Alle domeinen

2018 - Januari

RECHT - FACTUUR - 31.01.2018

Moet u echt een factuur maken voor elke kleine aankoop?

Een klant vraagt u om een factuur op te maken voor een aankoop van € 2. Bent u dan ook echt verplicht om dat te doen of is er een minimumbedrag voorzien? Mag u daar dan ook een kostprijs voor aanrekenen?

PERSONEEL - horeca - 31.01.2018

Geen procedure meer nodig voor de netto-overuren...

Uw werknemers overuren laten presteren kan normaal enkel via een ingewikkelde en dure regeling. In de horeca bestaat er voor uw voltijdse werknemers echter een goedkopere en eenvoudigere regeling. Hoe zit dat en wat wijzigt er?

PERSONEEL - ALTERNATIEF BELONEN - 31.01.2018

De winstpremie: een ‘nieuwe’ goedkope bonus

Stel, uw vennootschap heeft winst gemaakt in 2017 en er is ruimte om een deel daarvan naar uw werknemers door te schuiven. Voor die situatie heeft de regering een oud systeem interessanter gemaakt: de winstpremie. Hoe werkt het?

RECHT - ERVEN & SCHENKEN - 31.01.2018

Uw schenkingen herbekijken vóór 1 september 2018?

Een paar jaar geleden heeft u aan uw dochter een appartement geschonken en aan uw zoon eenzelfde waarde in aandelen. Wijzigt er dan door het nieuwe erfrecht iets aan de inbreng van die schenkingen in de nalatenschap als u sterft?

vestigingswetgeving - 31.01.2018

Ieder zijn restaurant of winkel?

Sinds 01.01.2018 is de vestigingswetgeving grondig gewijzigd in Vlaanderen. Wat wijzigt er precies? Hoe zit dat in de andere gewesten?

VLAAMS GEWEST - REGISTRATIERECHTEN - 30.01.2018

Kopen in Vlaanderen aan één tarief van 7% voor iedereen?

Tegen de zomer van 2018 zou u in Vlaanderen altijd 7% registratiebelasting betalen bij aankoop van een woning. Wordt uw woning dan altijd goedkoper of zitten er addertjes onder het gras? Wordt uw aankoop ‘timen’ dan nu interessant?

VASTGOEDmakelaar - 30.01.2018

De nieuwe Vastgoedmakelaarswet

Een nieuwe wet brengt enkele belangrijke wijzigingen aan de Vastgoedmakelaarswet aan. Wat is er voor u precies van belang?

ONROEREND GOED - AANNEMER - 30.01.2018

Wat als de onderaannemer rechtstreeks bij u aanklopt?

U krijgt een aangetekende brief van een onderaannemer van uw eigen aannemer. Die vraagt dat u zijn rekening betaalt, aangezien uw aannemer hem niet betaald heeft. Hoe gaat u daarmee om en wat is er hier onlangs gewijzigd?

FISCAAL - LENING - 30.01.2018

Met welke woonbonus rekening houden in 2018?

Nu de woonbonus al enkele jaren geregionaliseerd is, komen er steeds meer verschillen tussen de gewesten. Met welke bedragen aan woonbonus moet u rekening houden dit jaar (inkomstenjaar 2018), om aan te geven in 2019?

WONINGHUUR - HUURCONTRACT - 30.01.2018

Een geldig woninghuurcontract in Brussel...


MEDE-EIGENDOM - BLOKPOLIS - 30.01.2018

Naast de blokpolis is toch ook de familiale polis belangrijk!

Het is aan te raden om een blokpolis te voorzien voor alle mede-eigenaars van een appartementsgebouw. Toch moet bij schade ook soms de eigen familiale polis nog tussenkomen, zo bleek uit een uitspraak van Cassatie...

VLAAMS GEWEST - OMGEVINGSVERGUNNING - 30.01.2018

Sinds 01.01.2018 overal omgevingsvergunning


VLAAMS GEWEST - VARIA - 30.01.2018

Uw informatieverplichting wijzigt door de ‘Codextrein’...

