FISCAAL - BTW - 18.10.2017

Wat met btw op esthetische ingrepen?

“Btw-regeling esthetische ingrepen ongrondwettelijk”, zo heeft u eind september 2017 wellicht gelezen. Mag u nu meteen stoppen met btw aan te rekenen?

Btw-plicht esthetische ingrepen. Ingevolge de Taxshiftwet die eind 2015 verschenen is, werd de btw-vrijstelling voor esthetische ingrepen afgeschaft. Gevolg: artsen die zulke ingrepen uitvoeren, moesten btw beginnen aan te rekenen (tenzij ze slechts weinig dergelijke prestaties doen en daarom een vrijstelling konden vragen).

In strijd met de grondwet! Deze regeling werd destijds zwaar gecontesteerd en dat is niet onterecht gebleken. De wet erover wordt nu nl. op meerdere punten ‘ongrondwettelijk’ geacht (GwH, 28.09.2017, nr. 106/2017) . Zo is er volgens het Hof sprake van discriminatie, omdat de artsen wél en andere beroepsgroepen (bv. tandartsen) niét aan btw onderworpen worden voor nochtans dezelfde prestaties (nl. van zuiver esthetische aard). Daarnaast hanteert de wet als criterium om btw te heffen de vraag of een prestatie al dan niet vermeld wordt in de nomenclatuur. Volgens het Hof is dit niet juist. Er zijn nl. esthetische handelingen die wel terugbetaald worden, en omgekeerd niet-esthetische handelingen die niet in de nomenclatuur staan.

Dus stoppen met btw aan te rekenen? Helaas is dat een nog te voorbarige conclusie. Het staat wel al vast dat men de huidige wet zal moeten herschrijven, maar het Hof heeft zich nog niet uitgesproken over de precieze gevolgen van de ongrondwettelijkheid, omdat er nog bijkomende vragen aan het Europees Hof van Justitie gesteld zijn. Pas na uitspraak hierover weten we of u meteen mag stoppen met btw aan te rekenen, dan wel of de regeling nog een tijdje zal doorlopen. Zolang dit niet beslist is, moet u de huidige regeling dus verder toepassen.

Wat brengt de toekomst? Dat zal niet de afschaffing van de btw-plicht voor esthetische ingrepen zijn, want dat kan niet volgens de Europese regels. Het toepassingsgebied zal daarentegen uitgebreid worden (tot andere beroepsgroepen), én het antwoord op de vraag wanneer er sprake is van een zuiver esthetische handeling zal men moeten verduidelijken.

Door een arrest van het Grondwettelijk Hof staat het vast dat men de huidige btw-regeling moet herschrijven, maar toch moet u die nu nog toepassen. De vernietiging ervan is zelfs nog niet ‘formeel’ uitgesproken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878