RECHT - VARIA - 14.05.2018

Beschermd tegen schuldeisers via uw huwelijkscontract?

Wanneer u als zelfstandige huwt, raadt men meestal een stelsel van scheiding van goederen aan. Kunt u zich daarmee dan beschermen tegen schuldeisers? Hoe zit dat als er nadien een echtscheiding zou komen?

Gewapend door uw huwelijkscontract

Stelsel van scheiding van goederen. Door te kiezen voor een huwelijksstelsel van ‘scheiding van goederen’ bent u inderdaad veiliger voor schuldeisers. Die kunnen dan alvast niet aan het vermogen van uw echtgenote en er is ook geen gemeenschappelijk vermogen waarop ze aanspraak kunnen maken.

Let op! Het kan wel zijn dat er zaken in onverdeeldheid zijn. Uw schuldeisers kunnen dan aanspraak maken op uw deel in die onverdeeldheid.

Aankopen op naam van echtgenote. U bent maar ‘safe’ tegen schuldeisers voor zover u kunt bewijzen dat bepaalde goederen op naam van uw echtgenote staan. Zorg dat u dan met facturen en aankoopbewijzen kunt aantonen dat ze effectief op haar naam staan.

Let op! De bank vraagt soms ook dat uw echtgenote zich mee borg stelt of mee kredietnemer is. Is dat het geval, dan moet zij natuurlijk wél mee instaan voor de betaling van de lening...

Een echtscheiding en dan?

Wat gebeurt er dan? Als u gehuwd bent onder een stelsel van scheiding van goederen en u gaat uiteen, dan krijgt ieder in principe zijn eigen vermogen terug. Zijn er onverdeelde zaken, waarvan niet duidelijk een van beiden eigenaar is, dan moeten die verdeeld worden.

Let op! Ook de schulden die er zijn, worden bij een echtscheiding toegekend aan diegene op wiens naam ze staan. Uw ex zal dus normalerwijze niet mee moeten betalen voor professionele schulden. Tenzij ze zich bv. mee borg gesteld had bij de bank of mee kredietnemer was.

Veel zaken die op uw naam staan? Indien u de meeste aankopen op uw naam zette en ook de inkomsten van uw zaak op uw rekening kwamen, dan kan uw echtgenote mogelijk toch een vergoeding bekomen omdat ze u jaren ‘gratis’ geholpen heeft in uw zaak. Zij kan zich daarvoor beroepen op het principe van ‘verrijking zonder oorzaak’. Sommige rechters willigen zo’n vordering in.

Let op! Uw ex kan in sommige gevallen ook een alimentatie vragen voor haar persoonlijk.

Wat met goederen op haar naam? Zette u veel goederen op haar naam, bv. om ze veilig te stellen tegen uw mogelijke schuldeisers, dan riskeert u echter dat u die volledig kwijt bent. Wat u op naam van uw echtgenote zette, zal na een scheiding allicht aan haar toekomen.

Zgn. verrijking zonder oorzaak inroepen? U zou kunnen inroepen dat er een verrijking was zonder oorzaak van uw echtgenote. Er zijn af en toe rechters die daarin meestappen (Bergen, 02.05.2017) , maar de meeste doen dat niet.

Is daar geen oplossing voor? U zou kunnen inroepen dat u een schenking deed aan uw echtgenote van bepaalde sommen en dat u die herroept. Schenkingen tijdens het huwelijk (buiten het huwelijkscontract) zijn immers steeds herroepbaar.

U moet dat dan wel bewijzen... Voer de schenking dan ook effectief geldig uit, bv. als een handgift of bankgift. Zorg ervoor dat u de juiste documenten heeft die bij een bankgift of handgift opgesteld worden. Of dat er een notariële schenkingsakte opgemaakt werd.

Bent u getrouwd met ‘scheiding van goederen’ en kunt u bewijzen dat aankopen op naam van uw echtgenote gebeurden, dan kunnen uw schuldeisers daar niet meer aan. Dek u dan het best tegelijk in voor het geval er een echtscheiding zou komen. Dat kan bv. door een schenking die u bij een scheiding kunt herroepen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878