Op 30.12.2017 is een nieuwe ‘Codextrein’ in werking getreden in het Vlaams gewest. Hierdoor wijzigt uw informatieverplichting bij de verkoop van een onroerend goed en dat is lang niet de enige wijziging...

GEMEEN HUURRECHT - OPZEGTERMIJN - 30.01.2018

De huurder zegt op terwijl dit niet voorzien is...

In de wet of in het huurcontract liggen bepaalde afspraken vast over wanneer en hoe een huurder kan opzeggen. Wat als hij daarbuiten toch de huur wil stopzetten? Kunt u dan simpelweg weigeren om de sleutels te aanvaarden?

SUCCESSIEPLANNING - 30.01.2018

Onroerend goed inbrengen in maatschap?

Een maatschap kan ook als controlevehikel gebruikt worden bij een overdracht van onroerend goed. De Vlaamse Belastingdienst sprak zich recentelijk uit over de vraag of er bij de inbreng van onroerend goed in een maatschap belasting verschuldigd is. Zijn de regels dezelfde in de andere gewesten? Is er dan belasting verschuldigd als u de maatschap daarna schenkt of ze later ontbindt?

SUCCESSIEPLANNING - 30.01.2018

Nu schenken of wachten tot september?

Voor wie een schenking overweegt, brengt het nieuwe erfrecht een aantal belangrijke wijzigingen met zich mee. Wat verandert er zoal aan de reserve en aan de regels van inbreng en inkorting? Zijn er ook schenkingen waarvoor het nieuwe erfrecht nadelige gevolgen met zich kan meebrengen? Wanneer schenkt u het best nu al? Wacht u soms toch ook beter tot september? Waarom (niet)?

BELASTINGEN - 30.01.2018

Beleggingen vennootschap nu herschikken?

Heel wat ondernemers hebben binnen hun vennootschap een fikse spaarpot opgebouwd. Waarom doet u er dan fiscaal gezien goed aan om uw beleggingen in gemengde fondsen nu te verkopen en de opbrengst te herbeleggen in obligatiefondsen en DBI-fondsen? Is het fiscaal ook voordelig om uw portefeuille individuele aandelen te verkopen en de opbrengst in dat soort fondsen te herbeleggen?

PENSIOEN - 30.01.2018

Studiejaren afkopen: altijd voordelig?

Sinds 1 december 2017 kunt u studiejaren afkopen om later een hoger pensioen te genieten. Wat zijn de spelregels en de beperkingen? Hoeveel kost zo’n afkoop en is dat ook wel altijd echt voordelig? Waarmee moet u bij uw beslissing zoal rekening houden? Tot wanneer heeft u de tijd om de voordelige overgangsregeling te genieten? Waarom stelt u de beslissing vandaag het best toch nog even uit?

BELEGGEN - 30.01.2018

Hoe presteerde uw beheerder in 2017?

De beurzen hebben het in 2017 niet slecht gedaan. Met obligaties viel er echter zo goed als geen winst te rapen. Wat moet u over de prestaties van de financiële markten in 2017 weten om met kennis van zaken het jaarlijkse gesprek met uw vermogensbeheerder aan te gaan? Welk rendement kon u, afhankelijk van uw risicoprofiel, voor 2017 redelijkerwijs verwachten?

ONROEREND GOED - 30.01.2018

Voorlopige oplevering: opletten geblazen!

Een voorlopige oplevering van een nieuwbouwwoning of appartement heeft eigenlijk een meer definitief karakter dan de naam het laat uitschijnen. Wat is precies de betekenis van de voorlopige en de definitieve oplevering? Waaraan moet u bij de voorlopige oplevering zeker voldoende aandacht besteden? Wanneer gebeurt de oplevering van de gemene delen en wie staat daarvoor in?

GEWAARBORGD INKOMEN - 30.01.2018

Gewaarborg inkomen verlengen: goed idee?

