DEELTIJDSE ARBEID - 16.10.2017

Meer ‘vrijgestelde’ bijkomende uren in variabele regimes

Deeltijdse werknemers kunnen een krediet aan bijkomende uren presteren waarvoor geen toeslagen verschuldigd zijn. Op 1 oktober 2017 is het krediet voor de variabele werkregimes verhoogd. Voor wie geldt dit en hoe werkt het?

Krediet van bijkomende uren

Een voltijdse werknemer die meer uren doet dan in zijn contract staat, moet u voor een extra uur niet alleen zijn gewoon loon betalen in de vorm van betaalde inhaalrust, maar ook een toeslag van 50% (als het gaat om een extra uur op een gewone werkdag) of 100% (als het op een zondag of feestdag is). Deeltijdse werknemers mogen daarentegen een aantal bijkomende uren presteren zonder dat hiervoor een extra loontoeslag verschuldigd is. Hoeveel dat krediet precies bedraagt en hoe het beoordeeld moet worden, hangt af van de aard van het werkregime .

Vast aantal uren per week

Krediet van 12 uur per maand. Stel, iemand werkt 20 uur per week op altijd dezelfde tijdstippen, bv. elke dag van 9 u. tot 13 u. Voor zo’n werkregime geldt er volgens de wet een vrijgesteld krediet van 12 uur per maand.

Voorbeeld. Stel, deze persoon werkt in de eerste én tweede week van oktober 26 uur per week. Dan moet u voor die 12 uren alleen het gewone loon en geen toeslagen betalen. Pas als hij daarna nog extra uren zou doen, zijn er ook toeslagen verschuldigd. Vanaf november loopt er een nieuw krediet, maar een eventueel niet-opgebruikt deel van oktober kan niet overgedragen worden.

Aantal uren vast, variabele invulling

Stel, een deeltijdse werknemer werkt altijd 20 uur per week, maar hoe die 20 uur ingevuld wordt, kan variëren per week en wordt vijf werkdagen vooraf bekendgemaakt. Ook voor deze werknemer is er nog steeds een krediet van 12 uur per maand van toepassing; er is m.a.w. niks voor veranderd door de Wet op werkbaar en wendbaar werk.

Ook het aantal uren varieert

Nieuw: krediet van 3 uur 14 min per week. Stel, het contract van een deeltijdse werknemer vermeldt een (gemiddelde) arbeidsduur van 20 uur per week, maar de facto werkt de werknemer de ene keer 25 uur per week, dan weer 15 uur, dan weer 20 uur, enz. Voor deze situatie heeft de WWW-wet op 1 oktober 2017 het krediet verhoogd van 3 uur naar 3 uur 14 min per week.

Nieuw 2: ook 168 uur op jaarbasis. De 3 uur per week werd vroeger op kwartaalbasis beoordeeld, waardoor het de facto dus om een krediet van 39 uur per trimester ging. Sinds 1 oktober 2017 kunt u het echter ook echt op jaarbasis bekijken waardoor het om een krediet van 168 uur per jaar kan gaan, wat uiteraard flexibeler is. Tenzij dit al op sectorniveau geregeld wordt, moet u er een bedrijfs-cao voor sluiten of uw arbeidsreglement voor wijzigen.

Let op 1! Ingeval een variabel uurrooster van toepassing is, spreekt men in twee gevallen van bijkomende uren: (1) indien er prestaties gepland worden boven de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur; (2) wanneer er prestaties verricht worden boven het aangeduide weekrooster.

Let op 2! Als een deeltijdse werknemer de daggrens voor de voltijdse werknemers (lees: meer dan 9 uur per dag) en/of de voor hen toepasselijke weekgrens overschrijdt, gaat het per definitie om overwerk dat aanleiding geeft tot betaalde inhaalrust en loontoeslag.

Het krediet stijgt van 3 u. tot 3 u. 14 min per week en kan – door uw arbeidsreglement te wijzigen – op jaarbasis bekeken worden. Dit nieuwe systeem geldt enkel voor variabele regimes waarin ook het aantal uren per week varieert. Varieert alleen de invulling over de dagen, dan geldt het systeem van 12 uur per maand.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878