HANDELSNAAM - 24.05.2018

Een concurrent gebruikt uw naam...

Een concurrent in de buurt probeert van uw goede naam te profiteren door een handelsnaam te gebruiken die lijkt op de uwe. Kunt u protesteren?

Handelsnaam is beschermd? Het uitgangspunt in de wet is inderdaad dat de handelsnaam die u gebruikt voor uw zaak automatisch beschermd is (art. VI.104 WER) . Deze bescherming geldt binnen het gebied waarin de handelsnaam bekend is. Dat wordt dus telkens bekeken naargelang van het gebied waaruit uw klanten effectief komen.

Tip. U hoeft daarvoor geen formaliteit in orde te brengen. Het volstaat dat u als eerste zichtbaar, publiek en voortdurend die naam gebruikt.

Depot bij het Merkenregister? Dat is dus niet noodzakelijk, ook al bestaat daar soms verwarring over. Een handelsnaam wordt gebruikt om ondernemingen te onderscheiden, iets anders is een merk dat gebruikt wordt om producten of diensten van ondernemingen te onderscheiden. Wilt u een merk laten beschermen, dan moet u het deponeren bij het Merkenregister. Na aanvaarding krijgt u dan een exclusief gebruiksrecht in de voorziene regio, bv. de Benelux. Zo’n bescherming is niet gratis en kost minstens € 248 in de Benelux voor tien jaar.

Enkel als er verwarring mogelijk is bij uw klanten. U kunt de bescherming van uw handelsnaam enkel inroepen indien een concurrent door uw naam te gebruiken verwarring veroorzaakt bij uw klanten. Die verwarring zal er meestal zijn indien de namen op elkaar lijken, u beiden een soortgelijke activiteit heeft én dit ook in dezelfde regio is.

Een banale of een originele naam? Gaat het om een naam die bijzonder origineel en apart is, dan zal de rechter strenger zijn en sneller vinden dat er verwarring mogelijk is dan bij een banale naam, zo bleek uit een recente uitspraak. De rechter oordeelde immers dat de handelsnaam ‘Mobiele Bandencentrale’ toch eerder een banale handelsnaam was, omdat er louter de uitgevoerde activiteit mee omschreven wordt. Hij vond daarom dat er geen gevaar was voor verwarring met een concurrent die een soortgelijke naam had in een andere regio (Gent, 20.06.2016) .

Via een vordering tot staking. Wilt u de concurrent dwingen om de naam niet meer te gebruiken, dan moet u daarvoor wel naar de rechter stappen en een zgn. vordering tot staking instellen. Dit wordt voor de kortgedingrechter gebracht en kan dus wel op korte termijn gebeuren.

Indien u als eerste een bepaalde handelsnaam gebruikt, is deze automatisch beschermd. U kunt dan verhinderen dat een concurrent een gelijkaardige naam gebruikt in dezelfde regio voor een soortgelijke activiteit.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878