Veel oudere contracten voor bedrijfspensioenen lopen nog af op uw 60ste. Als u dan uw kapitaal nog niet kunt opnemen, wordt uw contract automatisch verlengd. Als aan dat contract een verzekering ‘gewaarborgd inkomen’ gekoppeld is, wordt die dekking echter niet automatisch mee verlengd. Een aantal verzekeraars stellen nu voor die dekking zonder medische keuring te verlengen. Een goed idee?

BELEGGEN - 30.01.2018

Snel naar de nooduitgang?

De meeste analisten verwachten dat het beursfeest ook in 2018 nog doorgaat. Toch kan het geen kwaad dicht genoeg bij de nooduitgang te staan. Hoe pakt u dat aan?

VENNOOTSCHAP - BELASTBARE VOORDELEN - 30.01.2018

Gratis woning en nutsvoorzieningen in 2018


ONKOSTENVERGOEDING - 30.01.2018

Zes uur weg voor uw dagvergoeding?

De regels en de bedragen inzake de dagvergoedingen voor ambtenaren zijn veranderd. Gelden die dan ook als u uit uw bvba zo’n vergoeding wilt opnemen?

SLECHTE BETALERS - VARIA - 30.01.2018

De procedure voor onbetwiste facturen, twee jaar later...

De procedure om onbetwiste facturen te innen via de deurwaarder bestaat inmiddels bijna twee jaar. In het begin was er nogal discussie over wanneer die procedure precies toegepast moet en kan worden. Is dat intussen duidelijk?

AUTO - BELASTBAAR VOORDEEL - 30.01.2018

Kopen n.a.v. het salon om een lager voordeel te hebben?

Uw belastbaar voordeel voor het privégebruik van een auto aangekocht door uw vennootschap hangt sterk af van de cataloguswaarde (de prijs dus). Kunt u er dan een fiscaal voordeel mee doen door nu te profiteren van de salonkortingen?

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - ARBEIDSONGESCHIKTHEID - 30.01.2018

Als zelfstandige ook sneller aangifte doen bij ziekenfonds

Als zelfstandige kunt u sinds 1 januari 2018 in sommige situaties al na 14 dagen een uitkering van uw mutualiteit krijgen. Dat betekent dat u voortaan ook uw aanvraag daartoe sneller moet doen. Hoe zit dat precies en waarop moet u letten?

CONTROLE & GESCHILLEN - VARIA - 26.01.2018

Wat ligt sinds 01.01.2018 fiscaal achter de rug?


PERSONEEL - MAALTIJDCHEQUES - 26.01.2018

Kost uw maaltijdcheque nu minder?

De maaltijdcheques die u zichzelf of uw personeel toekent, zijn niet volledig aftrekbaar in uw vennootschap. Hoe zit dat na de nieuwe belastinghervorming?

INVESTERINGEN - INVESTERINGSAFTREK - 26.01.2018

Verhoging investeringsaftrek: inwerkingtreding aangepast

De inwerkingtreding van de tijdelijke verhoging van het basispercentage van de investeringsaftrek van 8% naar 20% werd op de valreep aangepast ten voordele van vennootschappen met een gebroken boekjaar. Wat is er veranderd?

AANGIFTE - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 26.01.2018

Wanneer een investering vermelden als herbelegging?

Een nv realiseert in 2006 een meerwaarde die ze gespreid wil laten belasten. In 2009 investeert ze in zonnepanelen, maar ze vermeldt die herbelegging pas in de aangifte voor het boekjaar 2010. Te laat, vindt de fiscus. Wat zei de rechter?

AUTO & TRANSPORT - VOORDEEL AUTO - 26.01.2018

VAA bedrijfswagen weer wat hoger in 2018?


AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 26.01.2018

Elektrische auto voor eenmanszaak nu extra voordelig!

Zoals dat reeds van toepassing was voor vennootschappen, worden vanaf 2018 de aftrekbare autokosten voor eenmanszaken bepaald in functie van de CO2 -uitstoot en het type brandstof. Wat zijn de gevolgen voor uw elektrische auto?

VASTGOED - VRUCHTGEBRUIK - 26.01.2018

Zijn verbeteringswerken een belastbaar voordeel?

