KLEIN VERLET - 18.01.2018

Overlijden in ver land en hier blijven. Toch klein verlet?

Stel, een werknemer toont aan dat een familielid dat in het buitenland woont, overleden is en u kent klein verlet toe. Nu blijkt hij echter niet naar daar geweest te zijn. Heeft hij dan het klein verlet misbruikt en mag u het loon inhouden?

Klein verlet voor overlijden van ouders

Voor bepaalde ‘familiegebeurtenissen’ voorziet de wet (art. 30, §1 WAO en een KB van 28.08.1963) in betaalde afwezigheid, lees: de werknemer krijgt er loon voor. Het overlijden van een familielid is er zo een. De duur van het klein verlet hangt vooral af van de vraag om welk familielid het gaat. Voor het overlijden van een ouder (of schoonouder of stiefouder) bv. gaat het meestal om drie dagen betaalde afwezigheid die de werknemer vrij kan kiezen tijdens de periode die begint op de dag van het overlijden en eindigt op de dag van de begrafenis.

Vraag: wat als ouder niet hier woont?

Een abonnee heeft een Armeense werknemer in dienst (waarmee het spijtig genoeg niet zo goed meer botert). Onlangs is diens vader, die in Armenië was blijven wonen, overleden. De werknemer toonde de abonnee het bericht over de begrafenis en vroeg drie dagen klein verlet aan. De abonnee ging er dus van uit dat de werknemer naar zijn thuisland zou afreizen om de begrafenis bij te wonen. Dat was echter allerminst het geval, zo bleek achteraf, want de betrokkene werd hier opgemerkt in de bewuste periode. “Is dit nu geen misbruik van het klein verlet voor overlijden?” , zo vroeg de abonnee zich af. “En als dat zo is, gaat het dan om een onwettige afwezigheid waarvoor ik het loon mag weigeren?” , zo vroeg hij ons.

Begrafenis bijwonen hoeft niet...

De reactie van de abonnee is wel te begrijpen, maar ze was op zijn minst te kort door de bocht. De (familie)gebeurtenis waarvoor het KB van 1963 klein verlet toekent, is nl. niet de begrafenis, maar wel het overlijden. Het feit dat het familielid overlijdt, volstaat dus opdat men klein verlet zou moeten toekennen; of de werknemer al dan niet naar de begrafenis gaat, speelt geen rol. De abonnee kon zijn werknemer dus niet als onrechtmatig afwezig beschouwen, enkel en alleen omdat deze laatste niet naar Armenië gegaan was.

Tip. U kunt natuurlijk wel naar bewijsstukken vragen die de rechtmatigheid van de aanvraag om klein verlet aantonen. Denk in dat verband zowel aan het overlijdensbericht (voor het recht op het klein verlet) als aan het bericht inzake de begrafenis (omdat dit van belang is voor het tijdstip van de opname van de dagen). Een bewijs dat men aanwezig was op de begrafenis kunt u, gelet op de net uiteengezette principes, echter niet eisen.

... maar het dient wél om te rouwen

Het feit dat de begrafenis niet bijwonen geen rol speelt, verhindert echter niet dat het klein verlet wel degelijk gebruikt moet worden waarvoor het dient. Dat is om het overlijden te verwerken en/of er dingen voor te regelen. Denk bv. aan zaken regelen op de ambassade, familie verwittigen, enz. Mocht de werknemer het klein verlet alleen maar aanwenden omdat hij al zo lang naar New York wilde, dan zou het daarentegen wel om misbruik (en onrechtmatige afwezigheid) kunnen gaan.

Let op! De bewijslast van dit afwenden van zijn doel ligt echter bij u. Het is dus niet aan de werknemer om te bewijzen dat hij wel ‘gerouwd’ heeft; het is aan u om het tegendeel aan te tonen. En begin daar maar eens aan als u weet dat een werknemer zelfs zou kunnen beweren dat hij via Skype dingen geregeld heeft, ... of zelfs een verre trip nodig had om zijn zinnen te verzetten.

De gebeurtenis die recht geeft op klein verlet is het overlijden ‘op zich’ en niet het al dan niet bijwonen van de begrafenis. Blijft een werknemer wiens overleden familielid in het buitenland woonde gewoon in België, dan doet die op zich dus niks ‘fout’; u zal moeten aantonen dat er meer aan de hand was.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878