COMPUTER - BEELDSCHERM - 13.06.2018

Meerdere schermen tegelijk in Windows 10

Vroeger was het een luxe om twee beeldschermen tegelijk te gebruiken, nu hebben vele laptopgebruikers ook een apart scherm. Hoe gebruikt u optimaal twee schermen?

Het belangrijkste voordeel van werken met meerdere beeldschermen tegelijk is dat u zo productiever wordt. Niet meer voortdurend wisselen tussen openstaande vensters: u kunt één venster openhouden op het ene scherm en een ander op het andere scherm. Bijvoorbeeld achtergrondinformatie of een Excel-spreadsheet op het ene scherm en een tekst of rapport dat u daarover maakt op het andere scherm.

Kies de juiste monitor

U hoeft er niet meteen een nieuwe monitor bij te kopen: ook een oude lcd-monitor kan misschien nog dienst doen. Een nieuwe monitor heeft wel als voordeel dat die meestal een handige 16:9-beeldverhouding heeft. Schrijft of leest u veel teksten, overweeg dan een model dat u in verticale stand kunt roteren: dat is even wennen, maar heel geschikt voor teksten. Natuurlijk moet u de computer en de monitors met de juiste kabel verbinden, afhankelijk van de beschikbare in- en uitgangen (zie https://www.laptopshop.be/advies/kies-de-juiste-kabel.html ).

Stel uw schermen in

Als alles aangesloten is, zet u alle toestellen aan en wacht u tot u beeld heeft op beide schermen. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies de optie Beeldscherminstellingen . U ziet dan een weergave van de twee schermen, die u kunt verslepen om de plaats van de schermen t.o.v. elkaar vast te leggen. Zo springt de muispointer op de juiste manier van het ene scherm naar het andere als u die over een schermrand beweegt. Als u twijfelt welk scherm op de weergave welk scherm in het echt is, klik dan op Identificeren om het nummer op het scherm afgebeeld te zien.

U kunt nu de resolutie van elk scherm instellen (houd u het liefst aan de ‘aanbevolen’ resolutie), opgeven of het scherm verticaal staat, en bepalen welk scherm het hoofdscherm is (waarop u bv. meldingen te zien zal krijgen). Standaard wordt de Windows-taakbalk weergegeven op beide schermen, maar u kunt dat wijzigen. Zoek in de Windows Instellingen naar taakbalk en zet Taakbalk weergeven op alle beeldschermen uit.

Als u de achtergrond van uw schermen wilt wijzigen, zoek in de Windows Instellingen dan naar Achtergrondinstellingen , kies Afbeelding als achtergrond en klik met de rechtermuisknop op zo’n achtergrond om te bepalen of die voor alle monitoren, of alleen voor monitor 1 of 2 bedoeld is. Zo kunt u per scherm een andere achtergrond hebben. Wilt u één enkele achtergrond die over beide schermen doorloopt, zoek dan via Google Afbeeldingen ( https://www.google.com/imghp?hl=nl ) naar wide background . Bij de zoekresultaten klikt u bovenaan op Tools ; Grootte en kiest u Groter dan ; 10 MP ( 3648×2786 ). U downloadt de afbeelding die u bevalt, kiest die bij de Achtergrondinstellingen en kiest daar bij Kies de gewenste weergave de optie Over meerdere schermen . Dan krijgt u een kanjer van een afbeelding die over uw twee schermen heenloopt.

Ook op de Mac

Natuurlijk kunt u ook op uw Mac meerdere beeldschermen aansluiten. Ook daar kunt u het bureaublad, de menubalk en het Dock naar wens instellen. Meer details vindt u op https://support.apple.com/nl-be/HT202351 .

Moet u regelmatig zicht hebben op twee vensters (bv. een tekst + achtergrondinfo, uw mails + tweets, enz.), hang dan een tweede scherm aan uw desktop of laptop. U hoeft dan niet constant te switchen tussen vensters, en dat werkt vlotter.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878