Een echtpaar verkoopt aan de bvba van de vrouw het vruchtgebruik van een pand. De bvba voert in het pand verbeteringswerken uit. De fiscus belast de bvba op een toegekend abnormaal of goedgunstig voordeel. Wat zei de rechter?

AUTO & TRANSPORT - AUTOKOSTEN - 26.01.2018

Waarmee mag u de verworpen autokosten verminderen?

Kosten van firmawagens zijn niet volledig aftrekbaar in uw vennootschap. Kunt u het voordeel alle aard (VAA) of een eigen bijdrage aanrekenen op de verworpen autokosten? En wat met de meerwaarde wanneer u een firmawagen verkoopt?

SOFTWARE - BROWSER - 24.01.2018

Breng orde in uw browsertabs

Wanneer u informatie aan het verzamelen bent op internet, dan heeft u wellicht meerdere tabs in uw browser geopend. Hoe behoudt u toch het overzicht?

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 24.01.2018

De beste add-ins voor Outlook

Hoewel Outlook op zich al een krachtige mailapplicatie is, bestaan er toch een heleboel add-ins om Outlook uit te breiden. Welke zijn interessant voor u?

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 24.01.2018

Leg uw businessidee beknopt uit


ONTSPANNING - TELEVISIE - 24.01.2018

Draadloos streamen naar uw tv

Wilt u een YouTube-video op uw smartphone of een Netflix-film op uw computer draadloos streamen naar uw televisie? Welke mogelijkheden zijn er dan?

SOFTWARE - OFFICE - 24.01.2018

Persoonlijke berichtgeving met Word en Excel

U wilt Microsoft Excel, Word en eventueel ook Outlook inzetten om een lijst klanten of leden gepersonaliseerd aan te schrijven via brief of mail. Hoe gaat u stap voor stap te werk?

SOFTWARE - PDF - 24.01.2018

Gratis tools voor uw pdf’s

Pdf’s zijn ideaal om op elk gewenst toestel of systeem te bekijken of af te drukken. Maar soms wilt u een pdf ook zelf creëren, opsplitsen, ondertekenen of van een wachtwoord voorzien. Dat en meer kan met gratis tools.

BEVEILIGING - SPAM - 24.01.2018

Bent u een spammer?


ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 24.01.2018

Zo bewerkt u uw foto’s eenvoudig


EIGEN WEBSITE - SITEANALYSE - 24.01.2018

A/B-tests voor uw website met Google

Via zgn. A/B-tests kunt u nagaan welke veranderingen op uw webpagina’s een relevante impact hebben. Helpt het gratis Google Optimize u daarbij?

WEBDIENSTEN - ONLINE OFFICE - 24.01.2018

Veiliger samenwerken in Google Docs

Google Docs laat u met collega’s of andere personen samen aan bestanden werken. Enkele nieuwe functies moeten bepaalde risico’s beperken.

SOFTWARE - APPS - 24.01.2018

Edge-browser nu ook voor iOS en Android

Microsoft blijft proberen om Edge als een volwaardig alternatief voor Google Chrome in de markt te zetten. De browser is nu ook beschikbaar voor iOS- en Android-toestellen.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 24.01.2018

Online hulp voor starters

Wilt u zich als zelfstandige vestigen of een nieuwe zaak starten? Welke websites helpen u?

SOFTWARE - WINDOWS - 24.01.2018

Ook Windows 10 heeft nuttige apps voor touchscreen

De Apple App Store heeft vele goede apps voor iOS, en de Google Play Store voor Android. Zijn er intussen in de Microsoft Store ook goede apps voor Windows 10 te vinden?

ONTSPANNING - REIZEN - 24.01.2018

Track een reis online met apps

Maakt u een verre reis of gaat u enkele dagen dichtbij weg? Dan stuurt u wellicht regelmatig foto’s door naar vrienden of familie. Is dat handiger met specifieke apps die uw reis tracken?

RECHT - FAcTUUR - 24.01.2018

‘Geprotesteerd’ vermelden op de factuur is niet genoeg...

