VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 18.10.2017

Uw aandelen verschuiven naar uw partner?

Het is een misvatting dat de aandelen van de vennootschap toebehoren aan de echtgenoot op wiens naam de aandelen in het aandeelhoudersregister staan. Hoe zit dat precies in elkaar en hoe kunt u onderling de aandelen ‘verschuiven’?

Van wie zijn de aandelen?

Aandelen op naam. In België zijn meer dan 99% van de aandelen van een exploitatie- of een vastgoedvennootschap op naam. Wie vroeger aandelen aan toonder had, kon die ook dematerialiseren en op een effectenrekening plaatsen, maar slechts weinig ondernemers kozen voor die optie.

Nut van het aandelenregister. Als de aandelen ingeschreven staan op uw naam, dan betekent dat gewoon dat u de zgn. lidmaatschapsrechten (o.a. stemrecht) heeft op deze aandelen. Maar het is niet omdat uw aandelen op uw naam ingeschreven zijn, dat u er vermogensrechtelijk gezien eigenaar van bent. Het is dus een misvatting dat de aandelen toebehoren aan de echtgenoot op wiens naam ze in het aandelenregister ingeschreven zijn. Hoe en wanneer de echtgenoot de aandelen verkregen heeft, bepaalt het ‘eigen’ dan wel ‘gemeenschappelijk’ karakter ervan.

Wettelijk stelsel. Voor wie gehuwd is onder het wettelijk stelsel, worden de aandelen vermogensrechtelijk gezien vermoed gemeenschappelijk te zijn. Het speelt geen rol dat ze allemaal op uw naam staan in het register. Ze zijn slechts ‘eigen’ als u de aandelen al had vóór u gehuwd was of als u ze geschonken kreeg of geërfd heeft. Ook als u kunt bewijzen dat u de aandelen met eigen gelden kocht (bv. geld van een schenking) of daarmee de vennootschap oprichtte, zijn het vermogensrechtelijk gezien uw aandelen.

Scheiding van goederen. Bij scheiding van goederen worden de aandelen op uw naam verondersteld uw aandelen te zijn, tenzij bv. uw partner kan bewijzen dat ze van u beiden zijn in onverdeeldheid (bv. elk betaalde de helft).

Aandelen verschuiven?

Verschuiven naar de partner. Vaak gebeurt het dat na verloop van tijd een ondernemer of vrij beroeper (als dat deontologisch kan) een stuk van de eigen aandelen (bv. 49%) naar de partner wil verschuiven. Wat zijn hier de opties?

Uw aandelen schenken? Een schenking van aandelen op naam moet voor een notaris gebeuren. Dat kan voor een Belgische notaris (3% of zelfs 0% als het een familiale vennootschap is) of voor een Nederlandse notaris (geen schenkbelasting, maar de schenker moet drie jaar of soms zelfs zeven jaar in leven blijven). Maar een schenking tussen echtgenoten (niet voor samenwonenden) is steeds herroepbaar, zonder enige reden, waardoor de schenking tussen echtgenoten niet echt geschikt is voor wie zijn partner meer zekerheid wil geven.

Uw aandelen verkopen? Wie de notaris wil vermijden en de aandelen liever wil verkopen aan zijn partner, kan dat als samenwonende doen. Maar tussen echtgenoten is een ‘koop-verkoop’-overeenkomst in principe verboden (art. 1598 BW) .

Wijzigen huwelijkscontract. Gehuwden die zoeken naar een definitieve oplossing, kunnen de aandelen verschuiven via het huwelijkscontract. U moet wel beiden akkoord gaan en naar de notaris stappen (kost ± € 750).

Concreet. Voor wie gehuwd is volgens het wettelijk stelsel, zal een goede oplossing er vaak in bestaan dat bv. de echtgenoot zijn ‘eigen’ aandelen inbrengt in de huwgemeenschap. Bij scheiding van goederen zal vaak eerst een zgn. interne gemeenschap gecreëerd worden en worden de aandelen ingebracht in die interne gemeenschap.

In tegenstelling tot voor samenwonenden is het schenken of het verkopen van de aandelen van een vennootschap aan de partner voor gehuwden geen echte oplossing. Een praktische oplossing is om de aandelen te ‘verschuiven’ via het huwelijkscontract (kost ± € 750).

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878