MEERWAARDE - GESPREIDE BELASTING - 23.10.2017

Meerwaarden gespreid of in één keer laten belasten?

Onder bepaalde voorwaarden kan de ev. winst uit verkoop van een zgn. materieel of immaterieel vast actief gespreid belast worden. Waarom is dit normaal gezien interessant voor vennootschappen, maar niet voor eenmanszaken?

Gespreide belasting van meerwaarden

Welke activa? De gespreide belasting (art. 47 WIB 92) is mogelijk voor meerwaarden op de verkoop van zgn. materiële vaste activa, zoals een gebouw, machine, voertuig, enz., of immateriële vaste activa, zoals cliënteel of een octrooi. Deze activa moeten wel minstens vijf jaar voor de beroepswerkzaamheid gebruikt zijn.

Enkel indien tijdige herbelegging. De gespreide taxatie is enkel mogelijk als de verkoopprijs tijdig ‘herbelegd’ wordt. Dat betekent dat u de prijs opnieuw moet investeren in een ander afschrijfbaar (im)materieel vast actief binnen de (in principe) drie jaar, of binnen de vijf jaar voor de herbelegging in een gebouw. De termijn begint te lopen vanaf de eerste dag van het boekjaar waarin de meerwaarde verwezenlijkt werd, of eventueel al twee jaar eerder voor de vijfjarige termijn.

Hoe dan belast? De meerwaarde wordt belast volgens het afschrijvingsritme van de herbelegging. Wordt er herbelegd in een gebouw, dat over 33 jaar afgeschreven wordt (de normale afschrijvingstermijn voor (kantoor)gebouwen), dan wordt de meerwaarde dus over 33 jaar gespreid belast.

U heeft een vennootschap

Waaromkiezen voor gespreide taxatie? Heeft u een vennootschap, dan is het bijna altijd interessant om voor de gespreide taxatie te kiezen. De belasting op de meerwaarde kost dan immers normaal gezien minder dan bij een eenmalige belasting. De gespreide belasting gebeurt weliswaar tegen de gewone tarieven van de vennootschapsbelasting, zoals de belasting in één keer, maar omdat de belasting gespreid wordt over de afschrijvingsduur van de herbelegging, is de kost toch lager. Immers, hoe later u iets moet betalen, hoe lager de zgn. geactualiseerde waarde van die betaling is.

Tip. Voor meerwaarden van het boekjaar 2017 is een gespreide taxatie nog interessanter dan an-ders, omdat vanaf 2018 de tarieven van de vennootschapsbelasting verlaagd worden.

U heeft een eenmanszaak

Waaromkiezen voor taxatie in één keer? Heeft u een eenmanszaak, dan verdient de belasting in één keer normaal gezien de voorkeur. U zal dan immers normaal gezien minder belastingen betalen dan wanneer u kiest voor een gespreide belasting en dat zonder dat u de verkoopprijs moet herbeleggen. Anders dan voor vennootschappen, is het belastingtarief voor de eenmalige belasting van materiële vaste activa in één keer lager dan het tarief voor de gespreide taxatie. De gespreide taxatie gebeurt immers tegen de normale progressieve tarieven tot 50% (+ gemeentebelasting), terwijl het tarief voor de eenmalige belasting slechts 16,5% (+ gemeentebelasting) bedraagt (art. 171, 4° a WIB 92) .

Tip. Bovendien betaalt u bij een eenmalige taxatie normaal gezien ook minder sociale bijdragen, omdat die zgn. degressief zijn. Zeker wanneer de meerwaarde aanzienlijk is, betaalt u bij eenmalige belasting op een groter stuk van de meerwaarde sociale bijdragen tegen een lager tarief en eventueel zelfs op een stuk helemaal geen sociale bijdragen.

Let op! Voor de meerwaarden op immateriële vaste activa geldt dit afzonderlijk tarief niet.

Download ons cijfervoorbeeld van http://tipsenadvies-belastingen.be/download – code BT 24.01.02.

De gespreide taxatie is normaal gezien niet interessant voor een eenmanszaak, omdat de meerwaarde dan belast wordt tegen de progressieve tarieven tot 50%, t.o. slechts 16,5% voor de belasting in één keer. Tevens zijn er normaal gezien meer sociale bijdragen te betalen in geval van gespreide belasting.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878