Een collega was het niet eens met een factuur. Hij vermeldde dus ‘geprotesteerd’ op die factuur en stuurde ze zo terug. Dat is echter op zich niet voldoende, vond de rechter. Hoe pakt u het protest van een factuur dan beter aan?

BELASTINGEN - VOORDELEN ALLE AARD - 24.01.2018

Gratis woonst en nutsvoorzieningen, wat kost dat in 2018?

Woont u gratis in een woning van uw vennootschap die ook uw nutsvoorzieningen betaalt, dan kost u dat privé voor 2018 weer een beetje meer. Hoeveel dan en wat eigenlijk als uw partner ook zaakvoerder is in uw vennootschap?

BELEGGEN - TAK 21 - 24.01.2018

Tak 21: heel zwaar belast bij vroege exit!


PENSIOEN - VAPZ - 24.01.2018

VAPZ: is nu storten de beste optie?

Volgens uw verzekeraar betaalt u bij de huidige lage rente het best nu al de volledige VAPZ-premie. Is dat de beste optie en welk rendement mag u verwachten?

BELASTINGEN - BOEKHOUDING - 24.01.2018

Mag u alles na 7 jaar weggooien?


BELEGGEN - VARIA - 24.01.2018

Zicht op een fiscale kater voor uw beleggingen in 2018?

De hervorming van de vennootschapsbelasting kost geld. De regering is daarom op zoek gegaan naar andere inkomsten. Ook bij de belegger is men gaan aankloppen. Wij geven u een stand van zaken.

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 24.01.2018

Zonder bvba fiscaal voordelig een auto kopen in 2018

In de personenbelasting werd de autofiscaliteit al sinds 01.01.2018 gewijzigd: de aftrek van een nieuwe auto varieert sindsdien nl. zoals bij de vennootschappen in functie van de CO2 -uitstoot. Wat is hiervan het voordeel?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 24.01.2018

Voor boekjaar 2017 kiezen voor gespreide taxatie

Heeft uw bvba in 2017 een investering verkocht met winst die ze gespreid kan laten belasten, dan doet ze daar door de hervorming van de vennootschapsbelasting extra voordeel mee! Hoezo, en is er ook een addertje onder het gras?

GOED OM TE WETEN - GETUIGSCHRIFTEN - 23.01.2018

Welke ‘oude boekjes’ mogen weg in 2018?


PERSONENBELASTING - VERKOOP AUTO - 23.01.2018

Nieuwe regels om meerwaarde op auto te berekenen

Doordat de autofiscaliteit in de personenbelasting (pb) gewijzigd is – het aftrekpercentage hangt nu af van de CO2  – zal ook de belastbare meerwaarde bij de verkoop van een auto anders berekend worden. Hoe zit dit in elkaar?

PRIVÉ - VERHUREN - 23.01.2018

De nieuwe spelregels voor woninghuur in Brussel

Indien u een woning verhuurt, gelden er sinds 01.01.2018 andere spelregels in het Brussels gewest t.o.v. de andere gewesten. Moet u daar ook voor reeds lopende contracten rekening mee houden? Wat is er precies van belang?

ACCREDITERING - ARTSEN - 23.01.2018

Accrediteringsvoorwaarden 2018 en de controle erop

Wanneer u in 2018 uw accreditering moet verlengen, zal dit nog steeds volgens de al langer bestaande voorwaarden en procedures moeten gebeuren. Welke zijn dat precies en wie oefent hier controle op uit?

GOED OM TE WETEN - PRAKTIJKKOSTEN - 23.01.2018

Geen billijke vergoeding meer vanaf 2018!


GRONDIG ONDERZOCHT - Beroepsaansprakelijkheid - 23.01.2018

U aansprakelijk als de verpleging kompres vergeet?

Stel, een verpleegkundige laat een kompres achter in de buik van een patiënt, waardoor die een infectie en ernstige schade oploopt. Wie is hiervoor aansprakelijk: de verpleegkundige, u of het ziekenhuis? Een recent arrest licht toe...

