SOFTWARE - PRIVACY - 04.06.2018

Extra tools om uw privacy te beschermen

Bezorgd om uw privacy? Hoe helpen specifieke tools als Avira Privacy Pal en Avast Secure Browser u om niet te veel gegevens ongemerkt vrij te geven?

Privacy in Windows

Windows 10 deelt ongemerkt een heleboel gebruiksgegevens met Microsoft. Volgens Microsoft is dat nodig om het systeem voortdurend te kunnen verbeteren. Als u op uw privacy gesteld bent, is het toch nuttig om die uitwisseling onder controle te houden. Avira, bekend van zijn antivirussoftware, heeft daarvoor een gratis programma uitgebracht, Avira Privacy Pal ( https://www.avira.com/en/avira-privacy-pal ).

Die tool toont bij het opstarten de privacystatus van uw pc uitgedrukt in een percentage. U kunt dan kiezen tussen drie beschermingsniveaus: Basic , Enhanced en Personalized . Kies Basic voor basisbescherming: niet bijhouden van uw locatie, niet bewaren van uw Skype-logbestanden, tegenhouden van gepersonaliseerde advertenties, enz. Kies Enhanced als u bv. ook wilt verhinderen dat Windows-apps stiekem gegevens verzamelen. Wilt u zelf kunnen kiezen, kies dan Personalized of schakel over op de Expert View met meer dan 200 beschermingsopties. Door met de muiscursor boven een optie te staan, krijgt u uitleg.

Let op!  Opties die de werking van uw pc negatief kunnen beïnvloeden (bv. het uitschakelen van de ingebouwde Windows-zoekdienst) krijgen een gele stip.

Door op het beginscherm op de Start -knop te klikken, kunt u ook een dataschoonmaak laten uitvoeren zoals bv. ook CCleaner ( https://www.ccleaner.com ) doet, maar dan minder diepgaand.

Privacy op het web

In browsers als Chrome of Edge kunt u uw privacy beter beschermen met speciale add-ons. Maar er zijn ook browsers die speciaal ontwikkeld werden met het oog op privacy, zoals de Avast Secure Browser ( https://www.avast.com/nl-nl/secure-browser ). Die is gebaseerd op Chromium, de open-source versie van Chrome.

Tijdens de installatie kunt u uw bladwijzers en instellingen laten overnemen. De browser heeft een aantal ingebouwde extensies, zoals een reclameblocker en anti-phishing & anti-tracking, die u beheert vanuit het Security & Privacy Center (knop rechts bovenaan). De browser zelf is gratis, maar als u bepaalde extensies, zoals Bank mode (extra beveiliging bij bankieren), wilt gebruiken, dan moet u wel eerst betaalde Avast tools installeren.

In de praktijk surft u met Avast Secure Browser nagenoeg even snel en vlot als met de gewone Chrome, terwijl een bezoek aan een privacytestsite zoals Panopticlick ( https://panopticlick.eff.org/ ) aantoont dat hij wel degelijk ‘sterke bescherming tegen web tracking’ biedt.

Andere privacybeschermende browsers zijn bv. Epic ( https://www.epicbrowser.com ) of Brave ( https://brave.com – ook als mobiele app). Die bieden wat minder bescherming, maar zijn wel volledig gratis.

Verschil met private modus?

De privacybescherming in deze browsers gaat een stuk verder dan de ‘private modus’ (‘incognito’ bij Chrome of ‘inprivate’ bij Edge) van uw gewone browser. In die modus kan een gebruiker die na u de browser gebruikt op dezelfde computer niet zien welke sites u bezocht heeft. Maar de websites zelf die u in de private modus bezocht heeft en waarop u ingelogd heeft, kunnen wel gegevens over u bijhouden, dus uw privacy is niet verzekerd.

Installeer het gratis Avira Privacy Pal voor meer controle over wat Windows 10 bijhoudt en welke digitale sporen u achterlaat. Overweeg een speciale browser als Avast Secure Browser of Brave als u bij het surfen maximale privacy wilt.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878