PERSONEEL - VAKANTIE - 21.06.2018

Te weinig verlofdagen voor het bouwverlof?

Binnenkort is het weer bouwverlof. Voor werknemers die nog niet zo lang aan het werk zijn, kan er soms een probleem ontstaan omdat zij te weinig verlofdagen hebben voor het collectieve bouwverlof. We herinneren aan de oplossingen.

Binnenkort is het weer bouwverlof

Niet iedereen heeft recht op dat verlof... Het probleem is dat niet iedereen tijdens de collectieve sluiting zomaar recht heeft op verlof. Uw werknemers hebben immers maar recht op verlof voor zover ze het vorige jaar (2017 dus) al gewerkt hebben of indien die periode gelijkgesteld was. Werknemers die vorig jaar minder gewerkt hebben, bv. omdat ze nog maar pas in dienst zijn of wegens tijdskrediet, zullen dit jaar minder verlofdagen kunnen opnemen.

Goed om te weten. Uw arbeiders hebben normaal gezien intussen hun vakantiecheque ontvangen. Als ze twijfelen, kunnen ze daarop het aantal verlofdagen voor 2018 nakijken. Ook het sociaal secretariaat kan dit voor u nakijken.

Wat als ze niet voldoende hebben?

Soms kunnen ze dan stempelen... Indien uw bedrijf collectief sluit, is dat immers een goede reden voor werknemers met onvoldoende verlof om tijdelijk te kunnen stempelen. Zowel arbeiders als bedienden kunnen dan om die reden stempelen.

Tip. Ook werknemers die recht van school komen, komen in aanmerking. Een ‘wachttijd’ is niet nodig.

Geen ander verlof mogelijk. De RVA zal wel enkel werkloosheidsuitkeringen wegens collectieve sluiting betalen als uw werknemer eerst zijn wettelijke vakantiedagen en eventueel ook nog zijn dagen jeugdvakantie of seniorvakantie waarop hij recht heeft, opgenomen heeft. Voorwaarde is ook dat ze niet zelf dit probleem gecreëerd hebben door bv. vooraf hun verlof op te nemen.

Enkel als het bedrijf effectief sluit. Bij een controle kan de RVA vragen om aan te tonen dat uw onderneming ook effectief collectief gesloten is tijdens het bouwverlof. Normaal gezien heeft u de sluitingsperiode ook toegevoegd aan uw arbeidsreglement en zal u ook wel melding maken van uw sluitingsperiode naar bv. klanten en leveranciers toe.

Let op! Is niet echt iedereen in uw bedrijf met vakantie, dan doet de RVA soms wel moeilijk.

Wat als ze niet terechtkunnen bij RVA?

Dan nog Europese vakantie mogelijk... Wanneer het voor uw onderneming niet gaat om een periode van collectieve sluiting of wanneer uw werknemers niet kunnen terugvallen op de RVA-uitkeringen, dan kunnen uw werknemers eventueel kiezen voor zgn. Europese vakantie. Uw arbeiders kunnen daarvoor een aanvraag indienen bij de vakantiekas. Uw bedienden zullen hiervoor bij u als werkgever komen aankloppen.

Is dat ook voordelig? Het is zeker minder voordelig dan de RVA-uitkering. De werknemers krijgen voor de dagen dat ze aanvullende of Europese vakantie opnemen ook een vakantiegeld uitbetaald. Het gaat echter niet om een extra vakantiegeld, maar in feite om een voorafbetaling op het vakantiegeld van volgend jaar. Het gaat dus eigenlijk om een soort van ‘onbetaald verlof’...

Let op! Dit bedrag zal dus volgend jaar terug afgetrokken worden van het vakantiegeld waarop de werknemer dan recht heeft. U kunt uw werknemers hierover het best informeren, zodat zij volgend jaar niet voor verrassingen komen te staan. Ze zijn ook niet verplicht om dit op te nemen.

Werknemers die geen verlof kunnen nemen, kunnen meestal dan wel tijdelijke werkloosheidsuitkeringen bekomen bij de RVA. Komen ze daar niet voor in aanmerking, bv. omdat het bedrijf niet volledig sluit, dan kunnen ze Europese vakantie vragen aan de vakantiekas, maar die regeling is minder voordelig.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878