RECHT - BESTELLING - 23.01.2018

Getekend voor ontvangst hoewel de levering fout was...

Stel, u merkt pas wanneer u een levering uitpakt dat u niet het juiste product ontvangen heeft. U heeft echter de leveringsbon al voor ontvangst getekend. Heeft u dan een probleem, of niet, indien het om iets ‘voor de praktijk’ gaat?

PATIËNTENWENKEN - ZIEKENFONDS - 23.01.2018

Zelfstandige moet sneller aangifte doen bij ziekenfonds

Sinds 1 januari 2018 is de carenztijd voor de ziekenfondsuitkeringen aan zelfstandigen ingekort van één maand tot 14 dagen. Wat houdt dat precies in en welke gevolgen heeft dat voor de aanvraag van de uitkeringen?

VENNOOTSCHAP - 23.01.2018

Wie betaalt slechts 20,4% venn.b.?

Ingevolge een nieuwe wet dalen de tarieven van de vennootschapsbelasting in twee fasen. Wie betaalt in 2018 nog het ‘gewone’ tarief en wie het ‘kmo’-tarief?

BELASTINGCONTROLE - 22.01.2018

Belastingverhoging: geen fiscale aftrekken meer toegelaten?

Ten gevolge van het zomerakkoord kunt u geen fiscale aftrekposten meer gebruiken om de verhoging van de belastbare basis na een controle te verminderen. Wanneer kan de controleur u eigenlijk een belastingverhoging opleggen? Hoeveel bedraagt die verhoging?

ZOMERAKKOORD - 22.01.2018

Gebroken boekjaar: wanneer treedt het zomerakkoord in werking?

Vanaf wanneer treden de belangrijkste maatregelen van de hervorming van de vennootschapsbelasting nu eigenlijk in werking? Wat zijn de verschillen voor vennootschappen met een gebroken boekjaar? Met welke aandachtspunten moet u dan rekening houden?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 22.01.2018

Kent u de formule om in 2018 de CO2 -taks van uw bedrijfswagens te berekenen?

Zoals elk jaar wordt de formule voor de berekening van de CO2 -taks voor bedrijfswagens aangepast. Wanneer is die CO2 -taks eigenlijk van toepassing en wanneer niet?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 22.01.2018

Zijn parkeerplaatsen autokosten en dus aftrekbaar volgens de CO2 -uitstoot?

De aftrekbaarheid van uw autokosten (behalve interesten en brandstof) voor 2018 en 2019 varieert van 50% tot 120%, afhankelijk van het type brandstof en de CO2 -uitstoot. Vallen parkeerkosten ook onder deze beperking?

BEDRIJFSLEIDERSBEZOLDIGING - 22.01.2018

Minimumbezoldiging bedrijfsleiders: nieuwe regels sinds 2018

Sinds dit jaar moet het bedrijf aan minstens één bedrijfsleider een bezoldiging van € 45.000 toekennen, anders verliest u het verlaagd tarief. Daarnaast betaalt u dan ook nog een bijkomende heffing van 5,1% of 10%. Geldt die nieuwe heffing ook voor bedrijven die het verlaagd tarief niet genieten? Welke uitzonderingen bestaan er?

RECHT - 22.01.2018

Uw goederen raken vóór de levering beschadigd... Wie betaalt?

Hoe kunt u het bedrijf beschermen door afspraken te maken over de overdracht van het risico? Wat zijn de aandachtspunten als u ook een eigendomsvoorbehoud inlast?

BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 22.01.2018

Autosalon: hoe kunt u het voordeel alle aard voor uw collega beperken en de fiscale aftrek optimaliseren?

De bedrijfswagen van uw collega is toe aan vervanging. Hij vraagt u waarop hij nu moet letten om het belastbaar voordeel zo laag mogelijk te houden. En hoe kunt u de verworpen uitgaven van deze nieuwe wagen in toom houden, wetende dat door het zomerakkoord de fiscale aftrekbaarheid van autokosten vanaf 2020 verder beperkt wordt?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 19.01.2018

Wat doet u als de controleur uw omzet wil verhogen?

