Alle domeinen

2018 - Juni

VOORDEEL ALLE AARD - 28.06.2018

Eigen bijdrage smartphone optimaliseren?

De fiscus legt in een recente circulaire (circ. 2018/C/63 van 24.05.2018) uit hoe u de ‘eigen bijdrage’ voor een smartphone in rekening moet brengen. Hoe doet u daar uw voordeel mee?

AFTREK VERLIEZEN - 28.06.2018

Fiscale consolidatie: weldra ook in België mogelijk?

Vanaf aanslagjaar 2019 komt er ook in België een beperkte vorm van fiscale consolidatie. Hoe werkt dat systeem concreet? Welke vennootschappen kunnen er gebruik van maken?

Waarom kunt u er in dat kader belang bij hebben om nu al uw groepsstructuur te herbekijken, zelfs wanneer alle vennootschappen momenteel winst maken?


LOONOPTIMALISATIE - 28.06.2018

Mobiliteitsvergoeding: hoe berekenen?

Van welke wagen moet u de cataloguswaarde gebruiken bij de berekening van de mobiliteitsvergoeding? Zijn de regels anders voor de berekening van de CO2 -solidariteitsbijdrage? Mag u de mobiliteitsvergoeding aanpassen als een werknemer na een functiewijziging recht zou hebben op een andere bedrijfswagen?

BTW RECUPEREREN - 28.06.2018

Toch nog recht op btw-recuperatie na de termijn van drie jaar?

Binnen welke termijn is de btw op een factuur recupereerbaar? Wat zijn daarvan de gevolgen als u zelf een leveranciersfactuur te laat ontvangt?

Volgens een recent arrest van het Europees Hof van Justitie is de btw ook buiten die termijn van drie jaar nog recupereerbaar. Onder welke voorwaarden? Wat zijn de gevolgen van dat arrest voor u als klant of als leverancier?


WAARDERINGSREGELS - 28.06.2018

‘Going concern’ of discontinuïteit: impact op de waarderingsregels?

De Commissie voor Boekhoudkundige Normen publiceerde onlangs een ontwerpadvies over ‘de waarderingsregels bij stopzetting of gedeeltelijke stopzetting’ (ontwerpadvies van 18.04.2018) .

Wanneer verkeert een bedrijf in discontinuïteit? Welke informatie verstrekt u over die beoordeling? Welke waarderingsregels hanteert u in een situatie van discontinuïteit?


LOONOPTIMALISATIE - 28.06.2018

Na ‘cash for cars’ binnenkort ook een mobiliteitsbudget?

De ministerraad heeft op 16.03.2018 een politiek akkoord bereikt over het mobiliteitsbudget. Intussen is er ook een wetsvoorstel ingediend. Werknemers zullen op basis daarvan in principe in overleg met de werkgever kunnen kiezen voor een kleinere of groenere wagen in combinatie met milieuvriendelijk vervoer en/of cash.

Wie komt voor dat mobiliteitsbudget in aanmerking en hoe wordt dat budget berekend? Wat zijn de fiscale gevolgen en de gevolgen op het vlak van RSZ, zowel voor het bedrijf als voor de werknemer? Welke andere aandachtspunten zijn er? We geven u alvast een voorsmaakje...


JOBSTUDENTEN - 28.06.2018

Studenten: geen opeenvolgende contracten?

Welke beperkingen gelden er voor opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur? Wat zijn de gevolgen als u zich niet aan die beperkingen houdt? Gelden die regels ook voor studentencontracten? Hoe springt u daar dan in de praktijk mee om?

HR-BELEID - 28.06.2018

Hebben u en uw collega’s nu het recht om te ‘deconnecteren’?

De Relancewet van 26 maart 2018 heeft twee maatregelen geïntroduceerd rond het aanpakken van burn-outs en digitale stress.

Wat houden die maatregelen concreet in? In welke mate brengen die maatregelen voor het bedrijf bijkomende verplichtingen met zich mee?

De bedrijfsleider moet nu met het CPBW overleggen over regels voor het gebruik van digitale communicatiemiddelen. Kan het CPBW daarover ook beslissingen nemen?


LOONOPTIMALISATIE - 28.06.2018

Aandelenopties: verlies bij uitoefening compenseren via belastingvrije cashbetaling?

Als het bedrijf opties of warrants toekent, dan wordt de werknemer belast op een voordeel terwijl hij achteraf uiteindelijk misschien geen meerwaarde realiseert.

Welke mogelijkheden bestaan er om dat risico in te dekken? De Rulingcommissie aanvaardde recentelijk dat de werkgever in bepaalde omstandigheden achteraf de betaalde belasting vergoedt. Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen, voor het bedrijf en voor de werknemer?


INTERESTEN - 28.06.2018

Wanneer kan de fiscus de aftrek van interestkosten verwerpen?

In een vorig nummer gingen we reeds in op rechtspraak die de aftrek van interesten op leningen om dividenden te financieren verwerpt, omdat die leningen niet aangegaan zijn om belastbare inkomsten te verwerven. Welke nuance heeft het hof van beroep daar nu aan toegevoegd? Op basis van welke specifieke wettelijke bepalingen kan de fiscus daarnaast interestkosten nog verwerpen? Wat heeft de hervorming van de vennootschapsbelasting daaraan gewijzigd?

VENNOOTSCHAPSVORM - 28.06.2018

Nv omvormen tot bvba: wanneer interessant?

Door de nv om te vormen tot een bvba geeft u aan de vennootschap op een eenvoudige manier een meer besloten karakter. Hoe verloopt die omvorming? Welke overdrachtsbeperkingen gelden er dan in een bvba? Wat zijn de andere voor- en nadelen van die omvorming?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 28.06.2018

Kunt u uw aangifte pb nog wijzigen?


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 28.06.2018

Belast op de verkoop van uw bedrijf?

Twee broers hebben in 1972 een bedrijf opgericht waarvan ze in 2010 de aandelen verkopen. Volgens de fiscus is de meerwaarde die ze daarbij realiseren belastbaar als een divers inkomen. Is de rechter het daarmee eens?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 28.06.2018

Lenen om kapitaalvermindering of dividend te betalen?

Een vennootschap had een lening gesloten om een kapitaalvermindering en een groot dividend uit te betalen. De fiscus weigert de aftrek van de interesten op de lening omdat die geen beroepskosten zijn. Wat vond de rechter daarvan?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 28.06.2018

Moet u sinds 1 januari 2018 meer kosten overdragen?

Een van de compenserende maatregelen ter financiering van de belastinghervorming is de invoering van het ‘matchingprincipe’ waardoor vooruitbetaalde kosten niet meer aftrekbaar zijn in het jaar van betaling. Hoe zit dat precies?

BTW-ZOMERREGELING - 28.06.2018

Versoepeling aangiftetermijn tijdens de zomermaanden!

Traditiegetrouw verleent de Btw u tijdens de zomermaanden iets meer tijd om uw btw-aangifte in te dienen. Geldt dat ook voor de intracommunautaire (IC)opgaven? Heeft u dan ook meer tijd om te betalen of hoe zit dat precies?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 28.06.2018

Investeringsaftrek (IA) in geval van gemengd gebruik?

U wilt voor uw vennootschap een smartphone, tablet, laptop of pc, (e-)fiets, motor, … kopen. Kunt u daarvoor dan de IA van momenteel 20% toepassen of is het gemengd gebruik (privé en professioneel) dan een probleem?

BEDRIJFSLEIDERS - 28.06.2018

Ook privé vóór 10.07 voorafbetalen?

Voorafbetalen in 2018 is een must voor vennootschappen. Is dat ook zo voor het loon dat u als bedrijfsleider ontvangt?

BEDRIJFSLEIDER - BEZOLDIGING - 28.06.2018

Bezoldiging optrekken om minder venn.b. te betalen?

De minimumbezoldiging om het (nieuw) verlaagd tarief vennootschapsbelasting te genieten, bedraagt voortaan € 45.000. Is het altijd opportuun om uw loon te verhogen daar u privé meer belastingen en sociale bijdragen moet betalen?

SUCCESSIEPLANNING - 27.06.2018

Schenken om wel of niet aan iets te besteden?

