ERVEN EN SCHENKEN - ONROERENDE GOEDEREN - 16.10.2017

Vastgoed in een maatschap: Vlabel verduidelijkt!

Om controle te behouden over vastgoed, wordt er soms gewerkt met een zgn. maatschap. Een koppel wilde weten hoe het bij de inbreng in zo’n maatschap dan zit met de registratierechten. Wat zei Vlabel hierover op 02.08.2017?

Inbreng vastgoed in een maatschap

Concreet geval. Een echtpaar bezit samen in zgn. onverdeeldheid een aantal onroerende goederen (appartement, gezinswoning en enkele stukken grond). Daarnaast is de man ook nog voor 100% eigenaar van een stuk grond. Al die onroerende goederen willen zij inbrengen in een zgn. burgerlijke maatschap.

Waarom inbrengen in een maatschap? Eigenlijk omdat zo’n burgerlijke maatschap een eenvoudig en relatief goedkoop instrument is om roerend en/of onroerend vermogen (bv. aandelen, geld, woningen) over te dragen aan de kinderen, weliswaar met behoud van controle voor uzelf als ouders. U kunt immers de statuten ‘op maat’ maken en zo de controle zowat volledig bij de statutaire zaakvoerders van de maatschap (ouders) leggen, desgevallend met behoud van de inkomsten, bv. huuropbrengsten van de woningen. Het echtpaar in kwestie wenste te voorkomen dat na hun overlijden de twee kinderen zouden overgaan tot de verkoop van de onroerende goederen.

Tip 1. Een boekhouding voeren of een jaarrekening neerleggen, is niet nodig. De maatschap kan onderhands opgericht worden.

Tip 2. Een maatschap is ‘fiscaal transparant’, waardoor de inkomsten, bv. dividenden of interesten, toekomen aan de ‘maten’. Daardoor is er ook geen vennootschapsbelasting te betalen en zal de bank enkel de roerende voorheffing inhouden bij uitbetaling van dividenden of interesten.

Wat dan met de registratierechten?

In principe gelden de algemene regels. Inderdaad! Brengt u dus onroerend goed in, dat niet tot bewoning bestemd is of aangewend wordt (bv. kantoorgebouw, bouwgrond), dan bedraagt het inbrengrecht 0%. Zodra het echter gaat om de inbreng van een woning, betaalt u het kooprecht (10% in Vlaanderen, 12,5% in Brussel en 12,5% of 15% in Wallonië).

Tenzij er geen ‘eigendomsoverdracht’ is. Daarmee bedoelen we eigenlijk dat er ook gekeken moet worden naar het feit of de toestand vóór en na de inbreng hetzelfde gebleven is. Indien immers de ouders als ‘maten’ in dezelfde verhouding deelbewijzen ontvangen als de onverdeelde rechten die zij bezitten in de ingebrachte onroerende goederen, dan is er geen overdracht van de eigendom. Er moet dan ook geen kooprecht noch schenkbelasting betaald worden op de inbreng.

Concreet. In het dossier dat voorgelegd werd, is dat dus het geval voor het appartement, de gezinswoning en de grond die het echtpaar samen in onverdeeldheid bezit en samen inbrengt in de maatschap. Ook na de inbreng zijn ze beiden in dezelfde verhouding onverdeeld eigenaar.

Toestand vóór en na is wel verschillend. De man brengt ook een stuk grond in dat voor 100% van hem is, maar na de inbreng in de maatschap is ook zijn vrouw (als maat) 50% eigenaar ervan. Dat is dus wel een eigendomsoverdracht, waarop het kooprecht of de schenkbelasting betaald moet worden, naargelang van de bedoeling van de partijen en dit ongeacht de aard van het ingebrachte goed (woning of niet). Vermits het hier ging om een overdracht tussen echtgenoten, stelt Vlabel (nr. 17023, 02.08.2017) dat er schenkbelasting betaald moet worden. Een verkoop tussen echtgenoten is immers nietig volgens ons Burgerlijk Wetboek.

U kunt zonder registratierechten vastgoed inbrengen in een maatschap en zo toch nog de controle erover behouden. Bij de inbreng van een woning betaalt u mogelijk wel nog 10% (12,5% of 15%) registratierechten of schenkbelasting, nl. wanneer de eigendomsverhouding na de inbreng anders is dan ervoor.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878