U krijgt een controle van de Btw of Belastingen en de controleur betwijfelt blijkbaar dat u al uw omzet aangegeven heeft. Wanneer kan hij uw omzet verhogen, en wat als u onder druk akkoord gaat met een onterechte verhoging?

AUTOKOSTEN - 19.01.2018

Elektrische auto kopen op autosalon?

Heel wat merken promoten op het autosalon hun elektrische auto’s en lichte vrachten. Kunt u daar nu dan fiscaal een goede zaak mee doen? Even kijken...

BEWAARTERMIJN - 19.01.2018

Hoelang alles bijhouden?


AFTREKBARE KOSTEN - VARIA - 19.01.2018

Werkelijke of forfaitaire brandstofkosten voor 2017?

Het bedrag van uw fiscaal aftrekbare brandstofkosten kunt u op twee manieren bepalen. Ofwel aan de hand van tickets of facturen, ofwel forfaitair op basis van de gemiddelde brandstofprijzen. Wat doet u eigenlijk het best voor 2017?

ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 19.01.2018

Gewijzigde registratiebelasting bij aankoop woning

Koopt u een zgn. bescheiden woning in Vlaanderen, dan betaalt u slechts 5% registratiebelasting. Binnenkort zou er nog maar één tarief van 7% gelden, maar onder bepaalde voorwaarden krijgt u korting. Hoe zit dat in Brussel en Wallonië?

AUTO - AAN- EN VERKOOP - 19.01.2018

Wat is beter, een korting of een hogere overnameprijs?

U bent van plan om een nieuwe auto te kopen en de oude over te laten aan de garage. Wat is dan fiscaal gezien het best, een zo groot mogelijke korting op uw nieuwe auto of een zo hoog mogelijke overnameprijs voor uw oude auto?

FISCAAL - VARIA - 18.01.2018

Minder rendabel beleggen bij de fiscus!

Sinds 01.01.2018 is er het een en ander veranderd aan de interesten die u kunt claimen van de fiscus, dan wel aan hem moet betalen. Eens kijken hoe dat zit...

FACTUUR - PROTESTEREN - 18.01.2018

De factuur niet volledig betaald zonder te zeggen waarom...

Een klant betaalt een deel van uw factuur niet zonder u te laten weten waarom. Als u hem veel later voor de rechter brengt, beweert hij dat hij dat deed omdat hij niet tevreden was over de werken. Wat zei de rechter daar onlangs over?

FISCAAL - VARIA - 18.01.2018

Een jaarrekening ‘lezen’: waarnaar moet u (niet) kijken?

U zou weleens willen weten hoe uw collega’s het doen of u wilt zien dat die potentiële nieuwe klant genoeg financiële draagkracht heeft. Door zijn jaarrekening op te vragen, komt u al veel te weten, maar hoe ‘leest’ u die precies?

ONROEREND GOED - WONINGFISCALITEIT - 18.01.2018

Wijzigingen in de verkooprechten in de drie gewesten

In het Vlaams gewest zou men binnenkort het zgn. klein beschrijf afschaffen en het zgn. abattement in sommige gevallen verhogen. In het Brussels en Waals gewest kwamen er op 01.01.2018 wijzigingen in het abattement. Hoe zit dat dan?

RECHT - VARIA - 18.01.2018

Voldoet uw klantenbestand nu al aan de nieuwe regels?

Vanaf 25.05.2018 zullen er strengere Europese spelregels gelden over privacy. Moet u daar nu al rekening mee houden als u een adres of andere gegevens van uw klanten wilt bewaren in een bestand?

RECHT - VARIA - 18.01.2018

Een keuzebeding mét Tak 21 als ideale combinatie

Het keuzebeding is zowel om fiscale als om praktische redenen een echte aanrader. Bij het overlijden blijven echter alle rekeningen daardoor vaak maanden geblokkeerd. Hoe komt dat en hoe kunt u dat oplossen?