Veel ouders willen wel schenken, maar dan enkel als hun kind het geld bv. effectief gebruikt om een onroerend goed te kopen. Kunt u zelf bepalen hoe uw kinderen het geld uit een schenking moeten gebruiken? Is het ook mogelijk hen te verbieden dat geld voor bepaalde doeleinden aan te wenden? Hoe kunt u vermijden dat uw schenking in de handen kan vallen van de eventuele schuldeisers van uw kind?

BUITENLAND - 27.06.2018

Buitenlands vastgoed opnieuw minder belast?

België werd onlangs opnieuw veroordeeld door het Europees Hof van Justitie wegens de ongelijke fiscale behandeling van Belgische en Europese onroerende goederen. Het Hof deed nu ook expliciet een uitspraak over verhuurde panden. Hoe geeft u nu binnenkort in uw aangifte personenbelasting uw buitenlands vakantieverblijf aan? Wat zei het hof van beroep te Luik daarover onlangs?

ONROEREND GOED - 27.06.2018

Het exclusief gebruik van gemene delen?

In appartementsgebouwen wordt regelmatig aan een van de mede-eigenaars een exclusieve gebruiksrecht op bepaalde gemene delen toegekend. Hoe komt dat recht tot stand? Wat zijn de rechten en plichten van de eigenaar in kwestie? Wanneer kan de algemene vergadering volgens de nieuwe Appartementswet binnenkort in principe dat gebruiksrecht intrekken en wie beslist daarover?

BELEGGEN - 27.06.2018

Amerikaanse trackers: gedaan?

Amerikaanse trackers zijn heel populair omwille van hun lage beheerskosten. Sinds kort kunt u ze echter niet meer aankopen. Waarom? Bestaat er een alternatief?

BELEGGEN - 27.06.2018

Nu beleggen in groeimarkten? Ja, maar...

In termen van koers/winst noteren de beurzen van de groeimarkten nog steeds een pak goedkoper dan de Europese en de Amerikaanse aandelenmarkten. Is dit een voldoende sterk argument om te beleggen in de groeimarkten? Wat zijn de risico’s? Zijn bepaalde regio’s te verkiezen boven andere? Waarom? Hoe pakt u de zaken dan vandaag het best aan?

TWEEDE VERBLIJF - 27.06.2018

Verhuur vakantieverblijf nu met btw?

De verhuur van onroerend goed is in principe vrijgesteld van btw, tenzij er sprake is van een hoteldienst. Waar ligt volgens de rechtspraak de grens tussen een gewone verhuur en een hoteldienst? Kunt u dan zelf de betaalde btw ook recupereren? Hoe zit dat praktisch? Bent u vanaf nu altijd verplicht om btw aan te rekenen als er sprake is van een hoteldienst, of is er toch een uitzondering mogelijk?

AANGIFTE NALATENSCHAP - 27.06.2018

Hoe waarde onroerend goed bepalen?

Als u de waarde van een onroerend goed in de aangifte nalatenschap te hoog inschat, betaalt u te veel erfbelasting...Welke boetes of belastingverhogingen kan de fiscus u opleggen als hij de opgegeven waarde te laag acht? Kunt u discussies vermijden door het pand vooraf te laten schatten? Wanneer is dat zinvol? Wat onderneemt u als u het onroerend goed achteraf toch tegen een hogere prijs verkoopt?

PERSONENBELASTINGEN - 27.06.2018

Gratis woonst: nu lager voordeel?

Welke gevolgen heeft de recente circulaire voor uw voordeel alle aard gratis woonst? Welke waarde geeft u nu binnenkort aan in uw aangifte personenbelasting voor 2017? Wanneer kunt u de in het verleden te veel betaalde belastingen terugvorderen? Wat onderneemt u in 2018? Wat zijn dan de aandachtspunten? Waarom kan het zinvol zijn uw loon in 2018 met hetzelfde bedrag te verhogen?

VENNOOTSCHAP - 26.06.2018

Lager VAA bewoning ook voor jaren die voorbij zijn?

Als u woont in een gebouw van uw bvba, moet u een VAA voor het privégebruik aangeven. Voor de berekening daarvan mag de fiscus niet meer met 3,8 verhogen. Wat als dat de voorbije jaren wel gebeurd is: kunt u daar nog iets aan doen?

KINDEREN - ONDERHOUDSGELD - 26.06.2018

Onderhoudsgeld voor uw samenwonend studerend kind?

Stel, uw dochter heeft nog enkele jaren studie voor de boeg, maar gaat samenwonen met haar vriend, die deze zomer afstudeert. Wanneer is onderhoudsgeld dat u aan haar betaalt, aftrekbaar en welke neveneffecten heeft die aftrek?

VERZEKERINGEN - 26.06.2018

Ik ga op reis en neem mee: een reisbijstandsverzekering...

Binnenkort vertrekt u op vakantie en u zou daarvoor nog een reisbijstandsverzekering willen afsluiten. Is dat wel echt nodig? Welke dekkingen zijn aan te raden en waarop moet u toch het best letten als u zo’n verzekering afsluit?

BELASTINGAANGIFTE - 26.06.2018

Kosten in bvba en toch privé beroepskosten aftrekken?

Het is weer tijd voor uw privéaangifte. Ook als bedrijfsleider kunt u dan desgevallend uw werkelijke beroepskosten bewijzen. Doorgaans gebeurt dat niet vaak, hoewel het soms toch interessant is! Wanneer dan precies?

ACCREDITERING TANDARTSEN - 26.06.2018

Eenheden te kort in laatste cyclusjaar: welke gevolgen?

Stel, u bent tandarts en blijkt het accrediteringshonorarium voor het laatste jaar van uw vijfjarige cyclus niet te krijgen, omdat u een aantal punten tekortkwam in een bepaald deelgebied. Wat zijn dan de gevolgen voor uw cyclus?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 26.06.2018

Voor € 40 stickers van Rode Kruis = een gift?


GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 26.06.2018

Wie moet nog voorafbetalen tegen 10 juli?


ORDE DER ARTSEN - 26.06.2018

Geen ‘voorlegverplichting’ meer!

In de nieuwe Code van de Orde wordt met geen woord meer gerept over het voorafgaandelijk voorleggen van contracten. Is die verplichting weggevallen?

GRONDIG ONDERZOCHT - GEWAARBORGD INKOMEN - 26.06.2018

Premie betaald met RIZIV-bijdrage, dus uitkering belast?

Een polis gewaarborgd inkomen wordt door een geconventioneerde (tand)arts vaak betaald met de RIZIV-bijdrage. Wil dit dan zeggen dat een eventuele uitkering uit die polis per definitie belastbaar is? Het Hof van Cassatie licht toe...

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 25.06.2018

Sociale bijdragen bijbetalen of terugkrijgen?

U heeft een brief van uw sociale kas ontvangen dat u sociale bijdragen voor 2015 of 2016 moet bijbetalen of terugkrijgt. Wat doet u daarmee? Moet u uw belastingaangifte die u voor 2015 of 2016 ingediend heeft nu corrigeren?

SOCIALE BIJDRAGEN - 25.06.2018

Starterskorting op sociale bijdragen


ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 25.06.2018

Koopt u het pand of de vennootschap?

Er staat een bedrijfspand te koop waarin u geïnteresseerd bent. Het zit echter in een vennootschap. De aandeelhouders van de vennootschap zouden liever de aandelen verkopen dan het pand zelf. Is dat ook voor u het best?

SOCIAAL STATUUT - SOCIALE BIJDRAGEN - 25.06.2018

Ook uw niet-betaalde sociale bijdragen aftrekbaar?

Uw sociale bijdragen zijn een aftrekbare beroepskost om uw belastbare inkomsten te verminderen. Moeten die bijdragen effectief betaald zijn alvorens ze afgetrokken kunnen worden? De minister gaf daar onlangs zijn visie op.

ONROEREND GOED - BTW - 25.06.2018

Factuur van aannemer ‘btw verlegd’?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 25.06.2018

Voor u voorstel van vereenvoudigde aangifte?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 25.06.2018

Iets verkeerd ingevuld in uw aangifte?


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 25.06.2018

Voorafbetalen tegen 10 juli?

Wie niet of onvoldoende voorafbetaalt, krijgt een boete van 2,25%. Het eerste voorafbetalingsmoment is reeds voorbij, maar u krijgt nog een nieuwe kans...

BELEGGEN - 25.06.2018

Effectentaks: welke ontsnappingspiste(s) kiest u het best?

