ALGEMENE VERGADERING - ALARMBEL - 06.06.2018

De alarmbel niet toepassen: hoelang bent u aansprakelijk?

Cassatie heeft zich op 04.05.2018 uitgesproken over de aansprakelijkheidstermijn inzake de alarmbelprocedure. Wat houdt die procedure ook alweer in, wanneer moet u die verplicht toepassen en wat heeft Cassatie gezegd?

Wanneer moet u iets doen?

Nettoactief < 50% kapitaal. U moet de alarmbelprocedure toepassen als ten gevolge van verliezen, het zgn. nettoactief van uw bvba gedaald is tot minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal (art. 332, lid 1 W.Venn.) . Het nettoactief is het totaal van de activa verminderd met de schulden, m.a.w. het eigen vermogen van de vennootschap.

Let op! Is het nettoactief nog verder gedaald, nl. tot minder dan één vierde van het maatschappelijk kapitaal, dan moet u de procedure opnieuw toepassen (art. 332, lid 3 W.Venn.) .

Wat moet u dan doen?

Algemene vergadering bijeenroepen. Binnen de twee maanden nadat u het verlies vastgesteld heeft of had moeten vaststellen volgens de wet of de statuten, moet u een algemene vergadering bijeenroepen. Die moet dan beraadslagen en beslissen over de vraag of de vennootschap ontbonden moet worden.

Tip. U hoeft hiervoor geen aparte algemene vergadering te houden, de alarmbelprocedure kan besproken worden op de jaarvergadering. U moet dit dan als apart agendapunt vermelden in de bijeenroeping van de jaarvergadering.

Bijzonder verslag met voorstel. U moet een bijzonder verslag opstellen dat 15 dagen vóór de algemene vergadering ter beschikking van de aandeelhouders moet zijn op de zetel van de vennootschap. In dat verslag moet u voorstellen wat u wilt doen. Is dat de activiteit voortzetten, dan moet u opsommen wat u concreet wilt doen om de financiën van de vennootschap weer in orde te krijgen.

Let op! Een beslissing om de vennootschap te ontbinden, moet genomen worden met een aanwezigheidsquorum van de helft van het kapitaal en met 75% van de stemmen. Is het nettoactief echter gedaald tot minder dan één vierde van het kapitaal, dan volstaat 25% van de stemmen!

Wat als u het niet doet?

Is toch maar formaliteit? Ja, in een vennootschap waarvan u de enige aandeelhouder en zaakvoerder bent, of waar enkel uw partner ook nog aandelen heeft of zaakvoerder is, is dat inderdaad zo. Zelfs dan kunt u toch ook maar beter de procedure correct toepassen! Eens kijken waarom...

Risico? Zo uw vennootschap later failliet zou gaan, zelfs om een totaal andere reden dan de financiële moeilijkheden waarvoor de alarmbel toegepast moest worden, wordt – behoudens tegenbewijs – vermoed dat alle schade die de schuldeisers lijden een gevolg is van het niet naleven van de procedure (art. 332, lid 4 W.Venn.) . U bent dan als zaakvoerder persoonlijk aansprakelijk voor de vergoeding van die schade!

Hoelang aansprakelijk? De verjaringstermijn voor deze aansprakelijkheid bedraagt vijf jaar (art. 198, §1, 4de streepje W.Venn.) . De wet zegt echter niet wanneer die termijn begint te lopen. Het Hof van Cassatie heeft nu beslist dat dit is vanaf het verstrijken van de twee maanden waarbinnen u de algemene vergadering had moeten samenroepen (Cass., 04.05.2018) . Dit is gelukkig een milder standpunt dan dat van sommige juristen, die van mening waren dat de termijn niet kon beginnen te lopen zolang er geen algemene vergadering over de alarmbelprocedure geweest was.

Binnen de twee maanden na de vaststelling dat het nettoactief kleiner is dan de helft van het kapitaal, moet u een bijzonder verslag opstellen en een algemene vergadering houden. Zo niet kunnen de schuldeisers u persoonlijk aansprakelijk stellen en dat gedurende vijf jaar vanaf het verstrijken van die twee maanden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878