brussel kunt u tot € 25.000 lenen tegen een jaarlijks kostenpercentage dat varieert van 0% tot 2% en afhangt van hoeveel inkomen de ontlener heeft. In Wallonië kunt u maximaal € 30.000 lenen tegen 0% voor een maximale looptijd van 15 jaar.

Waar aanvragen? In Vlaanderen kunt u terecht bij het Energiehuis ( http://www.energiesparen.be/energielening/in-welke-gemeenten ), in Brussel bij Homegrade ( http://www.homegrade.brussels ) en in Wallonië bij het SWCS ( http://www.swcs.be ) of een van de partners.

Download een handig overzicht met alle relevante info voor elk van de drie gewesten van http://tipsenadvies-vastgoed.be/download – code VG 22.04.02.

In elk van de drie gewesten kunt u een gewestelijke lening bekomen voor tal van energiebesparende werkzaamheden in de woning waarvan u eigenaar bent of die u huurt dan wel verhuurt. Gebruik ons schematisch overzicht om snel na te gaan wie er onder welke voorwaarden hoeveel kan lenen in elk gewest.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878