Met het oog op een rechtvaardigere fiscaliteit wordt er sinds 10.03.2018 een jaarlijkse taks van 0,15% geheven op Belgische en buitenlandse effecten-rekeningen (TER) van natuurlijke personen. Hoe kunt u daaraan ontsnappen?

BELASTINGEN - AANSLAG - 25.06.2018

Kies de juiste afsluitdatum voor uw nieuwe vennootschap!

U wilt een nieuwe vennootschap oprichten. Uw boekhouder stelt dat, ten gevolge van de belastinghervorming, u door de juiste afsluitdatum te kiezen heel wat vennootschapsbelasting kunt uitsparen. Hoe zit dat precies?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 25.06.2018

Hoe kunt u uw aangifte nog wijzigen?

U heeft uw aangifte personenbelasting reeds in- gediend en merkt nu dat u iets fout aangegeven heeft of iets vergeten bent aan te geven. Hoe lost u dat op?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 25.06.2018

Hoe haalt u privé meer uit uw obligaties?

Als u een obligatie niet heeft kunnen aanschaffen bij de uitgifte, dan kunt u ze nog altijd aanschaffen op de secundaire markt. Waarop moet u dan allemaal letten om het nettorendement zo hoog mogelijk te houden?

BELEGGEN - OBLIGATIES - 25.06.2018

Obligatie in vreemde valuta: hoe privé belast?


BELASTINGEN - CONTROLE - 25.06.2018

De fiscus op bezoek: wat mag hij doen en wat niet?

Wanneer u bezoek krijgt van de fiscus, kan er discussie ontstaan over wat de controleurs mogen doen en wat niet. Wat als u de toegang of inzage weigert? Het Grondwettelijk Hof zette in een arrest van 12.10.2017 de puntjes op de i.

BELASTINGEN - AANSLAG - 25.06.2018

Laattijdige aangifte: kan de fiscus u forfaitair belasten?

Indien u geen of een laattijdige aangifte indient, kunt u belast worden op een ‘forfaitaire minimumwinst’. Hoeveel bedraagt die sanctie? Kan de fiscus dat zomaar toepassen? Kunt u de minimumwinst betwisten?

BELASTINGEN - INVESTERINGEN - 25.06.2018

Waarom u het best vóór 01.01.2020 nog investeert!

Vanaf 2020 daalt de vennootschapsbelasting nog eens en veranderen de afschrijvingsregels. De investeringsaftrek (IA) werd voor de periode 01.01.2018-31.12.2019 tijdelijk opgetrokken van 8% naar 20%. Investeert u dan beter nu?

STUDENTENARBEID - 21.06.2018

Afstuderen op 30 juni en jobstudent op 1 juli?

Stel, een jongere die net afgestudeerd is, solliciteert om nog een laatste keer een studentenjob in de zomer te komen doen. Kan dat voor hem/haar eigenlijk nog wel aan de lage RSZ-tarieven en waar moet hij/zij zelf voor uitkijken?

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 21.06.2018

Bepaalde tijd na interimarbeid: ook opzegbaar?

Sinds 1 januari 2014 kunt u een contract van bepaalde tijd voortijdig beëindigen met een opzegtermijn, zij het enkel tijdens de eerste helft van zijn duur. Waarop moet u dan letten als dat contract voorafgegaan werd door interimarbeid?

GSM - VOORDEEL PRIVÉGEBRUIK - 21.06.2018

Wanneer geen VAA privégebruik bij split bill?

Vaak mag het personeel de ‘bedrijfsgsm’ wel privé gebruiken, maar wilt u toch ook een ‘grens’ waarboven de kosten aan hen gefactureerd worden (via een ‘split bill’). Wanneer moet u dan geen VAA aangeven volgens een nieuwe circulaire?

BELASTINGAANGIFTE - 21.06.2018

Tax-on-web anno 2018: wat zeker nog aanpassen?

Uw werknemers kunnen tot 12 juli 2018 hun belastingaangifte voor de inkomsten van 2017 indienen via Tax-on-web. Veel codes zijn al vooraf ingevuld, maar soms kan die ‘voorinvulling’ in hun nadeel zijn. Waarop moeten ze bv. letten?

BEDRIJFSWAGEN - 21.06.2018

Op reis met de firmawagen?

Als een werknemer met zijn door u geleasede firmawagen op vakantie gaat naar het Zuiden, kan dit dan tot extra kosten voor u leiden? Een aantal tips...

LOON - ONKOSTENVERGOEDINGEN - 21.06.2018

Nieuw km-forfait op komst vanaf 1 juli 2018


UITWINNINGSVERGOEDING - 21.06.2018

Niet-concurrentiebeding nietig, dus bewijslast weg?

Als een vertegenwoordiger cliënteel aanbracht, heeft hij bij ontslag recht op een uitwinningsvergoeding. Staat er een niet-concurrentiebeding in het contract, dan draagt u de bewijslast. Wat als dat beding nietig is? Cassatie licht toe...

SUBSIDIES - RSZ-VERMINDERINGEN - 21.06.2018

Brusselse RSZ-vermindering pas vanaf 57 jaar


KLEIN VERLET - 21.06.2018

Huwelijk tijdens sluiting: wat met klein verlet?

Weet men dat er een gebeurtenis inzake klein verlet zal plaatsvinden tijdens de vakantie, dan zal men hier vaak op anticiperen door minder vakantiedagen aan te vragen. Wat echter als het om een collectieve vakantie/sluiting gaat?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 21.06.2018

Fiscaal extraatje als alleenstaande ouder?


PERSONEEL - VAKANTIE - 21.06.2018

Te weinig verlofdagen voor het bouwverlof?

Binnenkort is het weer bouwverlof. Voor werknemers die nog niet zo lang aan het werk zijn, kan er soms een probleem ontstaan omdat zij te weinig verlofdagen hebben voor het collectieve bouwverlof. We herinneren aan de oplossingen.

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 21.06.2018

Post van de fiscus vlak vóór of tijdens uw vakantie...

Vlak vóór of tijdens het bouwverlof of het verlof van uw boekhouder krijgt u van de fiscus een zgn. vraag om inlichtingen of een bericht van wijziging. Heeft u dan meer tijd dan anders om daarop te antwoorden en wat kunt u eventueel doen?

OFFERTES & CONTRACTEN - VARIA - 21.06.2018

Voorzien wanneer de werken ‘ongeveer’ klaar zullen zijn...

Uw collega had in zijn voorwaarden voorzien dat de termijn die hij opgaf enkel een indicatie was dat de werken ‘ongeveer’ zo lang zouden duren en dat er nooit een schadevergoeding aan gekoppeld zou zijn. Is zo’n clausule dan waterdicht?

FISCAAL - AUTOKOSTEN - 21.06.2018

Met de auto op vakantie, hoe zit dat?

Tijdens het bouwverlof gaat u met de auto van uw bvba of eenmanszaak op vakantie. Heeft dat fiscale gevolgen voor u privé of voor uw vennootschap/zaak?

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 21.06.2018

Hoeveel btw voor de installatie van een inbouwkast?

U gaat een inbouwkast of dressing installeren in een bestaande privéwoning of in een loft. Wat zijn de voorwaarden om te kunnen factureren tegen het verlaagd btw-tarief van 6%, want blijkbaar is er in de praktijk veel verwarring daaromtrent.

BTW - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 21.06.2018

Btw rekenen op het leveren van stortklaar beton?

Blijkbaar bestaan er in de praktijk nogal wat misverstanden over of er al dan niet btw gerekend moet worden op de levering van stortklaar beton. Is zo’n levering m.a.w. een werk in onroerende staat dat u dan factureert met ‘btw verlegd’?

FISCAAL - VOORAFBETALEN - 21.06.2018

Tegen 10 juli toch maar beter voorafbetalen?


PERSONEEL - STUDENTEN - 21.06.2018

Uw kind wil deze zomer wel wat bijverdienen in uw zaak...

De zomervakantie komt eraan en uw zoon wil u na het bouwverlof wat helpen en zo een cent bijverdienen. Op welke manier is dit voor u dan het goedkoopst? Wat zijn uw opties naargelang u een vennootschap of een eenmanszaak heeft?

PERSONEEL - KLEIN VERLET - 21.06.2018

Klein verlet of vakantie: wat is/wordt het nu?

Tijdens de vakantie van uw werknemer kan er zich een gebeurtenis voordoen die in aanmerking komt voor betaalde afwezigheid wegens klein verlet. Wordt die datum dan niet meer als een vakantiedag beschouwd?

