JAARREKENING - VARIA - 12.10.2017

De jaarrekening van een nieuwe klant even raadplegen?

U gaat in zee met een nieuwe klant en om er zeker van te zijn dat hij geen betalingsmoeilijkheden heeft, zou u zijn jaarrekening weleens willen inkijken! Kan dat eigenlijk zomaar en waarop moet u dan vooral letten?

Jaarrekening van uw klant inkijken?

Enkel als klant vennootschap is?Inderdaad, maar zover was u natuurlijk ook al. Is uw klant een particulier, dan zijn er niet echt mogelijkheden om voorafgaandelijk na te gaan of hij wel solvabel genoeg is.

Let op! Heeft uw klant een gewone commanditaire vennootschap of nog, een vennootschap onder firma, dan moeten zij wel een jaarrekening neerleggen, maar zij moeten die niet openbaar maken. U kunt die m.a.w. niet zomaar raadplegen en u zal die dus eventueel bij uw klant zelf moeten opvragen.

Hoe jaarrekening raadplegen? Dat kost u eigenlijk geen moeite. U surft nl. gewoon naar de website van de Nationale Bank van België en daar kunt u de toepassing ‘Consult’ aanklikken ( https://www.nbb.be/nl/balanscentrale/raadplegen/toepassing-consult/de-toepassing ). Nadat u het ondernemingsnummer van uw klant dan ingegeven heeft, krijgt u een overzicht van de laatst neergelegde jaarrekeningen van uw klant die u dan o.m. als een pdf-file kunt downloaden.

Tip. Het raadplegen en downloaden van een jaarrekening is volledig kosteloos.

Jaarrekening ‘up-to-date’?Ja en neen. Een jaarrekening geeft maar de toestand weer van het afgelopen boekjaar, dus in principe van 01.01.2016 tot en met 31.12.2016. Daarvoor was er immers tijd tot 31.07.2017 om die neer te leggen. De gegevens over 2017 zelf staan m.a.w. niet opgenomen in de laatst neergelegde jaarrekening.

Waarop letten in de jaarrekening?

Winst doorslaggevend? Het is natuurlijk interessanter om een klant te hebben die winst maakt, maar winst alleen zegt niet alles, want dat is immers een louter boekhoudkundig gegeven. Het is dus niet omdat uw klant winst gemaakt heeft, dat die winst op de bankrekening van zijn vennootschap staat.

Naar zgn. eigen vermogen kijken? Dat geeft inderdaad ook een indicatie van de financiële gezondheid van uw klant. Een positief eigen vermogen is natuurlijk beter dan wanneer dat negatief is, maar dan nog... Is dat positief eigen vermogen gedaald beneden de helft van het maatschappelijk kapitaal, dan moet uw klant immers de zgn. alarmbelprocedure volgen. Het is in principe een teken dat uw klant in – al dan niet tijdelijke – financiële moeilijkheden verkeert.

Zijn er afschrijvingen? Daar moet u wel rekening mee houden, want anders heeft u een vertekend beeld van dat eigen vermogen. Eigenlijk is dat wel een kost, maar daar staat niet noodzakelijk een uitgave tegenover. Heeft uw klant bv. een lening aangegaan voor tien jaar voor de aankoop van een gebouw dat op 30 jaar afgeschreven wordt, dan wordt die afschrijving 30 jaar lang in kosten geboekt, maar zonder dat dan eigenlijk betaald moet worden. Een negatief eigen vermogen kan dus ook te wijten zijn aan veel afschrijvingen en dat betekent dus geenszins dat uw klant uw facturen niet kan betalen.

Zgn. cashflow is bepalend? Ja, klopt. Het gaat hier m.a.w. om de winst plus afschrijvingen. Ook waardeverminderingen en voorzieningen mogen daarom bij de winst geteld worden. Zo kunt u zien hoeveel cash uw klant tijdens het boekjaar bijeengesprokkeld heeft.

De jaarrekening van uw klant is vrij en kosteloos te raadplegen. Niet de winst of het zgn. eigen vermogen van uw klant is doorslaggevend om hem als klant te beoordelen, maar wel de cashflow. Die bekomt u door de winst te verhogen met de afschrijvingen en eventuele waardeverminderingen en zgn. voorzieningen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878