FISCAAL - VOORDEEL GRATIS WOONST - 25.10.2017

Voordeel gratis woonst beter niet afkopen?

Koopt een klant via zijn vennootschap een woning waarin hij ook privé zal wonen, dan moet hij belast worden op een voordeel. Dat zal hij wel weten, maar zou hij ook weten dat hij dat voordeel beter niet op zijn rekening-courant boekt? Hoezo?

Privéwoning in vennootschap

U woont gratis. Dat kent u! Woont u als zaakvoerder gratis in (een deel van) een woning van uw vennootschap, dan geniet u privé een voordeel alle aard. Dat voordeel gratis woonst wordt fiscaal gezien bepaald in functie van het kadastraal inkomen van het privégebruikte deel van de woning. Er zijn vervolgens twee manieren om dat voordeel gratis woonst te ‘verwerken’.

U privé laten belasten op het voordeel. Dat komt er dan op neer dat het bedrag van het voordeel op uw zgn. loonfiche gezet wordt. Privé wordt u er dan op belast zoals op uw andere, ‘gewone’ loon, tegen dezelfde progressieve tarieven.

Voordeel gratis woonst ‘afkopen’. Ook dat kan en mag! U laat dan het bedrag van het voordeel gratis woonst bijboeken op uw rc als schuld van u privé aan uw vennootschap. Eigenlijk woont u dan niet meer gratis in de woning, want u moet die schuld ooit terugbetalen aan uw vennootschap. Door het voordeel te laten boeken op uw rc wordt u dus privé niet meer belast op het bedrag.

Waarom voordeel beter niet afkopen?

Omwille van de fiscus.Wat had u anders gedacht... ? Woont u gratis in een woning van uw vennootschap, dan probeert de fiscus sowieso regelmatig om de kosten verbonden aan die woning (bv. afschrijvingen, onderhoud, verzekering) in hoofde van uw vennootschap te verwerpen op basis van art. 49 WIB 92. Dat wetsartikel stelt dat kosten, en dus ook alle kosten in verband met die woning, maar aftrekbaar zijn als zij gemaakt of gedragen zijn om belastbare inkomsten te behouden of te verkrijgen. Het is dan aan u om dat te bewijzen ten aanzien van de fiscus...

Met uw voordeel op fiche staat u sterker. Dat klopt! Want u kunt zich dan verweren op basis van de zgn. bezoldigingstheorie. Die theorie stelt dat privékosten die een vennootschap betaalt, aftrekbaar zijn als ze dat doet om de zaakvoerder een privé belastbaar voordeel, dus een vorm van loon, te verstrekken. De vennootschap mag haar zaakvoerder immers vergoeden hoe zij dat wil: via een loon in cash, maar ook via een gratis woning waarvoor een voordeel alle aard weerhouden is. Op die manier is dat voordeel immers een loonkost en die is aftrekbaar voor de vennootschap.

Let op! Deze bezoldigingstheorie wordt door het Hof van Cassatie aanvaard voor zover de zaakvoerder kan aantonen dat hij dat voordeel alle aard niet zomaar gekregen heeft. Er moeten werkelijke prestaties tegenover staan (Cass., 14.10.2016) , die ook effectief bewezen kunnen worden.

Voordeel op rc is geen loon meer. Dat is ook wat de rechters al meerdere keren daarover gesteld hebben (bv. Luik, 17.12.2014) . Als u het voordeel op rc laat boeken en het dus ‘afkoopt’, is er volgens de rechtspraak geen sprake meer van een ‘loon’ en gaat de bezoldigingstheorie dus niet op!

Dus beter op een loonfiche zetten? Inderdaad, dat is veiliger in het kader van de bezoldigingstheorie. Vanaf 2018 is er trouwens nog een extra reden om het voordeel als loon bij u privé te laten belasten. Om het verlaagd tarief vennootschapsbelasting te genieten, moet u dan in principe geen € 36.000 loon meer opnemen, maar € 45.000. Door het voordeel gratis woonst op fiche te laten zetten komt u daar dus sneller aan...

Omdat de fiscus al eens moeilijk doet over de kosten van een privéwoning in vennootschap, kunt u het best uw voordeel gratis woonst op uw loonfiche laten zetten en u er privé op laten belasten. Dan is het immers een aftrekbaar loon, wat niet het geval is als u het voordeel als schuld laat boeken op uw rc.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878