RECHT - CAMERA - 21.06.2018

Nieuwe spelregels voor bewakingscamera’s

Sinds 25.05.2018 is niet enkel de GDPR in werking getreden, maar gelden er ook nieuwe spelregels wanneer u een bewakingscamera plaatst in uw winkel of horecazaak. Hoe zit dat precies? Wat is dan voortaan van belang?

HANDELSHUUR - HUURPRIJS - 21.06.2018

Veel leegstand, dus de huurprijs koppelen aan de omzet?

Door de leegstand in veel steden zijn verhuurders creatiever om bij aanvang van de handelshuur de prijs wat lager te houden en dan een zgn. omzethuur voor te stellen. Wat zijn precies de voor- en nadelen?

FISCAAL - BELASTINGAANGIFTE - 21.06.2018

Post van de fiscus vlak voor of tijdens uw vakantie...

Vlak voor of tijdens uw vakantie of die van uw boekhouder krijgt u van de fiscus een zgn. vraag om inlichtingen of een bericht van wijziging. Heeft u dan meer tijd dan anders om daarop te antwoorden en wat kunt u eventueel doen?

HANDELSPRAKTIJKEN - GARANTIE - 21.06.2018

Privé of voor uw zaak gekocht: juridisch belang?

Stel, u koopt privé iets dat u ook voor de zaak gebruikt. Wordt u dan beschouwd als een ‘consument’, waardoor u extra ‘juridisch’ beschermd wordt en bv. twee jaar garantie krijgt? Of is dat niet het geval, omdat u het ook beroepsmatig gebruikt?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 21.06.2018

VVPR-bis en de ‘vergeten’ antimisbruikmaatregel

Bij de oprichting van een nieuwe vennootschap of kapitaalverhoging is de herkomst van de ingebrachte gelden van belang, opdat de nieuwe aandelen het VVPR-bis-statuut (verlaagde roerende voorheffing) zouden genieten. Waarop moet u letten?

PRIVÉ - BELEGGEN - 21.06.2018

Taks op effectenrekeningen (TER): ontsnappen alsnog mogelijk?

Met het oog op een rechtvaardigere fiscaliteit wordt er sinds 10.03.2018 een jaarlijkse taks geheven op Belgische en buitenlandse effectenrekeningen van natuurlijke personen (wet van 07.02.2018 houdende invoering van een taks op de effectenrekeningen, BS van 09.03.2018) . De voorbije maanden werd er in de pers uitgebreid geschreven over mogelijke ontsnappingsroutes. De minister van Financiën bevestigt in een parlementaire vraag alvast de mogelijkheid tot het verhogen van het aantal titularissen.

VENNOOTSCHAP - VOORAFBETALINGEN - 21.06.2018

Mis de deadline van 10.07.2018 niet!

Indien u dit jaar nog geen voorafbetaling uitvoerde, dan moet u nu in actie schieten om aan de belastingverhoging van 6,75% te ontsnappen. Hoe zit dat?

GOED OM TE WETEN - 21.06.2018

Maatschappen worden (iets) minder discreet

Door de wet tot hervorming van het ondernemingsrecht (wet van 15.04.2018, BS van 27.04.2018) worden maatschappen voortaan als ‘ondernemingen’ beschouwd. Dat brengt enkele belangrijke verplichtingen met zich mee.

VERLIEZEN - 21.06.2018

Fiscale consolidatie: binnenkort ook in België mogelijk?

Vanaf aanslagjaar 2019 komt er ook in België een beperkte vorm van fiscale consolidatie. Hoe werkt dat systeem concreet? Welke vennootschappen kunnen er gebruik van maken? Waarom kunt u er belang bij hebben om nu al uw groepsstructuur te herbekijken, zelfs wanneer alle vennootschappen momenteel winst maken?

INTERESTEN - 21.06.2018

Superdividend: interestaftrek nu ook onder vuur?

Het hof van beroep bevestigde recentelijk dat de interest op een lening aangegaan om een superdividend uit te keren niet aftrekbaar was. Wanneer zijn kosten aftrekbaar en wanneer niet? Welke argumenten haalt het hof aan om de interestaftrek te verwerpen? Hoe springt u als belastingplichtige daar nu in de praktijk mee om?

VENNOOTSCHAP - BOEKJAAR - 21.06.2018

Welke afsluitdatum kiezen als u nu een nieuwe vennootschap opricht?

Vennootschappen die nu opgericht worden, genieten vanaf de start de tariefdaling vennootschapsbelasting, ingevoerd door de belastinghervorming. Daartegenover zijn ze ook onderworpen aan de compenserende maatregelen. Daar beide gefaseerd ingaan, staat u het best even stil bij het kiezen van de eerste afsluitdatum. Hoe zit dat precies?

BEDRIJFSWAGENS - 21.06.2018

Het toekomstig fiscaal statuut van uw fakehybride!

De hervorming van de vennootschapsbelasting voorziet vanaf aanslagjaar 2021 in een verminderde fiscale aftrek van bedrijfswagens. Voor ‘fakehybrides’ aangeschaft vóór 01.01.2018 bestaat er een overgangsregime. ‘Fakehybrides’ aangeschaft na 31.12.2017 zullen zwaar afgestraft worden: zowel het voordeel alle aard (VAA) als de fiscale aftrek zal niet meer op basis van hun huidige CO2 -uitstoot berekend worden. Hoe zit dat precies? En wat met de fiscale aftrek van tweedehands en geleasede ‘fakehybrides’ die vóór 01.01.2018 aangeschaft werden en die u na die datum aankoopt?

OPVOLGING - BEHOUD VAN ZEGGENSCHAP - 20.06.2018

Aandelen geschonken met behoud vruchtgebruik?

Uw in uw bvba actieve kinderen hebben er reeds aandelen van gekregen, maar wel met voorbehoud van vruchtgebruik voor uzelf. Naar verluidt zou het nieuwe erfrecht dan wel ongewenste gevolgen hebben. Hoezo, en kunt u dat oplossen?

VOORAFBETALEN - 20.06.2018

Nog niets voorafbetaald in 2018?

De deadline om vooraf te betalen voor het tweede kwartaal is 10.07. Als u dit jaar nog geen voorafbetaling gedaan heeft, dan doet u dat het best nu wel! Hoezo?

PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 20.06.2018

Gesplitst aangekocht pand verkopen, hoe zit dat fiscaal?

Een zaakvoerder en zijn bvba verkopen een destijds gesplitst aangekocht pand, maar de fiscus vindt de wijze waarop de verkoopprijs verdeeld werd tussen de zaakvoerder en de vennootschap niet oké. Wat vond de rechter daarvan?

AFTREKBARE KOSTEN - 20.06.2018

Kosten verkoopbevorderend event


AFTREKBARE KOSTEN - 20.06.2018

Aandachtspunten voor de fiches 281.50

Voor sommige betalingen in 2017 moet uw bvba zgn. fiches 281.50 indienen. Voor welke is dat, tegen wanneer en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - VARIA - 20.06.2018

Hoe ‘kleiner’ uw bvba, hoe groter de voordelen!?

Wellicht moet uw bvba minder vennootschapsbijdrage betalen omdat zij ‘klein’ is. Betekent dit dat uw bvba dan ook automatisch recht heeft op de fiscale voordelen van dat ‘klein’ zijn? Welke fiscale voordelen zijn dat eigenlijk nog?

VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 20.06.2018

Managementfees te herkwalificeren in een gift of loon?

Uw managementvennootschap factureert prestaties aan uw werkvennootschap. Kan de fiscus met de zgn. antimisbruikbepaling die managementfees dan herkwalificeren in een gift van uw werkvennootschap of in loon voor u privé?

ONROEREND GOED - HUUR - 20.06.2018

Niet verhuurd, dus minder onroerende voorheffing?

Uw bvba is eigenaar van een magazijn dat te huur staat, maar waarvoor ze niet meteen een huurder vindt. Kan uw bvba voor de periode van leegstand dan een vermindering van onroerende voorheffing krijgen? Hoe gaat u het best te werk?

ONKOSTENVERGOEDING - 20.06.2018

Km-vergoeding vanaf 01.07.2018?


SLECHTE BETALERS - AANMANING - 20.06.2018

€ 10 extra als de factuur te lang onbetaald blijft?

