ONROEREND GOED - VERKOOP - 13.10.2017

Teruggave van registratierechten bij snelle verkoop

U wilt een gebouw of een grond verkopen die u nog niet zo heel lang geleden gekocht heeft. Wist u dat u dan eventueel een stuk van de registratierechten kunt terugkrijgen die u op de aankoop betaald heeft? Hoe zit dat nu eigenlijk?

Wanneer is een teruggave mogelijk?

Snelle verkoop? Dat is een verkoop binnen de twee jaar na de aankoop. De termijn wordt gerekend vanaf de datum van de notariële aankoopakte tot de datum van de notariële verkoopakte. De datum van het compromis is dus niet van belang.

Tip. Bevat een akte een opschortende voorwaarde, dan telt de datum dat die voorwaarde vervuld is.

Van gebouw of grond? Ja, alle onroerende goederen komen in aanmerking, dus zowel gronden als gebouwen, ongeacht het gebruik ervan. Bovendien geldt de regeling ook voor onroerende goederen die in volle eigendom gekocht worden en waarvan enkel het vruchtgebruik verkocht wordt.

Voorwaarden aankoop? Bij de aankoop van het onroerend goed moet u het gewone kooprecht van 10%, 12,5% of 15% betaald hebben. De teruggave kan dus in theorie niet als u bij de aankoop slechts het klein beschrijf van 5% (Vlaanderen) of 6% (Wallonië) betaald heeft, maar in de praktijk wel. Voor het behoud van het klein beschrijf is immers vereist dat u minstens drie jaar op het adres van dat pand ingeschreven blijft. Bij een verkoop binnen de twee jaar zal u dus enerzijds 5%, 6,5% of 9% moeten bijbetalen, maar anderzijds ook de teruggave kunnen vorderen van 3/5 van 10%, 12,5% of 15%, dus van 6%, 7,5% of 9%.

Tip. Heeft u het onroerend goed geërfd of bij schenking gekregen, dan komt u toch voor teruggave in aanmerking als degenen van wie u het gekregen heeft, het zelf nog geen twee jaar eerder gekocht hebben met het algemeen kooprecht.

Voorwaarden verkoop? U moet het onroerend goed of een deel ervan verkopen, u mag het bv. niet schenken of ruilen. Het maakt wel niet uit hoeveel registratierechten de koper moet betalen.

Hoeveel krijgt u terug?

60% of 36%. U krijgt 60% van de betaalde registratierechten terug in Vlaanderen en Wallonië en 36% in Brussel. Verkoopt u een deel van een onroerend goed, dan kunt u ook slechts het proportioneel deel van de registratierechten terugkrijgen. Verkoopt u het vruchtgebruik, dan wordt de teruggave berekend op het deel van de aankoopprijs dat overeenstemt met de waarde van het vruchtgebruik bij de aankoop.

Let op! Verkoopt u het onroerend goed voor een lagere prijs dan u er zelf voor betaald heeft, dan wordt de teruggave niet berekend op de aankoop- maar op de verkoopprijs.

Wat met meeneembaarheid? U kunt in Vlaanderen registratierechten op uw verkochte gezinswoning terugkrijgen als u een andere gezinswoning koopt. Deze meeneembaarheid is combineerbaar met de teruggave wegens snelle verkoop, maar niet cumuleerbaar, d.w.z. dat u beide teruggaven niet mag bijeentellen, maar wel moet verrekenen.

Automatische teruggave? Neen, u moet daar zelf om vragen. In de praktijk loopt dit veelal via de notaris. Hij neemt het nodige op in de akte en zorgt dat het registratiekantoor op de hoogte is van het teruggaveverzoek. Houd er wel rekening mee dat u een paar maanden tot een half jaar moet wachten totdat u het geld teruggestort krijgt.

Tip. Laat u het verzoek tot teruggave betekenen via een deurwaarder, dan heeft u recht op zgn. moratoriuminteresten vanaf de datum van betekening, berekend tegen (voorlopig nog) 7%.

Een teruggave kan voor een verkoop binnen de twee jaar van een onroerend goed waarop u 10%, 12,5% of 15% registratierechten betaald heeft. U krijgt 60% (Vlaanderen, Wallonië) of 36% (Brussel) terug. U krijgt de teruggave wel niet automatisch: u moet daar zelf om verzoeken, maar dat kan in de verkoopakte.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878