PERSONEELSBELEID - 12.06.2018

Allemaal naar huis om 15 uur om voetbal te kijken?

Het WK 2018 komt eraan en twee matchen van België vinden ‘s avonds of in het weekend plaats. De eerste match (op 18 juni) begint echter al om 17 uur. Welke oplossingen zijn er opdat uw werknemer op dat uur al thuis zou kunnen zijn?

Inhaalrust of vakantie

Wat is het? De werknemers die de wedstrijden die overdag uitgezonden worden, willen volgen, kunnen een (halve) dag vakantie of inhaalrust voor overuren of arbeidsduurvermindering nemen, zodat ze tijdig thuis zijn als de match begint.

Waarop letten? Het is mogelijk dat er zo veel aanvragen om vakantie/inhaalrust zijn dat de goede werking van het bedrijf in het gedrang komt. Op het laatste moment à la tête du client weigeren of toestaan, kunt u beter vermijden. Als er voorrangsregels in uw arbeidsreglement staan, kunt (en moet) u uiteraard naar die regels verwijzen. Wat echter als dat niet het geval is? U kunt dan tijdelijke regels uitvaardigen (via het intranet, affichering, enz.) waarin u een bepaalde rangorde voor dit evenement bepaalt; u kunt bv. kiezen voor wie zijn aanvraag als eerste ingediend heeft, voor wie de meeste anciënniteit heeft, enz. Wanneer u deze tijdelijke regels als bijlage bij het arbeidsreglement voegt, zijn ze bindend voor de werknemers, gezien voor deze materie de normale (strenge) procedure inzake wijziging van het arbeidsreglement niet gevolgd hoeft te worden (art. 14, p° Wet op de arbeidsreglementen) .

Occasioneel thuiswerk

Wat is het? Door thuis te werken kan de werknemer alvast tijd winnen, omdat er geen verplaatsingen zijn van en naar het werk. Het voordeel voor u is dan weer dat de werknemer toch zijn normaal aantal arbeidsuren zal presteren. Bovendien zal dit zeker gewaardeerd worden door de werknemers. Sinds 1 februari 2017 bestaat er een wettelijk kader voor dergelijk occasioneel thuiswerk in overleg tussen de werknemer en de werkgever.

Waarop letten? Sommige bedrijven beschikken al over een policy voor occasioneel thuiswerk, waarin aangegeven wordt voor welke functies het kan en onder welke voorwaarden dat dan is. Wat echter als u dat nog niet heeft? Het lijkt toch wel nuttig, zo niet noodzakelijk, om in dat geval vooraf duidelijke afspraken op papier te zetten. We denken dan bv. op zijn minst al aan het feit dat de werknemer een overeenkomst tekent waarin staat dat “de werkgever voor deze aangelegenheid occasioneel thuiswerk toestaat, maar geen vergoeding verschuldigd is voor eventuele extra kosten die de werknemer oploopt door het feit dat hij eenmalig op zijn eigen verzoek thuiswerkt” . Beschikt u niet over zo’n verklaring, dan is het nl. niet onmogelijk dat een werknemer achteraf bv. een telefoonrekening binnenbrengt voor al de beroepsmatige telefoontjes die hij die dag van thuis uit heeft moeten doen.

Schuiven met de uurroosters

Wat is het? Als de werknemer bv. twee uur vroeger dan gewoonlijk naar huis wil vertrekken op de dag van een wedstrijd, kunt u met hem afspreken dat hij ter compensatie daarvan op de vier andere dagen van de week een half uur langer werkt; of men kan de dag van de match wat vroeger beginnen om óók wat vroeger te kunnen stoppen.

Waarop letten? Tenzij uw bedrijf al met glijdende uren werkt, moet zo’n afwijking van een normaal ‘vast’ toepasselijk uurrooster strikt genomen vastgelegd worden in een overeenkomst tussen de partijen. Laat in die overeenkomst dan duidelijk blijken dat de afwijking op vraag van de werknemer gebeurt. Gaat het om een deeltijdse werknemer, dan moet u bovendien het zgn. afwijkingsdocument invullen.

U kunt uiteraard een (halve) dag vakantie of inhaalrust toestaan, of u kunt occasioneel thuiswerk toelaten, of u kunt in onderling overleg met de uurroosters schuiven. In de drie situaties is het aangewezen om vooraf bepaalde afspraken of aanpassingen op papier te zetten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878