Tijdens de vakantie blijven de facturen die u naar uw klanten stuurde al eens langer onbetaald. Kunt u in een rappel dat u hun stuurt dan een extra bedrag van bv. € 10 extra aanrekenen als administratiekost?

RECHT - BESTELLING - 20.06.2018

De levering zal binnen ‘ongeveer’ zes weken gebeuren...

Een klant bestelt iets en vraagt u een indicatie van hoelang hij zal moeten wachten op de levering. U geeft aan dat hij ongeveer zes weken geduld moet hebben. Zijn er dan gevolgen indien die levering uiteindelijk toch later komt?

AANGIFTE - PERSONENBELASTING - 14.06.2018

Aanslag van ambtswege (AVA) of bericht van wijziging?

De fiscus vestigt een aanslag op basis van een laattijdige aangifte. Nadien verhoogt hij de aangegeven inkomsten via een kennisgeving van AVA. Volgens de belastingplichtige moest dit met een bericht van wijziging gebeuren. Klopt dat?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.06.2018

Aangifte vennootschapsbelasting gepubliceerd


VERVANGINGSINKOMEN - 14.06.2018

Hoe belast op vergoeding voor tijdelijk inkomensverlies?

Vergoedingen voor tijdelijk inkomensverlies werden tot nu toe soms anders be-last bij zelfstandigen en bedrijfsleiders dan bij werknemers, maar een wet van 26.03.2018 heeft dit onderscheid afgeschaft. Wat is er gewijzigd vanaf wanneer?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 14.06.2018

Aandachtspunten aangifte vennootschapsbelasting!

Het aangifteformulier vennootschapsbelasting voor aanslagjaar 2018 is sinds 06.06 opengesteld op Biztax. Met een aantal maatregelen van de belastinghervorming moet u nu al rekening houden om te optimaliseren. Hoe zit dat juist?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 14.06.2018

Een vruchtgebruik dat meer kost dan opbrengt…

Een vennootschap koopt het vruchtgebruik van een pand dat ze verhuurt. De fiscus weigert de aftrek van de kosten omdat de huur nooit kan volstaan om de vaste kosten van het vruchtgebruik te dekken. Wat vond de rechter daarvan?

NIEUWS - NIEUWSSITES - 13.06.2018

Google Nieuws in het nieuw

Via uw computer of mobiele toestel kunt u op elk moment van de dag de actualiteit volgen. Wellicht gebruikt u daarvoor de app of website van uw favoriete kranten. De nieuwe Google Nieuws bundelt die voor u.

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 13.06.2018

Tekst uit pdf’s halen kan ook zo

Stel, u wilt de inhoud uit een bewaard pdf-document kunnen halen, zonder dat u daarvoor een speciale applicatie nodig heeft. Hoe kunnen de bekende clouddrives Microsoft OneDrive of Google Drive daarbij helpen?

SOFTWARE - FOTO - 13.06.2018

Foto’s beheren en bewerken met darktable

Een van de betere en populairste programma’s voor het beheren en bewerken van foto’s is Adobe Lightroom. Dat kost u dan wel minimaal ± € 130. Voelt u wel iets voor een gratis alternatief, is darktable dan te overwegen?

SOFTWARE - VARIA - 13.06.2018

Sneltoetsen nóg sneller gebruiken


SOFTWARE - AUDIO - 13.06.2018

Aan de slag met audio in Windows

Wilt u audiobestanden beluisteren, bewerken of converteren? Welke programma’s en webtools kunt u proberen en hoe gebruikt u ze precies?

SOFTWARE - AGENDA - 13.06.2018

Werk efficiënter met de iPhone-agenda

Gebruikt u de ingebouwde agenda (calendar) op uw iPhone of iPad? Met de juiste tips en trucs kunt u nog efficiënter aan de slag.

ZAKELIJK - KLANTENDIENST - 13.06.2018

De geheimen van goede ‘webcare’

Is uw onderneming actief op internet, dan moet u voldoende aandacht besteden aan ‘webcare’ of online klantenservice. Maar hoe pakt u zoiets concreet aan?

VARIA - VASTGOED - 13.06.2018

Online bieden op vastgoed

Sinds kort kunnen openbare verkopen online georganiseerd worden op Biddit. Is dit interessant?

E-MAIL - E-MAILGEBRUIK - 13.06.2018

Niet te veel mail a.u.b.

De vakantie staat weer voor de deur. Kijkt u ook al op tegen de e-mailchaos die u bij uw terugkeer in uw mailbox vindt?

OPLEIDING - TAAL - 13.06.2018

Woorden vertalen kan ook zo


BEVEILIGING - ANTI-MALWARE - 13.06.2018

Help, op een malwarelink geklikt! Wat nu?

U weet het wel: klik niet zomaar op een onbekende hyperlink, want zo kunt u malware binnenhalen. Wat kunt u nog doen als u dat toch per ongeluk deed?

COMPUTER - BEELDSCHERM - 13.06.2018

Meerdere schermen tegelijk in Windows 10

Vroeger was het een luxe om twee beeldschermen tegelijk te gebruiken, nu hebben vele laptopgebruikers ook een apart scherm. Hoe gebruikt u optimaal twee schermen?

ONTSPANNING - REIZEN - 13.06.2018

Op zoek naar een voordelige hotelkamer

Overweegt u voor de naderende zomervakantie nog snel een reis naar de zon? Of plant u voor het najaar een citytrip of een zakenreis? Welke websites helpen u om de laagste hotelkamerprijzen te vinden?

SCHENKING - 13.06.2018

Schenking: hoe fiscaal nadelige ‘vermenging’ vermijden?

Schenkingen zijn en blijven in principe ‘eigen’. Wie een schenking doet aan zijn kind, staat er echter vaak niet bij stil dat de inkomsten doorgaans aan beide echtgenoten toekomen.

Bovendien treedt er in de praktijk vaak vermenging op met de goederen uit de huwgemeenschap. Wat zijn daarvan de fiscale gevolgen? En wat als het later tot een echtscheiding komt?

Hoe kunt u die vermenging vermijden en wat kunt u nu nog ondernemen als er in het verleden reeds geschonken goederen vermengd geraakt zijn?


VRUCHTGEBRUIK - 13.06.2018

Waardering vruchtgebruik in familiale context: ongewenste gevolgen voor langstlevende?

In de familiale context worden we vaak met vruchtgebruik geconfronteerd. Zo erft de langstlevende in principe het vruchtgebruik, terwijl de kinderen de blote eigendom erven. Wanneer kan dat vruchtgebruik omgezet worden? Kunt u uw kinderen het recht ontnemen de omzetting te vragen?

Welke nadelige gevolgen kan het verschil tussen de fiscale en de burgerrechtelijke waardering van het vruchtgebruik dan hebben voor de langstlevende, vooral in nieuw samengestelde gezinnen? Hoe vermijdt u dat probleem?


ONROEREND GOED - 13.06.2018

Onroerende verhuur: nu dan uiteindelijk toch een keuze voor btw mogelijk?

Wanneer mag u volgens een voorontwerp van wet een pand nu vanaf 1 oktober 2018 toch met btw verhuren en dus zelf de btw op de aankoop of de oprichting recupereren? In welke omstandigheden wordt u dan geconfronteerd met de nieuwe herzieningstermijn van 25 jaar?

Welke soepelere regels gelden er dan voor panden die hoofdzakelijk voor de opslag van goederen gebruikt worden? Wat zijn de nieuwe spelregels voor een verhuur van minder dan zes maanden?


TWEEDE VERBLIJF - 13.06.2018

Een vakantiewoning kopen in Nederland: welke fiscale gevolgen?

De Nederlandse kust ligt vlakbij en ze is nog relatief ongerept. Mede daarom kopen steeds meer Belgen een tweede verblijf in Nederland. Hoe wordt u dan belast, in België en in Nederland?

Is er bij uw overlijden ook erfbelasting verschuldigd? Over welke mogelijkheden beschikt u om voor uw vakantieverblijf in Nederland een vermogensplanning uit te werken? Waarom is een schenking van Nederlands onroerend goed voordelig? Is een gesplitste aankoop ook mogelijk?


VOORDELEN ALLE AARD - 13.06.2018

Voordeel alle aard gratis woning: begraaft de fiscus nu de strijdbijl?

Welke gevolgen heeft de recente circulaire voor de berekening van uw VAA gratis woonst? Welke waarde geeft u nu binnenkort aan in uw aangifte personenbelasting? Wanneer kunt u ook de in het verleden te veel betaalde belasting terugvorderen? Wat onderneemt u in 2018?

