GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - VARIA - 12.10.2017

Welke inkomsten tellen mee om de alimentatie te bepalen?

U zit in een echtscheidingsprocedure en u heeft discussie met uw bijna-ex over de hoogte van de alimentatie. Volgens haar moet daarvoor ook gekeken worden naar o.m. de winst van uw bvba. Is dat zo en hoe vermijdt u discussie?

Welke inkomsten tellen mee?

Uw loon als zaakvoerder? Daar zal uiteraard rekening mee gehouden worden. Sterker nog, een rechter zal zich vaak niet beperken tot dat loon. Ook met de privé belastbare voordelen, zoals de gratis terbeschikkingstelling van een auto en/of woning die in uw bvba zit of de betaling van de nutsvoorzieningen van uw eigen privéwoning, zal de rechter rekening houden om te beoordelen hoeveel alimentatie u kunt betalen.

Ook de winst van uw bvba? In principe wel. Dat is zeker het geval wanneer u zich een dividend uitgekeerd heeft. Zo’n dividenduitkering is dan immers ook een inkomen dat u zich privé laat toekomen. De rechter zal er desgevallend dan in principe ook rekening mee houden om de grootte van de alimentatie vast te leggen.

Hoe kunt u zich verweren?

Winst wordt gereserveerd? Dat kan inderdaad een tegenargument zijn. De winst blijft dan in de vennootschap en komt dus niet bij u privé terecht. Zeker wanneer u niet de meerderheid van de aandelen van uw bvba in handen heeft en de beslissing tot dividenduitkering bij de andere aandeelhouders ligt, zal de rechter daar rekening mee houden. U heeft dan immers niet zelf volledig de keuze wat er met de winst van uw bvba gebeurt.

Enige of meerderheidsaandeelhouder? Dan is de situatie uiteraard wat anders. U beslist dan immers zelf hoe de winst binnen uw bedrijf uitgedeeld of verdeeld wordt. U maakt dan m.a.w. eigenlijk zelf de keuze hoeveel u verdient.

Let op! Geen dividend uitkeren om zodoende minder privé-inkomsten te hebben is vaak ook geen mogelijkheid. Een rechter zou immers kunnen zeggen dat u dan minstens de mogelijkheid had om meer uit te keren.

Tip. Kunt u echter aantonen dat de reservering van de winst om bedrijfseconomische redenen gebeurd is, dan is dat natuurlijk weer een ander verhaal.

Dividenduitkering is niet vaststaand? Dat is ook nog een goed tegenargument. U kunt m.a.w. wijzen op het ‘onzekere’ karakter van een dividenduitkering. Het is immers niet omdat u zich dit jaar een dividend uitgekeerd heeft over boekjaar 2016, dat u dan volgend jaar ook automatisch een dividend gaat opnemen. Het is trouwens goed mogelijk dat uw bvba in de volgende jaren geen winst maakt en er geen of onvoldoende financiële ruimte is voor een dividend.

Hoe vermijdt u discussie?

Cijfers van uw bvba achterhouden? Dat heeft geen enkele zin. De jaarrekening van uw bvba kan immers vrij door iedereen geraadpleegd worden. Een paar muisklikken volstaan daarvoor. Uw echtgenote of haar advocaat kan zelfs de zgn. grootboekrekeningen aan uw bvba opvragen om zich een beeld te kunnen vormen van welke inkomsten u privé zoal toegekend krijgt van uw vennootschap.

Open kaart spelen dan? Eigenlijk is dat nog het beste. Doet u dat niet, dan is de kans immers reëel dat de rechter een deskundige aanstelt die de financiële toestand van uw bvba volledig gaat uitspitten met alle gevolgen van dien. Wellicht vermijdt u dit liever.

Zowel uw loon, uw privévoordelen en in principe ook een dividend tellen mee om de alimentatie te bepalen. Inzake een dividend kunt u nog opwerpen dat daar nooit zekerheid over is. Het beste is wel dat u genoeg informatie geeft over uw inkomsten, want anders stelt de rechter een deskundige aan die alles uitpluist.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878