PERSONEEL - ARBEIDSDUUR - 13.10.2017

Wanneer geen toeslag als een deeltijdse meer werkt?

Uw deeltijdse werknemer werkt 20 uur per week, maar zou een aantal weken wel meer dan 20 uur moeten werken. Hoe zorgt u ervoor dat die zgn. bijkomende uren niet tot extra loontoeslagen leiden? Wat is er nieuw bij variabele roosters?

Krediet van bijkomende uren...

Principe. Deeltijdse werknemers mogen een aantal bijkomende uren presteren zonder dat hierop overloon, een extra toeslag, verschuldigd is. Een voltijdse werknemer die meer uren doet dan in zijn contract staat, heeft daarentegen recht op zowel betaalde inhaalrust als op loontoeslag van 50% (als het om een extra uur op een gewone werkdag of een zaterdag gaat) of 100% (als het op een zondag of feestdag is).

Voorbeeld. Stel, een voltijdse arbeider verdient € 15 per uur en doet 42 i.p.v. 38 uur per week. Dan moet u hem voor die 4 extra uren betalen: € 15 x 4 = € 60 gewoon loon in de vorm van betaalde inhaalrust + € 15 x 4 x 50% = € 30 toeslag. Als een deeltijdse arbeider 4 extra uren doet, kosten die uren u meestal enkel € 60 aan gewoon loon.

12 uur per maand. Bij deeltijdse werknemers met een vast uurrooster worden de eerste 12 bijkomende uren van een maand van overloon vrijgesteld. Vanaf het 13de bijkomende uur moet wel overloon betaald worden. Het krediet geldt per kalendermaand en een eventueel saldo kan niet overgedragen worden naar een volgende maand.

Tip. Heeft u meerdere deeltijdse werknemers in dienst en is het nodig dat die extra uren presteren, probeer die extra uren dan zo te plannen dat elkeen er nooit meer dan 12 per maand moet doen. Zo kunt u het kostenplaatje beperken.

... maar wel wat aandachtspunten

Let op 1! Als een deeltijdse werknemer bijkomende uren doet, verplicht de wet u om dit vooraf (!) te registreren in een papieren afwijkingsregister of via een elektronisch systeem (zoals een prikklok). Doet u dit niet en komt de arbeidsinspectie erop uit, dan kan dit tot zware boetes leiden.

Let op 2! Deeltijdse werknemers op systematische basis, lees: voortdurend, extra uren laten doen, is niet aangewezen. Gebeurt dat toch, dan beschikt de werknemer volgens de wet immers over de mogelijkheid om een aanpassing van zijn contract (lees: meer uren ‘op vaste basis’) te eisen.

Let op 3! Als een deeltijdse werknemer de dag- of weekgrens van de normale voltijdse arbeidsduur overschrijdt, lees: meer dan 9 uur per dag en afhankelijk van het geval 38, 39 of 40 uur per week doet, gaat het per definitie om overwerk dat aanleiding geeft tot betaalde inhaalrust en loontoeslag.

Krediet bij variabel werkregime

Bijkomende uren. Bij een variabel werkregime met een gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van bv. 20 uur per week spreekt men in twee gevallen van bijkomende uren: (1) als er prestaties gepland worden boven de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur; (2) als er prestaties verricht worden boven het vooraf meegedeelde weekrooster.

Nieuw: 168 uur per jaar. T.e.m. 30 september 2017 ging het in geval van een variabel werkregime om een vrijgesteld krediet van 3 bijkomende uren per week. Sinds 1 oktober 2017 werd dit verhoogd tot 3 uren en 14 minuten per week. Via een wijziging van uw arbeidsreglement kunt u de referteperiode om dit te beoordelen op een jaar (i.p.v. een trimester) zetten, waardoor het vrijgesteld krediet 168 bijkomende uren per jaar bedraagt.

Beperk het aantal extra uren tot max. 12 per maand per deeltijdse werknemer. In dat geval moet u voor die extra uren uiteraard wel het gewone loon betalen, maar zijn er geen extra toeslagen verschuldigd. In geval van variabele werkregimes kan het sinds 1 oktober 2017 om een krediet van 168 uur per jaar gaan.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878