Hoe vermijdt u dan dat uw vennootschap het verlaagd tarief verliest? Wat zijn de andere aandachtspunten? Waarom kan het zinvol zijn uw loon in 2018 met hetzelfde bedrag te verhogen?


BELEGGINGEN - 13.06.2018

Beleggen in DBI-beveks: toch niet ‘alleenzaligmakend’?

Sinds 1 januari 2018 zijn de meerwaarden die u op de aandelenbeleggingen van uw vennootschap realiseert, niet langer vrijgesteld. Daarom worden de zgn. DBI-beveks nu als een alternatief naar voren geschoven om zo uw dividenden en meerwaarden belastingvrij te houden.

Is beleggen in DBI-beveks wel echt een goede keuze? Wat zijn dan de niet-fiscale aandachtspunten? Waarom kunt u de aandelenbeleggingen van uw vennootschap misschien toch beter wat spreiden?


AANSPRAKELIJKHEID - 13.06.2018

Verkoop bedrijf: achteraf toch nog aansprakelijk als bestuurder?

In overeenkomsten tot overdracht van aandelen wordt meestal veel aandacht besteed aan de verklaringen, waarborgen en garanties die de verkopers moeten verlenen. De kopers willen een zo ruim mogelijke aansprakelijkheid, de verkopers willen deze zo veel mogelijk beperken.

Kunt u daarnaast ook als bestuurder of zaakvoerder later nog geconfronteerd worden met aansprakelijkheidsvorderingen vanwege de nieuwe aandeelhouders? Hoe dekt u zich daartegen in?


GESCHILLEN - 13.06.2018

Alternatieve vormen van geschillenoplossing: wat verandert er?

Met een wetsontwerp van 5 februari 2018 dat intussen reeds aangepast werd, worden een aantal wijzigingen aangebracht in het Gerechtelijk Wetboek, met het oog op de bevordering van alternatieve vormen van geschillenoplossing.

Wat houden die wijzigingen in? Wat is bemiddeling? Wordt bemiddeling binnenkort verplicht gesteld? Wat is daarbij de rol van uw advocaat? En wat is collaboratieve onderhandeling?


SUCCESSIEPLANNING - 13.06.2018

Restschenking: fiscaal geniaal, maar in de praktijk vaak zonder uitwerking?

Met een restschenking kunt u een vermogen twee generaties verder doorschuiven zonder erf- of schenkbelasting te betalen.

In de praktijk brengt zo’n restschenking echter tal van problemen mee en leidt ze soms tot ongewenste gevolgen. Hoe vermijdt u dat?

Is uw vermogen vooraf in een maatschap onderbrengen een goede oplossing? Wanneer is verzaken aan de schenking een interessante optie?


LOON - PC 200 - 12.06.2018

De ecocheques van PC 200 in 2018


PERSONEELSBELEID - 12.06.2018

Allemaal naar huis om 15 uur om voetbal te kijken?

Het WK 2018 komt eraan en twee matchen van België vinden ‘s avonds of in het weekend plaats. De eerste match (op 18 juni) begint echter al om 17 uur. Welke oplossingen zijn er opdat uw werknemer op dat uur al thuis zou kunnen zijn?

STUDENTENARBEID - 12.06.2018

Jobstudent via interim: duurder of interessanter?

Een jobstudent kunt u ook tewerkstellen via een uitzendkantoor, dus als ‘interim’ zoals men dat zegt. Dat is weliswaar iets duurder dan wanneer u zelf de werkgever bent, maar welke voordelen biedt dit?

CASH FOR CAR - 12.06.2018

Hoe mob-vergoeding optimaliseren?

Als iemand geïnteresseerd is om zijn firmawagen in te ruilen voor cash, hoe kunt u er dan mee voor zorgen dat zijn mob-vergoeding zo hoog mogelijk is?

SOLLICITATIEVERLOF - JAARLIJKSE VAKANTIE - 12.06.2018

3 weken vakantie - 3 sollicitatiedagen = 12 vakantiedagen?

Stel, u heeft een werknemer opgezegd en diens jaarlijkse vakantie van 3 weken begint weldra. Nu meent hij dat hij niet langer 15 vakantiedagen moet nemen maar slechts 12, omdat hij recht heeft op 3 dagen sollicitatieverlof. Klopt dat?

OPZEGGEN - VRIJSTELLEN VAN PRESTATIES - 12.06.2018

Vrijstellen van prestaties kan niet zonder opzegbrief...

Stel, een bediende die u gaat ontslaan, hoeft zijn opzegtermijn niet te presteren. U legt hem de ontwerpovereenkomst inzake vrijstelling van prestaties voor en de dag erna wordt die door beide partijen ondertekend. Is daarmee de kous af?

CAMERACONTROLE - 12.06.2018

Nieuw inzake camerabewaking sinds 25 mei 2018

Als u camerabewaking heeft in het bedrijf, moet u ingevolge de GDPR en een wijziging van de Bewakingscamerawet wellicht bepaalde zaken aanpassen. Deze nieuwe verplichtingen gelden sinds 25 mei 2018. Waarover gaat het?

CONTROLEARTS - ONTSLAG OM DRINGENDE REDEN - 12.06.2018

Niet naar de controle dankzij een tweede attest?

Een zieke controleren kan door een controlearts naar hem te sturen, maar ook door hém naar de controlearts te sturen. Wat echter als de arts bijkomend attesteert dat men zich zo ver niet kan verplaatsen? Een recent arrest licht toe...

LOON - PC 200 - 12.06.2018

De jaarpremie van PC 200 in 2018


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 12.06.2018

Welke woning is uw ‘eigen’ woning?

Als u leent voor de zgn. eigen woning, heeft u in Vlaanderen en Wallonië recht op een belastingvermindering. Wat is dan eigenlijk uw ‘eigen’ woning en wat als u meer dan één woning bezit?

AFTREKBARE KOSTEN - 12.06.2018

Niet-gerecupereerde btw een kost?


ERVEN EN SCHENKEN - SUCCESSIERECHTEN - 12.06.2018

Globale of punctuele erfovereenkomst?


BELASTINGAANGIFTE - BOEKHOUDER - 12.06.2018

Weer tijd voor uw aangifte!

Aangiftetijd is weer aangebroken en u bezorgt het best de nodige informatie aan uw boekhouder. Wat moet u hem/haar dan vooral bezorgen? Even kijken...

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 12.06.2018

Uitkering gewaarborgd inkomen te laat betaald?

U bent tijdelijk arbeidsonbekwaam, maar heeft een verzekering gewaarborgd inkomen om het inkomstenverlies op te vangen. De vergoeding wordt echter pas uitbetaald in een jaar na dat van de arbeidsongeschiktheid. Hoe zit dat nu dan?

BELASTBARE INKOMSTEN - VARIA - 12.06.2018

Belast op basis van informatie van derden?

U krijgt een bericht van de fiscus dat hij uw inkomsten voor bv. 2016 wil verhogen op basis van informatie die hij van klanten of leveranciers gekregen heeft. Hoe raakt uw controleur aan die informatie en wat kunt u daartegen inbrengen?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 12.06.2018

Gift aan stichting van universitair ziekenhuis


ONROEREND GOED - BTW - 12.06.2018

Hoeveel btw betaalt u op een verbouwing?

Een echtpaar is eigenaar van een woning waaraan ze uitbreidingswerken laten doen. Ze laten deze werken factureren met 6% btw. Volgens de Btw moest dat tegen het normale btw-tarief van 21%. Wat vond de rechter daarvan onlangs?

BELASTBARE INKOMSTEN - 12.06.2018

Diefstal en de fiscus


BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 12.06.2018

Heeft u uw vader of moeder eigenlijk wel ten laste!?

Uw boekhouder merkt op dat bij het openen van uw aangifte in Tax-on-web uw vader en/of moeder als ten laste aangemerkt staat. Hij begint u daarover een heleboel vragen te stellen, maar is dat eigenlijk allemaal nodig? We lichten toe...

ONROEREND GOED - BTW - 12.06.2018

Btw op uw woning langer herzien?


ERVEN EN SCHENKEN - 12.06.2018

Erfenis weigeren met fiscaal nut!?


PRIVÉ - SUCCESSIERECHTEN - 11.06.2018

Successieplanning door het juiste rusthuis te kiezen?