KENNELIJK ONREDELIJK ONTSLAG - 18.01.2018

Hoe beter uw motivatiebrief, hoe minder u moet bewijzen

Stel, u heeft in een brief het ontslagmotief (bv. mindere prestaties) uitvoerig toegelicht aan de hand van voorbeelden, maar de werknemer betwist achteraf die voorbeelden. Wie moet dan wat bewijzen? Een recent vonnis licht toe...

ARBEIDSOVEREENKOMST VOOR BEPAALDE TIJD - 18.01.2018

Kunt u een contract via e-mail verlengen?

Vóór zijn contract van zes maanden ten einde liep, werd aan een werknemer via e-mail gezegd dat het voor nog eens zes maanden verlengd werd. Kunt u na afloop van die tweede periode dan stoppen zonder opzegtermijn of -vergoeding?

LOON - BEDRIJFSVOORHEFFING - 18.01.2018

Zelfde brutoloon, toch meer verdienen sinds 2018!

Door de inwerkingtreding van de zgn. tweede fase van de taxshift verdienen alle werknemers sinds 1 januari 2018 netto meer. Hoe gaat dit in zijn werk en waarover spreken we dan ‘gemiddeld genomen’?

TIJDSKREDIET - RVA-UITKERINGEN - 18.01.2018

Welke minimumleeftijd voor landingsbaan in 2018?

De leeftijd waarop men tot aan zijn pensioen deeltijds kan gaan werken in het kader van tijdskrediet, werd sinds 1 januari 2018 nog eens verhoogd, tenminste toch indien men RVA-uitkeringen wenst. Wat is de nieuwe stand van zaken?

BEDRIJFSWAGEN - VOORDEEL ALLE AARD - 18.01.2018

Referentie-uitstoten VAA voor 2018


BEDRIJFSWAGEN - RSZ - 18.01.2018

Coëfficiënten CO2 -taks voor 2018


(DEFINITIEF) ARBEIDSONGESCHIKT - 18.01.2018

Ook re-integratieverzoek voor wie al ziek is van vóór 2016

Stel, iemand is al jaren afwezig door arbeidsongeschiktheid en het wordt tijd dat de knoop doorgehakt wordt: kan hij/zij nog komen werken, al is het bv. deeltijds, of niet? Sinds 1 januari 2018 kunt u schot in de zaak krijgen. Hoe werkt dit?

KLEIN VERLET - 18.01.2018

Overlijden in ver land en hier blijven. Toch klein verlet?

Stel, een werknemer toont aan dat een familielid dat in het buitenland woont, overleden is en u kent klein verlet toe. Nu blijkt hij echter niet naar daar geweest te zijn. Heeft hij dan het klein verlet misbruikt en mag u het loon inhouden?

BONUSPLANNEN - 18.01.2018

Hoe de nieuwe winstpremie invoeren?

Stel, u wilt een deel van de (vennootschaps)winst van boekjaar 2017 uitkeren aan het personeel via het nieuwe systeem van de winstpremie. Hoe doet u dat?

NOTIONELE INTERESTAFTREK - 17.01.2018

Wat nu met uw notionele interestaftrek?

Vanaf boekjaar 2018 daalt het voordeel van de notionele interestaftrek sterk! Hoezo, en is die aftrek voor boekjaar 2017 dan nog wel interessant?

LIQUIDATIERESERVE - 17.01.2018

Probleem bijzondere liquidatiereserve opgelost!

Via de wet van 25.12.2017 is er ook een probleem opgelost inzake de zgn. bijzondere liquidatiereserve. Welk probleem was dat dan en wat is de oplossing?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 17.01.2018

Naast aandelenregister, nu ook een zgn. UBO-register?

In het kader van de strijd tegen witwassen heeft de regering beslist dat vennootschappen hun zgn. uiteindelijke begunstigden moeten melden in een zgn. UBO-register. Waar gaat dat over en mag de fiscus dat register inkijken?

FINANCIEEL - BELEGGINGEN - 17.01.2018

Heeft u een LEI-code nodig?