Inzake erf- en schenkbelasting zijn er belangrijke verschillen tussen de drie gewesten. Kunt u fiscaal optimaliseren door gewoon de juiste locatie van een woonzorgcentrum of serviceflat te kiezen?

ZIEKENHUISOVEREENKOMST - 11.06.2018

Is uw akkoord niet nodig voor een nieuwe AR?

Stel, in een conflict met het ziekenhuis gebruikt dat een bepaling die uit een aangepaste versie van de algemene regeling komt. U heeft nochtans nooit uw akkoord gegeven met die versie/bepaling. Kan men die dan ‘tegen u’ gebruiken?

VENNOOTSCHAP - 11.06.2018

Goed nieuws: lager VAA bewoning!

Als u woont in een gebouw van uw bvba, moet u een VAA voor het privégebruik aangeven. Dat VAA daalt nu sterk. Wat betekent dit voor uw aangifte van 2017?

PATIËNTENWENKEN - CONTROLEARTS - 11.06.2018

Wat als uw patiënt niet naar de controlearts kan?

Als een werkgever een zieke werknemer wil controleren, stuurt hij er een controlearts naartoe, maar het kan ook omgekeerd: de werknemer naar de controlearts sturen. Wat echter als het om een te verre of moeilijke verplaatsing gaat?

RECHT - PRAKTIJKGEBOUW - 11.06.2018

Nieuwe verplichtingen voor camera’s in uw praktijk

Indien u camera’s heeft in uw praktijk (om bv. de toegang tot de wachtzaal en/of de consultatieruimte te filmen), zijn er sinds 25 mei 2018 jl. een paar nieuwe verplichtingen van toepassing. Waarop moet u letten en wat moet u doen?

GRONDIG ONDERZOCHT - VENNOOTSCHAP OPRICHTEN - 11.06.2018

Pas na 4 jaar overgaan naar een vennootschap?

Als u een bvba opricht, kan het interessant zijn om uw cliënteel daaraan te verkopen, vermits dit binnen bepaalde grenzen slechts tegen 33% belast wordt. Moet u daarvoor wachten tot u minstens 4 jaar bezig bent? Een arrest licht toe...

BELASTINGEN - ONROEREND GOED - 11.06.2018

De complexere gevallen voor huurherkwalificatie

Verhuurt u een gebouw aan een vennootschap waarvan u zaakvoerder of bestuurder bent, dan wordt de huur in loon ‘geherkwalificeerd’ in de mate waarin ze hoger is dan een bepaald grensbedrag. Hoe zit dat in complexere gevallen?

SUCCESSIEPLANNING - 11.06.2018

Nog vlug een verklaring afleggen?


BELEGGEN - FONDSEN - 11.06.2018

Duurzaam beleggen zonder tijdsinvestering

U wilt duurzaam beleggen zonder dat u er tijd wilt insteken. Wat zijn dan de mogelijkheden en bent u dan zeker dat er duurzaam belegd wordt? Zijn er (fiscale) verschillen met ‘gewone’ fondsen?

BTW - AFTREKBAARHEID - 11.06.2018

Tot wanneer kunt u btw op een oude factuur recupereren?

Vanaf wanneer kunt u de btw op een inkomende factuur recupereren? Kunt u ook nog de btw op een oude factuur recupereren? En wat zei het Europees Hof van Justitie in een recent arrest over de btw-aftrek buiten de normale vervaltermijn?

VENNOOTSCHAP - JAARREKENING - 11.06.2018

Leg uw jaarrekening tijdig neer!

U/uw boekhouder moet binnenkort de jaarrekening weer neerleggen. Wat is daarvoor de deadline? Wat zijn de mogelijke gevolgen van een laattijdige neerlegging? Heeft u een microvennootschap? Welke details geeft u vrij?

VENNOOTSCHAP - BELASTING - 08.06.2018

Voordeel gratis woonst daalt dan toch!

De fiscus gaat ermee akkoord dat uw privé belastbaar voordeel woning dan toch voordeliger bepaald kan worden! Hoe zit dat en voor welke jaren geldt dit?

VERZEKERINGEN - ALLE BOUWPLAATSEN RISICO’S - 08.06.2018

Wie draait er op voor de stormschade op de werf?

Het bouwmateriaal op de werf wordt beschadigd door een storm. Wie moet er in zo’n geval instaan voor die schade en welke verzekering kan er dan eventueel tussenkomen? Wat is voor u als aannemer precies van belang?

FISCAAL - SUCCESSIERECHTEN - 08.06.2018

Heeft een finaal verrekenbeding nog zin?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 08.06.2018

Dagvergoeding als u max. 40 dagen op werven komt?

Een dagvergoeding is fiscaal interessant omdat u daar privé niet op belast wordt. Hoe zit dat fiscaal gezien weer in elkaar en kunt u die ook gebruiken voor uw werfbezoeken? Onlangs heeft een beroepsrechter daarover uitspraak gedaan...

FISCAAL - BELASTINGVERMINDERING - 08.06.2018

Een adoptie met hulp van de fiscus?


VENNOOTSCHAP - ALGEMENE VERGADERING - 08.06.2018

Tijd om eens met uw bank rond de tafel te zitten?

Uw jaarrekening is binnenkort ‘publiek’ en dus kan ook uw bank nakijken hoe uw vennootschap ervoor staat. Tijd om ook zelf even te bekijken of er op basis van uw cijfers geen zaken zijn die u binnenkort het best met uw bank opneemt.

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 08.06.2018

Hoe zit dat nu precies met die vooruitbetaalde kosten?

Sinds 01.01.2018 is het voor uw vennootschap niet meer interessant om kosten vooruit te betalen. Hoezo en geldt dat niet alleen bij zgn. fiscale planning? Wat zei de minister daarover en is er dan echt geen voordeel meer mee te doen?

RECHT - EIGENDOMSVOORBEHOUD - 08.06.2018

Nog betaald worden na een faillissement van uw klant?

Gaat uw klant failliet, dan is door de nieuwe Faillissementswet de kans nog kleiner dan voorheen dat u uw centen terugziet. Wat wél nog van pas kan komen in zo’n geval, is een zgn. eigendomsvoorbehoud. Wat is er daarbij van belang?

VENNOOTSCHAP - VARIA - 08.06.2018

Overstappen naar een bvba, zeer goed timen!

Uw collega stapt over naar een bvba en verkoopt zijn zaak daaraan. Hij geeft een stopzettingsmeerwaarde op, maar de fiscus en rechter belasten de vergoeding voor het cliënteel grotendeels tegen progressief tarief. Wat moet u onthouden?

HANDELSPRAKTIJKEN - 08.06.2018

Een gratis product bij elke aankoop!

U wilt een gratis product aanbieden aan uw klanten bij hun aankoop. Kan dat en zijn de spelregels daarvoor dan anders tijdens de sperperiode of de solden?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 08.06.2018

Een zorgvolmacht voor uw ouders die bijna dement zijn...

Een dement persoon is wilsonbekwaam en om zijn vermogen te kunnen beheren, moet u naar de vrederechter stappen. Dat kan die persoon voorkomen door tijdig een zorgvolmacht af te sluiten. Hoe zit dat en wat wijzigt er?

PERSONEEL - ONTSLAG - 08.06.2018

Ontslag geven omdat men zelf geen ontslag wil nemen?

Stel, een werknemer wil zelf geen ontslag nemen, omdat hij dan geen RVA-uitkeringen zal krijgen. Door een recente wetswijziging is de kans gestegen dat hij zal vragen of ú hem niet wilt ontslaan. Gaat u hierop in, of is dat gevaarlijk?

FISCAAL - BTW - 08.06.2018

Toch nog btw-aftrek na vervaltermijn?


BELASTINGEN - 07.06.2018

Aangifte te laat: geen belastingverhoging?

Volgens het Hof van Cassatie mag de fiscus een laattijdige aangifte niet gelijkstellen met een niet-aangifte en kan hij dus geen belastingverhoging opleggen. Blijft die visie overeind nu artikel 444 WIB 92 (wet van 30.06.2017) uitdrukkelijk verwijst naar een laattijdige aangifte?

BELASTINGEN - VOORDELEN ALLE AARD - 07.06.2018

VAA woonst verlagen: voordelig voor uw baas, maar hoe zit dat voor de vennootschap?

Op basis van de nieuwe circulaire kunt u het voordeel alle aard (VAA) woonst van uw baas verlagen. Privé zal hij minder sociale bijdragen en personenbelasting betalen. Dat is dus heel goed nieuws voor hem. Maar voor de vennootschap liggen er toch wat fiscale addertjes op de loer! Welke zijn dat dan? Kunt u nog bijsturen of moet u/uw baas een keuze maken?

BANK - 07.06.2018

Uw krediet vervroegd terugbetalen: nu veel goedkoper?

Als u een krediet vervroegd wilt terugbetalen, dan probeert de bank u soms een torenhoge ‘funding loss’-vergoeding aan te rekenen. Wanneer kan dat volgens recente rechtspraak nog en wanneer niet? Kunt u te veel betaalde bedragen uit het verleden nu ook terugvorderen van uw bank?

BELASTINGEN - VOORDEEL VAN ALLE AARD - 07.06.2018

Lager VAA gratis woning voor uw baas!

De fiscus heeft kleur bekend t.a.v. de steeds toenemende rechtspraak over de ongrondwettelijke berekeningswijze van het voordeel alle aard (VAA) woonst. Hoe zit dat?

VERZEKERINGEN - 07.06.2018

Bedrijfsschadeverzekering: levensverzekering voor het bedrijf?

60% van de kmo’s die geen bedrijfsschadeverzekering hebben, gaan na een zware ramp uiteindelijk failliet. Welke risico’s dekt zo’n bedrijfsschadeverzekering precies? Wanneer heeft ook u zo’n verzekering nodig? Welke methodes zijn er om het verzekerd kapitaal te bepalen? Welke kiest u het best? Wat zijn de andere aandachtspunten?

BTW-AFREKENING - 07.06.2018

B2c: nieuwe regels opeisbaarheid btw?

De wet van 29 november 2017 (BS 06.12.2017) wijzigt onder meer de regels voor de opeisbaarheid van de btw in een b2c-relatie. De Btw zelf heeft nu in een recente circulaire (circ. 2018/C/20 van 12.02.2018) daarbij meer uitleg gegeven. Wanneer is de btw nu opeisbaar?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 07.06.2018

Hoe liquidatiereserve verwerken in de aangifte?

In onze vorige adviesbrief (T&A Verantwoordelijke voor de boekhouding, jg. 2, nr. 2, p. 2, 16.05.2018) hebben we reeds uitvoerig de spelregels en de boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve besproken. Maar hoe verwerkt u dat correct in de fiscale aangifte?

PERSONEEL - ONTSLAG - 07.06.2018

Hoe beter uw motivatiebrief, hoe minder u moet bewijzen

Stel, u heeft in een brief het ontslagmotief (bv. mindere prestaties) uitvoerig toegelicht aan de hand van voorbeelden, maar de werknemer betwist achteraf die voorbeelden. Wie moet dan wat bewijzen?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - 06.06.2018

Vennootschapsaangifte indienen?


PRIVÉWONING IN VENNOOTSCHAP - VRUCHTGEBRUIK - 06.06.2018

Kosten hoger dan inkomsten, dus te verwerpen dan?

Uw bvba koopt het vruchtgebruik van een pand om deels als kantoor te gebruiken, terwijl u de blote eigendom verwerft en er ook woont. Uw bvba trekt alle kosten af, maar de fiscus weigert dit omdat die te hoog zijn. Kan dat zomaar?

VOORDEEL GRATIS WOONST - 06.06.2018

Lager voordeel, wat dan bij uw bvba?

Privé mag u op een lager voordeel gratis woning belast worden dan vroeger. Welke gevolgen kan dat hebben voor uw bvba en wat doet u daarmee?

AFTREKBARE KOSTEN - 06.06.2018

Matchingprincipe voor alles?


ALGEMENE VERGADERING - ALARMBEL - 06.06.2018

De alarmbel niet toepassen: hoelang bent u aansprakelijk?

Cassatie heeft zich op 04.05.2018 uitgesproken over de aansprakelijkheidstermijn inzake de alarmbelprocedure. Wat houdt die procedure ook alweer in, wanneer moet u die verplicht toepassen en wat heeft Cassatie gezegd?

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 06.06.2018

Een poetsvrouw op kosten van de vennootschap

U denkt erover na om een poetshulp in te schakelen die zowel uw kantoor als uw privévertrekken poetst. Kunt u die kosten dan eigenlijk inbrengen in uw bvba, en zo ja, hoe wordt u daar dan privé op belast? Even kijken...

BEDRIJFSLEIDER - PRIVÉFISCALITEIT - 06.06.2018

Meer sociale bijdragen dan loon?

Zoals u weet, zijn uw sociale bijdragen aftrekbaar van uw loon als zaakvoerder. Wat echter als de in 2017 betaalde bijdragen hoger zijn dan uw loon van 2017?

AANSLAGBILJET - 06.06.2018

Aanslag ontvangen, wat nu?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 06.06.2018

Koopt u uw smartphone, tablet of laptop beter zelf?

U gaat een nieuwe smartphone, tablet of laptop kopen die u zowel voor uw werk als privé zal gebruiken. Wie betaalt dan het best de kosten van het toestel, van het internet- of telefoonabonnement: uw vennootschap of u privé?

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 06.06.2018

Wafelbak voor Music for life ook vrijgesteld?

Heel wat vzw’s zijn voor hun activiteiten vrijgesteld van btw. Geldt die btw-vrijstelling ook wanneer ze nu en dan een fuif, een eetfestijn, enz. organiseren ter ondersteuning van een goed doel? De minister preciseert en verduidelijkt...

AFTREKBARE BTW - VARIA - 06.06.2018

Btw op kledijkosten: wanneer wel aftrekbaar?

In de praktijk komt het vaak voor dat een btw-controleur de gerecupereerde btw op kledijkosten niet aanvaardt en verwerpt. Is dat echter wel correct? Hoe zit het weer precies met kosten van kledij op het vlak van de btw? Even kijken...

BTW-PLICHT - BTW-VRIJSTELLINGEN - 06.06.2018

De Btw en haar artiesten...

Wanneer is er inzake btw sprake van een artiest en wat is dan desgevallend hun btw-statuut? Klopt het dat het een verschil maakt naargelang de artiest optreedt als natuurlijk persoon dan wel als vennootschap? Even kijken...

AFTREKBARE BTW - VARIA - 06.06.2018

Toch nog recht op aftrek na de termijn!

De btw op uw inkomende facturen moet binnen een bepaalde termijn in aftrek gebracht worden, zo niet gaat de aftrek verloren. In een recent arrest ter zake stelt het Europees Hof van Justitie evenwel dat het eventueel ook na die termijn nog kan. Even kijken...

BTW-TARIEF 6% - 06.06.2018

Van mazout naar gas, geen 6% btw?

Werken aan een mazouttank kunnen soms het verlaagd btw-tarief van 6% genieten, maar soms ook niet. Hoe zit dat ook weer precies?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 06.06.2018

Wanneer is een internaat ‘een school’?

Geldt het verlaagd btw-tarief van 6% voor schoolgebouwen ook voor internaten en onder welke voorwaarden dan precies? De minister verduidelijkt...

SPECIFIEKE REGIMES - KLEINE ONDERNEMINGEN - 06.06.2018

Ai, zijn we ons recht op aftrek nu kwijt wegens niets gemeld?

Wie in 2017 een omzet gehaald heeft van minder dan € 25.000 exclusief btw, kan onder de zgn. kleineondernemersregeling vallen. Naargelang van het geval had u dan in actie moeten schieten vóór 1 juni. Hoe zit dat ook weer precies?

AFTREKBARE BTW - AUTOKOSTEN - 06.06.2018

Wat is het woon-werkverkeer voor een ‘voyageur’?

Een van de methodes om de aftrekbare btw te bepalen van autokosten, gaat uit van de afstand woon-werkverkeer. Wat is die afstand als het gaat om een handelsvertegenwoordiger die ’s morgens van bij hem thuis vertrekt naar klanten? Even kijken...

ONROEREND GOED - VARIA - 06.06.2018

De optionele verhuur met btw: wat staat al min of meer vast?

De ministerraad heeft op 30 maart jl. een optionele btw-heffing goedgekeurd voor de verhuur van professioneel gebruikte onroerende goederen. In de praktijk rijzen daarover al heel wat vragen. Wat is er daarover nu reeds zeker?